Реклама B3

У своїй квартирі у закарпатському Хусті Василь Павлик розводить п’ять видів перепелів

Родина Павликів у селі Липча Хустського району Закарпатської області шість років розводить перепелів, цесарок і породистих курей. Птахів стільки, що господарі навіть не намагаються їх підрахувати.

Василь Павлик
Василь Павлик
Від центру Липчі до хати Павликів 15 хвилин ходу.

— Городами швидше доберетеся до їхнього обійстя, — пояснює літній селянин і веде чужими толоками.

Будинок Павликів стоїть над річкою під лісом. На подвір’ї господарюють собака і кіт. З підвалу долинає писк перепелів. У вольєрах гордо ходять цесарки та породисті кури. На гавкіт собаки з хати визирає хлопчик. Це син Василя Павлика, дев’ятирічний Сашко.

— Батьки дома, зараз покличу, — зникає за дверима.

Через хвилину на подвір’я як зерно з мішка посипалися Степан Павлик, 66 років, його дружина Ганна, 61 рік, їхній 40-річний син Василь і 35-річна невістка Валерія.

— У нас свято в селі, — ніби виправдовується Ганна Степанівна, — тому всі й поховалися в хаті.

Господиня веде у підвал до кліток із перепелами.

— Перших птахів купили в Іршаві, привезли дев’ятьох самочок і трьох самців, — Василь Павлик приходить насипати корму. — Спочатку тримали для себе, наша мама пила яйця, бо в неї дуже високий тиск. Через деякий час по яйця почали приходити сусіди, а потім уже купували й інші односельчани.

Господар розповідає, що найбільше клопоту мав із клітками для перепелів.

— Робив їх сам, бо де ж купиш? — зітхає. — Та й із сіткою намучилися. Спочатку взяли залізну, а вона має бути оцинкована. Довелося замовляти в Росії.

Підвал Василь дезинфікував спеціальним розчином.

Павлики розводять п’ять видів перепелів: білих і чорних англійських, фракових і дві породи японських. Усі — несучки.

— Колись тримали два види м’ясної породи, але розводити їх невигідно, — Василь запалює цигарку. — У них несучість низька. Якщо несучки в рік дають 300 яєць, то м’ясні — 120. Перепели живуть кілька років. Несучки вигідні до року, поки найбільш продуктивні.

Торік у господарстві Павликів було понад 1500 перепелів. Василь каже, що вже давно не рахував своє птаство.

— Перепели невимогливі до умов. Вони дуже швидко ростуть і за якісь два місяці стають дорослими. Доглядати за ними не важко, — чоловік запалює цигарку. — Два рази на тиждень треба з-під них чистити клітки, раз на тиждень мию поїлки.

Невістка Валерія запрошує до хати, довгим вузьким коридором веде на кухню. Молодша господиня ставить воду на плиту і зникає в коморі.

— Хочу пригостити вас вареними перепелиними яйцями, — виносить купу маленьких у цяточку яєць.

Інкубатор Павлики встановили у своїй хустівській квартирі — там немає перебоїв з електрикою. Крихітних перепілок доглядає старша дочка Оксана, 15 років.

— Уклали у справу багато грошей, тому задній хід давати якось совість не дозволяє, — розмірковує Василь. — Перепелині яйця у нас купують майже всі хустівські магазини.

Породисті кури на обійсті Павликів з’явилися випадково — знайомий з Донецької області привіз у подарунок запліднені яйця. На Закарпатті тільки Василь вирощує таких курей. Навіть немає з ким обмінятися.

Цесарок він продає на базарі по 60 грн. Дехто з покупців приходить по птахів просто додому до Павлика.

— Торік тримали понад триста качок і кілька десятків фазанів. Але на зерно йшло дуже багато грошей, тому довелося перших вирізати й покласти в тушонки, а других винищив тхір, — каже дружина Валерія. — Щоночі залізав до них у вольєр.


ПЕРЕПЕЛИНІ ЯЙЦЯ ЛІКУЮТЬ СТО ХВОРОБ

Перепелине яйце можна зберігати близько двох місяців без холодильника, у рефрижераторі — три місяці. Варити треба кілька хвилин. На смак воно ніжніше й солодше, ніж куряче.

Яйця купують здебільшого з лікувальною метою. Кажуть, що ними можна вилікувати 100 хвороб. Якщо зранку натщесерце випивати п’ять-шість штук, можна поступово позбутися бронхіальної астми, кишкових закрепів, туберкульозу, виразки шлунку, хронічного холециститу, захворювань нервової системи, серцевосудинних недуг, посилити статеву функцію в чоловіків. Яйця перепелів містять фосфор, залізо, калій, виводять з організму солі важких металів, органічні шлаки, радіонукліди.

БОЛГАРСЬКИЙ КОКТЕЙЛЬ "МОЛОДІСТЬ"

Змішати 120 г кока-коли, 20 г коньяку, шматок лимона, чайну ложку цукру і два перепелині яйця.
Маріанна Шутко , "Газета по-українськи"
16 липня 2007р.

Теги:

FacebookTwitterdel.icio.us
Реклама B4

Коментарі

Реклама B12

НОВИНИ: Економіка

11:32
У першому кварталі найбільше товарів імпортовано з Чехії, а експортовано – до Німеччини – Закарпатська митниця
15:16
/ 1
Власники з угорщини та Індії продають збанкрутілий Берегівський консервний завод за $6,4 млн
19:04
/ 1
Активне будівництво сонячних електростанцій розбалансувало енергосистему України
19:15
Уряд зареєстрував 12-й на Закарпатті індустріальний парк "Карпати" у Чинадійові
18:50
Лідерами по сплаті туристичного збору на Закарпатті в поточному році залишаються Поляна, Баранинці та Ужгород
13:25
Кабмін зареєстрував у Сваляві 11-й на Закарпатті індустріальний парк "СОЛЬВА-ТЕХ"
12:51
/ 1
Між Ужгородом і Чопом, де паралельно прокладуть євроколію, вже перекладено 3,5 км широкої колії з 8,3 км необхідних
11:09
У січні на Закарпатті ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,5%
23:01
Познайомити світ із Винами Срібної Землі – головна мета ГО "Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття", – Олександр Гарновдій
15:36
Закарпатська митниця розповіла про особливості експорту, імпорту та транзиту в перший місяць 2025 року
11:36
/ 1
"Укрзалізниця" замовила релокованому з Сіверськодонецька на Закарпаття "Імпульсу" обладнання нової євроколії Чоп-Ужгород за 244 млн
17:28
/ 2
Фонд гарантування передав активи та зобов'язання "Комінвестбанку" до "АСВІО БАНКУ"
11:16
/ 21
На Тячівщині виробник меблів планує залучити 160 працівників із Бангладеш Фото новина
11:26
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) вирішила підтримувати малих виробників вина Одеської та Закарпатської областей Фото новина
18:05
/ 1
Торік на Закарпатті функціонувало 48,8 тис. суб’єктів господарювання, з яких 5,7 тис. – підприємств-юридичних осіб, 43,1 тис. – фізичних осіб-підприємців
00:07
/ 2
Кабмін зареєстрував новий індустріальний парк "Мужай" на території Берегівської громади
16:50
/ 60
НБУ визнав закарпатський "Комінвестбанк" банкрутом
14:26
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті за 11 місяців сплатили туристичного збору на 4,2% більше, ніж торік
17:30
За січень–вересень 2024-го на Закарпатті коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 0,93
17:38
У пункті пропуску "Лужанка – Берегшурань" запустили оформлення вантажівок
17:20
/ 6
Євроколію на ділянці "Чоп-Ужгород" не зможуть побудувати до кінця року
16:32
/ 1
У Франції відкрили перше у світі індустріальне виробництво целюлози з опалого листя на основі стартапу закарпатця Валентина Фречки Відео новина
01:03
/ 8
На Закарпатті наразі перебуває 40% усього релокованого бізнесу України
20:35
На третій рік війни об'єми будівництва в Ужгороді майже втричі перевищили довоєнні показники – ЛУН
22:24
Зміни в митному законодавстві ЄС спричинили черги вантажівок перед КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород"
» Всі новини