Подружжя волонтерів із Тячева готує "сухі" супи для бійців на передовій та збирає кошти на прилад нічного бачення (ФОТО)

Подружжя Івана та Калини Крічфалушіїв з Тячева у волонтерській справі не новачки. Долучившись до Руху підтримки закарпатських військових, яким опікується журналіст Галина Ярцева, саме вони влітку минулого року запропонували тячівцям відчути на смак «Сльози сепаратиста».

Подружжя волонтерів із Тячева готує "сухі" супи для бійців на передовій та збирає кошти на прилад нічного бачення (ФОТО)

Мінеральну воду під такою назвою та сувенірну продукцію з брендом волонтерського руху тячівці продавали на вулицях міста, а виручку віддавали на закупівлю спорядження для закарпатських бійців. Але то був тільки початок. 

- Потім ми збирали теплий одяг, взуття, обмундирування для військових, багато відправляли на схід, – згадує Калина. – Організовували збір дитячих речей для переселенців у Тячеві та дитбудинків у Слов’янську.

Зараз на волонтерському рахунку Івана та Калини – втілення в життя численних благодійних ініціатив. Це і виготовлення маскувальних сіток для військових у школах, допомога пораненим у Мукачівському військовому шпиталі, забезпечення військових вітамінами – квашення овочів, сушіння яблук… Подружжя згуртувало багатьох однодумців та помічників як у Тячеві, так і в різних куточках району – від Усть-Чорної до Колодного.

Вчитель Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.В.Гренджі-Донського, Калина і своїх учнів навчає не бути байдужими: її вихованц залюбки пишуть солдатам листи й отримують вдячні дзвінки  від захисників.

А віднедавна тячівці узялися й за виробництво сухих супів для бійців на передовій. Для цього використовують електросушарку, яку придбали благодійники. Овочами для сушіння та квашення, а також тарою для відправки діляться підприємці Тячева та Виноградова. Хтось приносить гриби, а хтось допомагає грошима, і тоді волонтери самі закуповують усе необхідне.

До складу такого напівфабрикату входять морква, капуста, цибуля та спеції – перець, лавровий лист, чебрець, сухі білі гриби. Очищені овочі натирають і упродовж шести годин сушать у сушарці. Затим одразу перекладають у підготовану тару. Як правило, цим займається господиня, але вся родина охоче допомагає у цьому процесі.

– Ми постійно спілкуємось з іншими закарпатськими та київськими волонтерами, тож знаємо, що такі сухі супи потрібні на передовій, де немає умов для приготування їжі,  – каже волонтерка. – Вони, по-перше, дуже смачні, а по-друге, дуже прості у приготуванні: овочеву суміш слід залити окропом та кілька хвилин прокип’ятити.

Дванадцять фасованих наборів сухих овочів виробництва тячівського подружжя, на 10-15 літрів кожна, – вже на передовій. Їх разом з мішком сухих яблук доставив бойовим побратимам військовий лікар Леон Данко.

Виробництво сухих супів триває повним ходом. Поки що всі інгредієнти для цього у волонтерів є, але треба буде ще, бо ж невідомо, скільки ще триватиме війна.

– Допомагаємо, чим можемо, – ділиться думками Калина Кричфалушій. – Не хочеться займати позицію «моя хата скраю». Бо це наша держава, майбутнє наше і наших дітей.

Наразі волонтери збирають кошти на прилад нічного бачення Yukon NVMT Spartan 3x50 Gen 2+ для військовослужбовця з Тячева. Реквізити для тих, хто бажає допомогти:

картки Приватбанку 5168 7423 2230  0587 (Крічфалушій Іван Іванович), 

5168 7556 0707 1996  (Богаченко Євгенія Василівна).

Також завжди потрібні дитячі речі – необов’язково нові, продукти, які не псуються, яблука, сушені гриби. Усе це можна приносити безпосередньо волонтерам.

Про свою діяльність помічники армії регулярно звітуються в Інтернеті, зокрема, у спільноті «Допомога захисникам України – Тячів» на Фейсбуці (https://www.facebook.com/groups/311972758985788), до якої можуть долучитись усі бажаючі допомогти.

Телефони волонтерів: 0673120361 (Іван), 097 668 57 69 (Калина).

Наталія Маджара, Тячів

30 січня 2015р.

Теги: волонтери, сухі супи, прилад нічного бачення, Тячів

Коментарі

ann 2015-02-06 / 16:12:01
Ha takich liudiach trimajutjsia ukrainsjki sakhisniki

миша 2015-02-01 / 14:48:26
настоящие патриоты украины спасибо

Ужгородець 2015-01-30 / 20:06:58
Добре.

НОВИНИ: Світське життя

20:04
/ 8
"Сукня має бути яскравою і блискучою": як на Закарпатті виготовляють традиційне ромське вбрання
16:28
/ 6
Нетипова для Закарпаття: поблизу Ужгорода фермер Віктор Карабін вирощує гречку
13:51
/ 1
У Карпатах побільшало вовків і шакалів. Чи можуть вони бути небезпечними для людей?
11:26
/ 1
"Океан Ельзи" випустив першу пісню нового альбому – "Мукачево"
21:38
/ 3
Закарпатський розробник виробництва паперу з опалого листя отримав Європейську премію молодих винахідників
21:34
/ 2
340 млн переглядів у Youtube, 41 млн у Facebook: 17-річна закарпатка стала відомою, коли за 16 секунд розібрала та зібрала автомат
12:43
80-річний велоспортсмен з Мукачева долає по 200 кілометрів на день
20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
/ 1
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 3
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
» Всі новини