У День Ужгорода науковець протестував проти встановлення угорської корони в центрі міста (ФОТО)

24 вересня під час святкування Дня Ужгорода на площі Театральній ужгородець висловив одиничний протест проти встановлення державного символу Угорщини на фасаді комплексу «Корона» в центрі міста.

У День Ужгорода науковець протестував проти встановлення угорської корони в центрі міста (ФОТО)

Кандидат фізико-математиних наук Андрій Заяць вийшов із плакатом та роздавав  власноруч роздруковані листівки із роз’ясненням символів, які хочуть розмістити на реставрованій «Короні».

«Я – українець, корінний закарпатець - виражаю свою громадську позицію як громадянин. Я проти експансії мадярського шовінізму у нас. Вважаю, що символу угорської державності не місце в центрі Ужгорода. Ми ж не ставимо тризуб у центрі Будапешта. Воно має поганий підтекст.

Тому що, як кажуть англійці, step by step (крок за кроком). З’являються їх символи, а потім може бути, не дай Бог, так, як у Криму. Такий же шлях. Я не проти цієї реставрації, хоч це вже фасадизація. Не треба переходити межу. Маймо свою гідність», –  коментує протестувальник.

Це не перший випадок протесту проти встановлення угорського символу в центрі міста. Зокрема, про ситуацію писало й Закарпаття онлайн, а також висловлювалися проти центральні ЗМІ. 

26 вересня 2017р.

Теги: протест, корона. становлення

Коментарі

дюси 2017-11-10 / 21:13:56
Не виджу нич умного. народна мудрость " поважай другого тай тебе будуть поважати". и потом. Так як у Криму не буде никда. Уже так зовсим нас за дурних не тримайте. Тай нашо так акцентирувати. ЛЮБИЙ ко мае паспорт Украини, хоч не хоч е УКРАИНЕЦЬ.

дюси 2017-11-10 / 21:05:43
то просто комусь вигодно така тема.А на самом деле проблема совсем у другому. О, позерайте! стоит мужик, протестуе проти малюнка. Пак вун шо,слипый? там де стоит,дорога рострепана. Пофиг! Вун як дон Кихот з млинами а сись з фотографиями ся боре. Продолжайме панове!

Віктор Лендєл 2017-10-19 / 16:33:24
Гідний вчинок!

Броді 2017-10-12 / 03:19:16
Молодець, мужик!

Закарпатець 2017-10-07 / 18:13:24
Підтримую цьго патріота! Чому він один? Невже Це неподобство нікого не хвилює! Негайно вимагаю справжнім Патріотам зупинити приниження Ужгорода! Підготувати звернення до Президента України з приводу "мадяризації" Закарпаття! Корони Сан-Стефана хай вішають в Будапешті! Проєктантів - до відповідальності! Я з тобою , друже!!!! нас багато, а де влада Закарпаття ,де всі москалі з тими, хто краде ліс? Завтра вони втечуть, а лісу требу нам, бандерівці!!!! Прокидайтеся, поки не проспали Ужгород!!!! Слава Україні!!!! Не спіть Патріоти.....!!!!!!

**** 2017-10-06 / 16:33:21
Історичні архітектури ,обговоренню не підлягають,їх потрібно мати ,як історичний ФАКТ,Історична істина!Який був крутий архітектор!

SpaceMan 2017-10-03 / 15:31:15
форестер Ви не висвытлюэте всыэъ правди, адже выдомо що були знахідки, які можуть свідчити про перехід угрів через перевал, наприклад шолом з поховання угорських воїнів зі Свалявщини 10 ст, чи певні речі з Соломонова і т.д. Може зразу і не освоїли низовини, але все-таи висвітлювати треба всі факти. І, як бачите, не закарпатці намагаються палити той памятник ,а якісь диверсанти з Ячернігівщини чи щось таке...

Віка 2017-10-03 / 05:13:50
Там багато проблем

корчі 2017-10-02 / 16:32:01
а ще у "етіх" зняцьовських українофобів написи на театральній ідуть у такюів последователності; ужгородъ, ungvar, uzhgorod, ужгород.
А під фото Ужгорода 1928 р. підписи; ужгородъ, ungvar.
Як кажуть;"шо хотел сказать автор?"

форестер 2017-09-28 / 17:21:13
SpaceMan, ви знову неуважні, або не читали ні статтю, ні, навіть, мій коментар. Бо в "в 9-10 столітті низовину Закарпаття" НЕ ОСВОЇЛИ. Почали лише освоювати з ХІІІ століття. У зв'язку з чим і виникла потреба в легендах Hesta Hungarorum від Анонімуса, де нафантазовано і про Верецький перевал, і про князя Лаборця, і інше.

Подібне переписування літописів під поточну політичну кон'юнктуру було типовим для того часу. Майже так ми отримали і всі свої нині відомі руські літописи, написані в пізніші часи, під потреби конкретних князів, з вкрапленням давніших подій і їх інтерпретацій.

SpaceMan 2017-09-28 / 10:29:05
І може не через Верецький перевал а іншим шляхов, але все-таки в 9-10 столітті низовину Закарпаття і осовїли... хіба можна відкидати ті гіпотези? А також унсуну народну творчість?

SpaceMan 2017-09-28 / 10:27:20
"ви б почитали статті, посилання@
То лише інтерпретація. Є інші наукові думки:

Наприклад
"На виявлених у 70-80 рр. 20 ст. поселеннях і могильниках (християнських) давньоруського часу не проводились розкопки. Сьогодні про них знаємо менше, ніж про поселення і могильники 8-9 ст. Це упущення повинні виправити представники нової плеяди закарпатських археологів" (Пеняк, Пеняк, Археологія Закарпаття: історія дослідження").
а також
"Прибулі угорці зі своєю кочово-скотарською культурою не могли вплинути на осілих словян-землеробів, навпаки, кочівники перетворились в осілих скотарів і землеробівю Цей період випав з поля зору археологічної науки" (там же). Так що хто зна, може спеціально владоб СССР було уникнено тих досліджень?

форестер 2017-09-27 / 16:17:05
SpaceMan, ви б почитали статті, посилання на які я дав нижче, а особливо - "Де починається Закарпаття". Тоді і зайвих розмов у нас не було б.
Там йдеться про те, що угри і тюрки, які в кінці ІХ століття прийшли в Європу, спершу тут кочували, чим далі йдучи на захід. Аж поки їх через кілька століть читаво не накопкали у гузицю, після чого вони повернулися у центрально-східну Європу, де й, зрештою, осіли. Але до Закарпаття добралися лише в ХІІІ столітті. І, зрозуміло, із заходу, а не зі сходу. І з цього часу артефактів - чимало.
Цим часом датовані і фантазії Аноніма, покликані обґрунтувати захоплення угорцями довколишніх земель, зокрема і низинних територій нинішнього Закарпаття.

Тому так, тут, у Європі, вони в цей час були, але не тут, на Заарпатті.

І це все, на відміну від "верецького" гонфоглалашу, чітко підтверджується артефактами.

Читайте. Не відбирайте у мене зайвий час. :)

SpaceMan 2017-09-27 / 15:48:50
Ну хоч я не з усім згоден, бо відомо, що угри у війні 903906 рр. розгромили Велику Моравію і почали витісняти Болгарське Царство із Трансільванії. А тому тут вже точно були (і це до 13 ст. Тим більше що в 13 ст. відомо що син Данила Галицького володів певною частиною цих земель, оскільки одружився на доньці Угорського короля. Видно тому йому і перейшла ця частка земель ,яка потім повренулась під владу Угорщини аж поки її не відтяпали Трансьільванці в 1526 році.

І хоч не у всьому згоден з Вами, але дякую за діалог

форестер 2017-09-27 / 15:32:52
SpaceMan, ваші домисли про часте перебування половців і нечасте - угрів - лише фантазії :-) А я звик вірити фактам. І кожен могильник половецького воїна, яких міфологізована угорська історія раніше підтягувала до угрів Алмоша, має свої конкретні артефакти, які датуються конкретним періодом. А по переходу угрів таких артефактів взагалі не існує в природі.

форестер 2017-09-27 / 15:29:05
SpaceMan, те, що шабля з-під турула зникла ще до встановлення експонату в Ужгородському замку якраз і говорить про той період, коли їх знімали по всьому Закарпаттю. Власне як експонат - заземлений і без шаблі. цей турул і не сприймається як символ. І угорці не кладуть до нього вінки і не вшановують біля нього святкувань. А от турул у вилоці - інша справа. Там він - осердя угорського і, що суттєво, антиукраїнського політичного життя. Там промовлялися гасла про вічну дружбу русинів і мадярів проти українців. А це вже не фіглі.

Те, що ви "взагалі проти такого ідолопоклонства" - це ваше особисте ставлення. Але в угорців воно кардинально інше І далеко не таке, як до скульптури Геракла.

Так, "лайк поставити легше, нжі підняти свій тулуб і прийти в міськраду та заблокувати подібний проект з короною на стадії прийняття проекту. Так само і з зруйнуванням будинків-стіричних памяток..." Але навіть лайки є ставленням. І вони свідчать, що ця проблема є резонансною в суспльстві. І не тільки для 5 вищезгаданих відсотків, а для більшої кількості людей - тих, що інертні, що не здатні зараз відірвати свою гузицю від дивана.

Зараз нездатні. Але може відірвуть в іншій ситуації? Майдани і війна на Донбасі показали, на що здатні українці в критичних ситуаціях.

Питання тільки в тому, чи варто доводити ситуацію до критичного стану. І ос такими коронами - зокрема.

SpaceMan 2017-09-27 / 15:27:57
2А сам похід половців є цьому ще одним підтвердженням. Бо після переходу пізніших половців через територію Закарпаття артефакти є, а от з ІХ століття - нема. А в Молдові і Румунії - є. @

Бо половці і татари часто тут бували ,а угри гіпотетично пройшлися дуже швидко без великих зупинок. Чому ні?

форестер 2017-09-27 / 15:16:56
SpaceMan, ваша констатація того, що "мовний закон це добре" це вже плюс. А які докази, що "якраз в цей час його ввели для відволікання суспільства від реформ, які проводяться не правильно"? А що, раніше вони здійснювалися правильно, тому лише тепер? А чому так скоро його прийняли, якщо, судячи з усього, і далі реформи будуть проводитися "не так"?

Якби цей закон ввели в будь-який інший час, у вас би не виникло аналогічних підозр?

Те, що "в 1084 році Хан Кутеск воював з фортом деревяним в Ужгороді" якраз і підтвердження того, що тут не було угорців. А сам похід половців є цьому ще одним підтвердженням. Бо після переходу пізніших половців через територію Закарпаття артефакти є, а от з ІХ століття - нема. А в Молдові і Румунії - є.

http://zakarpattya.net.ua/News/165256-Arkheolohy-trokh-krain-sprostovuiut-mify-pro-prykhid-uhorskykh-kochovykh-plemen-na-Zakarpattia

http://zakarpattya.net.ua/News/77993-De-pochynaietsia-Zakarpattia

форестер 2017-09-27 / 14:29:19
SpaceMan, дослідження про 5% активних і 95% бидломаси - не мої. І стосується це не лише закарпатців. Ображається хтось, чи ні, на оце "бидломаса", суті справи не змінює. Тим більше, що я не ображаю, а просто констатую.

Точно так само констатую і провокативну проблемність пам'ятника на верецькому перевалі. Хочеться вам того, чи ні, він є місцем розбрату. І це не вигідно Україні, але вигідно Угорщині.

І з короною на Короні провокують те саме.

SpaceMan 2017-09-27 / 11:36:55
І Ви ще не завуважли про турула. Він не на землі а на памятному камені з написом "Мілленіум", тому ВИ щзанадто постарались принизити щсоь. А як я сказав т опамятка куруцам також. Але ж ВИ вважаєте основну масу населення "ніким", то що ж можна чекати з діалогу?

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини