Чи буде висвітлена схема захоплення ТОВ «Закарпатполіметали» за сприяння Захарченка?

В Закарпатському Господарському суді слухається справа про поліметалеве родовище, яке було розграбоване при Януковичах. Нагадаємо, Мужієвське родовище – одне з найперспективнишіх розробок поліметалів штучно збанкрутіло, хоча запаси золота на ньому, за оцінками геологорозвідки, сягали 55 тон. Видобуток почався на початку 2000-х, перший злиток прийняв тодішній президент України Кучма. Проте, через низку “договірних” судів майно підприємства “Закарпатполіметали”, землі та навіть хвостохранилища із залишками руди, були передані у приватні структури, близькі до колишнього міністра МВС Віталія Захарченка. Сьогодні головні кредитори, компанія “Ценгард” позиваються до суду, з метою повернути свої активи.

Декілька фактів з історії знищення та розпродажу майна ТОВ “Закарпатполіметали”: Розглядаються скарги Cengart Financial Inc. на дії ліквідатора ТОВ «Закарпатполіметали» щодо незаконних дій ліквідатора та визнання недійсними результатів торгів у справі про банкрутство. Ліквідатор свідомо порушив інтересів кредиторів зокрема:

Цілеспрямовано, не дивлячись на вказівки суду не повідомив кредитора з максимальною кількістю голосів компанію Cengart Financial Inc. про проведення засідання комітету кредиторів, на якому розглядалися ключові питання щодо продажу майна банкрута.

У порушення вимог закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» виключив кредитора з найбільшою кількістю голосів з реєстру вимог кредиторів.

Свідомо був порушений порядок продажу активів (приховані відомості по майно підприємства, свідомо зазначена інша адреса місцезнаходження підприємства, та інші помилки) з метою того, щоб торги не відбулися, а потім проведені повторні торги з продажу активів за ціною у майже 10 разів меншою за первісну.

Здійснив продаж активів ТОВ «Закарпатполіметали» за зниженою ціною на наступні фірми ПАТ «Карпатська рудна компанія» та ПАТ «ГГП «Бріком», які підконтрольні колишньому міністру внутрішніх справ В.Захарченку, та крім того зареєстровані за тією ж адресою, що і сам арбітражний керуючий.

За сприяння ліквідатора була здійснена передача відвалів які належали ТОВ «Закарпатполіметали» та збагаченої рудної сировини у хвостосховищах на користь тієї ж ТОВ «Карпатська рудна компанія»

 

Судом було прийнято ці скарги на дії ліквідатора до розгляду.

 

Важлива інформація.

Суддя господарського суду Закарпатської області і раніше здійснював розгляд справи про банкрутство ТОВ «Закарпатполіметали».

Так справа про банкрутство ТОВ «Закарпатполіметали» була порушена за заявою Пенсійного Фонду України.

У справі про банкрутство були визнані вимоги кредиторів на суму 39 млн.грн., у тому числі найбільший кредитор на суму 3,9 млн.долл. або 19 млн.грн. – компанія СENGART FINANCIAL INC., яка надала грошову позику та обладнання у лізинг.

Ситуація на підприємстві була критичною. Нарощувалася заборгованість із заробітної плати, не вівся облік, розкрадалося майно. За сприяння директора та місцевих судів все майно підприємства було визнано «нібито» побудованим ТОВ «Сауляк» та встановлено право власності на все рухоме та нерухоме майно за ТОВ «Сауляк».

 

Комітет кредиторів у справі про банкрутство надав суду кандидатуру ліквідатора (арбітражного керуючого ПЕтик Т.А.). Ліквідатор була призначена 16.02.2010 року.

Після цього ситуацію на підприємстві вдалося стабілізувати:

1.   Скасовано незаконні судові рішення;

2.   Відновлено право власності на рухоме та нерухоме майно за ТОВ «Закарпатполіметали»;

3.   Відновлено дію договору оренди земельних ділянок;

4.   Відновлено бухгалтерський облік;

5.   Встановлено охорону на підприємстві.

Після стабілізації ситуації з’явилися реальна зацікавленість інвесторів у придбанні та розвитку підприємства. Був розроблений план продажу об’єктів із зобов’язаннями інвесторів по збереженню робочих місць, розвитку підприємства, вирішенню екологічних проблем, погашенню заборгованості із заробітної плати, податках і т.д. Важливо було те, що передбачалося здійснити реалізацію не за безцінь, а за 50-55млн.грн.

Однак у цій ситуації у справу втручається тодішні високопосадовці. Їх причетність до втручань та фактична зацікавленість була доведена не одним журналістським розслідуванням. 

Так основне втручання відбулося з боку колишнього міністра внутрішніх справ В.Захарченка, за ймовірної участі колишнього керівника ДПА  Клименка.

Починаючи з грудня 2011 року ДПІ намагається незаконно накласти арешт на майно підприємства-банкрута, що само по собі є порушенням закону, намагається з порушенням закону отримати документацію та іншими способами намагається сформувати «нібито» порушення законодавства з боку ліквідатора Петик Т.А. Але на той час, суди (у тому числі і господарський суд, Васьковський О.В.) ще відстоюють справедливість і не задовольняють незаконні скарги ДПІ.

Однак потім ситуація різко змінюється та відчувається серйозний тиск та зацікавленість з боку «вищих» осіб. У травні 2013 року ДПА у одноособовому порядку пише на суд клопотання про заміну ліквідатора на рекомендованого ДПА. Суд ігноруючи всі норми права призначає запропонованого ДПІ ліквідатора Гороховського А.В.  До речі суддя Васьковський О.В., який до цього визнавав та сприяв відновленню і права власності за підприємством та співпрацював з комітетом кредиторів, різко «змінив» свої «погляди».

Цей підконтрольний ДПІ ліквідатор одразу ж береться фабрикувати кримінальну справу проти колишнього ліквідатора Петик Т.А., що нібито йому не передаються документи стосовно ліквідаційної процедури, намагається оскаржити кредиторські вимоги, які вже визнані судом, з метою сформувати «підконтрольний» йому комітет кредиторів. Також укладає невідомі договори, які фінансуються невідомо ким, по вивезенню та переробці хвостосховищ, намагається визнати недійсною експертний висновок по оцінці майна, та здійснює інші деструктивні дії, основною метою яких є підготовка майна до продажу на пов’язані з новим ліквідатором (а відповідно із зацікавленими особами) фірми.  Всі ці дії знов «беззаперечно», як по команді, підтримує суддя Васьковський О.В.

Однак скарги кредиторів та суттєві порушення з боку Гороховського А.В. вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» змушують Гороховського А.В. подати заяву про припинення обов’язків ліквідатора.

У березні 2013 року ситуація повторюється. Знов ДПІ пише незаконну заяву до суду про призначення «рекомендованого» ними ліквідатора. Суд знов ігноруючи Закон та комітет кредиторів призначає нового ліквідатора за клопотанням ДПІ, яка має лише 2% від загальної кількості голосів кредиторів. Ліквідатором суд (все той же суддя Васьковський О.В.) призначає Громчакова О.В.

Новий ліквідатор Громчаков О.В. здійснює нову оцінку майна банкрута, і з суттєвими порушеннями продає все  майно ТОВ «Закарпатполіметали» за 4,5 млн. грн.. на підконтрольні В.Захарченку фірми, а саме ПАТ «Карпатська рудна команія» та ТОВ «ГГП «Бріком». (на цих фірмах діє один і той же керівник В.Бредихін), зареєстровані вони з а тією є адресою що і арбітражний керуючий Громчаков О.В.

Таким чином, є очевидним, що ліквідатор Громчаков О.В є зацікавленою стороною у продажу саме цим юридичним особам, які зареєстровані за тією ж самою адресою, що і він у місті Донецьку на площі Конституції, 1, і має конфлікт інтересів відповідно до вимог ч.8 ст. 3-1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Всі ці три фірми пов’язані із колишнім міністром внутрішніх справ В.Захарченком, і це підтверджено наведеними вище відомостями щодо журналістських розслідувань.

Окремо слід зупинитися на позиції Господарського суду Закарпатської області (суддя Васьковський О.В.)

При розгляді цієї справи суддя Васьковський вже втретє змінює свою позицію у справі.

Від дня порушення справи і до початку 2012 року  він розглядав справу нормально, захищаючи інтереси і боржника і кредиторів, розглядаючи всі клопотання комітету кредиторів і співпрацюючи з кредиторами для відновлення нормальної ситуації на підприємстві, сприяв відновленню права власності на активи та ін.

Після втручання «зацікавлених осіб» з травня 2012 по лютий 2014 від чітко виконував завдання нового ліквідатора, ДПІ та цих «зацікавлених осіб» не розглядаючи жодної скарги, не визнаючи явних порушень закону з боку Громчакова, Гороховського і ОДПІ.

З кінця ж лютого 2014 року Васьковський О.В. зайняв «очікувальну» позицію, залишаючи вже майже два місяці без розгляду та так і не приступивши до розгляду по суті скарги кредиторів про визнання недійсними результатів торгів. При цьому ще на початку лютого ним було відмовлено у задоволенні двох скарг на порядок проведення торгів з огляду на те, що нібито компанія Cengart Financial  була позбавлена права стягнення заборгованості.

Очевидним є те, що суддя або очікує, або чекає певного «підтвердження» з боку зацікавлених осіб.

Від 25 травня 2012 року від відмовляв в усіх без винятку скаргах Cengart Financial на дії ліквідатора Гороховського А.В., (при чому не звертав уваги навіть на підтвердження порушень закону, які були встановлені відповідними перевірками Мінюсту), та Громчакова О.В. та підтримував всі їх дії. Як вже зазначалося ще 04 лютого 2014 року (до подій 19-21 лютого) ним було відмовлено у скаргах компанії Cengart Financial   на дії Громчакова з продажу майна ТОВ «Закарпатполіметали».

При цьому на сьогоднішній день ще декілька скарг Cengart Financial   на дії ліквідатора Громчакова О.В. суддя Васьковський розглядає та не може прийняти рішення по суті.

Як що б ці скарги були безпідставними то суддя Васьковский О.В. міг би й не приймати їх до розгляду або одразу ж відмовити у їх задоволенні. Однак скарги є повністю законними та обґрунтованими, і, що важливо, в них висвітлена схема захоплення ТОВ «Закарпатполіметали» за сприяння колишнього міністра внутрішніх справ Захарченка.

Тому зараз суддя Васьковський О.В. зайняв «очікувальну» позицію. Він не може визнати скарги необґрунтованими та відмовити у їх задоволенні  (оскільки факти викладені у скаргах є очевидними, і, насамперед, для самого Васьковського О.В.), а з іншого боку він не може «рішитися» на задоволення цих скарг, з огляду на те, що два роки поспіль, він під «впливом» приймав прямо протилежні рішення на підтримку незаконних дій Громчакова та Гороховського.

 

Слід зупинитися і на безпосередньо судовому засіданні 25.04.2014 року.

 

У цьому засіданні були присутні представники ПФУ у Берегівському районі, Берегівської ОДПІ та фондів соціального страхування.

Позиція цих органів є досить цікавою, оскільки до лютого 2014 року під впливом керівництва Міндоходів та зборів представники висловлювали тверду позицію щодо «нібито» законності своїх дій, але ж у ситуації, яка змінилася, виглядають стурбовано і теж вичікують. Вони помітно нервують при згадуванні про зацікавлених осіб, розповідають що і гадки не мають про нібито позбавлення ТОВ «Закарпатполіметали» активів у вигляді залишків збагаченої рудної сировини, і про продаж активу за ціною зниженою у 10 разів.

Позиція представників держорганів взагалі вирізняється своєю пасивністю і бажанням виконувати чиїсь вказівки. У 2009 році вони без заперечень віддавали активи ТОВ «Закарпатполіметали» на користь ТОВ «Сауляк», а коли Cengart Financial   та тодішньому ліквідатору вдалося повернути це у власність ТОВ «Закарпатполіметали», ці є державні органи були використані знов як інструмент для передачі (продажу за низькою ціною) цих активів на користь ТОВ «Карапатська рудна компанія» (при цьому інтереси цієї компанії представляє колишній директор ТОВ «Сауляк» та ТОВ «Береговополіметали» Гожик).

Так само нервує при згадуванні його зв’язку із фірмами, яким було продано майно ТОВ «Закарпатполіметали» і сам арбітражний керуючий Громчаков О.В. Він не може адекватно спростувати ці факти, оскільки є очевидним, що він працював на «замовлення» і продаж здійснив тим, кому «потрібно».

З приводу цієї ситуації Cengart Financial було направлено звернення до Прокуратури Закарпатської області щодо проведення перевірок дій цих осіб, зокрема Громчакова О.В., ТОВ «Карпатська рудна компанія», ДПІ у Берегівському районі та інших учасників.

23 червня 2014р.

Теги: схема, захоплення, Закарпатполіметали

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини