В Ужгороді відбудеться презентація "американської" книжки «И. Сильвай. Избранные произведения»

8 травня 2014 р. о 15.00 год. у виставковому залі Закарпатського музею народної архітектури та побуту (Ужгород, вул. Капітульна, 33 а) відбудеться презентація книги «И. Сильвай. Избранные произведения», упорядником якої є Наталія Гаттас (м. Нью-Йорк, США).

Іван Антонович Сільвай (псевдонім Уриїл Метеор) – відомий греко-католицький священик, поет і письменник, художник і різьбяр. Народився І. Сільвай 15 березня 1838 року в селі Сусково Свалявського району у сімʼї священика. Початкову освіту І.А. Сільвай здобув вдома під керівництвом батька, який прагнув привернути його до церковного життя. Батько привчав сина до гри на скрипці й флейті. Навчався і співав Іван під керівництвом хоррегента Унгварської кафедральної церкви Костянтина Матезонського. Початкову школу Іван Антонович закінчив в Ужгороді в 1846-1847 роках. Під час перебування в Ужгороді не переставав бути членом гармоніального хору. Навіть навчаючись в Сатмарі і Пешті, приїзжаючи додому завжди навідував К. Матезонського.

У 22 роки, закінчивши Пештянську семінарію, Іван Сільвай повернувся додому й заручився з Марією Рац, донькою Петра Раца, приходського священика в Дусині. Через три роки І.А. Сільвай отримав свій приход, спочатку у с. Дусино, а згодом у рідному селі Сускові (де правив службу разом з батьком). У 1868 року він одержав розпорядження про призначення його адміністратором в село Латірку на Воловеччині, де брав активну участь в просвітницькій діяльності і в роботі Товариства ім. О. Духновича. 11 січня 1881 року І.А. Сільвай одержав Грамоту про видання йому приходу в с. Ремети на Перечинщині, а 12 березня того ж року одержав Грамоту, в якій був найменований благочинним церковного Тур'янського округу. 20 травня 1899 року Іван Сільвай був переведений приходським священиком в с. Нове Давидково Мукачівського району. Тут він прожив до своєї смерті 13 лютого 1904 року. Іван Антонович Сільвай мав 10 дітей, з яких четверо померло у дитячому віці.

І.А. Сільвай займався також літературною роботою. В його доробку релігійна і світська поезія, оповідання й повісті, публіцистичні статті, нариси, церковні проповіді. Він активно друкувався в закарпатській періодиці під псевдонімом Уриїл Метеор. Його твори були надруковані в журналах «Світ», частково «Новий Світ» і «Карпати» (Ужгород), в «Місяцесловах» і в галицько-руській газеті «Слово». Окремим виданням вийшли його проповіді в 2-х томах під загальною назвою «Другий Світ» (Ужгород 1898). Велика стаття «Положеніе угорскихъ русскихъ подъ управленіем еп. Стефана Панковича» з’явилась в Росії в «Славянскомъ Сборнике» (Спб., 1875). Більшість творів І. Сільвая залишилися в рукописах. В останні роки життя він старанно переписав усе до 10-ти книг. Після смерті І. Сільвая систематичне дослідження його творчості не проводилося. Найбільш повним зібранням твори будителя з'явились у 1957 році у м. Пряшів (Словаччина), з докладною вступною статтею Є. Недзельського та передмовою В. Зозуляка. Вони були видані Словацьким видавництвом художньої літератури.

Презентація книги відбудеться на базі виставки з фондових зібрань Закарпатського музею народної архітектури та побуту – «ТВОРЧА СПАДЩИНА ІВАНА АНТОНОВИЧА ТА СІОНА ІВАНОВИЧА СІЛЬВАЇВ (РІЗЬБА ПО ДЕРЕВУ, ЖИВОПИС, ПИСЕМНІ ТВОРИ)».

Вхід на виставку вільний.

06 травня 2014р.

Теги: Сільвай

Коментарі

Мідянка 2014-05-06 / 12:49:06
Покійний нині Діонизій Матола,працюючи в скансені разом з Володимиром Фединишинцем,віднайшов цю дивовижну сільваївську різьбу. Про покійну родичку Георгіну Іванівну Мейсарош також можна додати: "Ґражда" про неї видала добру книжечку. А що русинський галайк? То що й завжди: під чужого пана,бо той пан, хто їсти дасть сиґіняшному русинови.А ті русини,що поукраїнилися,не помадярилися чи поволошинилися,не вряглися в дяплови сепаритизму...

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини