Закарпатські «регіонали» під вибори проводили соцопитування бюджетним коштом (ДОКУМЕНТ)

Документ, що його цього разу робить надбанням громадськості редакція інтернет-видання Закарпаття онлайн, є черговим свідченням захланності чинної влади і проливає нове світло на «війну соціологів», що мала місце перед останніми виборами.

Закарпатські «регіонали» під вибори проводили соцопитування бюджетним коштом (ДОКУМЕНТ)

12 жовтня 2012 року, тобто за якихось два тижні до парламентських виборів 28 жовтня, голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида видав розпорядження за номером 541 під назвою «Про фінансування видатків, пов’язаних із проведенням в області соціологічних опитувань». Ціна питання – 25 тисяч гривень. Інша річ, що результатів тих досліджень громадськість Закарпаття так і не побачила, хоча робилися вони за її кошт. Вони були використані виключно в інтересах правлячої на Закарпатті Партії регіонів.

На тлі багатогектарних «лісо-мисливських» апетитів  «регіональної» влади Закарпаття, її здатності дарувати гектари землі зовсім не бідним закордонним власникам ПрАТ «Закарпаттяобленерго», гендиректор якого балотувався в нардепи від ПР, ремонтувати дороги виключно у вотчині «регіонального» «губернатора» та планувати мільйони бюджетних грошей під нікому непотрібні, ба навіть злочинно-шкідливі проекти на взірець реконструкції площі Народної в Ужгороді, ці 25 тисяч – мізер. Але показовий. Бо скинутися по кілька тисяч кандидатам-«регіоналам» І.Бушку, М.Ланю, В.Ковачу, С.Деркачу та іншим, тим більше – за підтримки таких заможних однопартійців як директор Ужгородського коньячного заводу Володимир Гісем і Ко, не склало би жодної проблеми.  Але ж звичка вибудовувати власний добробут бюджетними грошима і громадським майном для «регіоналів» – непереборна. А тому, справді, значно легше вкрасти в сиріт найкращий в області дитбудинок під дитсадок, аніж збудувати новий.

Цікавий цей документ і в іншому аспекті. Незадовго до того, як рука голови Закарпатської ОДА і керівника Закарпатської обласної організації Партії регіонів Олександра Ледиди поставила підпис під публікованим нині документом, в Ужгороді «розгорівся» скандал, відомий як «війна соціологів». Ініціатором його став голова Закарпатського відділення Соціологічної асоціації України, доцент УжНУ Олександр Пелін, котрий публічно звинуватив своїх колег-соціологів та журналістів в оприлюдненні недостовірної інформації та перекрученні фактів. Тоді пан Пелін не навів жодних фактів чи цифр, які підтверджували його правоту.  А оскільки його скандальний виступ, який потім довго і смачно тиражували близькі до Партії регіонів ЗМІ, проходив у абсолютно непублічному форматі, без анонсу та за участі всього кількох «регіональних» журналістів, у відповідь прозвучали закономірні звинувачення в заанґажованості самого пана Пеліна і замовному характері його дій. Тоді ця заанґажованість була очевидною, але недоведеною. Нині ж отримала своє підтвердження. Бо, як вдалося з’ясувати інтернет-виданню Закарпаття онлайн, ті самі 25 бюджетних тисяч, про які йдеться у публікованому нині розпорядженні голови Закарпатської ОДА, адресувалися саме соціологу О.Пеліну.

Закарпаття онлайн попросило прокоментувати цю ситуацію колегу О.Пеліна, керівника Закарпатського інституту політичних досліджень, соціолога Віктора Пащенка. «В самому факті проведення соціологічних досліджень коштом обласної адміністрації нема нічого поганого, – констатував В.Пащенко. – Нещодавно в своїй публікації "Соціологія на паперті" на сайті Закарпаття онлайн я саме зробив наголос на тому, що влада, на жаль, не виконує указ Президента, на який у даному розпорядженні якраз і посилається. Важливо й те, про що ви вже сказали: справді, громадськість, яка, по суті, фінансує це дослідження, зрештою не бачить його результатів. Так сталося, до прикладу, і з соціологічним дослідженням, проведеним на замовлення Закарпатської ОДА в грудні 2011 року. Тоді ситуація була не менш абсурдною, але в дещо іншій якості. Заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло звернувся в облдержадміністрацію з офіційним запитом на отримання результатів того дослідження. І хоча в тому дослідженні не було жодної політики, йому під якимись надуманими приводами відмовили. Після чого тодішній начальник управління в по пресі та зв’язках з громадськістю в неофіційній розмові сказав мені прямим текстом, що «Ледида сказав не давати». Найпарадоксальнішим в цій ситуації попри те, що ви вже акцентували, є інше – патологічна нездатність самої влади розуміти і правильно розпоряджатися результатами таких досліджень.

Все це безглуздо, ганебно, але факт. Маємо те, що маємо. Те, чого, зрештою, всі ми варті...».

05 лютого 2013р.

Теги: соціологія, Пелін, Ледида, вибори, Пащенко

Коментарі

спостерігач 2013-02-07 / 22:56:29
ще й як використовує, їм цікава думка громадськості. І вони вміють впливати на неї!

А щодо державного кошту я можу відповісти так: пенсіонери теж отримують гроші із державного гаманця, але це не означає що кожен має право знати у кого яка пенсія.

ІВАН 2013-02-07 / 10:41:33
Соцопитування необхідно проводити. У т. ч. за державний кошт (із бюджету). У т. ч. із питань, які мають супільне значення. Однак ці опитування повинні бути доступними всім. Бо гроші, за які вони проводятся - то наші наші (всіх). Тому ми, платники цих грошей, маємо абсолютне право знати резудьтати.

Мих. Шимон з Хуста 2013-02-06 / 23:51:47
Іване Петровичу! А Ви чекали, що політика може бути чистою? У нашій "правовій" державі слідкують за людьми навіть у тюрмах Яскравий приклад - Тимошенко. (а не те, щоб зробили копії документів з ОДА!)
Для дописувача за ніком "гуцул" скажу, що пані Едіта й спідницю з себе продасть, аби бабло тільки привалило! Такі людішкі на нинішньому світі не дивина. Вона надіялась на те, що Каменяш пройде, а натомість коли він буде у ВР, той пообіцяв їй певні превелеї. Які? Ну, тут нехай кожен читач включить свою уяву.
Щодо впливу на ЗОШ Іршавщини, то від пані Едіти на цей сектор може бути тільки віртуальний вплив. Яскравий приклад - передвиборча робота на Хустщині по агітації посадовців за порславленого екскандидата Деркача. Тоді до роботи дуже-дуже активно (ну, напевно теж не задарма) вкючились в роботу: голова РДА Хустщини Горба М.І. та нач. відділу освіти Русин П.П., котрий нині не проти стати головою РДА, бо Горба вже пенсіонер. Про результат знаємо всі.
Врезультаті майже всі сільські голови агітували за Балогу (маємо на увазі ОВО №71), директори шкіл совєцької закалки прислужливо махали головами перед п. Русином П.П., а вчителі району, начитані інетовської дивини, віддали голоси близько 50/50.
О такі пироги, шановні!

Ярослав Глагола 2013-02-06 / 12:51:52
Усе буде добре! Наші вже на перевалі!

Іван Петрович 2013-02-06 / 11:48:55
Знаєте, я оце прочита, що ви тут пишете. Політика, політика, купи бруду. Але є тут і трохи інший момент. Нікому з читачів не прийшла думка, звідки у редакції ці документи? Я колись працював у державній структурі, і це не дуже добре. по крайній мірі для ода. Тепер публікують на сайта усю інформацію, а це з печаткою загального відділу. Зливають інформацію.. При чому судячи з усього таку, "як треба" Сумні справи.

гуцул 2013-02-06 / 11:13:18
А в Сваляві взагалі застник голови РДА Грабарь Едіта яка є районним депутатом ПР і партійним членом ПР проводила агітаційні роботи за БЮТ і за кандидата в депутати Кеменяша !!! Тому що вона е його наставниця і на місцях взагалі грають 3 стандарти !!! Такі і маемо по Сваляві результати підпорядковані їй ЗОШ міста на який вона мае прямий вплив підтримуюють БОТ і кандидата Камиша люди робіть висновки вона задля влади продала свої ідеї !!! Ганьба та сором !!!

Мих. Шимон з Хуста до виборця 2013-02-06 / 00:00:12
Шановний «ВИБОРЦЮ»! Я розкрию Вам величезний секрет!!!
Не звертайте уваги на «журналіста». Його важку долю такого собі ітнернет-писаки спіткали відомі мені люди. Вірніше не те, що відомі мені особисто або я знаю про їх якісь особисті дії. Ви просто прослідкуйте за його коментарями у майже всіх Закарпатських інтернет-виданнях. Знаєте хто у всьому винен? Це браття на прізвище Балога. Це люди страшні!!! Ці люди на стільки «попили крові» у «журналіста», що за останні роки й на нині сняться йому у страшних снах. «Журналіст» ненавидить їх так сильно, що не гадав би відправити їх на далекий і загадковий Марс. Причому назавжди і безповоротно! Як казав мій один знайомий, «это ненависть до костей мозгов».
Натомість не можна не відслідкувати ту тенденцію, яка тягнеться за паном писакою-«журналістом» останній період: він дуже терпеливо, я б сказав навіть з легоньким трепетом і теплим вітерцем в душі дує на провладних папіків. Це і Ледида, і Антал, і Ланьо, і Чубирка та інші, ну і ніяк не обійдеться без вельмишановного невдаху соціаліста-регіонала Деркача. «Журналіст» - це банальний дуполиз, за котрим тягнеться багато чого ще з радянсько-прокучмівських часів. Він нагадує мені навіть совецького товариша Джабраіла у сцені сватання глави району т.Саахова до Ніни у комедії Гайдая «Кавказька полонянка». Це ніби сьогодні: йде начальство, пихато, поважно, парадно, а такий собі «джабраіл» біжить поруч, потираючи руки і обов`язковою з повсякденною думкою: «чим би ще прислужити, аби не прогнали»?
То ж не беріть до уваги. Він не перестане діставати нас своїми «розумними мнєніями» навіть коли поміняє нік! Це вже не звичка - писати, це діагноз…

виборець 2013-02-05 / 20:30:13
до журналіста 2013-02-05 / 14:52:48

Пропозиція до Вас. Напишіть пост на ЗО про «розкрадання» минулої влади, бажано з посиланнями на документи, і я щиро Вас підтримаю. Повірте на слово, що мені є що «додати» про часи «балогану» на Закарпатті з О.Гаваші, М.Кічьковським, О.Кеменяшем, і т.д.
Поки що, вибачте, коментуються приклади «пакращенців». Що було, то минуло.
Пам’ятати звісно треба, але тема все ж таки інша.
Тому і підозрюють Вас у заангажованості.
Відповідь у стилі «сам дурень» чи «згадайте, як було у минулому» жодним чином не оправдовує діє теперішньої влади.
Ви не згідні?

Ярослав Глагола 2013-02-05 / 18:04:18
Як на мене, коментарі занадто критичні та категоричні! Насправді трапилася технічна помилка, коли хлопці з ОДА переплутали свій "общак" з державним бюджетом. І все через надмірну та непосильну роботу і занятість державними справами.

МѢСТНЫЙ 2013-02-05 / 17:53:18
а что не так?
"освоили" (распилили) бабло. ну всё как надо!

GONZa 2013-02-05 / 15:54:48
шандор 2013-02-05 / 15:06:50 красава

шандор 2013-02-05 / 15:06:50
Пелін красава :-)

Журналіст 2013-02-05 / 14:52:48
Щодо питання моєї заангажованості... тут без коментарів))) думаю, якщо я на цьому сайті виступаю проти когось, окрім партії регіонів, то автоматично потрапляю до категорії "заангажованих".

щодо попереднього свого коментаря, то я мав на увазі, перш за все, те, що будь-яка політична сила (в тому числі і всі, котрі були тут до регіоналів і ті, що, напевне, будуть після них) крали і крастимуть так само. такий вже у нас менталітет. як би прикро це не звучало... і зайвим підтвердженням прогнилості нашого народу є, перш за все, наші політики. кого запропонували, кого вибрали, того і маємо. от і все. просто набридло бачити, як одну і ту саму політичну силу звинувачують у всіх смертних гріхах тільки тому, що вона при владі. згадайте, що було при попередніх "владах"! дуже у наших людей пам"ять коротка... дуже...

виборець 2013-02-05 / 13:50:41
до журналіста 2013-02-05 / 12:10:22

В усьому з Вами можна погодитись, підстави до Ваших висновків є безперечно. Особливо по «позиціям» ЄЦ-у (але не всього Мукачева!).
Крім одного і основного - «змиріться».
Ні, «журналісте», саме цього і хоче діюча влада, намагаючись примирити суспільство з думкою, що по іншому не буває.
Буває, і є далеко непоодинокі приклади! На жаль, поки що не на Закарпатті.
І завдяки, у якійсь мірі, таким, як Ви «журналісте».
Маєте пропозиції щодо публікації результатів соцопитувань за держ. рахунок - напишіть. Ні, тоді Ви змушуєте погодитись з «сорри» щодо Вашої заангажованості.

сорри 2013-02-05 / 13:32:31
Ужгородко, таке враження, що "чукча нє чітатєль, чукча - пісатєль". Прочитайте, про що ййдеться в статті і що пишуть коментатори. В бюджет не закладене соцопитування для Партії регіонів і наступна політтехнологія ПР з залученням Пєліна.

Ужгородка 2013-02-05 / 13:21:08
Ці кошти передбачені в обл бюджеті.Що тут не так?Чому не кричите тоді,коли такі ж суми йдуть щороку кожному високопосадовцю з бюджета на оздоровлення,наприклад?

сорри 2013-02-05 / 13:17:06
2 журналіст

Ви явно придворний журналіст ПР. До чого тут "можливість"? Якщо є "можливість", то це нормально - розкрадати державу? такі як ви легітимізують злодійство і корупцію, а потім плачуться, як їм погано жити у цій країні.

Я не адвокат ЄЦу, однак ви і тут перебрали. Сколоченою на крові є не "мукачівська імперія", а та, яку організував губернатор Ледида - Антал, Ланьо і Чубирка відверті бандити, які грабували людей і чиї руки - по лікоть в крові.

Журналіст 2013-02-05 / 12:10:22
При чому тут звичка чи корпоративний дух?)) У людей є можливість - вони нею користуються. Таке враження,що якби при владі у цей момент була інша партія, то всі її представники ходили б голі-босі і віддавали останній свій шматок хліба нужденним. Змиріться: ви живите в Україні, і такий ви вже народ - якщо вам дадуть можливість хоч якось збагатитися (законно чи не дуже) то ви нею скористаєтеся. Незалежно від партійної приналежності. Думаю, сколочена на крові мукачівська імперія - явний тому приклад.

Ужгородець 2013-02-05 / 11:13:10
Це у них не звичка це такий корпоративний дух

жур-т 2013-02-05 / 10:08:51
Злодій він і в Африці злодій

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини