Древнє обличчя Ужгорода спотворює сучасна забудова

”Історична частина 1114-річного Ужгорода перетворилася на полігон хаотичної перебудови. Міська влада продовжує непрофесійно втручатися в історичне середовище”, — каже архітектор, голова Закарпатського осередку Спілки дизайнерів України Василь Гецко, 52 роки.

Колишню греко-католицьку їдальню добудували не властивими для забудови міста приміщеннями напівкруглої форми
Колишню греко-католицьку їдальню добудували не властивими для забудови міста приміщеннями напівкруглої форми

Разом із ним ми йдемо історичним центром Ужгорода. Зупиняємося на вулиці Волошина, що веде до замку. Вона одна з найдавніших у місті.

Василь Гецко каже, що не може знайти слів про будівлю, зведену навпроти торговельного технікуму. Надбудова з заокругленою формою зіпсувала панораму, закриває вид на кафедральний собор, колишню резиденцію єпископа.

— На християнську споруду надбудували єврейські — мавританські — форми. Колись тут була їдальня греко-католицької єпархії. Нині — магазин одягу, — каже архітектор.

Спускаючись, бачимо 5-поверхівку, що з’явилася на місці колишнього млина — пам’ятника промислової архітектури ХVІІІ ст. Вона, як і ”монстр” на площі Корятовича, де буде гіпермаркет, ”не вписується в жодні ворота”, зітхає Василь Гецко. А про строкату, недоречну рекламу та безглузді вивіски на фасадах архітектор навіть говорити не хоче. Вони вносять дисгармонію в архітектуру історичного центру. Усе це відбувається в охоронній зоні Замкова гора.

Чому таке відбувається з історичним центром Ужгорода?

— У 1980 роках виготовили проект планування історичної частини міста. Тодішній головний архітектор Ужгорода Михайло Томчаній, який перебував на посаді по 1990-й, не встиг реалізувати творчі ідеї. Його наступники, яких відтоді було аж четверо, не слідкують за виконанням цього проекту. Після розвалу Союзу влада міста вітала бізнесменів, які брали в оренду чи викуповували приміщення, ремонтували та реконструювали будівлі.

Люди з болем стежать за вакханалією в історичній частині Ужгорода, — продовжує архітектор. — Інтелігенція б’є на сполох, але влада твердить, що має власне бачення. До того ж багаті власники нерухомості хочуть вичавити максимум зі шматка землі: добудовують поверхи, мансарди.

А як зупинити це?

— Більшість проектів має проходити через будівельну та художню ради. Архітектор не повинен вип’ячувати реконструйовану ним споруду, а прагнути гармонічно вписати її в контекст історичного середовища.

Члени худради не наважуються критикувати багатих і впливових інвесторів, власників забудов. Це я добре відчув на собі, коли в 2003–2004 роках працював на посаді начальника Головного управління містобудування та архітектури Закарпатської облдержадміністрації. До того ж, нині в місті немає посади головного художника.

Василь Гецко каже, що ситуацію можна виправити. Варто замовити та виготовити новий проект відновлення історичного центру.

Начальник відділу забудови Управління архітектури і містобудування Ужгорода Наталія Козлова відмовилася коментувати ситуацію. Сказала, що це повинно робити начальство. І додала,  що дуже багато робиться для збереження історичної частини міста художньої радою при мерії.

Тетяна Грицищук, "Газета по-українськи"
21 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

Шоні 2007-12-01 / 19:50:00
про що говорити Гецко отримав від лисого землю,ще за першоі каденціі та побудував серед хмарочосів на Мінайський єдину халабуду.І хто це стверджує-Козел!

мукачівський 2007-11-29 / 18:01:00
Така сама проблема несмаку і "великих бабок" і у Мукачеві. Досить глянути на "Меркурій" - колишню друкарню, де вікна 19-го століття замінили пластмасовими. І вивіски всюди є настільки страшними, що думаєш, що це не середньовічне місто, а якась зелено-біло-черовоно-рожева дискотека. Вже не кажу за "євроремонти" магазинів перших поверхів і штукатурки, що осипаєтьтся з другого поверху і прогнилих дахів.

Землячка 2007-11-27 / 22:25:00
Навiть i не знаю з чого розпочати. Не ви - нешановний Ратушняк iз своiми, так званими соратниками, будовали наше мiсто,яке було одним з найкращих не тiльки у колишньому Союзi, а й у Европi. Ужгород мав свое обличчя. А що маемо зараз. Генделики,аптеки та бари з ресторанами. Гидко.

Євгенія 2007-11-26 / 13:06:00
Цілком погоджуюсь з автором, яка до речі, талановитий журналіст, робота якої піднімає важливі для Закарпаття, і Ужгороду зокрема, проблеми. Зберегти красу міста, примножити її, такою має бути робота тих чиновників, що за своїми посадами відповідають за це, а не та, що є нині...

Атар 2007-11-23 / 13:23:00
Рата дерибанить, Гецко піариться, і всі разом розписуються в любові до Ужгорода :(

ОЛьга 2007-11-22 / 13:20:00
А що вже казати про нові мікрорайони.Так званні малі архітектурні форми, що встановлюють на Легоцького, нагадують обшиті пластиком халабуди і курятники. А колись говорлися про сучасну вулицю з зеленими алеями.В часи забудови словаками (90-ті роки)мікрорайон мав набагато кращий вигляд ніж тепер.А взагалі, люди які народжуються в хлівах, ніколи не навчаться будувати палаци.

Влад 2007-11-22 / 10:55:00
Шайка Рати свої проблеми вирішує, а не про історичні цінності піклується. В Ужгороді з будівництвом повна вакханалія. Якщо просту проблему, таку як влаштування тротуарів перед новобудовами, не можна вирішити, то про що мова? Наші тротуари нагадують "Тришкин кафтан". Кожний забудовник на свій смак перед своїм офісом їх робить. Яскравий приклад - вул. Швабська.

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини