Щодо посадових осіб Ужгородського пологового будинку відрито кримінальне провадження (ДОКУМЕНТИ)

В Ужгороді розгорівся черговий скандал навколо пологового будинку. Прокуратура міста взялася проводити досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за фактом зловживань посадових осіб пологового будинку в період перебування на посаді міського голови Ужгорода Віктора Погорєлова.

Щодо посадових осіб Ужгородського пологового будинку відрито кримінальне провадження (ДОКУМЕНТИ)

Однією з головних дійових осіб справи є лікар Оксана Лошак. У липні 2012 року її було затримано на хабарі та продажі новонароджених немовлят. Тоді вона пообіцяла мешканці Ужгорода підібрати з числа новонароджених «білу» дитинку, від якої відмовилися батьки, й допомогти за грошову винагороду в обхід закону оформити документи на всиновлення. У тій кримінальній справі фігурував факт продажу однієї дитини, хоча таких, ймовірно, могло бути набагато більше.

Вироком суду Оксану Лошак тоді було звільнено від кримінальної відповідальності. Одна з причин – звільнення лікарки і на той час заступниці головного лікаря Ужгородського перинатального центру із займаної посади, що на переконання суду свідчило про те, що пані Лошак перестала бути суспільно небезпечною особою. Ще пізніше  колишню підсудну знову призначили на посаду заступниці головного лікаря пологового будинку.

Працівники лікарні та журналісти тоді надали тій ситуації публічності та резонансу, але прокуратура не побачила нічого дивного в цій обставині.

Нову перевірку з цього приводу призначив теперішній прокурор Ужгорода Володимир Гаврилюк. У вересні цього року  прокуратура почала масштабну перевірку органів охорони здоров’я та місцевого самоврядування щодо дотримання ними законодавчих вимог про усиновлення. Пологовий будинок мусив надати прокурору ґрунтовну інформацію про всіх покинутих протягом 2013-2014 років немовлят з причинами відмови від них та місцем їх подальшого перебування. Також, у зв’язку з численними скандалами навколо смертей новонароджених, прокуратура цікавилися кількістю мертвонароджених дітей, кількістю виданих батькам тіл померлих та місцезнаходженням тіл, від яких відмовилися батьки. В розрізі цього нагадаємо, що за останній рік Ужгородському пологовому не раз закидали, що здорових діток там продають, а батькам кажуть, що їхні немовлята померли.

Стосовно цієї прокурорської перевірки даних ще немає, але інші зловживання вже підтвердилися. Так, виявилося, що Оксана Лошак не лише продовжує працювати в пологовому будинку, а ще й проводить ультразвукові дослідження немовлят, не маючи навіть ліцензії. Це підтвердила комісія відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради, котра виїхала на місце для перевірки. Як керівництво закладу, в якому з’являються на світ найвразливіші пацієнти, могло дозволити, аби лікар багато років проводив медичну практику без будь-яких документів дозвільного характеру, – незрозуміло. Як залишається гадати, скільком немовлятам це могло нанести непоправної шкоди.

Ще одна прокурорська перевірка, проведена у липні 2014 року, виявила, що заступниця головного лікаря Оксана Лошак як куратор дитячої служби УМПБ причетна ще й до фінансових зловживань.

Так, в матеріалах перевірки йдеться про те, що з серпня 2013-го по травень 2014-го в Ужгородському пологовому будинку народилося 3030 немовлят, з них 158 – недоношених. Для того, аби в них нормально запрацювали дихальні шляхи, потрібні дуже дорогі медикаменти – сурфактанти. Саме їх і списували в пологовому, очевидно, продаючи їх пацієнтам замість того, аби видавати безкоштовно.

Загалом за час перевірки прокуратура опитала 24 породіль, які підтвердили, що, перебуваючи в пологовому будинку, сплачували за послуги, які не входять до переліку, затвердженому законодавчо. Так, жінки говорили про те, що в них просили гроші за лабораторні дослідження, медикаменти, навіть користування палатою, а одна з громадянок взагалі поскаржилася, що за період післяпологової реабілітації заплатила за лікування та медикаменти близько 8 тисяч гривень.

Не все чисто виявилося в пологовому будинку і з наркотичними речовинами. Тож прокуратура після перевірки просила керівництво Ужгорода притягнути до дисциплінарної відповідальності головного лікаря медзакладу Мирослава Шекету, його заступників, головного бухгалтера тощо.

Досудове розслідування триває і ми сподіваємося, що результати будуть об’єктивними і публічними.

Віктор Маркович для Закарпаття онлайн

22 жовтня 2014р.

Теги: пологовий, Лошак

Коментарі

vika 2014-10-27 / 08:30:46
Кримінальна географія Закарпаття

пацієнт 2014-10-26 / 09:38:28
Добавте до переліку ще й Іршаву,там вам ще скажуть що якщо немаєте бабки,наштосьте ноги роздвигали,

dina 2014-10-24 / 10:49:30
A типирь з берегова піди у сусідньой Виноградово у роддом. Не боїшся без трусів зостатися?

gosa 2014-10-24 / 03:54:57
Ця проблема не тiльки в ужгородi icнуе з лikaрями а i в береговi. На все пiдряд установленi тарифи,немаэш грошi годь вмирай! А проблема ще в тому ,що в берегов це все з точки зору головного лikapя малеш i.в.,iйого батька малеш в.i.,всьо офiцiaльно,бо вони кажутьщо лikapi за грошi вчилися i йiм тi грошi треба вiдробляти!

Ігор 2014-10-23 / 08:51:37
Сучки-акушерки за роди-"кесарево" по 500-800 "баксів" вимагають!!!

doc 2014-10-22 / 21:50:33
Подивіться скільки висосаних з пальця кесарських розтинів проводиться у родильних відділеннях за бабки. 75-80відсотків проводяться заввідділеннями.Тут значна частина грошей осідає, а інша йде головним лікарям. Слава Україні!

коля 2014-10-22 / 21:49:48
а у великому березному лікар пологового будинку ВАРГА вимагає хабарі за народження дітей і не лише він весь персонал до березного колись черга дойде судити цих шакалу

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
» Всі новини