Іван Балога: "Хочу щоб сподівання закарпатців справдилися"

Керівник крайових «нашоукраїнців» про особливості парламентських перегонів та післявиборчі перспективи.

Підходить до звершення виборча кампанія-2007. Про те, яку підтримку здобули партії та блоки на перегонах дізнаємося лише після 30 вересня. А от попередньо про підсумки виборчих змагань ми вирішили дізнатися у керівника закарпатського штабу блоку «Наша Україна — Народна Самооборона» Івана Балоги.


– Що, на вашу думку, має спонукати людей узяти участь у голосуванні 30 вересня?


– Закарпатці завжди були активними людьми, і впевнений, що на цих виборах вони так само виявлять свою активність. Підстави так стверджувати дали мені самі земляки під час зуст­річей. Наші люди споконвіку славляться працьовитістю, батьки ще з дитинства привчають дітей до всякого ремесла. І, напевно, тому закарпатців сьогодні можна зустріти на роботах і в Європі, і в Росії, і в Америці. Хоча водночас це й одна з проблем, яку ми повинні вирішити якомога скоріше – щоб закарпатці працювали на Батьківщині.


У наших людей дуже сильно проявляється відповідальність за свою сім’ю, її добробут. Все, що сьогодні мають наші люди, це передовсім їхня заслуга. А тому працьовитість і відповідальність дає підстави вважати, що таку відповідальну подію, як обрання найвищого законодавчого органу держави – Верховної Ради – закарпатці не проігнорують і будуть активні, як і в попередні роки.


– Чому, на вашу думку, взагалі потрібні були ці вибори? У чому особливість перегонів, що фінішують 30 вересня?


– Наша держава прожила 16 років, але станом справ, який маємо сьогодні, більшість її жителів не задоволена. Це розумів Президент України Віктор Ющен­­ко, і, напевно, спостерігаючи, що Верховна Рада, яка була обрана 2006 року, реально нічого не робить на покращення життя українців, а лиш узурпує владу, вдовольняючи власні амбіції й потреби купки олігархів, дійшов єдино правильного рішення – оголосив   позачергові парламентські вибори.


Це прецедент номер один за роки незалежності. І якби попередні президенти мислили так само, я глибоко переконаний, що рівень життя та соціальний гарантій в Україні був би набагато вищий.   


– Як правило, молодь на виборах виявляє не надто високу активність, а саме її може зацікавити програма НУ-НС. Що ви робили, аби молоді люди прийшли на вибори?


– Категорично не погоджуюся, що молодь у наш час є неактивною. Можу стверджувати лише зворотне.  Усі зустрічі  з молоддю Закарпаття під час цієї виборчої кампанії були жвавими, діловими й дуже дружніми.


Також я переконався, що молоді люди прекрасно володіють політичною ситуацією в державі та гарно ознайомлені з програмами основних політичних партій та блоків.  Це дає мені підстави  стверджувати, що молоде покоління закарпатців прийме активну участь у цих виборах.


Зустрічаючись із нами, молоді люди висловлювали схвальне ставлення до програми блоку «Наша Україна – Народна Самооборона», оновлення нашої команди за рахунок молодих людей, адже середній вік кандидата від блоку НУ–НС становить 42 роки.


Молоде покоління чітко розуміє, що ми живемо в парламентсько-президентській державі. Воно усвідомлює, що підтримки Віктора Ющенка в 2004 році виявилося недостатньо – для втілення в життя його програми потрібна й підпора в парламенті. Я дуже радий, що молодь це усвідомлює й бере активну участь у нинішніх політичних процесах.


– Ви очолюєте обласний штаб блоку «Наша Україна – Народна Самооборона». Які аргументи знаходите, щоб краяни підтримали саме вашу політичну силу?


– Я поклав за мету організувати виборчу кампанію без бруду й чорних технологій, які інколи нам нав’язували інші політичні сили.


Основу аргументів становить програма блоку «Наша Україна – Народна Самооборона», де центральне місце відведено людині і всьому тому, що негайно треба зробити для кожного громадянина країни. Чимало партій, спираючись на нашу програму, розробили свої, а щоб сподобатися, цифри й суми помножили, не маючи для цього економічної й фінансової бази. Наша команда складається з людей, які пропонують реальні речі. Ми не працюємо на сьогодні, працюємо на перспективу, і тому вважаємо, що брехати, м’яко кажучи, аморально.


 Закарпатці підтвердили розуміння того, що інтереси краю можуть насамперед відстоювати депутати від області, тому найцікавіша дискусія завжди точилася навколо конкретних прі­звищ у списках справді прохідних партій і блоків. Так, до Партії регіонів потрапили три представники краю: Н. Шуфрич, С. Мо­шак та Е. Мат­війчук. На більшості зуст­річей про останніх навіть не чули або чули дуже мало, а про Шуфрича знають, що жодної копійки від МНС при його керівництві на фі­нан­сування таких потреб, як відселення громадян із небезпечних територій, будівництво дамб, мостів – не надійшло. Як і виплат за зруйновані будинки. Натомість у 2006 році на ці потреби було виділено 30 млн гривень.


 Матвійчук уже другі вибори відповідає за Одеську область, а сім’я Мошака багато років живе в США, але, як бачите, ПР включила їх до прохідного списку.


Щодо дружнього нам Блоку БЮТ у мене склалося враження, що пані Юля закарпатців недолюблює. Так, здобувши 2006 року від Закарпаття голосів на три прохідні місця, чомусь надала краянам тільки одне – Олександру Кеменяшу. Так і вийшло, що голоси мали від Закарпаття, а прохідні місця віддали  більш рідним для себе областям.


«Наша Україна – Народна Самооборона» до прохідної частини списку включила 4 кандидати від Закарпаття: Ігоря Кріля, Василя Петьовку, Станіслава Аржевітіна та Миколу Ковача. Це люди з простих сімей, своєю роботою досягали успіхів. Вони  не теоретики, а практики. За їхніми плечима – робота на багатьох відповідальних посадах, вони були в опозиції до режиму Кучми й доклали чимало зусиль, щоб тут, на Закарпатті, той режим повалити.


Більшість закарпатців насамперед сподіваються й вірять, що саме представники нашої команди найбільше будуть від­стоювати інтереси області й кожного її мешканця.


– Виборча кампанія добігає кін­ця. Як би ви охарактеризували її пе­ре­біг, як по­водилися по­лі­тичні сили?


– Дякувати Бо­гу, ми пережили той час, коли вибори ор­ганізо­вува­лися за технологіями мінування автомобілів та виборчих дільниць, хлопців із короткими зачісками в шкіряних куртках та з бітами в руках.


Сьогодні рів­ний доступ до агітації мають всі полі­тичні сили. Що робили інші партії і блоки, повної ін­фор­мації не маю, тому й говорити не можу. Та блок «Наша Україна– Народна Самооборона», за який відповідаю в області, вів чесну, толерантну виборчу кампанію. Ми мали понад 500 зустрічей із виборцями в різних куточках Закарпаття, на яких намагалися донести до людей своє бачення розвитку країни, почули багато корисних порад і настанов земляків, за що я їм особисто глибоко вдячний. Не знаючи стану справ у районі чи місті, не дізнавшись думки фахівців із різних галузей,  при вирішенні тих чи інших проблем можна припустися помилок. Тому в основу виборчої кампанії наша команда поклала живе спілкування з людьми.    


– Що б ви побажали землякам напередодні виборів?


 – Найперше хочу просити вибачення перед закарпатцями за те, що не змогли за браком часу побувати у всіх колективах області.


Що ж до побажань, то я б дуже хотів,  аби закарпатців нарешті перестали обманювати. Приміром,  не можу сьогодні спокійно дивитися на те, як уряд Януковича системно обділяє нашу область в багатьох програмах – від цього страждають прості люди. Я б волів, щоб усі  сподівання земляків, які вони покладають на ці вибори, справдилися. Щоб вони підтримали ту команду, яка приходитиме до них не раз у 5 років, а буде з ними постійно, матиме представників у кожному районі й постійно з ними спілкуватиметься. Щоб просіяли через виборче сито обіцянки усіх політичних сил й відділили золоте зерно від надуманих речей.


Переконаний, що краяни не помиляться і зроблять правильний вибір.  2004 року, обираючи президента, закарпатці віддали Віктору Ющенку понад 70 відсотків голосів. Та у 2006-му вирішили, що він зробить усе сам. На жаль, це неможливо. Президенту потрібна команда, і сьогодні вона в нього є, у тому числі й на Закарпатті. Ми амбіційні й готові працювати заради краю. Результати нашої роботи очевидні: тисячі краян нині працюють на створених нами підприємствах, які справно сплачують податки, а персонал отримує пристойну зарплату. Але ми б хотіли  зробити більше для наших земляків. Ми не бажаємо бачити ситуацію, коли уряд ділить Україну на своїх і не своїх,  білих та чорних. Причому наш край для них належить до останньої категорії. Партія регіонів – це не та еліта,  яка має керувати українською громадою, а комуністичні й соціалістичні гасла давно вичерпали себе.


Гадаю, закарпатці, які живуть на розі чотирьох європейських країн, можуть реально порівнювати те, як маються люди в Європі, і те, як виживають на Сході. І тому я не розумію краян, які агітують за комунізм, соці­алізм чи Партію регіонів. Напевно, вони не були у  східних областях, не бачили, як живе люд там. Нам потрібно брати приклад з кращого.


Вірю, що краяни прийдуть на вибори й проголосують за європейські цінності й тамтешній рівень життя.

Андрій ГАНУСИЧ, "Старий Замок "Паланок", Мукачево.net
27 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини