Закарпатський пасьянс із столичними ставками

Найголовнішим у нинішніх дочасних парламентських перегонах є не програми партій, не їхні гасла, а якість партійних списків. Дехто вважає, ніби неважливо, хто саме посяде високі крісла, а важливо тільки те, навколо яких ідей вони єднатимуться.

Сергій Федака
Сергій Федака
Це рудимент радянського підходу до людини як до гвинтика, коліщатка, котре можна змусити обертатися куди завгодно..

Проте ті часи, коли партійне керівництво диктувало свою волю кожному партійцеві, а ті чітко виконували вказівки, минули. Недооцінка людського фактору якраз і спричинила недавню парламентську кризу. Все-таки міжфракційні переходи було зумовлено не тільки банальною перекупівлею, а й складнішими психологічними моментами: людською несумісністю членів однієї фракції, розчаруванням у вождях.

Багато хто розраховував на владні посади, тому виявився нездатним перебувати в опозиції. Зараз теж для багатьох впливових сил ще невідомо, чи дійде взагалі до виконання їхніх нинішніх обіцянок, але те, що атмосфера у їхніх фракціях буде украй непростою, конфліктною, видно вже сьогодні.

БЮТ

Нині широко дискутується можливість союзу між частиною "Нашої України" і частиною фракції «регіоналів». Проте найбільше небезпека розколу загрожує БЮТові. Розколу не з якихось ідейних чи тактичних причин, а з чисто психологічних, У Закарпатській облраді випробувано механізм такого розколу, коли спершу єдина фракція розкололася на БЮТ і "Батьківщину". Перша лишилася в опозиції, друга пішла у владу. Ми не судді ні тим, ні іншим, у кожного були на те свої вагомі причини. Але схоже, що саме такий сценарій тепер готується і для майбутньої парламентськоїфракції. Депутатів тягтимуть до будь-якої коаліції, подалі від опозиції. Чи збережеться в таких умовах єдність фракції, залежатиме не тільки і не стільки від Ю.Тимошенко, скільки від якісного складу її списку.

Нам тяжко судити про весь список в цілому, але можна розглянути його закарпатську частину, яку складають 8 кандидатів, хоча прохідне місце (67) має практично лише лідер закарпатського БЮТу О.Кеменяш. Представник великого (як на закарпатські мірки) бізнесу схильний, звичайно, шукати порозуміння з реальною владою, а не конфронтувати з нею. Зрозуміло, що такі ж рішення, як і шеф, прийматиме його помічник А.Ліврінц, що теж є у списку. Заступник обласного партійного голови А.Сербайло проявив себе в обласній раді як опозиціонер. Чомусь цього разу у списку не фігурує В.Постолакі, що був у минулорічному і цілком позитивно проявив себе в облраді. І.Берец, що потрапив до списку як лідер закарпатської організації Партії «Реформи і порядок», особисто значно ближчий до В.Балоги, ніж до О.Кеменяша. Є у списку також мукачівці І.Колядка і Ю.Тягур.
При всьому бажанні список важко сприймати як єдину команду. Тим паче важко уявити, що всі його фігуранти готові тривалий час перебувати в опозиції.

НАША УКРАЇНА

Дещо інший характер має закарпатська частина списку "НашоїУкраїни - Народної самооборони". Головна відмінність втім, що БЮТ є блоком трьох партій. До його виборчого списку включено лідерів усіх трьох закарпатських парторганізацій. Натомість "Наша Україна - Народна самооборона" є блоком дев'яти партій. Закарпатці у ньому представлені членами "НашоїУкраїни", засновником угорської партії М.Ковачем (у списку фігурує як позапартійний) та лідером закарпатського Руху О.Черепахою.

Як заявляють обласні керівники "Нашої України", в нашій області не існує "Народної самооборони".
Список переважно сформовано партією "Наша Україна". Це гарантує вищий командний рівень, і закарпатці твердо коливатимуться разом з генеральною лінією партії. Особливо це стосується трьох кандидатів, що посідають гарантовано прохідні місця - І.Кріля (№40), В.Петьовки (№60) і С.Аржевітіна (№63). Правда, для них вирішальною буде позиція не так формального лідера партії "Наша Україна" В.Кириленка, і тим більше не №1 у списку Ю.Луценка, як керівника виборчого штабу В.Балоги. Справжнім сюрпризом списку стали демон-
стративно низькі місця у ньому двох досить впливових фігур, що мають незаперечні заслуги перед помаранчевою командою на Закарпатті — голови Ужгородської РДА А.Ко-лібаби (№383) і особливо голови облради М.Кічковського (№407). Що це? Вони послужили розмінною монетою у торгах за прохідні місця для інших кандидатів?

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ

Список Партії регіонів містить сімох закарпатців. Дивно, але найвищий номер серед них має практично невідомий в області С.Мошак (№123) - помічник-консультант народного депутата, що мешкає в Києві, проте включений до списку за закарпатською квотою. За які заслуги - партійному загалу, а тим паче рядовому виборцю незрозуміло. Тільки за ним слідують закарпатські «регіонали»-нардепи п'ятого скликання: Е.Матвійчук (№131) і О.Ледида (№197). Втім, перший з них теж давно мешкає в Києві, а на цих виборах відповідає за Одещину. Другий же очолює обласне відділення партії і є твердим прихильником так званої неофіційної групи В.Януковича (а не більш поміркованого бізнес-крила, що орієнтується на Р.Ахметова). Місця обох закарпатських нардепів суттєво знизилися порівняно з минулорічним списком. Закарпатські ж виборці мають чимало запитань стосовно присутності у першій п'ятірці цього списку свого колишнього земляка Н.Шуф-рича - згідно з соціологією, його імідж в області негативний.

ІНШІ

Говорити про список КПУ поки немає сенсу - перший закарпатець, що фігурує там, В.Алексій, займає явно непрохідне 45-те місце. Певні шанси пройти до парламенту зберігають Блок В.Литвина і соціалісти. Перший здивував відсутністю у списку С.Ратушняка. Це можна пояснити бажанням ужгородського мера зберегти свою нинішню посаду. Натомість у списку фігурує тільки один закарпатець - М.Сятиня. У списку ж соціалістів найвище місце займає представник угорської громади М.Товт. Отож, досить організований угорський електорат розколеться між помаранчевими і соціалістами. Як воно все буде насправді - покажуть вибори.
Сергій Федака, "Фест"
31 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

Хрюндель 2007-09-02 / 00:05:00
вот Федака молодец.

сечеит фишку во всем.

про чтобы не написал.


и про историю города, и про политику, и про закарпатську каву.

респект

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини