В Угорщині ці вибори є виборами на виживання - експерт

Експерт — про особливості парламентської кампанії в Угорщині та можливу зміну позиції Будапешта щодо освітнього закону України

В Угорщині ці вибори є виборами на виживання - експерт

Наступної неділі, 8 квітня в Угорщині відбудуться парламентські вибори, перемогу на яких обіцяють партії прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Fidesz («Фідес — Угорський громадянський союз»). Згідно з останніми опитуваннями, розміщеними на сайті (https://pollof polls.eu/HU), цю політичну силу готові підтримати 49% виборців.

За головну опозиційну партію — ультраправий рух Jobbik «За кращу Угорщину» — готові проголосувати 18% виборців. Третій у рейтингу MSZP — Соціалістичній партії Угорщини пророкують 14%, а за політичні сили DK — Демократична коаліція і LMP — «Політика може бути іншою» готові проголосувати відповідно по 7% виборців.

Наведенні вище результати опитування свідчать, що Орбан може розраховувати на третій термін на чолі уряду.

54-річний консерватор, який при владі вже майже вісім років, дуже популярний в Угорщині. Його прихильники заявляють, що він реформував Угорщину після десятиліть комуністичного застою.

Його критики зазначають, що націоналістична та авторитарна політика Орбана повела Угорщину від демократії в бік авторитаризму. Угорський прем’єр провадить жорстку політику щодо мігрантів і разом з Польщею є затятим критиком політики Євросоюзу — як у цій, так і в інших сферах. У ході виборчої кампанії Орбан заявив, що квітневі вибори є «доленосними» й визначать, чи залишиться Угорщина країною для угорців, чи перетвориться на країну іммігрантів.

Крім того, уряд Угорщини блокує розширення співпраці НАТО з Києвом через конфлікт довкола закону про освіту, який нібито порушує права національних меншин і закарпатських угорців, які проживають в Україні. Обурення Будапешта викликала стаття, за якою з 2018 року навчання в країні після початкової школи здійснюється державною мовою.

Наприкінці жовтня Будапешт наклав вето на проведення засідання комісії НАТО — Україна на рівні глав МЗС, яке було заплановано на 6 грудня. Мало того, глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що угорська дипломатія використає всі інструменти, щоб перешкоджати євроінтеграційним прагненням України.

Тож не дивно, що для нашої країни вибори в сусідній країні мають неабияке значення.

«День» звернувся до угорського політолога, позаштатного співробітника Фонду Карнегі Балажа ЯРАБИКА з проханням розповісти про особливості і ставки на цих виборах, і чи можна очікувати, що після завершення цих парламентських перегонів Будапешт піде на конструктивні відносини з Києвом і перестане блокувати євроінтеграційні прагнення України.

— В Угорщині ці вибори — на виживання. Для Fidesz перемога необхідна з низки причин, зокрема, партія  може політично просто не вижити, якщо програє вибори. Відповідно й опозиція переживає за власне виживання, враховуючи, як вона вважає, загрози від Fidesz, а також своє власне політичне майбутнє. Відтак кампанія є брудною та емоційною, а поляризація суспільства, напевно, може бути ще більшою.

Виборча кампанія була сповнена брудних трюків, витоків, контрвитоків, чорного піару з обох сторін і збурення страху замість зіткнення програм. Зі свого боку Fidesz робив ставку на антиміграційну та антисороську кампанію, щоб позиціонувати себе як єдиного захисника національних інтересів Угорщини. Для багатьох західних спостерігачів це було сприйнято як наслідування расизму ба навіть антисемітизму, але Fidesz намагається максимально спростити свої меседжі, щоб мобілізувати власних виборців, переважно в сільській місцевості, а також правоцентристського і правого міського середнього класу.

Опозиція обіцяє бути ближчою до Європи, але це може фактично посилити привабливість правлячої партії, хоч би як виглядала їхня кампанія. Це не означає, що Fidesz — зокрема Угорщина — відмовляється від Європи, але вона відмовляється від ЄС, якщо великі корпоративні інтереси диктують політику, спрямовану проти інтересів країн-членів. Для Fidesz це — кістяк антисороської кампанії, або, інакше кажучи, меседж, який, на думку цієї політичної сили, знайде відгук серед її головних прихильників, а не певний прояв антисемітизму.

Угорці не бояться іноземців, проте офіційна кампанія Fidesz та уряду, певна річ, застерігає їх, і є окремі випадки надмірної реакції в сільській місцевості. Проте Будапешт — одне із найбільш космополітичних міст Центрально-Східної Європи, в якому проживає і яке відвідують багато іноземців, і там не було жодних інцидентів. Крім того, тут було кілька сотень тисяч біженців, які свого часу проходили через Угорщину до Німеччини, і політику Орбана щодо будівництва огорожі підтримало майже 90% угорців (і жодна опозиційна партія також не буде її скасовувати).

Коли ж вести мову про прогнози, то останні опитування свідчать, що Fidesz виграє, але не з величезною перевагою, що означало б конституційну більшість. Зокрема, соціологічна служба IDEA прогнозує цій політичній силі 40% голосів. Інші служби опитування дають ще більшу підтримку Fidesz.

Будь-який інший результат був би великим сюрпризом і означав би, що кампанія Fidesz не спрацювала. У такому разі опозиція — від ліберальних кіл до лівих та крайньоправих партій — розпочне важку боротьбу, щоби створити реальну урядову коаліцію, і, швидше за все, тоді Угорщина зіткнеться з кількома місяцями хаосу.

Що ж до відносин з Україною, то коли виграє Fidesz, політика протистояння закону про освіту триватиме, але цілком вірогідно, що в центрі уваги стане вирішення цього питання, а не просто протидія цьому закону. Як відомо, переговори між українською владою та угорською меншиною є основною умовою уряду Угорщини.

Цікаво, що в ході кампанії немає жодних ознак російського втручання. Попри наявність великого витоку інформації та брудну кампанію, все виглядає так, що це внутрішні угорські справи.

Зменшення коштів на комунальні послуги було частиною кампанії на останніх виборах, але цього разу цей аспект не був настільки важливим. Втім, ознакою того, що Fidesz переживає за результати, є одноразова виплата на опалення на суму 12 тис. форинтів (38 євро) та одноразові подарунки пенсіонерам на суму 10 тис. форинтів (32 євро).

Щодо ціни на російський газ, то опозиція критикує уряд і вважає, що рахунки за газ мають бути нижчими, судячи за спотовими цінами на ринку.

Дешевші рахунки на російський газ були корисними для Fidesz чотири роки тому, а не зараз.

Крім того, Орбан запропонував вислати російських дипломатів під час засідання EUCO на знак солідарності з Великобританією у зв’язку з отруєнням у Солсбері. На мою думку, він хотів бути певним, що опозиція може й надалі використовувати російську карту (тобто, що він є проросійським і виступає проти ЄС ) у кампанії, в якій у Fidesz дедалі більше проблем, щоби здобути перемогу. Відтак опозиція не могла додатково використовувати російську карту.

 

Микола Сірук, "День"

05 квітня 2018р.

Теги: Угорщина, Орбан, вибори

Коментарі

zep 2018-04-09 / 21:34:21
ну шо мовчиш Бубу - усьо будєт Фидєс))

::: 2018-04-09 / 00:48:31
Орбан переміг на виборах 2/3 мондатумов отримав FIDESZ (134 з 199-ти). Фантастична перемога, вітаємо.

Закарпатець 2018-04-08 / 19:06:46


Вправляйтеся в своєму українофобстві на інших ресурсах. Тут - територія України. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2018-04-06 / 05:57:43
Боже ... Микола ... Ти такий примітивний ... Які окопи ... Про шо ти пишеш ?

Микола 2018-04-05 / 22:05:03
До Бубу..АГА Орбан провалится то буде Йоббік при владі,будеш Бубу тоді у окопах сидіти на західному фронті.Доти радуйся поки Орбан при владі...

Вуву 2018-04-05 / 07:03:03
Бажаю йому щоб він з тріском прлвалився із своєю партієйу на цих виборах. І всі зітхнули з полегшенням.

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини