Молоді закарпатські художники презентуються в столиці Чехії (ФОТО)

У галереї Чеського центру в Празі відкрилася виставка "Ukraine NOW!" ("Україна сьогодні!"). Сучасне українське мистецтво представили 11 молодих українських художників та 2 творчих колективи. Серед них є і закарпатці: ужгородці Павло Ковач (Джуніор), Юрій Білей та мукачівська арт-група «Шапка».

Молоді закарпатські художники презентуються в столиці Чехії (ФОТО)

Виставка є спільним проектом Чеського центру у Києві, Посольства Чеської Республіки в Україні та  Щербенко Арт-Центру. Головним критерієм відбору художників була творча активність, ініціатива, сміливість у мистецьких проектах, оригінальність та бажання приймати творчі рішення для подальшого розвитку.

У проекті  "Україна сьогодні!" взяли участь талановиті українські художники віком до 35 років, які успішно презентували свої роботи на конкурсі МУХі ("Молоді українські художники")  2010, 2011 та 2012 років: Назар Білик, Зоя Орлова, Данило Галкін, Максим Чатський, Добриня Іванов, Євген Самборський, Ганна Звягинцева, Марина Талютто, Володимир Сай,  арт-група  "Tenpoint" та наші закарпатці.

Конкурс МУХі проходить в Україні за ініціативи Щербенко Арт центр з 2009 року і  має на меті розкрити творчий потенціал і підтримати діяльність молодих українських художників, залучити нове покоління митців у контекст сучасного українського художнього процесу та сприяти плідному діалогу глядацької аудиторії з актуальним мистецтвом.

Куратор виставки Марина Щербенко у передмові зазначила, що у проекті  "Україна сьогодні" показано мистецтво сьогодення, як його відчуває й презентує сучасна творча молодь. Кожен автор за допомогою певних засобів відтворення змісту у своєму творі розкриває актуальні проблеми суспільства. Це мистецтво апелює до свідомої аудиторії. Художники змальовують глядачу своє бачення процесів, що відбуваються в країні, описують сучасні проблеми, що їх турбують. Цей проект - дослідження не тільки сучасного  українського культурного контексту, адже представлені роботи дають яскраве уявлення про творчі тенденції, підходи молодих українських митців, а й аналіз соціальних умов, які, безперечно, впливають на творчість молодих авторів.

Так, у роботах Павла Ковача та Юрія Білея  досліджується питання національної ідентифікації, колективної пам'яті та історичної спадщини. Відповідь на питання "Що таке Україна сьогодні?" Павло Ковач зображує у формі інсталяції "Фонтан", яка поєднує природність і штучність, образ землі як безсмертний  символ України і дешеву китайську картину з зображенням водопаду (дзюрчання води і спів солов'я - символи, які часто порівнюють з українською мовою), як символ масовості, тиражності, підробки. Юрій Білей для своєї інсталяції "Trasfer" використовує банки - об'єкт для консервації, що закорінився в пам'яті українців  як асоціація з часами дефіциту в воєнний час та за часів Радянського Союзу - колективний страх залишитися без ресурсів для існування.

Група "Шапка", до якої увійшли дві мукачівки Олександра Токарева та Олеся Секереш, представили інсталяцію "Перепрокласти", засновану на усвідомленні того, що у певний момент життя людині необхідно переосмислити пройдений шлях. Перепрокладання маршруту допоможе позбутися минулого досвіду, оскільки він блокує наш розум, і готових шаблонів поведінки. Утворюється нове розуміння власного життя та людського буття взагалі.

Виставка триватиме до 28 серпня і супроводжуватиметься різними акціями. Зокрема, "Літературною Україною" (про переклади української літератури на чеську мову з 1998 року), презентацією пересувної виставки «Права людини в офсайді" (документування порушень прав людини і зменшення демократичних свобод в Україні), показом фільму "Український Челсі" та обговоренням з українськими активістами сучасної України та її поточних проблем.

Група "Шапка", інсталяція "Перепрокласти"

Юрій Білей, інсталяції "Trasfer"

Павло Ковач, інсталяція "Фонтан"

07 червня 2013р.

Теги: виставка, Чехія, художник

Коментарі

artist 2013-06-19 / 19:21:47
боже спаси нас од такого

557 2013-06-09 / 16:19:06
Лучше, чем у Малевича, конечно. Но не сравнить со средневековой голландской школой.

критик 2013-06-08 / 18:38:14
Маразмати й тільки, вот хто таке купить???????????????????????????????

vlad.gabda. 2013-06-08 / 13:17:06
Ocsenj interesnue a glavnoe glubokie rabotu.Zelau ne sgibatjsja,tvorcseskih uspehov.

Копча 2013-06-08 / 11:32:03
А король то голий. "Сучасне мистецтво" відображує стан суспільства. Можете сказати що я старомодний але це якась х..ня та аж ніяк не художні твори. Так мистецтвознавці, арт-критики та галеристи що "кормляться" на подібному будуть стверджувати що це єволюція мистецтва тож це і є мистецтвом. Натомість інфляція в художньому сегменті мистецтва досягла абсурду коли баночку консервованого лайна подають за мистецький прорив і продають з аукціонів (див. інтернет). На фото те ж лайно тільки в профіль.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини