В Ужгороді проходять зйомки нового українсько-грузинсько-болгарсько-німецького фільму (ФОТО)

«В Ужгороді знімають фільм «Урсус» грузинського режисера Отара Шаматава, в головній - ролі Богдан Бенюк. За словами знімальної групи, наше місто нагадує Берлін та Румунію, саме тому і вибрали наші місцини», - повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук Роман Сарканич. Він же розмістив в мережі і фото з місця зйомок.

В Ужгороді проходять зйомки нового українсько-грузинсько-болгарсько-німецького фільму (ФОТО)

В Україні розпочато зйомки нового масштабного кінопроекту – повнометражного ігрового фільму «Урсус», виробництво якого здійснюється за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Нічого подібного за фільм «Урсус» в Україні ще не знімалося. Це великий ко-продукційний художній пригодницько-драматичним фільм, бюджет якого сягає 30 мільйонів гривень. Будучи за формою роуд-муві, сюжетно і географічно «Урсус» веде за собою глядача через пів Європи.

«Урсус» є масштабною ко-продукцією чотирьох країн — України, Грузії, Болгарії та Німеччини, де Україна виступає мажорітарієм, тобто, головним інвестором фільму (більше 50%). Зніматися картина буде трьома мовами — українською, грузинською й англійською.

Одна з передових в Україні продакшн-компаній, київська Fresh Production, зібрала у складі проекту кращих спеціалістів кіноіндустрії та справжніх зірок кіно, щоби втілити сміливий і оригінальний сценарій.

Зйомки проходитимуть в Україні (Києві та Карпатах), Грузії (Тбілісі та Батумі), Болгарії (Софії) та Німеччині (Берліні).

Крім новаторського географічного розмаху, творці зважилися на перше у великому прокатному українському кіно використання технології motion capture, яку довго і наполегливо використовували і популяризували такі великі представники світу розваг, як Роберт Земекіс, Пітер Джексон та Джеймс Кемерон.

Сюжет

Дія фільму розпочинається в новорічну ніч з 1991 на 1992 року в охопленому громадянською війною Тбілісі. На даху Парламенту головний герой, мобілізований молодий режисер Ніка (НІКО ТАВАДЗЕ), чує від свого друга побажання, аби той, як режисер, колись таки отримав головний приз Берлінського кінофестивалю «Золотого ведмедя». Згодом звільнений у запас після поранення Ніка повертається на студію, де знаходить лише обгорілі рештки свого дебютного фільму. Там він зустрічає каскадера Фому Гоголя (БОГДАН БЕНЮК), який, не маючи роботи, доглядає за нікому не потрібним студійним ведмедем Чолою (ВЕДМІДЬ ТІМА). Одним з головних, але далеко не поодиноких див, які трапляються з героями, стає запрошення на 5-річні гастролі ведмедя Чоли до Берлінського зоопарку. Ускладненням цьому стає несподівана трагічна смерть ведмедя. Та Ніку це не зупиняє: аби вирватися з розваленої війною країни, він йде на відчайдушний вчинок — самому перевдягнутися у ведмедя і таким чином переїхати всі кордони і опинитися в Берліні. І костюм, пошитий студійним бутафором, вже звичним, дивовижним чином опиняється дуже добрим, настільки добрим, що ніхто не помічає у ньому людини.

Фургон з Фомою за кермом і Нікою-ведмедем у буді починає свої пригоди з Грузії, через Туреччину, Болгарію, Румунію і аж до Німеччини. Одного разу у своїх мандрах вони зустрічають американську захисницю прав тварин Соню Джефферсон (Жозефіна де Ла Баум). Правдами і неправдами вона залишається з ними аж до кінця їх мандрів. Та мандри ці будуть не прості — у кожного з героїв є чимало схованих у шафах скелетів.

Творці та актори

Продюсерами фільму є двоє досвідчених професіоналів – Олег Щербина та Юлія Чернявська з компанії Fresh Production Group, куди входять підрозділи, що забезпечують повний процес створення фільмів — від підготовчого періоду, знімального і до пост-продакшн. На рахунку Щербини і Чернявської – спродюсовані ними (починаючи з 2006 року) численні телевізійні фільми і серіали, короткометражки та рекламні ролики. «Урсус» є першим міжнародним ко-продакшен-проектом в низці запланованих подібних проектів.

Постановник картини – грузинський режисер Отар Шаматава, відомий за своїми повнометражними фільмами «Турандот» (1990) та «Дорога М» (1999). Багато років виступаючи генеральним продюсером грузинського телеканалу «Імеді», він спродюсував десятки серіалів та фільмів.

Сценарій фільму написано Отаром Шаматава і грузинським сценаристом і режисером Зазою Буадзе, який влітку 2013 року відзначився короткометражкою «І Бог зробив крок у порожнечу», та більше відомого як режисера популярного в Грузії 26-серійного серіалу «Кава та пиво» (2003), а як сценарист – роботою над німецьким фільмом «Абсурдистан» Файта Хельмера, представленого 2008 року в Санденсі та на Московському міжнародному кінофестивалі.

Оператор фільму — Сергій Борденюк, один з кращих кіноператорів України, чия майстерність ще у 1990-х роках була відзначена спеціальним сертифікатом Стівена Спілберга за створення документального проекту «SHOAH. Visual history foundation», що з’явився 2004 року у вигляді короткометражки-додатку на DVD фільму «Список Шіндлера». У доробку Борденюка – робота з Миколою Мащенком та Олександром Ітигіловим, Анатолієм Матешко і Андрієм Бенкендорфом. Він був оператором і на короткометражці Зази Буадзе «І Бог зробив крок у порожнечу».    

Головну жіночу роль виконуватиме акторка Жозефіна де Ла Баум, уроджена французька баронеса і акторка, фотомодель і співачка, яка багато часу знімається у Великобританії. У якості моделі весь світ її знає за рекламою розкішного бренду нижньої білизни Agent Provocateur, та як обличчя однієї з колекцій Mango. У її фільмографії – 20 ролей у короткометражних, телевізійних та повнометражних фільмах. Головним здобутком де Ла Баум є не так поява у двох стрічках Бертрана Таварньє чи одній Рона Ховарда, як акторське головування в минулорічному «Поцілунку проклятої», досить помітній вампірській романтичній драмі Ксани Кассаветіс, доньки прославленого американського метра режисури Джона Кассаветіса.

Одну з двох головних чоловічих ролей, Фому, грузина з українським корінням, зіграє харизматичний український актор театру та кіно Богдан Бенюк. Людина-оркестр, що грає, співає, озвучує, викладає, він є один з найвідоміших акторів України.

Другого з пари виконавців головних чоловічихролей, грузинського режисера Ніку, зіграє грузинський актор Ніка Тавадзе, практично кожна роль якого викликає бурхливий захват на батьківщині й відзнаки за кордоном – наприклад, за роль у фільмі «Рене їде до Голівуду» він отримав приз на Міжнародному кінофестивалі в Авенсі, Франція.

У фільмі також задіяні журналіст і ведучий Микола Вересень, актори Крістіан Ульмен, Діто Цинцадзе, Жорж Каррафас, Ілка Зафірова, Вікторія Варлей, Петер Небенгауз та ін.

Виробництво

«Урсус» є великою ко-продукцією чотирьох країн— України, Грузії, Болгарії та Німеччини, де Україна виступає мажорітарієм, як головний інвестор фільму (більше 50%). Зніматися фільм буде трьома мовами — українською, грузинською й англійською.

Продюсуванням, зйомками, пост-продакшн та продажем прав будуть займатися 9 компаній. Крім державних інвесторів — Державного агентства України з питань кіно, Грузинського Національного Кіноцентру і Болгарського Національного Кіноцентру, фільм створюють грузинська Studio O, болгарська Geopoly Film, німецька Aktis Film Production UG (+селс-агент) та Fresh Production Group до складу якої входять: Fresh Production (виробництво), Fresh Rental House (техніка та транспорт), Fresh Post Production (запис, монтаж відео та звуку), Tornado SFX (спецефекти) і Pirate(світлове, звукове і сценічне обладнання).

Зйомки відбуватимуться в чотирьох країнах з 11 жовтня 2013 року по 23 січня 2014 року.

Пост-продакшн розрахований на 9 місяців. Фіналізацію заплановано на кінець 2014-го року, а прем’єру — на початок 2015 року.

02 листопада 2013р.

Теги: фільм, Бенюк, Урсус

Коментарі

Горе 2013-11-03 / 04:22:05
Да, наше місто нагадує берлін 1945 року... У ньому якраз знімати після воєнні хроніки.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини