Україна і провокація у стінах парламенту Чехії

Досі залишаються українофоби, які хочуть скористатися найменшою можливістю, аби очорнити Україну в очах світової спільноти

Україна і провокація у стінах парламенту Чехії

Останнім часом українофоби, що спеціалізуються на Закарпатті, почали поширювати тезу, що, мовляв, у 1944 році край незаконно увійшов до складу України. Ніякого «возз’єднання» буцімто не було, а була лише сталінська окупація. Один із найактивніших є місцевий ідеолог русинства Валерій Падяк, який нині працює у Словаччині. Нещодавно він навіть виступив із такою доповіддю на семінарі у палаті депутатів парламенту Чехії.

«Ніякого плебісциту у 1944 році не було», – обурюється він. (Хоча з досвіду Криму бачимо, як можна, організувати «референдум» під дулами автоматів, і який він має авторитет у світі).

І тут доречно би згадати, як Закарпаття входило до складу тієї ж Чехословаччини у 1919 році. Певна річ, що ніякого плебісциту там теж не було. Не було навіть зібраних сотні тисячі підписів мешканців краю, як у 1944 році за возз’єднання Закарпаття з Україною.

А що ж було? А була збройна інтервенція! І про це пишуть не тільки закарпатські дослідники, але й чеські.

Коли Австро-Угорська імперія рухнула під тягарем Першої світової війни, закарпатці почали думати про свою майбутню долю. Ужгородська народна рада у листопаді 1918 року виступила за автономію у складі Угорщини. Пряшівська – наступного місяця висловилася за входження до складу царської Росії. 21 січня 1919 року у Хусті зібралася найчисельніша народна рада, яка представляла 175 населених пунктів Закарпаття. Її делегати проголосувала за злуку з Україною. Як бачимо, жодні представницькі збори не орієнтувалися на новостворену Чехословаччину.

Але чехословацька влада думала інакше. Бій за Закарпаття вона вела дипломатичними каналами у європейських та американській столицях. Закарпатців мали поставити вже перед доконаним фактом.

Ще до вирішення на міжнародному рівні територіальної приналежності краю чехословацьке військо отримало наказ окупувати Закарпаття. Так, Ужгород був захоплений підрозділами 6-ї дивізії 12 лютого 1919 року після подолання опору частин Угорської Республіки та озброєних робітників.

Квітневий наступ всюди супроводжувався сутичками і боями. Ніхто не вітав квітами «визволителів». Населення ставилося до чехословаків вороже. Особливо жорстокі бої відбувалися в районі Чопа, де сили чехословацьких військ перевищували втричі місцевих добровольців. Тут бої тривали 10 днів.

На початок травня вся територія Закарпаття була окупована: західна частина – чехословацькими військами, східна – румунськими. Край опинився під військовою диктатурою чужоземців.

І за таких «демократичних» обставин 15 травня було скликано Центральну руську народну раду, яка погодилася на входження краю до Чехословаччини на певних умовах, які, зрештою, так і не були виконані повною мірою за 20 років спільного співіснування у довоєнній Чехословаччині.

 

Військова диктатура тривала не один рік

До слова, військова диктатура тривала на Закарпатті ще не один рік. Проводилися жорстокі репресивні заходи проти населення. Конфіскація зброї, арешти, взяття заручників, лунали залпи каральних чот. Мукачівський командувач, полковник Госташа змушений був військовій поліції заборонити арешти, бо вже не було де тримати в’язнів!

Генералу Геннокі та його підлеглим частинам була надана необмежена влада на цілому Закарпаттю. Застосовували її при кожній нагоді, що викликало невдоволення місцевих політиків.

Аби влада військового диктатора була дієвішою, міністерство національної оборони восени 1919 року направило на Закарпаття інші дивізії чехословацької армії.

Жандарми надходили із Чехії та Моравії, а членами фінансової поліції ставали демобілізовані легіонери. Чехи, яких тут раніше не бачили, масово займали посади чиновників краю «через абсолютну неперевіреність місцевих кадрів».

Ось так виглядало добровільне «входження» Закарпаття до складу ЧСР у 1919 році. Ситуація нічим на краща за 1944 рік. Збройна інтервенція, військова диктатура, придушення інакомислення і «доленосне» рішення, написане за межами Закарпаття. Єдине, що в 1944 році народ відчував потяг до східних братів за вірою та мовою, а чехи були настільки чужими, що одні одних не розуміли, про що є чимало свідчень.

Про це, ясна річ, Валерій Падяк у стінах парламенту не говорив. Нині закарпатцям хочуть нав’язати думку про добровільне входження краю до Чехословаччини, про його «золотий вік». Але факти свідчать про інше: доля Закарпаття вирішувалася поза його межами. Чеські політики спритно скористалися з геополітичної кон’юнктури. Коли більшовицькі революції спалахнули в Росії та Угорщині, перелякана Європа боялася дати їм навіть ілюзорного шансу з’єднатися. Тому Закарпаття мало стати стіною між ними. Враховуючи слов’янські запевняння Праги, край віддали їм, хоча на Срібну Землю претендував і Бухарест, а останні військові частини Румунії покинули Закарпаття аж влітку 1920 року.

Завжди геополітика була вирішальною у долі цього краю. Так було і в 1939-му, коли Гітлер та Горті домовилися про «повернення споконвічної угорської землі», і в 1944-му, коли СРСР з іншими переможцями Другої світової війни малювали нову мапу повоєнної Європи.

І виступи тих, хто хоче змінити цю карту, виглядають наївними. Історію вже не можна змінити. Виступ Валерія Падяка у стінах чеського парламенту виглядає абсурдним, адже сам Чехословацький парламент ратифікував угоду про входження Закарпаття до складу СРСР. З погляду міжнародного права все було зроблено абсолютно законно. Зрештою, тепер вже нема ні Радянського Союзу, ні Чехословаччини, щоб комусь виставляти претензії. Залишаються українофоби, які хочуть скористатися найменшою можливістю, аби очорнити Україну в очах світової спільноти.

Олександр Гаврош, Радіо Свобода

22 червня 2016р.

Теги: Чехословаччина, Закарпаття, СРСР, возз'єднання

Коментарі

pfr 2016-08-05 / 15:30:06
Які можуть взагалі бути дискусії на тему кордонів? Кордони в Європі затверджені Гельсіською угодою 1974 року, крапка. Розпад Югославії та СРСР під дію цієї угоди не підпадав, бо це були федеративні утворення (тому й визнання Косова є проблематичним). Крім того, багато міждержавних і міжнародних договорів визнають кордони України. Та Падяки з Гецками цих речей не знають і знати не хочуть, як і їхні верховоди-куратори з Москви.

комуняка 2016-06-23 / 16:20:10
до "комуняці" (то щпсь румунське?;))
абсолютно згоден відносно Підкарпатської Русі, та й усіх інших назв. Всі(!)вони були штучно придумані, причому далеко звідси. Кремлівські русини засрали усе, мо можна було вважати позитивним в русинському русі.
і з останнім висловом погоджуся. Від себе би добавив, і ідеології чужі залиште, особливо актуально по відношенню галицького "живемо на Богом даній землі"... не треба так Сталіна поважати :( Така ідеологія тяне за собою постійний пошук ворогів, протистояння. А ми знаємо, ко шукає, той найде..
про себе, аби не було недорозумінь відносно "комуняки": половина рідні в ті часи були членами КП ЧР, (одна з найпопулярніших у нас на виборах 35-го),були під пресом при Волошині, а після 38-39-го частина емігрувала, хто на захід, хто на схід. На протязі 44-46-го усі повернулися додому. Дехто залишився в партії, але більшість не хотіла мати нічого спільного з московітською русифікацією. то корні мого політичного світогляду :)

Коллега 2016-06-23 / 14:27:54
Этот тот русский филолог, который со студентской скамьи стал сотрудником....???!!

2101 2016-06-23 / 09:58:08
Padyakom vzhe davno mala by zaynjatusja SBU!

комуняці 2016-06-23 / 01:53:28


Це не наукова стаття. Тому логічно, що навіть в контексті минулого йдеться про територію нинішнього Закарпаття. І тому логічно використовується саме цей термін.

Безумовно, кремлівським "русинам" це не подобається, бо вони отримують свої срібляники за мусування русинської тематики і, відповідно, теми і терміну  Підкарпатської Русі. Але не хочуть говорити, що термін Підкарпатська Русь - теж придуманий і часово походить з чехословацького періоду. Так що спекуляція на спекуляції.

Лишіться, панове кремлівська прислуга, нашої землі і не кличте сюди ворожі танки і кров


комуняка 2016-06-22 / 19:12:14
1) п. Гаврош оперує поняттям "Закарпаття" в той час, коли ні в якому розумінні такої території не існувало. Кордон був тільки один: водорозділ Карпат. Тобто всі тезиси відносно Закарпаття до 1920-го просто спекуляція
2) деякі мої родич, будучи запеклими комуністами, приймали безпосередню участь у "плебисциті". Його не було. В Мукачево з'їхалися ніким не обрані комуністи "делегати" з усього "Закарпаття", причому половина прибула тільки з Червоною Армією. Для масовості радянські вояки позганяли людей прямо з вулиці, звичайно вояки були при зброї (тобто з'їзд дійсно був під дулами автоматів ;)). Зачитали надруковане в Москві рішення. І все, ніяких петицій, стотисячних підписів. Сталіну потрібна була територія, він її забрав.
А пан Гаврош просто публікує чергову казку. Прикро, що ніхто непомічає відсутність елементарної історичної логіки в його "творіннях"

Олег, Берегово 2016-06-22 / 17:54:07
Не перший рік цікавлюсь "чеським слідом" на Закарпатті і маю погодитись з Михайлом. Ті роки, попри неприємні декому факти, які не вперше в різних форматах викладає О. Гаврош, справді були "золотою добою" нашого краю. Особливо в порівнянні з 25 роками незалежної України, за які в краї відбувся справжній екоцид (вирубка лісів), екологічна криза критично загострилась, а інфраструктура дішла до катастрофічного стану. Я вже не кажу про суспільну моральну деградацію.

Втім, провокації Падяка - пусті. Чехи давно й чітко заявили, що ніколи не повертатимуться до ідей відродження "Чехословаччини" - цей проект по переплавці чехів, словаків та русинів в новий народ виявився утопією. Закарпаття не має кордону з Чехією, тому всі ці мрії декотрих закарпатців "повернутися до чехів" дурні самі по собі.

Всім таким мрійникам хотів би сказати: будьте реалістами й будуйте якісну державу - Україну - тут і зараз. Навіть якщо в душі ви її не надто любите.

Михайло 2016-06-22 / 16:15:16
Насторожувати має те що Україна найбідніша країна Європи з річним бюджетом як у 3 мілйнонної Хорватії.Сепаратизм завжди дієвий на голодний шлунок.Головні винуватці сепаратизму сидять у Києві та вже 25 років безбожно крадуть з наших гаманців останні копійки.Сепаратиз то таке,довго на голому патриотизмі всіх не втримаеш.А побороти сепаратизм в першу чергу треба міцною економікою та зростанням добробуту населення,будувати фабрики ,шахти,та давати людям гідну зарплату,і сепаратизм згасне само собою.

патріот 2016-06-22 / 15:41:52
А все ж це була ЧУЖА країна.

Ну і ця країна, яка мала (завдяки тим же кредитам) найсучаснішу армію того часу, практично без бою здалася німцям. Це теж говорить про те, що все це було дуте.

Але тут мова йде про то, що тепер цю тему з подачі Москви почали експлуатувати кремлівські русини. Це має насторожити.

Михайло 2016-06-22 / 13:33:34
Все ж таки то був добробут,Чехословаччина була розвиненою демократичною країною.Я від старих людей ні одне слово поганого про Чехословачину не чув не разу

патріот 2016-06-22 / 13:09:32
Той добробут оплачувався західними кредитами, які вливалися в Чехословаччину

Михайло 2016-06-22 / 08:59:06
Чеські часи були найркащі роки Закарпаття,добробут був на непоганому уровні,спитайте старих людей які ще памятають.

Степан 2016-06-22 / 07:05:33
А для чого памятники Масариксм і іншим завойовникам стоять у Ужгороді ?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини