В Ужгороді зафіксовано випадок розбещення неповнолітніх

На жаль, тема статевих злочинів проти неповнолітніх і нині залишається актуальною. Зрозуміло, що вони становлять підвищену суспільну небезпеку, а положення про те, що дитина внаслідок її фізичної та розумової незрілості потребує посиленої охорони й піклування, уже давно отримало загальне визнання.

Внаслідок учинення наруги нерідко порушується подальший нормальний і психічний розвиток неповнолітніх, у них можуть формуватися неправильні, з моральної точки зору, уявлення про статеві стосунки, а згодом не виключена й деформація особистості.

Слід мати на увазі, що статевим злочинам властива висока латентність, тому зареєстровані випадки цієї категорії не відображають реальної картини: фактично їх набагато більше.

Поштовхом до написання матеріалу став факт, який нещодавно трапився в обласному центрі. Як розповів один із слідчих кримінальної міліції у справах неповнолітніх, кілька місяців тому ними була отримана оперативна інформація: в Ужгороді проживає чоловік приблизно 50 років, який запрошує до себе додому неповнолітніх хлопців, пропонує їм їжу, нічліг, а в деяких випадках і гроші, після чого розбещував їх “розвагами” сексуального характеру. Приблизно тоді ж до міліції було доставлено 12-річного хлопця ромської народності за дрібне хуліганство, який і розповів про цю людину. Було проведено значну оперативну роботу, через хлопця слідчі вийшли і на інших дітей, які теж постраждали від збоченця. Згодом “вирахували” його адресу, затримали, і чоловік зізнався, що розбещував дітей протягом трьох років. Зараз по справі проходить четверо неповнолітніх, хлопці дали покази, всі випадки зафіксовано та задокументовано. Слідство встановило, що дехто з неповнолітніх не погоджувався вступати із ним у зв’язок, а дехто (старші) робив це добровільно. До речі, всі діти — з неблагополучних сімей, ростуть без догляду батьків, жебракують та часто не мають за що прогодуватися. Під час однієї з таких “зустрічей” зі збоченцем хтось із дітей записав на відеокамеру мобільного телефону пікантну “розвагу”. Розповідати про подробиці не варто, але запис знаходиться в міліції та фігурує в справі. Зараз перед кримінальною міліцією у справах неповнолітніх стоїть завдання довести кожен із епізодів та передати цю справу до суду. Збоченець перебуває на підписці про невиїзд, а після суду йому загрожує до трьох років позбавлення волі згідно зі ст. 156 Карного кодексу “Розбещення неповнолітніх”.

Підлітковий перехідний вік — найнебезпечніший період, коли діти тягнуться до чогось нового. Особливо та категорія, яка полишена сама на себе на вулиці і яка обов’язково потрапляє під негативний вплив дорослих. Зайва довірливість неповнолітніх, нерозбірливість у знайомствах, згода відвідати квартиру незнайомих теж нерідко сприяють учиненню проти них статевих злочинів. Тому радимо всім батькам пильніше слідкувати за своїми чадами та приділяти більше уваги їхньому вихованню, каже начальник управління у справах неповнолітніх Ужгородської міськради Сергій Просяник.

— Якщо говорити про загальну картину “неповнолітніх” проблем, то зараз маємо затишшя — діти на канікулах, — веде далі начальник управління. — Але, як показує досвід, це затишшя перед бурею, бо з вересня завжди починається сплеск негативу. За статистикою, якщо щось подібне і відбувається, то, на жаль, все замовчується потерпілими: діти та їхні батьки не бажають розголосу подібних неприємних фактів. Непоодинокими бувають і випадки, коли самі діти стають провокаторами свого статевого розбещення. До прикладу, нещодавно до управління в справах неповнолітніх звернулися батьки, чийого сина нібито було втягнуто в подібні збочення. Справу офіційно задокументували та направили до відповідних інстанцій. Коли почалося розслідування, виявилося, що всі учасники самі були не проти займатися цими речами. Мало того, акт було записано “друзями” на мобільний телефон, відеоролик став ходити серед дітей і навіть потрапив до Інтернету. Батьки, коли дізналися про це, захотіли закрити справу, але компетентні інстанції все одно прийняли рішення притягнути їх до адміністративної відповідальності. До слова, найпроблемнішими у таких “справах”, як не дивно, є не периферійні, а престижні центральні школи міста, — зазначає Сергій Просяник.

На жаль, дитяча бездоглядність, злочинність серед неповнолітніх і, як наслідок, статеві злочини проти молоді не сходять із порядку денного. Тривожить і те, що проблемними дітьми з неблагополучних сімей, окрім кримінальної міліції та управління у справах неповнолітніх, ніхто не хоче займатися. Ані батьки, ані школа, ані громадськість…

До того ж, як і в нашому випадку, до жертв сексуальної експлуатації дедалі частіше почали потрапляти хлопці, яких виявити та захистити ще складніше, бо вони надто сором’язливо сприймають “приховану сторінку” свого життя, особливо коли потрапляють до пастки різних збоченців.

Нерідко такі діти стають інвалідами як у фізичному, так і у моральному сенсі. До яких трагедій це призводить, як ламаються їхні долі — говорити зайве.

Продовження теми

Цього четверга у місті відбувся централізований загальнообласний рейд згідно зі спільним наказом служби у справах неповнолітніх в Закарпатській області та відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВС.

Такі рейди проводяться з метою виявлення бездоглядних дітей та дітей, котрі займаються жебракуваням, 1—2 рази на півроку в кожному районі та місті області. У четверговій акції було задіяно управління та кримінальну міліцію у справах неповнолітніх, дільничних інспекторів міста, представників ДАІ, міського притулку-розподільника, обласного притулку для неповнолітніх в Батьові, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління у справах культури, спорту, сім’ї та молоді. Тобто всіх тих, хто безпосередньо працює з сім’ями та дітьми.

Під час рейду було затримано 9 неповнолітніх, із них 3-х — за жебракування, а 6-х — за бродяжництво. 5 дітей одразу направили до притулку в Батьові (2-х хлопців з Ужгорода, котрі навіть не знали, де їхні батьки, 1 дівчинку з Чопа, та 2-х — із Сюрте). До інших 4-х викликали батьків, з котрими, у свою чергу, провели профілактичну бесіду. За неналежне виховання своїх дітей на них складено адміністративні протоколи.

Окрім цього, учасники рейду перевірили 10 точок (подвір’я дитсадків, шкіл тощо), на яких полюбляють збиратися неповнолітні, схильні до порушень громадського порядку та здійснення неправомірних учинків. До поля зору потрапили й нічліжки, яких особливо зараз багато в районі вокзалів, підвали, горища. Також відбулася зустріч із 6 родинами, що перебувають на обліку як такі, де батьки відхиляються від виконання своїх обовязків по відношенню до своїх дітей та не приділяють їм належної уваги. До слова, наразі в Ужгороді таких сімей 27, але цифра ця постійно змінюється.
Олексій МЕГЕЛА, "Ужгород"
07 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
» Всі новини