Пісня про Батьківщину. Слова народні

91,5% закарпатців бачать своє майбутнє у складі української унітарної держави.

Пісня про Батьківщину. Слова народні

За ініціативою ZN.UA Київський міжнародний інститут соціології з 6 по 17 грудня провів вимір громадської думки в усіх регіонах країни. В рамках дослідження (питання для якого були сформульовані журналістами тижневика) було 3035 інтерв'ю з респондентами старшими 18 років, що проживають в 179 населених пунктах.

Питання, відповіді на які, в першу чергу, хотіли отримати ініціатори опитування, очевидні.

Як громадяни оцінює оновлену владу? Чи великий кредит довіри до неї? Хто в воюючою країні є істинним лідером народної довіри? Що очікував народ від Майдану, і чи отримав те, що очікував? Чому, на думку громадян, вдалося уникнути відповідальності Януковичу і Ко? Як саме суспільство уявляє собі майбутні реформи? Чи вірні припущення, що, говорячи про прийдешні перетвореннях, «верхи» і «низи» думають про одне й те ж, дивляться в одному напрямку? Чи готова країна воювати? Які сьогоднішні настрої на Сході? Чи правда, що не існує ніякого Південного Сходу як єдиного геокультурного поняття? І погляди населення Донбасу з багатьох принципових питань істотно відрізняються, наприклад, від поглядів населення Півдня країни? І що часто різняться думки з приводу дня сьогоднішнього і уявлення про день завтрашній у жителів сусідніх Харківській, Дніпропетровській і Запорізькій областей? Чи існує привід говорити про загрозу сепаратизму на Заході? Чи є реальні передумови для розпаду держави?

Настрої громадян вивчалося на Заході (Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Волинська, Рівненська, Хмельницька, Закарпатська, Чернівецька області), в Центрі (Київ, Київська, Житомирська, Чернігівська, Сумська, Полтавська, Черкаська, Кіровоградська, Вінницька області), на півдні (Миколаївська, Одеська та Херсонська області), Сході (Дніпропетровська, Запорізька та Харківська області) та Донбасі (Донецька і Луганська області).

Для окремого дослідження загрози гіпотетичного «західного сепаратизму» три області (Івано-Франківська, Львівська та Тернопільська) були об'єднані в умовний регіон «Галичина». Для респондентів Галичини та опитуваних у Закарпатській та Чернівецькій областях ZN.UA була розроблена спеціальна анкета.

Нагадаємо, що в квітні цього року за ініціативою ZN.UA вже проводилося масштабне дослідження громадської думки. Тоді об'єктами вивчення були думки восьми південно-східних областей. Тепер здалося важливим проаналізувати, як змінилися настрої мешканців цих місць за вісім складних місяців війни і тривог. А тому при підготовці нової соціологічної анкети частину питань було запозичено зі старої. Порівняльна характеристика відповідей напевно зацікавить допитливого читача.

Отримані дані не тільки дуже цікаві, але і, з нашої точки зору, дуже цінні. Вони здатні принести практичну користь, насамперед, тим, від кого в нашій державі залежить прийняття життєво важливих рішень. Здатні позбавити від забобонів, вилікувати від ілюзій, вберегти від помилок. Змусити уточнити нагальні завдання, скоригувати певні цілі, переглянути ключові пріоритети.

Трохи забігаючи наперед, відзначимо, що чи не головне завдання, яке стоїть сьогодні перед владою - зміцнення довіри до себе. Бо сьогоднішній її рівень набагато нижчий, ніж це повинно бути в країні, що знаходиться у стані війни, що стимулюює єднання громадян. Незалежно від займаних посад. Влада, якій не вірять, не вправі просити потерпіти і наказати піти на смерть. Влада, яка не вилікується від клептоманії, не вправі закликати затягнути пояси. Влада, котра не пояснює своїх намірів і не обгрунтовує своїх вчинків, не вправі очікувати на розуміння.

Влада нерішуча може дочекатися появи під своїми вікнами значної кількості рішучих хлопців.

Минулий рік для всіх став роком неминущі тривог. Коли кожен тиждень, а, часом, і кожен день залишав зарубку на серці. Де б людина не жила, і які б погляди ні сповідував. Дивна річ: ми стали жорсткіше і людяніше одночасно. Рік випробувань прищепив і те, і інше. Ми вже звикли до того, що на нашій землі прописалася (сподіваємося, ненадовго) смерть. І ми навчаємося допомагати тим, хто бореться за життя.

Матеріали дослідження наочно демонструють: прямо пропорційно падінню довіри до інститутів влади і персонам від влади зростає здатність суспільства покладатися тільки на власні сили. І чим міцнішою стає впевненість у власних силах, тим частіше в наших душах пробуджується готовність допомогти тому, хто слабший. Кому важко. Хто потребує допомоги або підтримки. Захисникам Батьківщини. Сім'ям загиблих. Пораненим. Біженцям. Ось у чому коріння масовості волонтерського руху, що не має яскраво вираженого ідеологічного чи регіонального забарвлення. Ось у чому природа настільки очевидного і настільки поважного ставлення громадян до волонтерів.

За великим рахунком, саме з цього починається справжній патріотизм. Який за минулий рік став менш пафосним. Але, як нам здається, більш прагматичним. Більш осмисленим. А, значить, більш життєздатним.

Залишаючись в чому патерналістських в економічних питаннях, суспільство стало самостійним у всіх інших. Позначивши готовність брати на себе відповідальність за долю держави.

ЗАХІДНИЙ ВИБІР

Спираючись на результати дослідження, можна досить впевнено стверджувати, що чутки про західноукраїнський (зокрема галицький) сепаратизм сильно перебільшені.

І справа не тільки в тому, що хлопці з-за Збруча готові воювати за Донбас, оскільки вважають його українською територією, населеною українськими громадянами. І що майже 70% опитаних у західних областях респондентів вірять у повернення Криму.

Як з'ясувалося, галичани навіть до федералізму не схильні. Відповідаючи на запитання «Якою ви бачите долю Галичини?», більше половини опитаних у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях вибрали унітарну Україну в рамках чинної Конституції (53,4%). Ще 40,4% висловилися за децентралізацію, яка передбачає розширення місцевого самоврядування та велику бюджетну самостійність регіонів. Але знову-таки у форматі унітарної держави в існуючих кордонах.

Про Галичину як про суб'єкт федерації у складі федеративної України мріють (увага!) 0% опитаних. Аж 0,2% респондентів замахуються на створення окремої держави, що включає в себе Львівщину, Івано-Франківщину і Тернопільщину.

Зазначимо, що згідно з даними дослідження, за приєднання Галичини до Польщі ратують 2,8% (цифра в межах похибки). Відсоток невизначених настільки ж мізерний - 2,9% Відсоток "відмовників" просто мізерний - 0,2%.

Важливо інше. Коли опитаним галичанам запропонували поміркувати про можливі перспективи гіпотетичної Галицької держави, 84,2% дали вичерпну відповідь: «Галицька держава не може відбутися, оскільки Україна єдина».

На більш меркантильній версії «Галицька держава не може відбутися, оскільки вона не має самостійної економічної перспективи» зупинилися тільки 5,9% респондентів. Фантазувати про Галицьку державу як прискорювач процесу інтеграції регіону в ЄС наважилися 5,4%. Припустити, що умовна ГД прискорить розпад України, ризикнули приблизно стільки ж - 5,5%. А ви кажете «сепаратизм».

Експерти, що добре відчувають настрої в Західній Україні, вважають, що Євроймайдан і (що характерно) війна на Сході не підсилили, а навпаки послабили прагнення до регіональної відособленості. Конфлікт стимулював не так бажання позбутися Донбасу, скільки прагнення його зберегти. Як інше, але все одно своє. Як рідну землю, нехай і далеку. Пролита на Сході кров побратимів перетворила в очах багатьох війну в майже сакральний процес, участь у ній стала чимось на зразок місії. Деякі переконані галицькі сепаратисти (часто відправлялися на фронт за адреналіном) поверталися з полів боїв з донецьким і луганським сепаратистами не менш переконаними соборником.

Причому тенденція ця відзначена не тільки в Галичині, а й у менш пасіонарних Закарпатті та Буковині. Чи це так, судити не беремося. Але що у тамтешніх жителів відсутнє яскраво виражене бажання втекти під крило сусідніх, більш благополучних Угорщини та Румунії - очевидно. Незважаючи на настільки ж очевидні економічні труднощі регіонів.

Звернемося до цифр. 91,5% респондентів у Закарпатській області та 69,7% опитаних у Чернівецькій області бачать своє майбутнє у складі українського унітарної держави, устрій якої визначається чинною Конституцією. 0,3% закарпатців за приєднання області до Угорщини, 0,5% буковинців - за приєднання до Румунії. Воістину жахлива загроза розколу.

Далі йдуть відмінності. Ідея децентралізації не надто приваблює закарпатців, де за це ратують лише 2,3%. А ось в Чернівецькій області подібна точка зору популярна - 20,8% за додаткові бюджетні повноваження і широкі права для місцевого самоврядування. Зате в Закарпатській області відшукалося 3,5% прихильників федералізації, а на Буковині - жодного.

Присутні й інші регіональні особливості. І в Галичині, і на Буковині, і на Закарпатті є прихильники введення інституту подвійного громадянства. Але в останньому регіоні їх особливо багато: 56,8% опитаних у Закарпатській області виступають за право мати два паспорти, причому 31,3% - виступають категорично. У Чернівецькій за подібне ратують скромніше - 20,5% і лише 8% - безумовно. У Галичині ситуація схожа - 21,5% і 7,4% відповідно.

Насправді бажаючих узаконити біпатридів як клас в Україні чимало - 30,2% в цілому по країні. 47,3% - на Сході, 45,3% - на Донбасі, 41% - на Півдні. 50,7% жадають подвійного громадянства в одній тільки Харківській області. І, здається, ми знаємо, яке буде другим. Або першим?

По країні в цілому проти «роздвоєння громадянства» - 44,9%.

І всупереч багатьом прогнозам, основні противники впровадження подвійного громадянства проживають якраз на Заході (64%).

Саме в Галичині більшість вважає, що дозвіл подвійного громадянства призведе до зростання сепаратизму і розколу України - 57,5%. Причому 23,3% відповіли на це питання «Безумовно, так». Для порівняння: у Донецькій області загрозу сепаратизму з інститутом подвійного громадянства пов'язують тільки 12,7%, і тільки 7% беззастережно. І справді, ну звідки на Донеччині взятися сепаратизму, з паспортом або без.

До речі, на Закарпатті в прямий, беззастережний зв'язок між розколом країни і подвійним паспортом вірять ще менше - 5,5%. Там до книжечки з угорським гербом ставляться як до проїзного в краще життя.

За подвійне громадянство виступають: 21,5% мешканців Галичини, 20,5% жителів Буковини, 56,8% мешканців Закарпаття.

Переважна більшість жителів Закарпатської області головним спонукальним мотивом для отримання другого паспорта називають можливість легального працевлаштування в країнах ЄС - 88%. Можливість вільного перетину кордонів Євросоюзу - друга за популярністю причина (51,3%). У респондентів на Буковині пріоритети розставлені дзеркально - 67,5% зацікавлені у другому паспорті як у пропуску через кордон, 56% розглядають його як своєрідну ліцензію на роботу в ЄС. Чому так? Як пояснюють люди досвідчені, закарпатці їдуть працювати, буковинці - торгувати. І ті й інші не покладаються на державу, а покладаються на себе. Але при цьому міняти батьківщину, судячи з усього, масово не прагнуть ні там, ні там.

Як би там не було, брати участь у громадському та політичному житті суміжних країн не хочуть ні жителі Чернівецької області (1,1%), ні (тим більше) Закарпатській - 0%. Хоча якщо тільки 1,4% закарпатців вважають другий паспорт першим кроком на шляху приєднання до сусідньої держави, то в Чернівецькій області таких 11,6%. Симптоматично, але не тривожно. Принаймні, поки що.

28 грудня 2014р.

Теги: сепаратизм, федералізм, унітарність

Коментарі

русин 2014-12-29 / 14:24:02
я теж за Україну без пітінців й тих,хто нас вбивав на Красному Полі! Слава Україні!

ужгородка 2014-12-28 / 13:54:36
Дякувати ідіоту Путіну

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини