"Буковель" — чорна пляма у Карпатах?

Як вдень, так вночі не стихає гул на трасі, котра веде до гірськолижного комплексу "Буковель". Квапляться туди різних марок легковики. Автобуси з туристами теж заїжджають на "Буковель". Здебільшого не надовго. Покрутяться пасажири там, роздивляться, довідаються, що, куди й до чого, поморщать носи. Не по кишені їм тут затримуватися.

"Буковель" — чорна пляма у Карпатах?

Одні їдуть у Карпати, щоб отримати чергову порцію адреналіну, інші не шкодують грошви на придбання у горах землі. Її вартість різко посунули догори. Якщо біля підніжжя Яблуницького перевалу, у Татарові, "сотка" коштує 7-10 тисяч "зелених", то вище - у Яблуниці, наприклад, -і до 20 "штук" ар сягає, а у Поляниці, зовсім неподалік від "Буковелю", за таке задоволення треба викласти 35-40 тисяч доларів. Новоспечені товстосуми грошей не шкодують. Треба ж бути якнайближче до тіла, даруйте, гаранта любого В.Ющенка. Він теж часто навідується сюди.

- Не життя тут у вас, - кажу своєму приятелеві з Татарова, - а справжнісінький рай. І краса гір, і туристів море. Лиш встигай заробляти добрий гріш.

- А най його шлях трафит, - відказує той, - з таким раєм. Та цей "Буковель"- чорна пляма у наших горах.

Та що він верзе? Але ми йдемо на гору Діл. Слава тобі, Боже, якось і я видрався. А звідти видно "Буковель" як на долоні. Не така вже й захоплююча картина. Нижче, біля підніжжя комплексу, казна-що накоїли. Глибокі рови та ями. Або лінія фронту тут проходила, або били сюди найважчі гармати. І зовсім недавно.

Мій провідник Юрко з гіркотою у голосі оповідає, що кілька років тому тут можна було зустріти безліч любителів "тихого полювання" - збирачів грибів. Приїжджали з Івано-Франківська, Коломиї, Буковини, Закарпаття, Львівщини. Афинників-кущів було-було. Нині тут не те, що не проїдеш, а й не пройдеш. Глибоченні ями, лісові завали. Дерева повирубували перед тим, як будувати почали комплекс, постягували як-небудь додолу, завантажили у вагони. А там - і трава не рости... Пні одні зосталися. Звідси - і повені, і до ґрунтових зсувів не так уже й далеко.

Юрко обурений. Хто лише не порядкував у його Карпатах. І поляки, і австріяки, і москалі... А найбільше напаскудили у горах нинішні ґазди. Гейби українського розливу. Та чи українського?

Багато чого оповів тоді Юрко, і про ті безглузді фейєрверки-салюти, котрі злітають над горами та вибухають. Звірину так перелякали, що дременула звідсіля світ за очі. Аж на Чорногірському масиві опинилася. Коло гори Піп-Іван. Там поки що тиша, спокій і благодать.

Щезла з верхів'я Пруту, потоків і потічків риба. Не вижити їй там. У воду постійно потрапляють усякі автомобільні відходи. Королівська риба - форель - першою показала чорні цятки любителям її споживати. Вдарили струги дружно хвостами і попливли ще вище. Це ті, котрі вижили. Були й такі, які поспливали мертві догори черевом.

- Що ж ти, чоловіче, - вдаю, що дивуюся, - лишень одне погане вишукуєш. Таж коли ліс рубають, то й тріски летять. Диви, який красень комплекс! Певно, багато хто з ваших має там добру роботу?

- Помиляєшся, - каже Юрко. -Легше верблюдові крізь вушко голки пропхатися, ніж моїм землякам потрапити туди на роботу. Приймають як не з Коломиї, то з Івано-Франківська.

... Яремчанський край, як і всі Карпати, красивий, неповторний. З давніх давен манить, кличе до себе. Нині тут справжній будівельний бум.

Виростають, наче гриби після рясного дощу, котеджі, вілли. Палаци тут зводять персони, дуже приближені до гаранта. У Татарові, наприклад, "відгрохав" дачу, більше схожу на царський палац, Євген Червоненко. Навідався якось туди сільський голова Іван Микитюк. Мав надію, що господині - пані Червоненко - виділить кілька сотень гривень на потреби громади.

 - Та що ви, що ви? - стала вона відмахуватися. -У мене це кредит...

 Нічого не сказав голова. І що тут говорити?!

За кілька кілометрів від Татарова, неподалік Микуличина, мають дачі Віктор Ющенко, декотрі його соратники. Цікавому потрапити туди не так легко. Потрійний заслін виставили.

А тим часом, Татарівська середня школа чи не найбідніша на Прикарпатті. Коли І.Микитюка обрали сільським головою, він подарував школі комп'ютер. Згодом невідомі зловмисники його вкрали. А грошей на придбання захисного обладнання від злодіїв нема.

Понад рік тому жителі Татарова встановили на горі Хом'як високу статую Божої Матері. Вмонтували сонячні батареї. Нічної пори над Хом'яком ясно, як серед білого дня. Хтось із татарівців оповідав і про таке. Коли над "Буковелем" учиняється канонада, то на очах у Діви Марії з'являються страдницькі сльози. Від жалю це чи гніву?

Мирослав Никифорук, "Наддніпрянська правда"
13 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини