В Ужгороді містобудівельна рада не підтримала запропонований проект благоустрою площі Народної

Сьогодні в Ужгороді в Ужгороді відбулося засідання містобудівельної ради при управлінні архітектури Ужгородської міської ради. На засіданні розглядався проект благоустрою площі Народної, запропонований архітектором Володимиром Павлеєм.

В Ужгороді містобудівельна рада не підтримала запропонований проект благоустрою площі Народної

Участь в засіданні ради, що відбулося під головуванням головного архітектора Ужгорода Олександра Шеби, брали такі визнані фахівці у сфері архітектури та містобудування як Єва Асталош, Олександра Вдовіна, Наталія та Степан Багрії, Петро Сарваш та Петро Гайович.

Практично всі члени ради висловилися проти реалізації проекту благоустрою площі в запропонованому варіанті.

"Найм'якшою" в цьому контексті виявилася позиція самого головного архітектора Ужгорода Олександра Шеби, котрий, пізніше, в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Закарпаття онлайн повідомив, що не хоче бути категоричним, але його не переконує ні нинішній стан облаштування площі, ні запропонований варіант її благоустрою. "Я докінця не впевнений, чекаю подальшого обговорення, подальших пропозицій..." – сказав О.Шеба. При цьому, як зізнався Олександр Шеба, він не був готовий до такого категоричного несприйняття проекту збоку колег.

Якогось конкретного рішення за підсумками засідання ради, яка є дорадчим органом при міському управлінні архітектури, за словами Олександра Шеби, не прийнято. Далі його заплановано презентувати на обласній містобудівельній раді. Однак, оскільки йдеться про територію міста, саме міський рівень є визначальним в контексті остаточного прийняття рішення з даного питання.

Крім того, як заявив головний архітектор Ужгорода, він підтримує позицію щодо публічного обговорення цього проекту і, відповідно, його презентації в ЗМІ.

Сам автор проекту Володимир Павлей розмістив у соціальній мережі Фейсбук ілюстративний супрвід до свого проекту (для перегляду зображення у більшому розмірі відкрийте його у новій вкладці, або збережіть на свій комп'ютер).

12 жовтня 2012р.

Теги: площа Народна, Павлей, благоустрій

Коментарі

Голова де? 2013-04-03 / 08:33:36
Шо за йобнуті оті ригіанали?

Карабас Барабас 2012-10-19 / 13:40:12
Страна идиотов.
Очень правильное предложение.
Нужно лечиться всем от дурости.

Свидетелю 2012-10-19 / 13:16:53
По-вашему любое более-менее свободное пространство нужно сразу же галопом застраивать и облагораживать? Врачи называют такое поведение емким термином - обессия или навязчивая идея. Зачастую такая симптоматика характерна для параноидального синдрома.

P.S. Приходите к нам на Шумную - мы вас вылечим.

Свидетелю 1938 года 2012-10-19 / 12:49:02
Вы наверное родились в 1991-ом) Если футбольное поле и статую Ленина запроектировал Крупка, то их нужно востановить обязательно. А чтобы поле не пустовало предлагаю сделать разметку и поставить ворота. Пусть у детей 3-й школы и микрорайона будет спортивная площадка.Чо зря пустует?)

Мені не байдуже 2012-10-18 / 22:35:21
До всього вищесказаного мушу додати лише те, що даний проект сам по собі, без прив"язки до місцевості, абсолютно нецікавий. Такі роботи презентують на інженерному факультеті УжНУ на 4му курсі! Насправці це лише широченна дорога та кущики по периметру. Немає ані рослинних композицій, ані чогось особливого в центральній частині. Мушу констатувати, що робота слабка і наврядче зайняла б більше одного тижня, якщо б не числені корективи.

Павлею 2012-10-18 / 19:39:32
А хто визначає, наскільки цей фахівець є компетентним і адекватним вимогам своєї епохи? Якщо він сам, то заслуговує на співчуття.

Аноніму 2012-10-18 / 19:26:07
Фахівець, який хоче бути компетентним і адекватним вимогам своєї епохи, мусить уважно слідкувати за всіма відкриттями, новшествами та досягненнями у тій сфері, якою займається.
І цим методикам розвитку та самовдосконалення навчають в серйозних навчальних закладах. Якщо шановний анонім цього не розуміє, то заслуговує на співчуття.

Павлею 2012-10-18 / 18:16:08
А що Ви знаєте про сучасну теорію та вимоги світової та європейської культури реновації міст? Вам викладали її в ХІСІ на початку 80-их ?

Я сумніваюся, що "найкращі Представники Радянської Професури" 30 років тому передали Вам щось більше, ніж традиції совкового будівництва епохи застою.

Буратино 2012-10-18 / 18:09:16
Страна идиотов.

Павлей - ужгородці 2012-10-18 / 18:05:56
Ні в якому разі. Колектив проектантів надзвичайно відповідально відноситься до міста і розуміє, що можна чипати, а що ні. Так от, якщо вам ще не все ясно, то мова йде тільки за облагородження тої частини партеру, яка має непривабливий вид і має в народі назву "пасовисько" чи "футбольне поле". Фасади ж будуть навпаки підреставровані, підсвічені. За разом будуть приведені до ладу всі рекреаційні сквери ансамблю, але це вже на другу чергу.

Ужгородец 2012-10-18 / 18:01:18
Павлей, что за бред вы несете?! Эта площадь не требует никаких реноваций! Да и социум не требует ее реконструкции, тем более, что вы успели ляпнуть истиное предназначение этой площади. Так какой к черту социум, если мнение этого социума даже не учитывалось и продолжает игнорироваться.

Вижу, у вас и Ледиды вообще стоп-кран сорвало. Это единственная площадь в Ужгороде, которая сохранила свой первозданный облик с 1938 года - оставьте ее в покое!

ужгородка 2012-10-18 / 17:58:13
Павлею

А чого б вам, в такому випадку, не розвалити весь чеський квартал і не побудувати своє. Що зупиняє?

Павлей - пораднику 2012-10-18 / 17:46:55
Згідно сучасної теорії та вимог світової та європейської культури реновації міст - в тому числі й історичних - не передбачається необхідність автентичного відтворення якоїсь ситуації раніше запроектованої. Головною і першою цінністю міського середовища визначена функціональна повноцінність середовища та відповідність потребам соціуму. Ні проект Крупки, ні існуючий стан - не відповідає потребам часу. Особлива вимога в нашому випадку, щоб всі рішення були гармонійно доповнюючими і не протирічили стилістиці архітектурного ансамблю в цілому. Ця вимога разом зі всіма іншими - дотримана.

Павлею 2012-10-18 / 01:33:12
Кращу пропозицію втілив в життя Франтішек Крупка у 1938 році. Його варіант простояв до 2012 року - до тих пір, поки декому не захотілось "покращень". Завдяки таким покращувачам Ужгород потроху втрачає свою автентичність та стає безликим.

Тут не потрібно нічого виставляти на містобудівельній раді та вигадувати велосипеди - потрібно тільки вирівняти теперішнє пасовисько, зробити систему поливу, виростити якісний газон та регулярно підстригати його. Крапка!

Павлей - критикам 2012-10-18 / 00:04:24
Надзвичайно мудра думка висказана Олександром.
Хто має кращі пропозиції приносіть на розгляд - виставляйте свої проекти на обговорення і втілюйте в життя.
А то - як казав мій любимий директор Йосип Йосипович - Чірікать каждий умеєт, а як виставите щось на містобудівельній раді смотреть - не на што.

Слов'янин 2012-10-17 / 22:25:31
Для "дістали 2012-10-17 / 12:57:12".
Проект Крупки до кінця не був втілений у життя в звязку із певними історичними обставинами. В його проект не входили зведення будівлі економічного факультету УжНУ та пам"ятника Шевченку. Себто про єдність стилю вже давно не йдеться. Так що про "конструктивізм" розповідайте комусь іншому. Повторюю, в умовах нинішнього архітектурного хаосу газон біля ОДА нагадує футбольне поле без воріт. Якщо цю ділянку облагородять, кому від того стане погано? Краса і затишок радуватиме і наше покоління, і нащадків. Непотрібно це питання політизувати.

Наталка Майстренко 2012-10-17 / 21:55:54
Почитала коменти - серйозно, специ мову ведуть. А я просто жінка, дивлюсь на все жіночим поглядом і згадую свою старшу подругу - вчительку, яка завжди згадувала про жіноче мабуть відчуття "золотого січення". Каже : от йокнуло тут щось під лижечкою, значить воно саме те, що відповідає тим пропорціям, поняттю красивого, доречного і т.д. Можна підхід критикувати, звичайно, але як не архітектор, а небайдужа мешканка міста Ужгорода я вважаю, що треба зберегти існуючий ансамбль. Це - правда, для України він неповторний! Застосуйте свій талант десь в іншій місцині, пане авторе!

Ужгородець 2012-10-17 / 20:02:15
Ужгородка, наведіть, будьте такі ласкаві, якість характерні ознаки чеського конструктивізму чи функціоналізму, яким би не відповідав цей проект?

ужгородка 2012-10-17 / 19:19:16
Цитата: Втім, далеко не всім архітекторам до вподоби новий проект через «не відповідність всіх пропорцій, притаманних чеській архітектурі, конструктивізму». Так, на думку кошлишнього головного архітектора області, заслуженого архітектора України Олександра АНДЯЛОШІ проект дещо кітчевий: «На мою думку новий проект трохи чужий для тієї площі, рішення – кітчеве, тобто це нігілізм в архітектурі. Площа повинна бути відкритою, якою її задумував архітектор Крупка. До конструктивізму не підходить. Адміністративність площі, так би мовити, буде загублена. До того ж такий цікавий вигляд, який має площа сьогодні мало де зберігся. Якщо там будуть лавиці, фонтан, доріжки, то площа буде переповнена народом, а біля такої будівлі, як обласна адміністрація нічого робити матерям з колясками чи дітям, які купатимуться у фонтані».

Олександр 2012-10-17 / 19:09:41
Вражають коментарі.., незнаю як цю площу взагалі можна зіпсувати, оскільки небачу нічого ціного в теперішньому вигляді, але одне знаю напевно - вона потребує покращення вигляду. Як на мене проект цілком пристойний і має право на реалізацію. Щодо "архітектурних критиків" надіюсь серед них є кваліфіковані та компетентні архітектори, якщо так дуже хотілосяб побачити їхні ідеї (проекти)

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини