Мукачівські пленери: історія і сьогодення

Закарпатська школа живопису сформувалася на традиціях пленерів, які на початку ХХ ст. започаткував видатний художник Шимон Холоші. Загалом культурне та мистецьке Закарпаття сформувалося під впливом європейських художніх напрямків і течій, адже протягом ХХ ст. край перебував у складі чотирьох держав.

Мукачівські пленери: історія і сьогодення

 

Розвиток національного мистецтва значно активізувався від часів незалежної  України. Щодо Мукачева, то тут, за підтримки Віктора Балоги, з 1998 року   започаткували програму «До 15-річчя Відродження Мукачева». В ній значне місце відвели збереженню архітектурних пам’яток, розвитку малярських традицій закарпатської школи живопису. Ініціатор та організатор програми – народний художник України Золтан Мичка.

В рамках цієї програми щорічно проводять два пленери. Нерідко вони мають статус міжнародних. Мета першого – збереження пам’яток архітектури Мукачева  і Закарпаття в цілому, а другий присвячений пам’ятним датам з історії держави і краю. Меценати  пленерів – люди, небайдужі  до  відродження культурного надбання Закарпаття.  Серед них – народний депутат України Василь Петьовка, за сприяння якого постійно проводяться різні мистецькі та культурні заходи. Так, за його підтримки були проведені пленери, присвячені Дню незалежності,  Міжнародному дню художника, збереженню національних пам’яток, до 120-річчя від дня народження А. Ерделі, «Збереження краси та екології Карпат», до 120-річчя від дня народження вихідця з Кобилецької Поляни, народного художника СРСР Й. Бокшая, та  багато інших.  Окремої уваги заслуговує пленер «Відродження культури Гуцульщини», що був проведений у 2011 році, за матеріалами  роботи якого у  селищі Ясіня було створено першу за роки незалежності картинну галерею на Гуцульщині.  

Постійні учасники пленерів – відомі українські художники А. Чебикін, М. Гуйда, О. Полтавець-Гуйда, А. Зорко, І. Мельничук, О. Ольхов, Т. Красна (м. Київ), В Патик,  І. Гапяк, О. Фіголь (м. Львів), О. Приходько (м. Миколаїв), В. Мірошниченко (м. Дніпропетровськ), Є. Смирнов, А. Шевчук (м. Севастополь), Ю. Петрушкін (м. Донецьк), М, Довгань, О. Довгань (м. Вінниця), К, Могилевський (м. Луганськ), В. Кабаченко (м. Одеса), Б. Брянський (м. Івано-Франківськ), В. Микита, З. Мичка, А.  Іванчо (Ужгород-Мукачево) та мистецтвознавці О. Федорук, А. Коприва та інші.

У пленерах постійно беруть участь митці з-за кордону: з Угорщини, Румунії, Польщі, Словаччини, Китаю, Австрії, США, Франції, Чехії, Аргентини, Фінляндії, Нідерландів, Сербії, Хорватії, Росії. З усіма цими митцями закарпатські майстри пензля зав’язали тісні творчі стосунки.

Після завершення пленерів завжди відкривають виставки у залах Мукачівської міської картинної галереї та у виставковому залі замку «Паланок». Такі мистецькі заходи,  безумовно, збагачують культурне надбання не лише нашого краю, а й  усієї України загалом.

А. Шевчук (м. Севастополь)   Замок, 2012 (полотно, олія)

Золтан Мичка  (За матеріаламими журналу «Образотворче мистецтво»)

23 квітня 2013р.

Теги: пленер, Мичка, Петьовка

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини