Голова Закарпатської облради Михайло Кічковський завітав на свято до кооператорів гірського краю

У Карпатському краї відбулися урочистості з нагоди одного з наймасовіших свят – Міжнародного дня кооперації з участю голови Закарпатської обласної ради Михайла Кічковського.

На Закарпатті, як наголосив голова правління облспоживспілки Василь Цап, відкриваючи торжество, систему споживчої кооперації представляють майже 4 тисячний загін кооператорів і близько 35 тисяч пайовиків, працюють цілі династії кооператорів, які свято бережуть і розвивають традиції галузі.

Не секрет, що споживча кооперація була і залишається тією структурою, яка органічно та невідривно вплетена у народногосподарський комплекс краю, з якою пов’язаний традиційний життєвий уклад десятків тисяч закарпатців різних поколінь. Більшість трудових колективів старається виконувати поставлені завдання сумлінно і з честю. Про що свідчать результати. Прибутки підприємства облспоживспілки у 2006 році сягнули 1 млн.636 тис.грн., тоді як у 2003 році вони складали лише 217 тис.грн. А за 5 місяців ц.р. – майже 640 тис.грн. Упевнено зростає, підкреслив Василь Васильович, загальний товарооборот, який у 2006 р. перевищив 100 млн.грн., не відстає й роздрібний. Із 325 організацій 322 – спрацювали у І кварталі ц.р. без збитків. І за цим усім стоїть сумлінна праця колективу, йому подяка й похвала.

Голова облради, вітаючи колектив від імені депутатського корпусу краю та облдержадміністрації, побажав кожному міцного здоров’я й процвітання в родинах і наснаги на розбудову краю і нашої України. Водночас зазначив, що приємно знати, що облспоживспілка Закарпаття зуміла довести свою життєздатність, а також продемонструвала серйозні наміри зайняти свою економічно–господарську нішу на ринку. Як результат, її фінансовий стан за останні роки є позитивним, більшість підприємств та райспоживспілки працюють з прибутками. Але оскільки професійні свята – це не тільки музика, квіти і гостина, а момент істини, коли мимоволі замилюєшся над тим, що вдалося із наміченого вирішити, а що ні, потішитись успіхам і визнати упущення, то сьогодні повинні сказати чесно чи то усю правду. Й не заперечуючи здобутків і позитиву визнати: все ще недостатньою є адаптація облспоживспілки до ринкових умов і методів господарювання.


Крім того, відбулися суттєві скорочення мережі роздрібної торгівлі, значна частина приміщень здана в оренду. Щось на зразок: і голова не болить. Але і це ще не все. Існує не писане правило: кооперація повинна любити людей, насамперед жителів сільських, у т.ч. й гірських, населених пунктів. Та правда в тому, що у багатьох присілках і селах краю, де депутати облради проводять прийом громадян, нема торгових точок кооперативної мережі. От приватні – інша справа, вони розвивається. А це означає, що втрачено контроль за якістю товарів, обслуговування тощо.

Так, відповідно до Закону України „Про споживчу кооперацію“ ви, зауважив Михайло Михайлович, маєте статус самостійної системи як масової громадсько–господарської організації. В процесі реформування відбувся перерозподіл власності. Але ж, підмітив голова облради, чому десятки об’єктів споживчої кооперації непридатні до роботи в сучасних умовах, розвалюються? Словом, є питання, на які потрібно знайти відповідь. А для цього необхідно налагодити тісну співпрацю із місцевою владою, депутатським активом, контролюючими органами і зайняти більш активну позицію в умовах жорстокої конкуренції з приватним сектором.

Споживча кооперація повинна більш послідовно, активно і наступально поглиблювати зв’язки з вітчизняними товаровиробниками, йти до людей, настійливо пропонувати свої послуги. Тим самим мімізувати наступ імпортної продукції, що, у свою чергу, дасть змогу піднести село, відновити заготівлю і переробку сільгосппродукції. Цієї весни, розповідав Михайло Михайлович, координаційна рада при голові облради з питань місцевого самоврядування провела виїзне засідання на Волині, за результатами якого голови Закарпатської та Волинської облрад підписали Рамкову угоду про торговельно–економічне, науково–технічне та культурне співробітництво тощо. І в рамках програми перебування закарпатської делегації на Волині відвідали підприємства, які раніше відправляли в нашу область 20 відсотків продукції. Сьогодні, скаржились волинські підприємці, – нуль.

Втрачені позиції і по експорту, а це, наголосив голова облради, – серйозне джерело прибутків. Так от, днями відбулася зустріч на рівні керівництва нашого краю з головою загальних зборів області Золо (Угорщина), під час якої йшлося про налагодження співробітництва в різних галузях народного господарства, у т.ч. й торгівлі. Ближчим часом області обміняються протоколами намірів. Будь ласка, підкреслив він, опрацюйте свої наміри співпраці і ми готові їх запропонувати угорським підприємцям з тим, аби допомогти вам заявити про себе на закордонному ринку. Невід’ємною складовою, далі вів Михайло Михайлович, успіху торгівлі є реклама товарів, впровадження нових виробів і т.д. Одним із таких джерел є комп’ютерна мережа – оперативна і дієва форма. Але на сайті «Укркоопспілки» Закарпатська область не привертає увагу переліком товарів, бо там таких одиниці – таке враження, що область не має що запропонувати.

Не можу промовчати, далі мовив голова облради, хоч це і не по – святковому, ще про один момент, який має місце в житті спілки. Це – ставлення працівників до своїх прямих обов’язків. Де ініціативні працівники, там і справи йдуть на лад. Де – ні, там домінує ситуація, за якої люди висловлюють невдоволення обслуговуванням, обурення поведінкою тощо.

Як бути? Бути хазяїном, акцентував Михайло Кічковський, і, звісно, господарювати так, щоб заробляти не тільки на зарплату працівників, а й на розвиток підприємства. Діяти спільно з владою усіх рівнів, депутатським активом, у якому, до речі , представлено 60 ваших працівників. Тобто, є кому відстоювати інтереси структури. То ж відстоюйте. У тому числі і питання використання майна.

Виступаючі ветерани облспоживспілки підтримали уболівання голови облради за справу і висловили упевненість у тому, що вони вірять у спромогу колективу та у те, що спільними зусиллями вдасться вже у скорім часі ситуацію переломити на краще.

На знак високої оцінки трудів Михайло Кічковський вручив відзнаки обласної ради та облдержадміністрації найдостойнішим і побажав наснаги у нелегкій, але потрібній суспільству праці.

Таким чином, Почесної грамоти Закарпатської облдержадміністрації удостоєні: продавець "Коопмаркету" Воловецького районного споживчого товариства Марія Брунцвик, завідувач відділу коопунівермагу Рахівської райспоживспілки Ганна Ворохта, викладач Мукачівського кооперативного фінансово–комерційного технікуму облспоживспілки Михайло Голянич, директор госпрозрахункового підприємства «Магазин «Кооператор» облспоживспілки Іван Кость, виконувач обов’язки голови правління Тячівського споживчого товариства Тячівської райспоживспілки Софія Матій, продавець магазину „ТПП“ с. Сюрте Сюртівського споживчого товариства Ужгородської райспоживспілки Ольга Товт, директор виробничого автотранспортного об’єднання облспоживспілки Михайло Чурило.

Почесною грамотою Закарпатської обласної ради нагороджено: завідувача гастроному №2 Солотвинського споживчого товариства Тячівської райспоживспілки Олександра Арделана, головного бухгалтера Великолучківського споживчого товариства Мукачівської райспоживспілки Наталію Гунтинович, старшого кухаря кафе «Кооператор» Хустської райспоживспілки Емілію Морозову, продавця магазину №9 «М’ясо» ВКП «Мукачівський міськкоопторг» Аттілу Свирида, кондитера хлібопекарні с.Керецьки ДП «Коопром» Свалявської райспоживспілки Віру Федорянич, токаря Хустської пересувної будівельно–комерційної фірми облспоживспілки Миколу Шеверю, інструктора з організаційно–кооперативної роботи Тячівської райспоживспілки Івана Шевченка.

В узагальненому підсумку сказаного окреслюється: для подальшого розвитку та примноження здобутків спілки належить зробити ще багато. Голова облради Михайло Кічковський вважає за необхідне дане питання розглянути обласній раді та місцевим радам спільно з правліннями й пайовиками з тим, аби визначити нагальні проблеми галузі з метою вироблення конструктивних підходів щодо їх вирішення.
Анна Романенчук та Владислав Бильов, сайт Закарпатської облради
06 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 2
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини