Закарпатський самогон возили Леоніду Брежнєву

Улюблений напій генсека зберігався в бочці з шовковиці.

Петро Грицищук (крайній зліва) за святковим столом зі своєю родиною
Петро Грицищук (крайній зліва) за святковим столом зі своєю родиною

У селі Малий Раковець Іршавського району Закарпатської області женуть найкращу на Закарпатті самогонку.

Це гірське село розташоване у підніжжі трьох гір на семи пагорбах. Проживає тут 3,5 тис. людей. Є присілок Буковецький Потік. До правління Леоніда Брежнєва люди жили там бідно, дахи їхніх осель були вкриті папороттю, через що отримали назву ”папоротяники”. У лісі збирали ягоди, гриби, з яких виживали. За прикладом колгоспів на своїх городах садили фруктові дерева. Із плодів гнали самогонку й носили пішки до Хуста. Завдяки цьому бізнесу підняли село. Нині ”папоротяники” живуть у добротних оселях із євроремонтом та євромеблями, мають машини.

Петро Грицищук, 58 років, працює охоронцем Закарпатського обласного радіотелевізійного передавального центру в місті Хуст. Робота позмінна. Нині він удома, варить самогонку.

— Зазвичай малораківчани женуть самогон у невеликих закритих приміщеннях, подалі від зайвих очей, — розповідає чоловік.

На дно латунної бані, так називається великий 150-літровий баняк, господар ставить чотири невеликих камінці, наливає 5 л води. Приносить іще один баняк, трохи менший. До нього наливає  бражку з переброджених яблук. Під банею розкладає вогонь.

— Тепер будемо помішувати, аби кериня рівномірно розігрілася й не пригоріла. Щоб самогонка не була пекучою, а пилася, як мед, треба пильнувати, аби вогонь горів невеликий і регулярно міняти гарячу воду на холодну, — пояснює знавець самогонної справи.

Він постійно в русі. Запевняє, що міцний напій робить тільки для родинних потреб. В основному з яблук, груш, слив. Презенти  часто дає пляшкою самогонки. Спиртними напоями не зловживає, а ось для апетиту та профілактики різних захворювань перед вечерею може перехилити децу — 100 г.

Петро Грицищук згадує, як відомий закарпатський кукурудзівник, Герой соціалістичної праці Юрій Пітра возив не одну корчагу з малораковецькою самогонкою Леоніду Брежнєву до Москви. Однією з умов генсека було те, що міцний напій мав зберігатися в бочці з шовковиці.

За годину-другу з маленького отвору циліндра починає капати. Чоловік пояснює, що це первак, його треба переганяти. Пробує на смак і ллє з ложки на вогонь. Чим вище полум’я, тим сильніша паленка. Щонайменше має 40 градусів, а може бути і 60–70.

Малораківчани за часів Австро-Угорщини, Чехословаччини самогон гнали лише з фруктів. Рецепт був простий. Стиглі плоди насипали до дерев’яних бочок, переважно зі столітньої шовковиці, де вони бродили упродовж трьох-чотирьох тижнів. Потім брагу носили в гори, поблизу потічків, і двічі переганяли.

За Чехословаччини селяни їздили та ходили до Румунії по спирт, який потім розводили водою і продавали. Річку Тису перетинали уплав уночі. Аби потік не поніс людей, вони бралися за руки по 10–20 чоловік і так діставалися до другого берега.

Після Другої світової росіянин з українським прізвищем Москальчук, прижившись у гірському селі, почав гнати самогон із цукру. Рецепт закваски знав лише він і довгий час не хотів ним ділитися. Селянам таки вдалося його дізнатися. З тих пір напій називають ”одинадцяткою”. Бо для приготування потрібно 10 кг цукру й 1 кг дріжджів. Усе розвести у 50 л теплої води. Тримати шість-сім днів у теплому місці, щоб бражка перебродила. Потім двічі перегнати. Виходить 7–8 л. Тоді цукор був дефіцитом. Люди їздили до Львова, у Ходорів, на завод. Звідти його привозили багато.

У 60-х роках минулого століття  почали гнати самогонку з пшениці, вівса, жита. Нині на столах малораківчан самогонка з чого завгодно — із фруктів, ягід, цукру, зернових культур. Найцінніша — з груш, абрикосів, слив без кісточок. Цукрянку продають по 10 грн за 1 л, а сливівку — по 20 грн. Із паленки роблять різноманітні настоянки для лікування недуг, натирання болючих місць.

”Сухий закон” Горбачова був на руку всім. Із прилавків магазинів зникли спиртні напої якраз у той час, коли люди знали їм ”ціну”.

Малораківчани уночі займалися самогоноварінням. Селяни згадують ті часи з гумором. Довговічний дільничний міліціонер у той період стільки випив, конфіскував і перепродав самогонки, що якби ту рідину злити докупи, була би друга Тиса. Якщо знаходив самогон в обійсті, то все забирав і ставив у багажник свого триколісного мотоцикла. Потім продавав і пив зі своїми товаришами.

Петро Грицищук розповідає, що за часів його легінства малораківчани пили небагато — штемпеликами у 25 г. Весілля на 50–60 людей могли відгуляти з 2 л самогонки.

У селі є звичай: коли у сім’ї народжується немовля, батьки закопують корчагу з самогонкою 30–50 літрів у землю й викопують лише на весілля.

Марія Савко, "Газета по-українськи"
29 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:48
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в січні 2024-го 22-річного Михайла Яцканича з Підвиноградова Виноградівської громади Фото новина
15:52
/ 2
На війні поліг 21-річний Іван Микульця з Тячева Фото новина
13:33
/ 7
В Ужгороді відклав яйця унікальний, єдиний в Україні кайман Шнайдера Фото новина
11:33
/ 2
На Харківщині поліг Леонід Пивовар з Неліпина на Мукачівщині Фото новина
12:53
/ 1
У Мукачеві у вівторок попрощаються з полеглим на війні з росією Андрієм Розгау Фото новина
02:16
/ 2
WWF-Україна виступає проти будівництва лісової автодороги в межах лісництв філії "Ужгородське лісове господарство" ДП "Ліси України"
19:18
/ 15
У Калинах на Тячівщині харківський забудовник незаконно почав роботи зі спорудження ГЕС Фото новинаВідео новина
16:48
/ 7
В Ужгороді ще не відкритий McDonald's покарали за "непродуману" вивіску Фото новина
10:41
/ 1
На війні з росією поліг 57-річний Іван Пичкар з Родниківки на Мукачівщині Фото новина
01:31
/ 14
Справа Комарницького: Звільнений начальник УСР в Закарпатській області Химич зберігає $95 тис. готівкою
13:59
У Буштині на Тячівщині, гасячи пожежу в надвірній споруді, врятували два будинки та літню кухню поруч Фото новина
11:06
/ 1
На Запоріжжі поліг Володимир Зелді з Тересви на Тячівщині Фото новина
00:08
/ 10
Ужгородські лісівники будуватимуть дорогу під вітряки на Рівній через праліси (ДОКУМЕНТИ)
11:01
/ 2
На Сумщині поліг прикордонник Руслан Пинзару з села Сімер Перечинської громади Фото новина
15:37
/ 13
ВР прийняла доопрацьований після вето президента закон про примусове відчуження землі та будинків в Ужгородському районі Закарпатської області
16:23
На Закарпатті у лютому 2025-го порівняно з груднем 2024-го ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,6%
13:20
/ 1
У вівторок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Сергієм Лазориком Фото новина
12:45
Профільна комісія Закарпатської облради підтримала збереження Чорних озер в Ужгороді Фото новина
19:14
У Мукачеві патрульні виявили водійку "під кайфом", а в пасажира – наркотики Фото новина
14:12
/ 14
Закарпаття відвідала очільниця Міндовкілля Гринчук, нищення довкілля мініГЕСами і вітряками пріоритетом візиту не було Фото новина
13:02
На Закарпатті, на кордоні з угорщиною на початку квітня запрацює новий пункт пропуску "Велика Паладь – Нодьгодош"
13:57
/ 1
У понеділок у Мукачеві попрощаються з полеглим захисником Володимиром Напудою Фото новина
13:20
/ 1
В Ужгороді у суботу попрощаються з полеглим на війні Мирославом Біртою Фото новина
19:37
/ 4
Петиція про розробку нового генплану Ужгорода зібрала необхідні підписи всього за добу
14:46
У п'ятницю зранку тимчасово не працюватиме КПП "Лужанка – Берегшурань"
» Всі новини