Закарпатську облраду спробують політично спровокувати "угорським" зверненням на адресу керівництва держави

Закарпатська обласна рада, яка сьогодні, у середу, 7 грудня, збирається на друге пленарне засідання п’ятої сесії, вкотре може стати фігурантом загальноукраїнського політичного скандалу. Цього разу керівництву вищого представницького органу Закарпаття доведеться робити вибір між політикою впливу сусідньої держави, замаскованої під захист інтересів угорської меншини, і справді державницькою позицією.

Закарпатську облраду спробують політично спровокувати "угорським" зверненням на адресу керівництва держави

Як стало відомо редакції Закарпаття онлайн, поза узгодженими і розглянутим на депутатських комісіях пунктами порядку денного сесійного засідання, перед його початком депутатами-угорцями буде зроблено спробу внести без попереднього аналізу та обговорення на депутатське голосування проект звернення Закарпатської обласної до президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з приводу проекту нового Закону України “Про освіту” №3491-д.

“Занепокоєння” авторів звернення (а цілком очевидно, що вказаний текст готували аж ніяк не депутати, через яких він потрапить до сесійної зали) викликає не так надумане звуження мовних прав національних меншин, зокрема угорської, як передбачене вказаним урядовим законопроектом зміцнення позицій державної мови в сфері освіти. Останнє, як передбачають його автори, припинить існуючу деструктивну практику маргіналізації національних меншин, представники яких наразі штучно вириваються з загальноукраїнського контексту.

Йдеться про реально критичну ситуацію з володінням державною мовою в середовищі угорців Закарпаття. Як повідомила під час Міжнародної наукової конференції «Українська мова у світі», що проходила 10 листопада у Львові, викладач української мови Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Єлизавета Барань, навіть серед угорськомовної студентської молоді цей рівень настільки низький, “що після 11 років вивчення у школі української мови, складання державної підсумкової атестації лише від 20% до 40% студентів змогли б у критичній ситуації викликати “швидку”.

Сьогодні ЗНО з української мови та літератури обов’язкове для тих, хто хоче продовжити навчання у вищих навчальних закладах України. Та на Закарпатті, за словами Барань, плачевний результат: минулоріч у школах з угорською мовою навчання 63% учнів не склали тестування.

У підсумку, зі слів Є.Барань, студенти-угорці з Закарпаття позбавлені елементарної можливості знайти гідну роботу в Україні, орієнтуючись майже виключно на працевлаштування закордоном.

Власне, ліквідувати цю негативну тенденцію і покликаний, зокрема, новий проект закону “Про освіту”. І саме це не влаштовує справжніх авторів звернення, зацікавлених у мовній і ментальній зорієнтованості громадян України угорської національності на політичний Будапешт. А в контексті інших дій, як от видача угорського громадянства, такі дії створюють реальні загрози в сфері національної безпеки.

Натомість, вказаний урядовий законопроект підготовлено висококласними фахівцями у сфері освіти у повному дотриманні європейських стандартів забезпечення прав національних меншин. Він абсолютно респондується з відповідною практикою, втіленою в освітній галузі сусідніх з Закарпатттям країн Європейського Союзу — Словаччини та Румунії, де також є потужні угорські меншини. Аби переконатися в цьому, достатньо проаналізувати сам текст пропонованого документу, вже прийнятого Верховною Радою в першому читанні, і супровідне резюме до нього. В останньому чітко вказано якраз той факт, що нині чинна “українська система освіти не відповідає європейській і кращим світовим системам”. Натомість, в новому законопроекті чітко вказано що

Стаття 7. Мова освіти

1. Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Особам, які належать до національних меншин, забезпечується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних закладах освіти.

(...)

4. Заклади освіти відповідно до освітньої програми можуть здійснювати освітній процес двома і більше мовами (державною мовою, а також мовами національних меншин, іншими мовами), викладати одну чи кілька дисциплін англійською та/або іншими мовами.

Тобто, в урядовому законопроекті права нацменшин мати свою освіту рідною мовою прописані однозначно і співвідносно з європейською практикою.

Утім, справжньою метою авторів проекту звернення облради, судячи з усього, є не повноцінна інтеграція представників угорської меншини в українське суспільство в контексті збереження своїх національних прав, а подальша марґіналізація угорців Закарпаття, їх політичне відособлення від єдиного державного тіла. А ще — чергова спроба розхитування політичної ситуації на Закарпатті, імітація загрози угорській ідентичності з боку державної мови паралельно з демонстрацією, начебто, турботи про інтереси угорської меншини.

Вплутуватися чи ні в ці політичні ігри, цілком залежить передусім від керівництва облради, зосібна — її голови Михайла Рівіса. Останній уже набув певного політичного досвіду в контексті раніше прийнятого під його керівництвом резонансного “самоврядного” звернення облради і власної "сепаратистської" заяви на телеканалі “Тиса-1”, від якої потім довелося публічно відмежовуватися.

Так чи інакше, але ліміт деструктивного шантажу столичної влади погрозами сепаратизму і просто необдуманих політичних заяв, схоже, вже вичерпано. А тому кожне слово, кожна дія влади Закарпаття аналізуються на предмет “розШАТУНювання” ситуації у державі, зокрема з ініціативи з-за кордону.

А тому нині керівництву і депутатам облради варто чітко визначитися, що для них ближче: приватні інтереси, завуальовані в багатьох пунктах порядку денного, за які непублічно погрожують невіддати свої голоси депутати-угорці (в руках яких відповідно до політичних розкладів, перебуває “золота карта” облрадівської “широкої” коаліції), антиукраїнська позиція окремих депутатів, чиї прізвища звучали в документах з "пошти Суркова", чи, все-таки, інтереси держави Україна.

Натомість, якщо є справжнє бажання зважено проникнутися і заопікуватися проблемами закарпатських угорців. то це має бути зроблено не поспіхом, під чиюсь політичну "дудку" і з порушенням Регламенту облради, а з залученням фахівців і в передбаченому законом порядку. Тоді і кінцевий результат для громади Закарпаття, складовою якого є угорська національна меншина, буде максимально корисним.

Тим більше, що конструктивне вирішення такого роду питань як правило лежить аж ніяк не у політичній площині.

07 грудня 2016р.

Теги: зверненя, угорці, освіта, Рівіс

Коментарі

Byby 2016-12-15 / 08:29:22
Zavzhdu. Problemu. Jie. Tam. De. Ne. Hehochyt*.....svidomo......vchutu. Ykrajiins*ky. Movy.....tomy. I. Shykajyt* a. Zaodno. ....tum. Samum. I. Stvorjyjyt* vsjaki. Rizni. "Shtychni" problemu.....zahodjachu. V. Ploshchuny. Polituku....demokratijii. Lalala. Bla. Bla. Bla.....

Byby 2016-12-15 / 08:22:20
Vsi. Nazcmenshunu. Povunni. Matu. Svojii. Shkolu. Na. Ridniy. Movi. Navchannja. Jak. Sybotni. Abo. Nedil*ni. De. Ditu Vuvchatumyt* movy. Literatyry. Istorijyu. Mustezctvo. I. Kyl*tyry /narodni. Yraduzcijii. I. Zvuchajii/....religijirznavstvo.......a a. Bsi. Shkolu. (Zagal*noosvitni) povunni. Bytu. Vukljychno. Na. Ykrajiins*kiy. Movi. Navchannja....i. Nijak. Ne. Inakshe

До Це я 2016-12-08 / 22:15:16
З тим, "що за стартфордським прогнозом у 2020 році представники Румунії, Угорщини та інших держав можуть зазіхати на територіальну цілісність України у зв’язку із наявністю на її території нацменшин", погоджуюся і я і будь-яка інша мисляча людина. Але це рне було преметом цієї дискусії і рне має жодного відношення до ваших тверджень, які я просив підкріпити відповідними цитатами.

До Це я 2016-12-08 / 22:13:28
Ви на моє проханн так і не навели конкретний приклад, як Міносвіти хоче "обмежити багатодесятилітню практику навчання рідною мовою нацменшинами" більше, аніж це "обмежено" в сусідніх країнах Євросоюзу - Словаччині, Румунії тощо.

Наведете? Чи так і залишитесь брехуном? :)

До Це я 2016-12-08 / 22:11:10
Ви навели тільки прізвище, але не навели "цитату, в якій "для вирішення даної "проблеми" вона пропонувала чимскоріш асимілювати нацменшин".

Наведете? Чи так і залишитесь брехуном? :)

Це я 2016-12-08 / 21:58:15
"2. Наведіть конкретний приклад, як Міносвіти хоче "обмежити багатодесятилітню практику навчання рідною мовою нацменшинами" більше. аніж це "обмежено" в сусідніх країнах Євросоюзу - Словаччині, Румунії тощо.
Лілія Гриневич 17 жовтня у фейсбуку: "Особисто я налаштована на конструктивну співпрацю з громадськими активістами. Ми не зможемо обмежити цю статтю лише гарантією вивчення мови нацменшин і повністю виключити пункт про “навчання рідною мовою”, адже це право, гарантоване Конституцією України.

Однак, ми можемо в законі розширити цю статтю. Розшифрувати, що навчання мовами нацменшин здійснюється лише в початковій школі, а починаючи, наприклад, з базової ми починаємо розширювати спектр предметів, які викладаються українською."

ст. 22 КУ "При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод."

Це я 2016-12-08 / 21:43:35
"о Це я 2016-12-08 / 00:29:20
1. Наведіть "прізвище пані-письменниці дитячої літератури" і цитату, в якій "вона говорила про загрозу для України, яку представляють нацменшини".

"Лариса Ніцой, ініціаторка дискусії з приводу мовної статті у законі «Про освіту» наполягала на тому, що за стартфордським прогнозом у 2020 році представники Румунії, Угорщини та інших держав можуть зазіхати на територіальну цілісність України у зв’язку із наявністю на її території нацменшин. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2016/11/01/u_shkolah_zbilshat_obsyag_vyvchennya_ukrainskoi_movy_dlya_natsmenshyn__983821"

До Це я 2016-12-08 / 00:29:20
1. Наведіть "прізвище пані-письменниці дитячої літератури" і цитату, в якій "вона говорила про загрозу для України, яку представляють нацменшини". А також цитату, в якій "для вирішення даної "проблеми" вона пропонувала чимскоріш асимілювати нацменшин".

2. Наведіть конкретний приклад, як Міносвіти хоче "обмежити багатодесятилітню практику навчання рідною мовою нацменшинами" більше. аніж це "обмежено" в сусідніх країнах Євросоюзу - Словаччині, Румунії тощо.

Це я 2016-12-07 / 21:54:12
Хоча, якщо згадати, з чого то починалося, тут взагалі не ідеться про намагання міновіти покращити викладання української мови у класах нацменшин.
Вже не памятаю прізвище пані-письменниці дитячої літератури, яка нібито підняла це питання. Вона говорила про загрозу для України, яку представляють нацменшини. Для вирішення даної "проблеми" вона пропонувала чимскоріш асимілювати нацменшин. А це вже дурно пахне політикою.

Це я 2016-12-07 / 21:43:37
Наші представники в обласній раді звертаються до керівницьтва держави зараз не тому, що в країні іде війна, а тому, що іменно зараз намагається міносвіти обмежити багатодесятилітню практику навчання рідною мовою нацменшинами. Замість того, щоби міносвіти розробило дієву методику викладання української мови у школах нацменшин.

Це я 2016-12-07 / 21:35:22
Читав тут розумну пропозицію, раз Угорщина вимагає знання угорської мови для отримання громадянства, щоби Україна поступала так само.
Правильно, кить угорець буде звертатися за отриманням українського громадянства, нехай Україна вимагає від кандидата в громадяни знання мови.

Це я 2016-12-07 / 21:28:17
Автор посилається на Єлизавету Барань, яка бідкається, наскільки погано знає угорська молодь українську мову.
Але чомусь не говорить автор про те, що пропонує пані Барань, щоби підняти рівень опанування української мови угорцями.

Йовшко 2016-12-07 / 20:09:34
Мадяри вже докус офігіли... У Мадярії кілько є українських школ?

цімбор 2016-12-07 / 17:20:28
Зірвали мадярам плани. Врєдітєлі :-)

... 2016-12-07 / 14:29:45


До слова "народ" потрібнго додати або темний, або хитрови..баний. Старе як світ - винуватий не той, хто війною йде, людей вбиває, обкрадає, зомбує, хто плете інтриги і готує тут нову "гарячу точку", а той, хто про це пише. Тобі криму і донбасу мало? Чи ти, суко, на місяці живеш, де не люди а лунатики мирні перебувають, які окрім пісеньок про дружбу і віночків із синеньких квіточок більше нічого не співають і на голові не носять. Тебе або приспали, а ще гірше підіслали. Чи ти думаєш в разі чого в бактерію перетворитися?



Попередній коментар видалено як хамський, за провокації та за спроби звести тему на манівці. Адмін


Народ 2016-12-07 / 14:19:05


Коментар видалено. Адмін


Володя 2016-12-07 / 12:19:51
Согласен с автором, который сказал решить экономические вопросы, а национальные сами отпадут. Пусть ребёнок вырастет развитым, творческим. Пусть наша школа растит гениев, которые утрут нос своми разработками Гуглу или Фейсбуку. Развитый человек это цель образования, а не язык. Тут все толковые, переводит на местный язык не буду. С уважением.

Tibor 2016-12-07 / 12:15:55
для ...

Не потрібно тут травити один на одного, гнати паніку. Не існує поганих націй, народів. Зі всіма можна знайти спільну мову, треба тільки захотіти. Ви що пропонуєте третю світову війну затіяти? Ніяким чином! Треба домовлятись, поганий мир, краще любої війни. Це факт. MAKE LOVE NOT WAR! ЗАЙМАЙТЕСЬ КОХАННЯМ, А НЕ ВІЙНОЮ!

... 2016-12-07 / 11:51:25
Ви розумієте, з чим ви граєтеся? Йде війна, убивають кожного разу не ваші емоції чи почуття, думки і версії, а живих людей. Ви маєте справу з розгулом справжнього монструазного садизму, який вирвався із глибин нації недолюдей. Ті, що за вас там вмирають, захищають Україну і Українське, розумієте? Інакше вони би всі розбіглися і ви би тут мали алепо, а не "мамку з няньком", які вас там чомусь вчили. А у вас тут труднощі з "європейськимии цінностіми"... Ви просто неадеквати... Закомплексовані придурки, які самі лізуть у пащу цього голема, який і виростили європейські блакитні цинічні жирні толерасти.

Степан Крук-діду та іншим 2016-12-07 / 11:20:45
Стосовно себе. Я корінний закарпатець з діда-прадіда і саме тому навчився поважати окрім себе та своїх і інші нації. Але тільки ті нації,котрі поважають мій народ.
Перевод для Діда: Уповім про себе: я ся родив у Закарпатью, і мої мамка й нянько ай дідо з бабов учили ня уважати не лиш свуй народ, ай других людий, котрі уважають нас. Абись знав!!!

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини