Реконструкцію площі Народної в Ужгороді погоджено обласним управлінням культури (ВІДЕО)

Остання «інстанція» на шляху до радикальної зміни центральної історичної площі Ужгорода – кабінет головного архітектора міста і його підпис під відповідною «реконструкційною» документацією.

Реконструкцію площі Народної в Ужгороді погоджено обласним управлінням культури (ВІДЕО)

Сьогоднішній формат спілкування начальника управління архітектури і містобудування Закарпатської ОДА Миколи Пігуляка із журналістами під час брифінгу можна охарактеризувати як «стисло-розпливчастий». Уже на початку зустрічі журналістам повідомили, що спілкування обмежене 40 хвилинами, бо ж за годину на Миколу Пігуляка чекає селекторна нарада. Разом з тим, попередили: кількість запитань визначено – по одному від кожного представника ЗМІ. 

І на більшість чітко поставлених запитань головний архітектор відповідав обережно і узагальнено – може, ще й тому, що питання в основному стосувались теми багатостраждальної площі Народної, реконструкції якої так невчасно й «невдало» забажав "губернатор" Олександр Ледида і яка викликала однозначний спротив більшої частини фахової, мистецької еліти краю і загалом громадськості.  

Найперше, головний архітектор згадав про засідання містобудівельної ради, на якій розглядалось питання схвалення проекту архітектора Володимира Павлея стосовно реконструкції площі Народної. За його словами, відповідно до положення про діяльність містобудівельної ради, в її склад має обов’язково входити представники відповідних служб, «а це і пожежники, і «санітарники», окрім того, очолює раду, оскільки вона діє при управлінні, начальник управління, секретарем має бути його заступник». Певно, таким чином головний архітектор спробував розвінчати небезпідставні підозри щодо спланованого і прорахованого схвалення проекту реконструкції, що фактично передбачає розшматування наразі цілісного партеру площі Народної на окремі «кусні» й суттєве її «закладання» бруківкою

Але, здається, проблеми в тому, що площа буде вимощена каменем, головний архітектор не бачить, в усякому разі, зазначає, що вимогам в цьому плані проект реконструкції відповідає. «За містобудівельними умовами бруківка має становити менше половини, відповідно, більш як 50% при реконструкції буде відведено озелененню… Повернутись до ідеї Крупки – це дуже складно, ідея тоді була чи нереалізована, чи сплюндрована… Нема зараз факту, що ми плюндруємо ідею Крупки», – висловився Микола Пігуляк, демонструючи проектне рішення чеського архітектора і розмірковуючи над невідповідністю задуму видатного чеха нинішньому рішенню площі.

Крім відсутності «факту плюндрування ідеї Крупки», схвалення проекту реконструкції площі головний архітектор пояснив «консенсусом, який було досягнуто членами містобудівельної ради». «Містобудівельна рада є дорадчим органом, вона засідає на звернення автора проекту. І розглядає вже не концепцію проекту, як то архітектурно художня рада, а дотримання проектантом містобудівельних вимог, умов та обмежень забудови. Ми досягли певного розуміння функцій містобудівельної ради, а відтак, деякі її члени утримались, бо зрозуміли, що вони даремно протестували в якійсь мірі», – зауважив Микола Пігуляк. 

А от про протести членів міської містобудівельної ради у найближчій перспективі може вже і не йтись: для погодження проекту достатньо буде виключно підпису головного архітектора Ужгорода, функції якого поки ще виконує Олександр Шеба. Про це та про висновок з обласного управління культури щодо можливості проведення робіт з реконструкції площі, незважаючи на її охоронний статус, розповів Микола Пігуляк, відповідаючи на запитання журналіста Закарпаття онлайн.

За його словами, розгляду і схваленню проекту зміни площі передувало звернення в управління культури. «Ми надсилали листи у відомство, в тому числі, і з проханням письмово погодити розміщення, нам потрібна була фахова думка. Управління культури надіслало нам відповідь із погодженням реконструкції, більше того – присутні на засіданні представники управління культури висловлювались позитивно за дані процеси, і я вважаю це питання вичерпаним. Нині протокол засідання і необхідна документація надіслані архітектору Ужгорода – він може і самостійно приймати рішення, без обговорення на містобудівельній раді, яка скликається на звернення замовника», – розповів Микола Пігуляк.

При цьому зазначив, що крім схвалення проекту, протокольно містобудівельна рада рекомендувала міському управлінню архітектури та містобудування забезпечити розроблення плану територій центральної частини, бо питання необхідно вирішувати комплексно. Оскільки ж «зараз ідеться про незначний оцей «квадратик», планування на першому етапі  можна починати з нього», додав головний архітектор області, очевидно, маючи на увазі під «квадратиком» партер площі Народної.

Упевненості і руйнівної цілеспрямованості нинішньому чиновництву, як засвідчив сьогоднішній брифінг, не займати: і управління культури порушень законодавства у втручанні в охоронну пам’ятку не вбачає, і засідання містобудівельної ради пройшло «конструктивно і з досягненням консенсусу», і навіть при погодженні проекту на рівні міста не дуже то й треба обговорення міських, «локальних» фахівців. Наразі майбутнє площі Народної великою мірою залежить від підпису наразі ще головного архітектора Ужгорода Олександра Шеби. І чи повважає він за виправдане брати на себе відповідальність за кардинальну зміну центральної історичної площі обласного центру – питання відкрите…

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

09 квітня 2013р.

Теги: Народна, Пігуляк, брифінг, містобудівельна рада, Шеба, Ужгород

Коментарі

Слов’янин 2013-04-09 / 23:32:18


Кузьма висловив свою позицію відкрито. Ви тролите під ніком. Напишіть те саме під власними іменем/прізвищем, і тоді я цей коментар залишу. Адмін


Ужгородець 2013-04-09 / 22:45:19
Реконструкція буде і сайти які наближені до позиції того, що цього не потрібно робити в кінці нічого не досягнуть.
Справа в тому, що це питання політичне!

Слов’янин 2013-04-09 / 22:40:58


У вас погана звичка тролити конкретних людей під ніком. Коментар видалено. Адмін


трололо 2013-04-09 / 21:04:04


у адміністрації упереджене ставлення до сайту ***** ********? :)

Просто у нас адекватне ставлення до неадекватів. Адмін




ужгородець 2013-04-09 / 20:33:41
громаді треба подати позов до суду, через нецільове використання коштів чиновниками ОДА.на пошкоджену дорогу внаслідок зсуву на міжгірщині коштів нема, на ремонт доріг, садків, шкіл і т.д. коштів нема, а на реконструкцію впорядкованої площі три мільйони є. так от всіх чинуш, які поставили підписи під документом, змусити відповідати особисто із притягненням їх до кримінальної відповідальності.крім того рекомендую відправити листа особисто на адміністрацію президента, нехай він подивиться, на які благодійні цілі викидують кошти його ставленики, а потім сам президент нехай бачить чому на місцях тормозяться його реформи. а як економічно ці реформи будуть просуватися, якщо тут вам такі "реформатори"?

Генек 2013-04-09 / 20:06:24
Слов’янине, але ж дійсно харить, шо наші гроші йдуть на абсолютно непотрібне. Вдумайся - можновладці за наш кошт змінюють собі вид з вікон своїх кабінетів. Шо за ***ня?

Слов’янин 2013-04-09 / 19:28:09
Судячи з активності коментаторів сайту, на Закарпатті не має більш актуальних проблем, аніж потенційне футбольне поле біля ОДА.

Вуйко з верховини 2013-04-09 / 18:20:02
Шановні, а що ви хочете від "ручного" архітектора Ледиди? Показав сьогодні свою повну некомпетентність, але зато догодив пану конюху...

О.Д. 2013-04-09 / 18:15:16
Критик, а який смисл писати про те, що вже втрачено? Здається, зараз важливо не втратити те, що ще вдалося зберегти, чи не так?

Критик 2013-04-09 / 17:35:46
Теперь по "историческому виду" площади. Никто не кричит в комментариях по предыдущим статьям о "спотворенні", сделанном ранее, касаемо таких мест:

1) Пл. Ш. Петефи. Исторический и современный виды - земля и небо.
2) Пешеходный мост. Без комментариев...
3) Ул. Корзо. Не очень соответствует тому, что раньше.

Список можно продолжить.

Критик 2013-04-09 / 17:28:34
Согласен с комментаторами, но ничего плохого, конкретно по проекту, нет! Плохо одно - финансирование более необходимо на другие цели. На благоустройство пл. Петефи, на ремонт дорог и т.д.

троль 2013-04-09 / 16:48:48
Допоки лже-архітектори та лже-ужгородці будуть вилизувати оранжеві сідниці, порядку дійсно не буде.

архітектор 2013-04-09 / 16:00:24
Продажні скоти. Чого ж ви плачетеся, що в державі погано? Погано, бо такі паскуді як Пігуляки, Павлеї, Глеби заради копійки і посади продадуть рідну матір.

Ужгородець 2013-04-09 / 15:54:24
Усі гарно лижуть Ледидові сраку от і все. І пофіг їм, що для Ужгорода котрий тоне в смітті, відсутності доріг, інфраструктури та навіть елементарних урн такі проекти м'яко кажучи не на часі.

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини