Печерський суд розглядав клопотання прокурора про продовження терміну утримання під вартою для правосекторівців 16 годин (ФОТО)

3 червня Печерський суд м. Києва розглядав клопотання прокурора про продовження терміну утримання під вартою для затриманих в контексті резонансних подій у Мукачеві правосекторівців Бурчі, Деяка, Горбенка та Мунчака. Нагадаємо, вони є підозрюваними у "мукачівській справі".

Печерський суд розглядав клопотання прокурора про продовження терміну утримання під вартою для правосекторівців 16 годин (ФОТО)

У присутності численної групи підтримки, до якої ввійшли, крім родичів та друзів, учасники "Правого сектору", Комітету визволення політв'язнів, ОУН, "Чорного комітету" тощо, суддя відкрито порушувала закони на кожному етапі. Наведемо лише кілька епізодів:

- Адвокати підозрюваних не з'явилися до суду, адже не були належним чином повідомлені про засідання й один з них був у відрядженні в іншому місті, попросив перенести. Іншому прокурор повідомив … у сервісі "viber" та ммс-повідомленням за день до засідання і пред'явив суду "докази" отримання: фото свого телефону із зеленим кружечком біля повідомлення. От тільки належне повідомлення, відповідно до КПК, може доводити тільки письмова розписка про отримання. Суд же вірить вайберу…

- Прокурор протягом тижня незаконно намагався вручити хлопцям оновлені підозри, що містять близько 15 важких та особливо важких статей. В залі суду без жодного адвоката, який відповідно до КПК України обов'язково має бути присутнім при такій процедурі, він швиргнув через клітку кожному підозру, яку суддя Бабенко після цього повважала "врученою".

- Незважаючи на всі відмови підозрюваних та клопотання про проведення суду у присутності законних захисників, суддя призначила їм державних адвокатів, мотивуючи це тим, що час спливає, а в неділю вона працювати не хоче.

- Клопотання прокурора на восьми сторінках містило просто текстову інформацію про "злочинну банду "Правий сектор"". Жодним доказом написане не підтверджувалось, і той факт робив клопотання порожнім папірцем і зобов'язував суддю його відхилити, бо не було належно обґрунтоване. Бабенко ж натомість дала прокурору час і дозволила донести "докази".

- "Докази" прокурора - ксерокопії документів - більшість з яких не стосувалися викладеного у клопотанні, були датовані серпнем та вереснем 2015-го. Оскільки клопотання було подане 2.06.16, то в залі суду допускалось би долучення документів, які прокурор отримав після його подання. Щоби долучити документи, треба було забирати і змінювати клопотання, а потім знов його реєструвати. А разом з копіями мав би надати суду оригінали. Суддя ж долучила прокурорський "труд" до справи. Тобто, вкотре мало місце грубе порушення процедури.

На судовому засіданні був присутній адвокат, відомий захистом у справах численних політв'язнів Влад Добош, який зголосився стати на захист одного з хлопців - Романа Мунчака. Ось, що він пише про загальну ситуацію та докази, надані прокурором: "В Печерському суді м. Києва Генеральна прокуратура намагається протиснути абсолютно безграмотне та необґрунтоване клопотання про тримання під вартою хлопців по Мукачівських подіях. У зв'язку з тим, що прокурори прийшли не підготовані, справу відклали до 20.00. Суд дав час прокурорам, щоб ті принесли хоч якісь матеріали...".

Влад Добош повідомляє на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук про розгортання подій: "Бурчу залишили під вартою! Незважаючи на всі доводи незаконності клопотання прокуратури! Прокурор спокійний, бо суд просто є продовженням обвинувачення, і які би доводи не наводили адвокати, вони собі все вирішили! Уже майже, 10 година вечора, а клопотання по Мунчаку ще не слухали..."

На суді, за відсутності у правосекторівців можливості захисту та необґрунтованості поданих прокурором обвинувачень, Бабенко продовжує всім чотирьом термін утримання під вартою до 11.07.2016 р. Правда, зобов'язує при цьому прокурора провести Бурчі та Горбенку медичну експертизу. 06.06.2016 та 13.06.2016 в Апеляційному суді м. Києва будуть розглядати оскарження адвокатами ще попередньої ухвали про тримання під вартою хлопців, хоч вони вже й так цей термін відсиділи, бо спливає він 6.06.16, і цей термін їм уже все одно продовжили.

Варто також зазначити: з 9-ї ранку до 1-ї ночі хлопців тримали у підвалі суду. У Володимира Бурчі на нозі апарат Ілізарова. Через відсутність медичного нагляду навіть непрофесійним оком помітне значне нагноєння. Стояти і навіть сидіти довго він не може, нога повинна бути у горизонтальному положенні, з'являється дискомфорт, біль, набряк. Він вже три місяці із запальним процесом і без лікарської допомоги. Якщо протягом лічених днів його не огляне професіонал - кінцівку зберегти не вдасться. Родіон Горбенко також потребує професійного медичного огляду, ймовірно, і операцій, адже за рік після поранення функції правої руки так належним чином і не відновилися.

Захисники правосекторівців вбачають у тому, що коїться, порушення засад правосуддя та прав людини, відтак вважають за доречне відповідно реагувати.

05 червня 2016р.

Теги: Правий сектор, Влад Добош

Коментарі

123 2016-06-05 / 20:45:40
патріоти не піджимають під себе контрабанду

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 8
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини