Закарпаття у 2007 році: Досягнення і перспективи у цифрах і фактах

Закарпаття – економічно розвинений, екологічно чистий, рекреаційно-туристичний центральноєвропейський прикордонний регіон України з унікальною природою, самобутньою культурою, історико-архітектурною спадщиною.

Закарпаття у 2007 році: Досягнення і перспективи у цифрах і фактахКрай, в якому забезпечуються і підтримуються сталий розвиток, рівні можливості для всіх мешканців та безпека їх життєдіяльності, міжнаціональна злагода, гармонія між містом і селом; розвиток підприємництва та дружні і взаємовигідні зв’язки із сусідніми областями і країнами..

Завдання органів влади та місцевого самоврядування полягає в тому, щоб, зберігаючи екологію, унікальні культурно-етнічні особливості краю, використовуючи природні ресурси та географічне положення області, активно розвиваючи прикордонне співробітництво в інтересах територіальної громади, забезпечити стале економічне зростання та комфортне проживання всіх мешканців.

Традиційно наприкінці року прийнято підводити підсумки. Щоб змалювати реальну картину, як господарювала і розвивалась область протягом 2007 року, для аналізу взято основні галузі економіки та соціальної сфери. По деяких показниках в матеріалі наведено попередні, оперативні, дані, оскільки кінцеві цифри будуть підведені лише у січні наступного року.

Отже, за даними загальнодержавної комплексної оцінки соціально-економічного розвитку регіонів України Закарпатська область протягом року динамічно розвивалася і займала провідні місця в державі.

Якщо проаналізувати діяльність райдержадміністрацій і міськвиконкомів області, то найкращих результатів соціально-економічного розвитку у 2007 році за всім комплексом показників досягли у Виноградівському, Іршавському, Рахівському районах, містах Ужгороді та Хусті.

ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

В області намітилась тенденція до поліпшення фінансових результатів діяльності та платіжної дисципліни підприємств і організацій.

За прогнозними даними, до бюджетів усіх рівнів Закарпатської області за 2007 рік надійде податків і зборів на 28,3 відсотка більше, ніж у 2006 році, і сума зазначених надходжень становитиме близько 2,5 млрд. гривень. Зокрема, до загального фонду місцевих бюджетів області – 634,5 млн. гривень, що на 45,5 відсотка більше, ніж за 2006 рік, до спеціального фонду - 222,2 млн. гривень, що становитиме 121,5 відсотка затвердженого річного плану та 136,8 відсотка до минулого року.

Протягом липня-листопада завдяки перевиконанню дохідної частини загального фонду місцевих бюджетів збільшено видатки на 63,4 млн. гривень, в тому числі обласного бюджету – більш ніж на 11 мільйонів гривень.

За рахунок перевиконання загального фонду обласного бюджету збільшено видатки на проведення: капітального ремонту Закарпатського обласного державного українського музично-драматичного театру в Ужгороді (575 тис. грн.), будівництва дитсадків у селах Боржавське і Хижа Виноградівського району (150 тис. грн.), капітального ремонту Верхньостуденівської ЗОШ І-ІІ ст. Міжгірського району (105 тис. грн.), реконструкцію Перечинської центральної райлікарні (100 тис. грн.), капремонту районного Будинку культури у м. Свалява (120 тис. грн.), капремонту системи каналізації та очисних споруд у Тячівському районному протитуберкульозному медичному диспансері (100 тис. грн.). Також збільшено видатки на утримання установ, які фінансуються з обласного бюджету.

За рахунок надпланових надходжень до бюджету розвитку обласного бюджету протягом 2007 року додатково спрямовано понад 4,2 млн. гривень, зокрема на будівництво підвідних газопроводів високого тиску до сіл Баркасово – Рафайлово Берегівського району (250 тис. грн.), а також до сіл Руня, Глиняний, Петрусів на Тячівщині (130 тис. грн.), від села Золотарьово до Драгова Хустського району,реконструкцію котельні та газопостачання ЗОШ І-ІІІ ст. с. Малий Березний (50 тис. грн.), будівництво підвідного газопроводу Воловець – Гукливий – Скотарське, газифікацію дитсадка в с. В. Ворота та реконструкцію електросистеми дитячої школи мистецтв Воловецького району (150 тис. грн.), будівництво дитсадка та пришкільного інтернату у с. Синевирська Поляна Міжгірського району (200 тис. грн.), реконструкцію дошкільного закладу у с. Нижній Коропець Мукачівського району (240 тис. грн.), на підвідні газопроводи до сіл Горонда, Баркасово, Серне Мукачівського району (300 тис. грн.) та с. Тур’я Ремети Перечинського району (250 тис. грн.), реконструкцію системи опалення Дусинської ЗОШ І-ІІІ ст. (60 тис. грн.) та будівництво ЗОШ у с.Неліпино Свалявського району (200 тис. грн.), реконструкцію музичної школи в смт. В. Бичків Рахівського району (150 тис. грн.), будівництво загальноосвітньої школи у с. Мала Добронь Ужгородського району (300 тис.грн.), пусконалагоджувальні роботи на будівництві газопроводу-відгалуження з АГРС с. Горінчево Хустського району (806,9 тис. грн.).

Прибутковий фінансовий результат забезпечено суб’єктами всіх основних видів економічної діяльності. Найвищий результат у цій сфері діяльності досягнуто у Перечинському, Мукачівському, Виноградівському, Іршавському та Міжгірському районах. У сфері державних фінансів та фінансових результатів діяльності попереду Перечинський, Мукачівський, Виноградівський, Іршавський і Міжгірський райони.

ЕКОНОМІКА

Реальний економічний потенціал області формують близько 4,5 тисячі діючих суб'єктів підприємницької діяльності, з яких майже 1300 – у сфері торгівлі і ремонту, близько 900 – у промисловості, майже 400 – у будівництві, близько 300 – у готельному і ресторанному бізнесі, понад 250 – на транспорті і зв'язку, до 250 – у сільському господарстві, мисливстві та лісовому господарстві (без фермерських господарств).

У сфері реального сектору економіки, який включає сільське господарство, промисловість, інноваційну діяльність, оплату спожитих енергоносіїв, лідирують Воловецький, Мукачівський, Виноградівський райони і міста Берегово та Хуст.

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

Агропромисловий комплекс – одна з ключових галузей господарства області, у якій щорічно виробляється близько 20 відсотків валової доданої вартості. В галузі зайнято близько 9 тисяч чоловік.

У агропромисловому комплексі нараховується 1499 фермерських господарств, 107 великотоварних сільськогосподарських виробників, 421 підприємство харчової і переробної промисловості та 295,8 тисячі особистих селянських господарств.

Темпи приросту валової продукції сільського господарства протягом цього року мають позитивну динаміку. Виробництво основних видів сільськогосподарської продукції картоплі, овочів, фруктів, м'яса та м'ясних продуктів, молока є достатнім для забезпечення потреб області.

Цього року намолочено 298,7 тис. тонн зернових, що на 18,7 тис. т більше, ніж було передбаченою Програмою “Зерно-2007 року”.

Протягом року посаджено 390 гектарів багаторічних насаджень, що на 189 гектарів більше у порівнянні з минулим роком.

З державного бюджету на виконання цільових програм отримано 29 млн. гривень, що на 12,9 млн. гривень більше минулого року. Крім того, цьогоріч більшою є бюджетна підтримка за рахунок коштів обласного бюджету – виділено понад 2,7 млн. гривень, що на 749,5 тисячі гривень більше минулого року.

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Пріоритетними галузями промисловості області є лісопромислове виробництво, харчова та переробна галузі, промисловість будівельних матеріалів і будіндустрії тощо.

За темпами зростання обсягів промислового виробництва Закарпаття випереджає такі промислово розвинуті області, як Донецька, Дніпропетровська, Харківська, Львівська, Луганська. Випуск продукції збільшено за рахунок підприємств, що належать до машинобудування, хімічної та нафтохімічної промисловості, виробництва харчових продуктів та напоїв, іншої неметалевої мінеральної продукції, оброблення деревини та виробництва виробів з деревини, окрім меблів. Зростання виробництва досягнуто за рахунок введення додаткових потужностей та розширення виробництв ЗАТ “Єврокар”, ТОВ “Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед”, ТОВ “ВЕТ Аутомотив Україне”, ВАТ “Перечинський лісохімкомбінат”, “Лісоіндустрія”, “Самвер”, філій “Сведвуд-Україне” та “Сведвуд-Карпати” ТОВ “Сведвуд-Україна”.

Частка збиткових підприємств в економіці області у півтора раза нижча, ніж у середньому по Україні.

Продуктивність праці у промисловості, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зросла на 25,3%, в основному за рахунок впровадження новітніх технологій, розширення виробництв.

Темпи зростання експортних поставок продукції і товарів, що виробляються в області, порівняно з минулим роком зросли удесятеро. Загальнодержавний рівень з цього показника Закарпаття перевищує майже у 2,5 раза.

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ТА ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

У 2007 році підприємства області співпрацювали з партнерами з 87 країн світу. Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності області експортували вітчизняну продукцію до 51, а імпортували із 81 країни. Про інвестиційну привабливість краю свідчить той факт, що на Закарпатті здійснюють виробничу діяльність такі всесвітньо відомі компанії, як “Фішер”, “Філіпс”, “Флекстронікс”, “Фольксваген”, “Ауді”, “Шкода”, “Ядзакі”, “Хенкель”, “Гроклін”, “Ле-Го” та інші. Успішно працює одне із чотирьох провідних в Україні автомобілебудівних підприємств – «Єврокар».

Загалом в Закарпатті представлена добра половина світових лідерів в електронній промисловості та у сфері виробництва комплектуючих до автомобілів, меблевій та легкій промисловості, а також виробництві світових брендів лиж.

Серед промислових підприємств третину становлять підприємства з прямими іноземними інвестиціями. Ними за дев’ять місяців поточного року реалізовано промислової продукції на суму понад 3 млрд. гривень, що становить 70% загальнообласного обсягу.

Загальний обсяг зовнішньоторговельного обороту за січень - вересень 2007 року становив 1871,4 млн. доларів США. Обсяги зовнішньої торгівлі товарами збільшилися порівняно з відповідним періодом 2006 року на 766,7 млн. дол.арів США, або на 69,4 відсотка.

За період іноземного інвестування, станом на 1 жовтня 2007 року, в область залучено 322 млн. доларів США прямих іноземних інвестицій. За 9 місяців поточного року – 31,8 млн. доларів США. З іноземними інвестиціями у краї функціонує 779 підприємств. Приріст іноземного капіталу за 9 місяців 2007 року становить 27 млн. доларів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

У сфері інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності найкращі досягнення мають Перечинський, Рахівський, Ужгородський райони та міста Ужгород і Берегово.

ТУРИЗМ

Більшість туристично-рекреаційних об’єктів Закарпаття по якості і спектру розширення послуг відповідають міжнародним стандартам. Про це свідчить зростання на 26 відсотків (дані за 9 місяців 2007 року) обсягу наданих туристично-рекреаційних послуг порівняно з аналогічним періодом 2006 року.

Облдержадміністрація зосередила свої зусилля на розвитку пріоритетних природно-рекреаційних територій. З цією метою розробляються науково обгрунтовані концепції „Синевирське озеро”, „Боржавські полонини”, „Близниця – Кваси” та „Синяк”. Крім того, ведеться робота над проектами розвитку територій „Полонина Руна” Перечинського, „Велика Красія” Великоберезнянського району.

Розроблена стратегія розвитку зеленого туризму області, що в подальшому дасть можливість розвивати туризм на природоохоронних територіях (біосферні заповідники, природні національні парки).

Підготовлено інвестиційні пропозиції щодо розвитку туристично-рекреаційних територій по кожному району області.

БУДІВНИЦТВО

З початку року в області введено в експлуатацію житла загальною площею 235,6 тис. кв. м. А до кінця року ця цифра зросте ще більш ніж 70 тис. кв. м. За попередніми даними по цьому показнику Закарпаття випереджує такі області, як Харківську, Луганську, Миколаївську, Полтавську, Запорізьку. Частка коштів населення на індивідуальне житлове будівництво у загальному обсязі інвестицій зросла і становила 430,6 млн. гривень. Із загального обсягу збудованого житла − 92,2 % припадає на індивідуальних забудовників.

ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ

Упродовж року здійснено комплекс заходів, спрямованих на проведення земельної реформи на селі із врахуванням особливостей малоземелля та специфіки гірських і низинних районів області. Внаслідок цього право на земельну частку (пай) набули понад 120 тис. громадян; приватизовано понад 700 тис. земельних ділянок; укладено понад 18 тис. договорів оренди земельних часток (паїв) на загальній площі, що перевищує 28 тис. гектарів. Надходження коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення до бюджетів всіх рівнів перевищило 66 млн. Гривень, які спрямовувались у розвиток соціальної сфери населених пунктів. Завершується інвентаризація земель як за межами населених пунктів, так і в більшості з них.

ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО

У лісогосподарських підприємствах області нарощено обсяги заготівлі та реалізації деревини відповідно на 17,6 та 33 відсотки.

На ведення лісового та мисливського господарства використано 47 млн. гривень коштів 18 підприємств галузі, які ведуть лісове і мисливське господарство на площі понад 450 тис. гектарів. Освоєно також понад 20 млн. гривень бюджетних коштів, в тому числі 16,4 млн. гривень – на будівництво лісових доріг протяжністю 50 км.

Проведено відновлення лісу на площі 2250 гектарів. Лісовою охороною лісогосподарських та мисливських підприємств посаджено понад 120 тис. саджанців.

Під час акції „Озеленення країни − спадщина для майбутніх поколінь” в населених пунктах і лісах області висаджено понад 110 тисяч дерев і кущів.

НАДРА

Предметом особливої уваги органів влади є підвищення ефективності використання мінерально-сировинної бази області, адже на її території налічується 30 видів різноманітних корисних копалин, які зосереджені на 240 розвіданих родовищах. В області існує понад 360 різних за хімічним складом і лікувальними властивостями джерел мінеральних вод.

Найбільш поширеними є корисні копалини, що застосовуються у будівництві. Розвідано такі корисні копалини стратегічного значення, як золото, срібло, свинець, цинк та германій. Унікальними є родовища цеоліту та перліту.

Міністерством охорони навколишнього природного середовища України видано понад 130 спеціальних дозволів на користування надрами Закарпатської області. Всього експлуатується 72 родовища.

З надр Закарпаття видобувається 100 відсотків від загального видобутку в Україні - перліту, цеоліту, мармуру, 3,2% - солі кухонної, 2,4% - цегельно-черепичної сировини, 3,36 % – будівельного каменю.

ЕКОЛОГІЯ

Природно-заповідний фонд Закарпатської області охоплює 12,7 відсотка загальної території краю, тоді як середній показник по Україні – 4,2%. Обласною програмою формування екологічної мережі заплановано розширити його до 23 відсотків. Вже завершується підготовча робота по створенню національного природного парку “Зачарований край” площею 6,1 тис. гектарів.

Закарпаття стало першою із областей, де впроваджується пілотний проект із вивезення заборонених, невизначених та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Область вже позбулася 70 тонн таких небезпечних хімічних речовин, які вивезені за межі країни. Роботи продовжуватимуться аж допоки Закарпаття не очистять від них.

Із Державного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 200 тис. гривень для забезпечення тимчасового зберігання небезпечних хімічних речовин (суміші “Премікс”). На часі практичне вирішення питання знешкодження цієї шкідливої суміші речовин.

ПРОТИПАВОДКОВИЙ ЗАХИСТ

Для захисту територій області від шкідливої дії вод в області продовжується реалізація “Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України ще 13 лютого 2006 р.

На виконання протипаводкових заходів державним бюджетом профінансовано 70,9 млн. гривень. За ці кошти проведено роботи на 25-ти протипаводкових об’єктах: побудовано і введено в експлуатацію 28,3 км захисних дамб та 9,4 км берегоукріплень. Завдяки виконаним в 2007 році будівельним роботам вдалося захистити від паводків та повеней 16 населених пунктів та понад 9 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь.

СОЦІАЛЬНА СФЕРА

Позитивна динаміка розвитку економіки, створення нових виробництв, зростання фінансових надходжень у бюджети всіх рівнів сприяли розвитку соціальної сфери. У свою чергу позитивні зрушення у соціальній сфері стали показовим індикатором успішності розроблених облдержадміністрацією економічних програм.

У соціальній сфері найвищі показники діяльності досягнуто у Виноградівському, Ужгородському, Мукачівському, Хустському районах та місті Мукачево.

МЕДИЦИНА

У 2007 році видатки загального фонду бюджету на медичну галузь області становлять понад 457,1 млн. гривень, що на 102,8 млн. більше, ніж у 2006 році. Видатки на одного жителя в 2007 році становили 367,09 гривні, тоді як в 2006 році – 279,8 гривні. Всі заклади охорони здоров’я області у 2007 р. профінансовані стовідсотково до заявленої потреби.

Протягом року завершено капітальний ремонт корпусу № 1 обласної психіатричної лікарні, який введено в експлуатацію в квітні 2007 року. Проведено робіт на суму 300 тис. гривень. Проводиться реконструкція обласного онкологічного диспансеру. Вже виконано робіт на 4,3 млн. гривень. Завершено реконструкцію з капітальним ремонтом стаціонарного корпусу обласної інфекційної лікарні, який у вересні 2007 року введено в експлуатацію. В обласному кардіологічному диспансері відкрито рентген-хірургічне відділення, вперше започатковано коронарографію та стентування у хворих з ішемічною хворобою серця.

Проведено ремонти приміщень 4 районних лікарень, ФАПу та амбулаторії на суму 712,8 тисячі гривень.

За кошти обласного бюджету придбано та розподілено в амбулаторії загальної практики - сімейної медицини 17 санітарних автомобілів на суму понад 1,2 млн. гривень та 5 санітарних автомобілів (легкових) для районних закладів на суму 174,8 тис. гривень, закуплено 9 стоматологічних установок з кріслами (270 тис. грн.), придбано витратних матеріалів для проведення штучного гемодіалізу (1,4 млн. грн.) та загалом медичного обладнання на суму понад 3,2 млн. гривень.

Статистика засвідчує, що в Закарпатті поліпшуються демографічна ситуація. Збільшився показник народжуваності – з 10,9 до 11,5, а також показник природного приросту населення, який становить 0,5 (за підсумками 10 місяців). Знизився і показник рівня первинної інвалідності осіб працездатного віку, дитячого населення, стабілізовано рівень смертності населення від туберкульозу. Вдалось стабілізувати та дещо знизити рівень смертності дітей у віці до одного року.

ОСВІТА

У 2007 році в обласному бюджеті на реалізацію регіональних освітянських програм передбачено 5,5 млн. гривень проти 4 мільйонів торік.

Оптимізовано мережу навчальних закладів, поліпшено умови і доступ до отримання освіти. Цього року три загальноосвітні школи І-ІІ ст. реорганізовано у навчальні заклади І-ІІІ ст., а на базі ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та №9 м. Ужгород відкрито лінгвістичну гімназію та економічний ліцей відповідно.

Упродовж 2007 року введено в експлуатацію 12 шкільних новобудов та добудов на 2444 учнівські місця, з яких вісім – новозбудовані школи. Це є одним із кращих показників в Україні. Усі ці навчальні заклади забезпечено новими шкільними меблями, для чого з обласного бюджету виділено 534,5 тис. грн. Крім того, отримали нові шкільні меблі ще 15 навчальних закладів на суму 315,5 тис. гривень.

Проведено капітальний ремонт у 81 навчальному закладі, замінено вікна на металопластикові у 60 школах, введено в експлуатацію 18 новоспоруджених котелень та ще 12 переведено з твердого палива на природний газ.

Цього року загальноосвітні школи області отримали 136 навчальних комп'ютерних класів на загальну суму 8,5 млн. гривень. Вже комп'ютеризовано всі 295 загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ст. та 115 (49%) навчальних закладів І-ІІ ступенів. Зв'язок з мережею Інтернет мають 60 відсотків середніх навчальних закладів області. За кошти обласного бюджету у 2007 році придбано 7 комп'ютерних класів для позашкільних навчальних закладів (на суму 288 тис. грн.). Закуплено також відповідне обладнання для кабінетів фізики і хімії (на суму понад 1 млн. грн.).

З обласного бюджету виділено понад 1,5 млн. грн., за які закуплено 9 шкільних автобусів для підвезення школярів і педагогів у сільській місцевості.

Протягом року відновлено роботу 12 дошкільних навчальних закладів, відкрито додаткові групи дошкільнят у діючих дитсадках. Це дало змогу порівняно з минулим роком збільшити на 2,1 тисячу кількість дітей в дошкільних навчальних закладів. Зараз дитсадки відвідують 29 тисяч дітей, що становить 40 відсотків від загального числа дітей дошкільного віку проти 36,4 відсотка у 2006 році.

КУЛЬТУРА

У сфері культури області працюють 4 професійні театри, камерний хор "Кантус", обласна філармонія, 476 клубів, 8 державних музеїв, 90 громадських і 2 меморіальні будинки-музеї А. Коцки та Ф.Манайла, 501 бібліотека, 62 початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади, 2 мистецькі училища, Ужгородські заочні факультети Донецької державної музичної академії ім. С. Прокоф’єва та Київського національного університету культури і мистецтв.

Протягом року в області проведено понад 150 фестивалів, концертів, конкурсів, виставок, ювілеїв тощо.

У 2007 рік – Рік української книги – в рамках програми, що передбачає видання творів закарпатських авторів, за кошти обласного бюджету видано 32 книжки на суму 461 тисяча гривень.

Цьогоріч у закладах культури обласного підпорядкування продовжувалися ремонтно-будівельні роботи: зокрема в театрі ляльок, філармонії та обласній бібліотеці для дітей обладнано автономну систему опалення; в обласних дитячій та універсальній бібліотеці, обласній філармонії замінено вікна на пластикові склопакети; в обласному драмтеатрі та краєзнавчому музеї капітально відремонтовано дах та північно-західну вежу замку. Проведено капремонт приміщень камерного хору «Кантус», обласних бібліотек для дітей та універсальної.

На виконання Комплексної програми збереження і використання пам′яток культурної спадщини Закарпатської області на 2006–2015 роки з обласного бюджету було виділено 680 тис. гривень. За ці кошти в Мукачівському замку «Паланок» проведено ремонтно-реставраційні роботи та встановлено охоронно-пожежну сигналізацію в залах Верхнього замку (280 тис. грн.); реставрацію пам′яток дерев'яної сакральної архітектури області, зокрема Успенської церкви с. Новоселиця Виноградівського району та Святомиколаївської церкви с. Данилово Хустського району (по 45 тис. гривень). Продовжуються ремонтно-реставраційні роботи у Святомиколаїв-ській церкві в с. Колодне Тячівського району. Завершуються роботи по реставрації інтер’єру глядацького залу російського драмтеатру в м. Мукачево. Ремонтується народний музей «Лемківська садиба» в Перечинському районі (використано близько 70 тис. грн.), обладнано охоронно-пожежною сигналізацією народний музей В. Тегзи «Сріберна Земля» в с. Грушево Тячівського району (20 тис. грн.).

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ

Протягом року в області проведено понад 240 обласних змагань.

Закарпатці здобули перше місце за підсумками ІV зимових юнацьких спортивних ігор України 2007 року. Одинадцять представників краю затверджені кандидатами на участь у наступних зимових Олімпійських іграх 2010 року. 17 спортсменів області стали чемпіонами України, ще четверо вибороли медалі на чемпіонатах Європи та світу.

Протягом року в населених пунктах встановлено 5 майданчиків зі штучним покриттям. Починаючи з 2004 року, обладнано 20 таких майданчиків.

Загальні обсяги фінансування на фізичну культуру і спорт в області, у порівнянні із 2006 роком, зросли на 39 відсотків і становлять 13,3 млн. гривень.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

БАГАТОДІТНІ СІМ’Ї


На сьогодні в області проживає 15225 багатодітних сімей, 38 з яких виховується 10 і більше дітей.

Для підтримки таких сімей в області розроблена та реалізується Регіональна програма впровадження молодіжної, сімейної, дитячої та гендерної політики на 2006-2010 роки, під яку в обласному бюджеті вперше заплановані кошти. Зокрема, у 2007 році для 10 багатодітних сімей області придбано житлові будинки та мікроавтобуси.

Цього року збільшено мережу дитячих оздоровчих закладів (2007 рік – 552, 2006 рік - 516), у яких оздоровленням було охоплено 85696 дітей, що становить 50% від загальної кількості дітей шкільного віку 7-16 років.

Особлива увага приділялась оздоровленню дітей соціально вразливих категорій області: зокрема, влітку 2007 року у дитячих оздоровчих закладах Закарпаття та поза його межами відпочили 89,6% дітей-сиріт, 40% дітей-інвалідів, 40,4% дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, та 76,6% дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей.

ДИТЯЧІ БУДИНКИ СІМЕЙНОГО ТИПУ

В області налічується 1660 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Більшість цих дітей перебувають під опікою/піклуванням та проживають у сім’ях громадян (75,7%, або 1257 дітей), 177 дітей (10,6%) виховуються у дитбудинках сімейного типу та прийомних сім’ях; 238 діток перебувають у закладах соцзахисту, ПТУ, технікумах, вузах на повному державному утриманні (14,3%). На сьогодні в області працює низка спеціалізованих дитячих закладів: Свалявський обласний Будинок дитини, Виноградівський, Бенянський та Чинадіївський дитячі будинки, Перечинська школа-інтернат та низка спецінтернатів.

Аналіз свідчить, що лише кожна шоста дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування, влаштовується у державний заклад на повне державне утримання. Так, за підсумками 8 місяців ц. р., правового статусу набули 312 дітей і тільки 48 з них (15,3%) влаштовані в інтернатні заклади. Решта усиновлена, виховується опікунами або в дитячих будинках сімейного типу чи прийомних сім’ях.

Соціальний захист цієї категорії дітей є пріоритетною в діяльності обласної влади. Так, видатки з обласного бюджету лише на Свалявський будинок дитини протягом двох останніх років зросли на 30 відсотків і у 2007 році становлять близько 6,2 млн. гривень.

Разом з тим, в області робиться все, аби діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, виховувались у сім’ї. На сьогодні в Закарпатті створено 24 дитячі будинки сімейного типу та 22 прийомні сім’ї, в яких виховується 193 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом цього року відкрито 4 дитячі будинки сімейного типу та 10 прийомних сімей, в яких влаштовано 57 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За кількістю створених дитячих будинків сімейного типу Закарпаття залишається в лідерах серед областей України.

На розвиток таких нових форм сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з обласного бюджету у 2007 році постійно виділялись кошти. Крім того, широкої підтримки у громадськості області набула благодійна акція „Кожній дитині – родину”, під час якої зібрано понад 267 тис. гривень. Кошти спрямовуються на завершення будівництва дитячих будинків сімейного типу, придбання побутової та оргтехніки.

ЗАЙНЯТІСТЬ НАСЕЛЕННЯ

Нові робочі місця. Ще декілька років тому Закарпатська область займала останні позиції в державі щодо кількості створюваних робочих місць. Протягом останніх двох років у цій сфері – позитивні тенденції. Завдяки комплексним заходам Програми зайнятості населення області на 2006-2007 роки показник зайнятості економічно активного населення в області становить 63%, тоді як середньоукраїнський – 62,6 відсотка. За даними на 12 грудня 2007 р., в області створено 33 тис. 480 нових робочих місць при плані 28,5 тисячі. Завдання обласної Програми зайнятості виконано на 117,6 відсотка.

Рівень безробітного населення у відсотках до економічно активного населення у віці 15-70 років за 1 півріччя поточного року (за останніми даними Держкомстату) по області – 5,9 відсотка, що нижче середнього показника по Україні – 6,6%. Навантаження на одне вільне робоче місце зменшено із 6 осіб у 2006 році, до 5 – у жовтні 2007 року. Працевлаштовано за січень-жовтень поточного року 26,5 тис. осіб. Рівень працевлаштування зріс до 46,5% проти 37,8 відсотка на 1 січня 2005 року.

СЕРЕДНЬОМІСЯЧНА ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Середньомісячна заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки, зросла з 884,2 грн. у січні 2007 року до 1203,7 гривні – у жовтні 2007 року. Темпи зростання заробітної плати працівникам галузей економіки області з січня до жовтня 2007 року становили 36,1 відсотка і вищі від середніх по Україні (32,6%).

Рівень середньомісячної заробітної плати з початку року має сталу динаміку до зростання. Розмір середньомісячної заробітної плати у 2,6 раза перевищує законодавчо встановлений рівень мінімальної заробітної плати, що більш ніж удвічі перевищує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зменшилася частка працівників, яким нарахована заробітна плата нижче законодавчо встановленого рівня мінімальної заробітної плати. Зокрема, згідно зі звітом за вересень 2007 року, із 205,9 тис. осіб, які відпрацювали 50 і більше відсотків робочого часу, встановленого на місяць, і отримали заробітну плату нижче та на рівні законодавчо встановленого мінімального розміру, становить 5,8% проти 7,2% за вересень 2006 року.

Однак в області залишається непогашеною заборгованість із виплати заробітної плати: на 1 грудня 2007 р. борг становить близько 4,2 млн. гривень. Але при цьому 48 відсотків заборгованості – це борг підприємств державної форми власності, передусім Солотвинський солерудник, ТОВ “Закарпатполіметали” та радгосп “Виноградівський”.

Разом з тим, обсяг боргу Закарпаття становив близько 0,5 відсотка загальнодержавного боргу. У загальнодержавному рейтингу наша область третя знизу: менший, ніж у нас борг, мають лише Волинська і Чернівецька області.

ГАЗИФІКАЦІЯ СІЛЬСЬКИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ

Через територію області пролягають 5 потужних трансмагістральних газопроводів. Для безперебійної подачі газу населенню області побудовано і діють понад 30 газопроводів-відводів з автоматичними газорозподіль-ними станціями.

В області продовжується газифікація населених пунктів. На 1 січня 2007 року протяжність газових мереж становила 4547,3 км. Всього на початок 2007 року було газифіковано природним газом 228,5 тис. житлових будинків та квартир. На 1 грудня цього року протяжність газових мереж зросла на 215 км. За кількістю абонентів область газифікована на 60,9 відсотка, але територіально – лише на 45 відсотків. Повністю газифіковані всього два райони – Виноградівський та Іршавський. Найближчими до завершення газифікації є Ужгородський, Мукачівський, Берегівський райони.

Станом на 1 грудня з обласного бюджету на будівництво газових мереж профінансовано 3 млн. 783 тис. грн. Крім того, з бюджетів розвитку місцевих бюджетів профінансовано 6,6 млн. гривень, що дало можливість газифікувати 6142 житлових будинків та квартир.

За рахунок коштів субвенцій здійснюється будівництво підвідних газопроводів до сіл Мирча Великоберезнянського, Обава, Горонда, Баркасово, Серне Мукачівського, Т. Ремети Перечинського, Бедевля, Грушево Тячівського, Невицьке, Кам’яниця, Оноківці, Середнє, Чертеж, Худльово, В. Солотвино, Анталовці Ужгородського, Золотарево, Драгово Хустського районів загальною протяжністю 92,3 кілометра.

У 2007 році за участі обласного та районних (сільських, селищних) бюджетів розвитку продовжувалася робота з газифікації густонаселених територій Міжгірського (с.Колочава – села Синевірської долини), Перечинського (населені пункти долини річки Тур’я), Тячівського (до сіл Нижня Апша, Солотвино), Хустського (Горінчево, Драгово – північна частина району) та будівництво підвідних і розвідних газових мереж Берегівського (Рафайлово, Гут, Свобода, Берегуйфолу, Бене), Великоберезнянського (М.Березний, Мирча), Воловецького (Н.Ворота, Гукливий, Скотарське), Міжгірського (Репинне, Тюшка, Пилипець, Сойми, Майдан, В.Студене), Мукачівського (Кольчино, Клиновець, Кучава, Обава), Свалявського (Уклин, Поляна, Сусково, Павлове, Плоске, Яківське, Оленево), Ужгородського (Середнє, Чертеж, Худльово, Кам’яницька Гута, Стрипа, Пацканьово, Худльово, В.Солотвино, Анталовці, Ярок, Невицьке, Кам’яниця). Інтенсивно продовжувалася газифікація (переведення на автономне опалення) об’єктів соціально-культурного призначення.

Офіційний сайт Закарпатської ОДА
21 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
10:47
За 10 місяців цього року на Закарпатті сплачено понад 17 млн грн туристичного збору
10:41
/ 9
Замість спаленої "України" в Ужгороді у 2024 році хочуть відкрити чотирирівневий ТРЦ "Україна"
14:18
/ 1
Закарпатські підприємці торік "набізнесували" на 132 млн збитку
14:53
123 нові робочі місця будуть створені на Закарпатті завдяки проєкту "єРобота: Власна справа"
» Всі новини