У світ вийшло нове видання “Народні балади Закарпаття”, підготоване фольклористом Іваном Сеньком (ФОТО)

Фольклор Закарпаття багатий і неповторний, що обумовлено його унікальною історією та геополітичним розташуванням.

У світ вийшло нове видання “Народні балади Закарпаття”, підготоване фольклористом Іваном Сеньком (ФОТО)

Особливе місце посідають у ньому народні пісні-балади. Українські народні балади відносяться до одного з найскладніших видів усної народної творчості.В них змальовуються будь-які життєві події, а саме: духовні, побутові, суспільні тощо. Майже не існує теми, яку неможливо було б оспівати в баладах.

Основою тематики українських народних балад часто є фантастичні, незвичні події. Дослідники цього виду творчості виділили одну суттєву особливість – трагізм. Закінчення балад часто нещасливе. Відтворення гострих конфліктів та емоцій у момент найвищого психологічного напруження, викликають глибокі зворушення та співчуття. Що особливо цікаво й важливо, в баладі розкривається національний характер героїв, описуються обряди і звичаї, побут, змальовується певна історична епоха, передається її дух, характер.

Свого часу величезний вклад у дослідження цього жанру зробив відомий фольклорист не лише України, а й слов’янського світу Петро Лінтур, який у 1959 році видав книгу “Народні балади Закарпаття”. Вона була першою збіркою баладних пісень в Україні. До неї ввійшло сорок чотири класичні тексти. Передмова про тематику та жанрові особливості балад дають підставу називати це видання науково-популярним. Оформлення збірки здійснене Антоном Кашшаєм та Федором Манайлом, що неабияк її прикрасило, зробило подарунковою. Уже в 1966 році книжка, доповнена багатьма варіантами пісень та кваліфікованими примітками, була видана Львівським університетом ім. Івана Франка. 

В 2013 році у Всеукраїнському державному видавництві “Карпати” вийшло чергове видання збірки. Упорядник та автор всупної статті кандидат філологічних наук, знаний фольклорист України Іван Сенько. Він зберігає структуру збірника 1959 року, розширює зміст текстами видання 1966 року. У своїй передмові  “Знакові зустрічі на перехресті слов’янських культур” Іван Сенько торкається питання прадавньої історії слов’янських народів, їхньої прабатьківщини, робить огляд наукових праць визначних славістів як Росії, так і Європи, дає стислу характеристику їхнім роботам. Зокрема, згадуються Петро Богатирьов, Юрій Соколов, Володимир Гнатюк, Яків Головацький, Іржі Горак та інші вчені. Значну увагу автор приділяє науковій діяльнисті фольклориста Петра Лінтура та його збірнику “Народні балади Закарпаття”, дає йому високу оцінку.

Петро Лінтур у статті “Народні пісні-балади Закарпаття” робить огляд творчого доробку відомих славістів світу, характеризує свою збірку, а головне, дає вичерпне грунтовне визначення жанру балади, розкриває її особливості, аналізує деякі твори за різними критеріями: сюжетом, тематикою тощо.

Балади, що ввійшли до окремих розділів книжки, Петро Лінтур умовно ділить за тематикою. Це, зокрема, такі розділи: “З давніх давен”, “Про турецьку неволю”, “Про опришків” та “З недавнього минулого”. Примітно і важливо, що пісні друкуються такими, як записані з вуст народу. Унікальність і цінність цього видання в тому, що воно доповнене розділом “А пісня має два крила – слово й мелодію”, у влучній назві якого справедливо стверджується важливість мелодії у пісні-баладі. Тому в додатку, підготовленому Тетяною Росул та Іваном Хлантою, подаються майже до всіх текстів вірогідні мелодії, що звучали і збереглися донині у тих населених пунктах, де вони були записані.

Цей збірник на сьогодні за тематикою та художньою довершенністю текстів є найповнішим виданням балад Закарпаття.

 Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

20 листопада 2014р.

Теги: Народні балади Закарпаття

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини