В Ужгороді можна побачити римських голубів та гігантських європейських курей (ФОТО)

Анонсована вчора виставка голубів в Ужгороді виявилася показом не лише різнопорідних птахів миру, але і величезних, незвичних для закарпатського ока курей. Всіх рідкісних, та і не зовсім, представників цих пернатих вмістили в себе два поверхи «Ювентусу». Тут поки не людно, однак вже завтра організатори заходу обіцяють «аншлаг» - у другий день заходу можна буде не лише помилуватися, але і придбати вподобаного пернатого.

В Ужгороді можна побачити римських голубів та гігантських європейських курей (ФОТО)

Голубиний показ обласного рівня проводиться в Ужгороді вже вп’яте. Його організатори, а, водночас, учасники, – члени Закарпатського клубу любителів голубів. Саме завдяки їхнім матеріальним та моральним зусиллям цей захід має місце в обласному центрі і, як зазначає голова клубу Степан Зомбор, проводиться все з більшим успіхом і в більших масштабах. Каже, що цьогоріч зголошувалося до участі у заході багато тих, хто не є членами клубу, але поки немає можливості розширити виставку настільки – вся організація реалізувалася силами членів Клубу любителів голубів Закарпаття і за їхні членські внески.

Наразі у заході беруть участь 27 голуб’ярів, які представили на глядацький осуд більше 40 порід птахів миру. І, як каже Степан Іванович, – це ще не все – завтра ще очікують кількох учасників із Свалявського та Виноградівського районів. До речі, відомий в Ужгороді, та області птахівник Едуард Біндас коментує, що саме у цих регіонах Закарпаття найбільше славетних знавців голубиної справи. На запитання «Чому?» відповідає просто: «Туди цивілізація не так проникла, як на інші території області, а тому молодь, замість того, аби сидіти у комп’ютерах, займається вивченням живого». Брак молодих голуб’ярів через цю проблему пан Едуард називає основною відмінністю цьогорічної виставки від стартових: «Тоді було більше молоді серед учасників. А зараз тут вже старше покоління. Враження, що з такими темпами голуб’ярство у краї занепаде».

Пан Едуард бере участь у виставці усі роки її організації поспіль. Каже, що голуби для нього – це все: «Малим бігав з ними, і от, до старості, бігаю». Цьогоріч показав громаді 11 видів голубів, а вдома їх 20 порід. Як і кожен люблячий свою «живу» справу господар, каже, що улюбленців серед мирних пернатих немає, та вже на кінець нашої розмови зізнається, що особливо пишається своїми дутишами, павлінами та якобінами. На запитання, чи продаватиме якихось пар чи одинаків зі своїх пернатих, відповідає, що звісно, і «ціну кожному знає»…

А придбати голубів можна буде лише післяобідньої недільної пори – тоді всі бажаючі намилуються пернатими, а кожна порода отримає свого лідера, господар якого, за традицією, отримає кубок та грамоту клубу.

Та судити і продавати завтра будуть не лише голубів. Всі відвідувачі анонсованої голубиної виставки на першому поверсі виставкового приміщення спочатку знайомляться з цікавими породами європейських курей, які є господарством ужгородця Василя Полончака. Пан Василь на виставці з її витоків і теж є членом Закарпатського клубу любителів голубів. Та птахи миру – це другорядні улюбленці пана Полончака. Каже, що змалку в захопленні від курей: «От постійно цікавило, як з неживого – яйця – виходить живе – птах. А, може, я в минулому житті був куркою (сміється – авт.)".

Цьогоріч на вистаці Василь Полончак показав 8 із 20 порід курей, які налічує його господарство. Крім того, 10 голубиних видів та подружню пару декоративних качок – мандаринок.

Найбільше відвідувачів кучкувалося біля декоративних курей – брам. Ще б пак – таких гігантів у закарпатських курниках не побачиш – уродженці Індії сягають 90 сантиметрів і мають вагу біля 7 кілограм.

Не меншу зацікавленість у відвідувачів заходу викликають і різноманітного окрасу кури-пуховки. У цієї породи і особливостей багато, і легенд немало, і історія цікава. Пан Василь розповідає, що у цих курей замість пір’їного покриву пуховий – від того і назва – «пуховка». Попри це, у них шкіра та м'ясо не звичного для цього птаха червоного, а чорного кольору. Подейкують, що пуховка є гібридом курки з кролем. А батьківщиною породи є Південний Китай – вперше цей вид побачив Марко Поло ще у далекому 1270-ому році.

Птахівник розповідає, що активно імпортувати цих птахів Європа почала вже у 18-му столітті. Сам зараз завозить їх з Голандії та Німеччини. Звичайно, задоволення не з дешевих – одна особина декоративних курей, у залежності від порідної приналежності і відповідності її вимогам, коштує від 400 до 1500 грн.

До речі, у Василя Полончака нині День народження і, як сам зазначає, «презентація своєї роботи» є хорошим подарунком і, водночас, способом проведення свого Дня у колах однодумців.

Нагадуємо, виставка є безкоштовною, а тому не пропустіть!..

22 грудня 2013р.

Теги: голуби, кури, дутиші, якобіни

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини