Закарпаття: угорські реалії та політичні рефлексії

Політична дискусія, яка розгорнулася в Україні та за її межами навколо статусу угорської спільноти в Україні після нещодавніх заяв угорського прем'єра, виявилася корисною.

Напевно, сам Орбан, який терпляче вислуховував доброзичливі й вимогливі слова своїх європейських колег після публічних міркувань навколо угорської автономії в Україні, не очікував, що його слова виявляться настільки корисними для тих, кому вони були адресовані. А саме - як для українських угорців, так і для представників місцевої адміністрації. І перші, і другі отримали наочний привід для того, щоб нагадати, бодай одне одному - на теренах Закарпатської області немає місця міжнаціональним конфліктам. Та й не може бути. Адже будь-які питання взаємовідносин між собою та у відносинах із офіційною владою місцеві національні громади давно навчилися вирішувати мирно та по європейські, задовго до того, як європейські принципи взаємоповаги поширилися на решті території України. Врешті, Закарпаття в складі України завжди було такою собі Карпатською пальмірою...

У бесіді з кореспондентом Укрінформу перший заступник голови Закарпатської ОДА Андрій Сербайло впевнено дав відповідь на питання щодо підтримки угорської нацменшини.

«Закарпаття завжди, навіть у найважчі часи, було прикладом толерантності та мирного співіснування. У нас віками живуть пліч-о-пліч більше ста націй та народностей. Повага до традицій й культури одне одного у нас - це закон не просто життя, а виживання - без взаємної поваги в Закарпатті кроку не зробиш», - пояснює Андрій. Напевно, не вперше пояснює, адже тон нагадує той, яким терпляче розказують казочку маленьким дітям.

«Для мови створені всі умови, починаючи від угорських дитячих садків і завершуючи вищими навчальними закладами. Угорські діти навчаються в угорських школах, - для місць компактного проживання угорського населення це правило не має виключень», - пояснює посадовець. При цьому Андрій Сербайло нагадує: у Закарпатській області діє угорський інститут ім. Ф. Ракоці у Берегові та угорський факультет в Ужгородському національному університеті. Ці заклади готують фахівців, які можуть викладати угорською мовою.

Як заступник голови ОДА, пан Андрій наголосив, що такий рівень підтримки стосується не тільки угорців. Рівні умови створені для будь-якої національної громади, що проживає на території Закарпаття. Офіційно зареєстровані велика кількість національно-культурних товариств, у рамках яких національні меншини і мають змогу вирішувати питання збереження культури, традицій, проводити фестивалі та зібрання.

«Немає вагомих аргументів для створення автономії у регіоні. З точки зору соціально-економічного розвитку Закарпаття просто не може існувати у відриві або у ізоляції від єдиної України», - додає Сербайло.

«Зрозуміло, що враховуючи ту ситуацію, яка склалась на сході України, декому «дуже свербить» розпалювати міжнаціональні, міжетнічні проблеми, ставити питання про автономію у той чи інший спосіб» - каже політик. И констатує - саме усвідомлення єдності з Україною і єдність між народами Закарпаття відкривають для всіх і для кожного його мешканця європейську перспективу. Тут ніхто не заперечує проти приведення українського законодавства у відповідність до європейських норм або проти підвищення соціальних стандартів до європейського рівня. З дуже простої причини - тут всі почуваються європейцями, незалежно від етнічної приналежності або віросповідання. Така вже специфіка цього регіону.

Такі висновки підтверджує керівник депутатської групи Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) у Берегівській міській раді Самуел Горкаі. На його думку, питання самоврядності області не є найактуальнішим для місцевого населення. Хоча ще з радянських часів національні спільноти стикалися з певними проблемами, коли навіть автономний статус не гарантував їм розвитку й захисту, хіба що можливість проводити фестивалі та з'являтися на людях у національному вбранні. Ці проблеми навряд чи можливо вирішити водночас.

«Україна довгий час концентрувалася на подоланні соціально-економічних проблем населення. Саме на цих «життєвих питаннях» варто й надалі концентрувати зусилля, адже саме вони, а не автономний статус того чи іншого регіону найбільше цікавлять більшу частину нашого населення, зокрема, й закарпатських угорців», - переконаний політик. При цьому він визнав - у населення є потяг до європейської моделі соціального устрою, адже люди підтримують тісні зв'язки із власними родинами в тій же Угорщині. Зрозуміло, що українські угорці свідомі європейської системи захисту прав національних громад, і хотіли б бачити у себе кращі її елементи.

Самуел Горкаі переконаний, що у поточній ситуації і в контексті подій, які розгортаються на Сході країни, до питання щодо створення будь-якої форми автономії необхідно підходити дуже обережно й виважено, щоб замість сприяння національному розвитку не спровокувати нікому не потрібну соціальну напругу.

«Ні, на мій погляд от ті питання, наприклад, щодо освіти угорських дітей, є надуманими. Із методичної проблеми хтось постійно намагається зробити проблему політичну. Але такої політичної проблеми просто не існує», - наголошує він.

Також угорці вірять, що рано чи пізно в Україні твердо укоріняться європейські принципи та цінності. Європейський досвід показує - що більше прав має національна меншина, то більше вона вважає країну проживання «своєю», пояснює депутат.

На думку С.Горкаі, Угорщина будує свої відносини із Україною та із закордонними угорцями в Україні виключно толерантно та у рамках закону, абсолютно прозоро. Угорщина - це дружня країна, яка офіційно й неофіційно підтримує єдність та європейський шлях України. Тут, у Закарпатті, це знають й відчувають, напевно, найкраще ніж в інших регіонах України.

«Слухайте, ну не треба нікого лякати 150-ти тисячною угорською нацменшиною. Це просто безвідповідально. Угорська бабуся або дідусь з сусіднього села ніколи не були й не будуть загарбниками для українців або будь-якого іншого місцевого населення», - говорить Горкаі.

«Ми живемо мирно один з одним тут на Закарпатті. Угорці, українці, словаки, румуни - все це одна громада, усі хочуть миру. Хтось, якісь зовнішні сили, можливо, й хотіли б погратися в політичні ігри. Хай граються. Але без нас», - каже жителька села Варі Берегівського району Єва Філеп.

Олег Пилипенко, 

17 травня 2014р.

Теги: угорці, Угорщина, Орбан, автономія, нацменшини

Коментарі

Ужгородець 2014-05-22 / 16:03:36
Залишіть ви тих угорців в спокої.

цікавий 2014-05-17 / 22:16:21
А хто це - Олег Пилипенко? Досить поверховий погляд на україно-угорські взаємини.

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 6
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини