Закарпатському народному хору виповнилося 70 років

Вже 70 років одним із найяскравіших репрезентантів Закарпаття і вдома, і за його межами є Заслужений академічний Закарпатський народний хор.

Закарпатському народному хору виповнилося 70 років

З моменту свого створення і по сьогоднішній день цей колектив виконує високу місію – зберегти і показати всім красу й неповторність місцевих культурних традицій, познайомити з ними весь навколишній світ. Закарпаття завжди перебувало на перехресті доріг, на межі різних держав і епох. За той час тут сформувалося певне співвідношення кількох етнокультур. І ця самобутність є чи не найбільшим нашим багатством, здатним дивувати захоплювати і дарувати естетичну насолоду. 

Заслужений академічний Закарпатський народний хор завжди відігравав важливу роль у культурно-мистецькому та суспільному житті краю. Так само чутливо він відгукується і зараз на найважливіші події в державі. Вже доброю традицією для колективу стало відзначення Дня Незалежності України світанковими акціями «Молитва за Україну» на березі Ужа за участі духовенства всіх конфесій. А в День Соборності України хор  заспівав у залі очікування залізничного вокзалу Ужгорода. З останніх творчих здобутків колективу особливий резонанс викликала участь у концертній постановці першої української опери – «Запорожець за Дунаєм» С.Гулака-Артемовського. Не бояться артисти й експериментів щодо жанрів виконуваної музики. Зокрема, цілком до снаги їм виявилися джазова кантата «Рух» О.Саратського чи модерна музика китайського композитора Ман-Чіна Дональда Ю – симфонія «World» для хору, солістів та симфонічного оркестру. Та найперше колектив дбає все ж про збереження нашої духовної спадщини. Тож поруч із творами «золотого» фонду у його репертуарі з’являються нові зразки автентичного фольклору – майстерні обробки народних пісень, танцювальні постановки і цілі сцени-картини із традиційних закарпатських обрядів, як то «Бал у старому селі», «Винобрання», «Кичерка». 

Кульмінацією ювілейного року Заслуженого академічного Закарпатського народного хору стане святковий вечір, який відбудеться 18 жовтня о 17.00 у Закарпатській обласній філармонії. Художній керівник колективу, заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук. Ведучі – Наталія ДЕЛЕГАН та Василь МАТОЛА. У програмі – твори із «золотого» фонду, а також нові композиції і постановки. До привітань долучаться перші особи краю, гості із Києва, Угорщини, Словаччини та інших країн. 

Наталія Петій-Потапчук: «Сподіваюся, наш ювілейний концерт буде цікавим і оригінальним за побудовою. Родзинкою вечора, гадаю, стануть спільні номери наших артистів із людьми, зовсім не пов’язаними з мистецтвом. Не хочу розкривати усіх секретів, але сюрпризи будуть. Хотілося б, щоб ця зустріч була теплою, родинною, бо маємо ціле покоління наших виконавців, які зараз на заслуженому відпочинку. Ми вдячні всім, хто стояв біля витоків колективу, складав його гордість і славу. 

Принагідно хочеться вкотре наголосити, наскільки важливо підтримувати культуру, все духовне надбання нашого народу. Зрештою, та ситуація, в якій ми зараз опинилися, певною мірою теж стала можливою тому, що ставлення до національної культури, до почуття національної ідентичності було на другому плані. Адже як повинна бути у кожній оселі Біблія, так має звучати там і народна пісня, мають шануватися наші звичаї і традиції. Вважаю, що працювати з таким колективом – це велике щастя. Бажаю, щоб всі наші слухачі із задоволенням приходили на наші концерти й отримували велику насолоду від почутого і побаченого. Так само бажаю нашим артистам почуватися щасливими від роботи й уваги публіки».

Таїсія Грись

12 жовтня 2015р.

Теги: хор

НОВИНИ: Культура

17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
» Всі новини