Ідеологічна провокація в центрі Ужгорода. Що зробить українська влада?

У самому серці Ужгорода, на площі Театральній, розташована імпозантна двоповерхова споруда колишнього готелю «Корона». Про цей заїжджий двір згадується ще в 1840-х роках. Тут був відомий ресторан, у залі якого відбувалося чимало пам’ятних міських подій. У 1910 році готель перебудували. За чеської влади у 1919-1939 роках він змінив назву з «Корони» на «Коруну». У радянські часи його перейменували на «Верховину». Але імпозантна будівля залишалася окрасою однієї з центральних площ міста, на якій відбуваються концерти, зустрічі Нового року, навіть політичні мітинги.

Ідеологічна провокація в центрі Ужгорода. Що зробить українська влада?

Від колишньої окраси міста залишилася буквально одна фасадна стіна, все решта – повністю змінено. Громадськість обурена таким варварством в історичному центрі міста. Адже бутіків, якими власники хочуть нафарширувати будівлю, вистачає на кожному кроці. За якихось сотню метрів розташований торговий центр «Едельвейс», в якого цілі поверхи вільні, бо бракує підприємців-орендарів.

Але зараз мова не про руйнацію споруди, якій за сотню років, під виглядом «реконструкції» чи «відновлення». Є ще один важливий нюанс – на самому верху фасаду будівлі власники хочуть встановити велику копію Свято-стефанівської корони, яка є одним із символів угорської державності. Власне корона з похилим хрестом вінчає герб Угорщини і символізує єдність угорського народу. Де корона святого Іштвана, там і Угорщина, – кажуть в народі.

За часи незалежності України Закарпаття нахлинула ціла лавина угорських пам’ятних знаків, меморіальних дошок і пам’ятників. Окремі з них стали причиною міжетнічного напруження і тривалих збурень. Як-от, пам’ятник 1100-річчю переходу угорських племен через Карпати, встановлений на Воловеччині. Його постійно паплюжать через явно невдале місце розташування – в районі, де угорців практично нема.

Оксана Забужко, яка нещодавно відвідала Закарпаття, висловилася про угорську пам’ятникоманію так: «Угорської символіки тут справді вражаюче багато! Мене в цьому сенсі потрясла Берегівщина. Там на кожному будинку – буквально, без перебільшень, установлені ці меморіальні дошки: тут жив та працював, чи тут зупинявся великий угорський письменник, чи культурний, чи історичний діяч. На третій день нашого перебування в Берегові я почала казати чоловікові, що ніколи не підозрювала, що в Угорщині аж стільки великих письменників! При всій моїй любові і пошанівку до угорської літератури, але щоб на кожному простінку оце чіпляти, ну даруйте, це занадто, і вже явно не з любові до культури роблено. Це просто та сама символічна мітка, яка для українця має означати принаймні наступне: «Вас тут не стояло»... Я свідома того, що йде війна, а це – складова отої самої інформаційної війни. Нам усім треба бути цього свідомими і думати, як захищатися. А головна форма захисту – це усвідомлення, що є моїм і де воно».

Що би сказала Оксана Забужко, дізнавшись, що над Ужгородом хочуть підняти корону угорських королів? До речі, вона на готелі «Корона» була, але дуже короткий час. Її встановили під час найбільшого хвилі угорського шовінізму на Закарпатті – у 1910 році, коли вже майже всі школи краю були переведені на угорську мову, а кирилицю для місцевих українців замінили латинкою. Однак після приєднання Закарпаття до Чехословаччини, символ угорської держави був знятий з готелю. Не відновили його угорці і після окупації краю у 1939-1944 роках. Таким чином за майже двохсотлітню історію готелю Свято-стефанівська корона вінчала його якихось десяток років.

Тепер же нові власники, які практично знищили пам’ятку минувшини, чомусь вирішили відновити на ній саме цей ідеологічний символ, який інакше як провокацією не назвеш. До речі, архітектори теж були не в захваті від цієї ідеї, про що зізнається в інтерв’ю один із власників будівлі Іван Волошин.

Угорська влада познімала пам’ятники, встановлені за чехословацької влади

Треба абсолютно не мати національної гідності, аби дозволяти такі речі в обласному центрі України. До слова, коли угорці повернулися на Закарпаття у 1938 році, то зняли пам’ятники, встановлені за чехословацької влади, в тому числі і закарпатським будителям. Єдиний пам’ятник, що вистояв від угорського «зачищення», був бюст Євгена Фенцика, журналіста і письменника ХІХ століття, та й то тільки тому, що його онук Степан Фенцик був членом угорського парламенту.

Тож обидві влади на Закарпатті – що угорська, що чехословацька – пильно стежили, аби не було увіковічнено чужої їм ідеології. А що українська? Знову промовчить, як це не раз уже було роблено? І провокація проти України вкотре буде успішно здійснена, як із пам’ятником угорським племенам на перевалі? І тисячам туристам гіди будуть показувати в Ужгороді не символи української державності, а святу корону угорців, яка вінчатиме одну з найважливіших площ міста?

 

Олександр Гаврош, Радіо Свобода

15 травня 2017р.

Теги: Корона, Угорщина

Коментарі

Верховинець 2017-06-12 / 09:49:13
Біда зараз нашого народу в тому ,що напускали сюди ,до свого дому банато маскалів.А це перемона русофілів які були заодно з мадярами.І все ж таки при мадярах було меньше знищено нашого верховинського люду як при маскальському пануванню.А Чеське панування дало пренпасний розвиток цього краю.Зараз певно час на самостійність.Августин Волошин говорив ми українці але не хочемо бути разом з пусифікованою комуністичною україною.Прощай не мытаря расия...

Kárpáthy Z. 2017-06-07 / 10:19:00
Туй - Закарпатти - у мирi усе жили русини,мадяри,шваби,румини,чехи та iншi.И дальше будем уважать друг друга.

Трампіко 2017-05-29 / 20:48:05


Зловживання багатоніковістю і тролінг. Коментар видалено. Адмін


Трампікови 2017-05-28 / 17:52:25
Виключно це коли щось одно ... А в тебе і мадяри і русини і москалі. Ти напевно сам заплутався в 3-х соснах.

Трампіко 2017-05-28 / 17:37:35
Якщо послухати таких, як автор цієї статті, виходить, що в наших проблемах винуваті виключно мадяри, "кляті москалі" та "політичні русини". Це типовий "совок" з точністю до навпаки.

Владимир Высоцкий 2017-05-26 / 16:56:35
"Сколь верёвочка не вейся, а совьёшься ты в петлю..."

Вертоліт, який відвезе Бровді в НАБУ, вже прогріває мотор.

Вуву 2017-05-24 / 08:27:36
М.Саакашвілі "подав" хорошу ідею П.Поршенку ... Позбавити Медведчука громадянства ... І підстав для цього є більше ніж треба .
Але Порошенко щось мовчить ... Тихо-тихо ... І "робить вигляд" ... Що нічого нечув. І з якого б це дива ?

О.Д. 2017-05-20 / 15:51:21
Згадаймо, що Волошин укладав договір про співпрацю з організацією Медведчука - http://zakarpattya.net.ua/News/122105-Deputat-Voloshyn-prykhvatyzuvav-uzhhorodsku-Koronu-dlia-Medvedchuka

О.Д. 2017-05-20 / 15:49:37
Події одного плану з тими самими ляльководами -
http://zakarpattya.net.ua/News/170163-Rosiia-planuvala-provokatsii-iz-sutychkamy-ta-protystoianniam-na-temi-avtonomii-na-Zakarpatti-zatrymano-proplachenoho-videooperatora-VIDEO-

До Волошина 2017-05-18 / 19:56:27
"Уржацца" В цьому вся твоя висока культура і моральність у вигляді ""Срібного мольберта"" та убогості небесника з Бровді! читаєш закарпаття онлайн !!!! АДМІНУ РЕСПЕКТ! Читаєш ! Знаєш про думку і майбутню свою долю та дітей! Хоча дітей шкода! Вони ні в чому не винні!

Вуву 2017-05-18 / 10:09:06
Мужик ти не в "темі" ... Ти не туди вліз.

mishko_bachi 2017-05-18 / 08:35:14
Парцуф-душа, духовное ткло, состоящее из головы(рош)-КОРОНА, туловища(тох) и конечной части(соф).см. Михаэль Лайтман "Каббала для начинающих , Глава 10, 10.1 Построение парцуфа.
p.s. інтелектуальна еліта епохи ВІДРОДЖЕННЯ 13-18 ст.формувала свій світогляд в першу чергу на вивченні КАБАЛИ
"Мой учитель Пифагор, отец философии, все-таки перенял свое учене не от греков, а скорее от иудеев. Поэтому он должен быть назван каббалистом... И он первым, кто перевел слово "каббала", неизвестное его современникам, на греческий язык словом "философия" (Йоганн Рейхлин. "De arte cabbalistika"

Вуву 2017-05-18 / 07:58:05
Романтик ... Це непогано ... Але скоріш аналітик...інколи з тонким відчуттям гумору.

mishko_bachi 2017-05-18 / 07:55:11
КОРОНА-Голова(ивріт) Хлопці вчіть КАББАЛУ, щоб зрозуміти справжню (не совкову, москвофільську -Петра Сови...) історію Ужгорода

точно до безіменного 2017-05-17 / 22:27:44
Читати навчись.

"Жителі Ужгорода НІКОЛИ не погодядься з тим щоб в самому ценрі міста стояла спаплюжена "корона".НІКОЛИ."
Вуву, да ти рамантік. ))))
Уржацця з вас обох.

Вуву 2017-05-17 / 21:03:22
О.гаврош ... Напиши нам як ти бачиш розвязання цієйі проблеми .твоя стаття привернула увагу багатьох ...але там нема відповіді що далі...??? Цікаво знати і твою думку.

Вуву 2017-05-17 / 20:54:01
100% ... Жителі Ужгорода НІКОЛИ не погодядься з тим щоб в самому ценрі міста стояла спаплюжена "корона".НІКОЛИ.

до "точно" 2017-05-17 / 19:43:24
Не виставляй на люди своє невігластво. Перелік пам'яток, зокрема і місцевого значення, затверджує міністерство в Києві. І воно ж відповідає за дотримання законодавства в цьому контексті.

Звичайно, на місці цим мали би опікуватися місцеві органи влади - голова ОДА Москаль, якому підпорядковано орган збереження культурної спадщини к підрозділ управління культури, поліція під керівництвом Романа Стефанишина і т.д. Але що поробиш, якщо вони, як це вказано в іншій статті "Закарпаття он-лайн" (http://zakarpattya.net.ua/News/169816-Hibrydna-viina-za-Uzhhorod-Narodnym-frontom-proty-Vidrodzhennia), є складовою партійної квоти "Народного фронту", фінансистом якої є власник вкраденої і зруйнованої "Корони" Роберт Бровді?

Корупція не просто очевидна, але й нахабна, безкарна.
Але, можу вас запевнити, до пори до часу. Наскільки я знаю, журналісти і активісти фіксують процес руйнування і у відповідний момент правоохоронна система змушена буде реагувати. І тоді все посиплеться.

Вуву 2017-05-17 / 08:05:04
Якщо дл прикладу взяти "золту паву" то майже всі знають що це за ресторан.
Але тут зробили мудро ...вклали гроші зробили реставрацію ... Відновили ... І тепер це туристична візитівка нетільки міста але і області.
А що тепер з короною ??? Навіть якщо і в самому центрі ... туристів цікавлять старі історичні будинки ...які збереглись до наших днів як архітектурні перлини а якийсь новобуд. оглядати новобудову

Вуву ....точно 2017-05-17 / 07:50:00
Ну це ж елементарно watson.

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини