Гурмани навіть їдуть до Чехії, Словаччини, Німеччини на пивні фестивалі, аби віддати належне кращим сортам кращого в світі пива. Та чи варто вибиратися так далеко? Тим паче, що на Закарпатті можна знайти не гірший аналог, який виробляють у Берегові на заводі «Карпатська пивоварня». Про те, чим живе сьогодні завод, розповідає заступник директора підприємства, представник Верховного отамана козацтва Запорізького, генерал козацтва Марек БЕРКОВИЧ.
НЕФЕРТІТІ ТЕЖ ЛЮБИЛА ПИВО
Історія пива має десятки, а то й сотні тисяч років. Його цінувала цариця Нефертіті, любили в Київській Русі. Однак традиційного смаку напій набув лише з 1516 року, коли в Баварії був прийнятий «Reinheitsgebot» («Закон про чистоту»), який не дозволяв використовувати при виготовленні пива інші компоненти, окрім ячменю, хмелю та води. Провідні компанії з виробництва пива всього світу і сьогодні дотримуються цього закону.
Так само прискіпливо ставиться до якості свого продукту і «Карпатська пивоварня».
Директор підприємства Ференц Варга вважає, що тримати марку треба будь-що, незважаючи на економічні та соціальні потрясіння. Популярною продукція «Карпатська пивоварня» стала не одразу. Заснований пивзавод був сім років тому, і спершу напій реалізовувався лише на території Закарпаття. Та поступово вдосконалювалася якість, впроваджувалися нові технології. Зокрема почали розливати пиво в ПЕТ-пляшки оригінальної форми у вигляді бочечки під маркою «ZIP». До речі, придумав і запатентував цю пляшку у Державному департаменті інтелектуальної власності сам Ференц Варга. Після цього керівництво заводу пережило судовий розгляд через те, що деякі спритники в обхід закону використовували пляшку без ліцензійного дозволу і без згоди автора патенту. Першим «піратом» став пивзавод у місті Кам’янець-Подільський (ЗАТ «Укрпродторг»), який розливав пиво в аналогічні «бочечки». Справа потрапила до суду, який визнав патент ЗАТ «Укрпродторгу» недійсним і заборонив використання «чужих» пляшок. Невдовзі це підприємство збанкрутувало. Спробував використати берегівський бренд і невеликий пивзаводик у Міжгір’ї, але власник СП усвідомив свою помилку, і справа до суду не дійшла.
А сьогодні знову декілька компаній з України та навіть Росії намагаються використати пляшечку-бочку без дозволу. Одна з судових справ дійшла до Верховного Суду України, тож порушникам загрожує штраф на суму понад мільйон гривень.
НЕ ЗУПИНЯЮЧИСЬ НА ДОСЯГНУТОМУ
Проте не лише цим живе сьогодні завод. Марек Беркович каже, що авторитету продукції «Карпатської пивоварні» вже ніщо не може завадити. Власне торговий бренд підприємства з’явився на початку 2004 року і відтоді стрімко завойовує ринок України. Берегівське пиво нині продається на всій території нашої країни й експортується за кордон. Наприклад, у країнах Прибалтики пивоварня представлена торговою маркою «Варош», а для середньоазіатських регіонів вариться пиво «Корона Востока».
Заступник директора підприємства веде нас на екскурсію заводом, аби показати весь технологічний процес виробництва напоя — варіння, бродіння, фільтрацію, розлив. У варницю одночасно завантажують 60 тонн солоду (майже цілий вагон!). Далі продукт потрапляє у бродильне відділення, де буде перебувати весь час під суворим температурним режимом. До речі, вода тут використовується лише артезіанська, з глибини 240 метрів. А потім пиво пастеризують та фільтрують. І нарешті готовий продукт потрапляє на лінію розливу й упаковки. Загалом за годину «на гора» видається п’ять тисяч пляшок.
Про завод у Берегові говорять із гордістю, адже наразі він залишається єдиним потужним підприємством такого профілю на Закарпатті, яке випускає до десяти мільйонів літрів пива на рік. Марек Беркович каже, що вже за два роки обсяги виробництва можуть бути збільшені втричі — до 30 мільйонів літрів на рік! І на цьому зупинятися підприємство не збирається. Заплановано повну реконструкцію заводу, після якої кількість робітників з 70 збільшиться до 300. Цілком імовірно, що «Карпатська пивоварня» з часом може стати найпотужнішим регіональним пивзаводом України. «Ми працюємо сьогодні, але активно заглядаємо в завтра, — каже Марек Беркович. — І намагаємось створити на заводі такі умови, аби працювати в нас вважалося престижним». І це не просто слова. Робітники тут отримують гарантовану зарплату, яка є чи не найвищою серед підприємств району, відпустки, оплачувані лікарняні. Створені й належні умови для праці, за європейськими стандартами облаштовані роздягальні, душові. Хоча все це потребує значних коштів, та на такі потреби керівництво заводу не шкодує грошей. Бо знає: турбота про людей завжди окупиться їхньою сумлінною працею.
…У недалекому майбутньому біля заводу планується відкрити великий пивний бар. Через скло там можна буде стежити за процесом варіння найкращого на Закарпатті пива. І Берегівщину будуть асоціювати не лише з вином, а й відмінним хмільним напоєм високої якості.