Депутатством по сирітству

Під приватні та політичні інтереси обласні депутати ліквідували найкращий сиротинець Закарпаття

Депутатством по сирітству

Каюсь: за інформаційним перенасиченням, що супроводжує нинішнє життя, я також не одразу розгледів недобру суть всієї тої історії, що склалася довкола виноградівського дитбудинку "Берізка". І попри те, що різнопланової та різновекторної інформації на цю тему, з окремих пазлів якої за бажання можна було скласти цілісну картину того, що відбувається, в інформаційному просторі Закарпаття не бракувало, інертність побутового і журналістського мислення не давали змоги зупинитися, зафіксуватися і задуматися – чому так? ...кому це все потрібно? ...і хто за цим стоїть?..

Йдеться про сиріт. Про десятки маленьких складних життів і доль, що їх вкотре поклали на жертовник чужих амбіцій і захланності. Нагадую про них не тому, що піднімати тему сирітства як прапор боротьби за ідеали добра та справедливості стало нині модно. Бо, насправді, навіть політична кон'юнктура останнім часом захлиснулася і замовкла в шаленому, потужному потоці безпринципної жадібності, що поглинає край і країну. Хапають всі, хто може, і що можуть. А тому хотілося просто, щоби бодай одиниці з тих, кого несе в цьому всепоглинаючому потокові, згадали про свою людську подобу і отямилися. Хоча б одиниці... І їх буде достатньо, аби не згасла остання надія ...

Коротко: цієї п'ятниці на сесії Закарпатської облради роздерибанили сирітське майбутнє. Точніше, у кількох десятків сиріт відібрали його нинішню, існуючу добру якість, не потурбувавшись хоча б пообіцяти щось більш-менш співвідносне на майбутнє. Йдеться про те, що одним натиском кнопки для голосування було знищено найкращий в області дитбудинок – Виноградівський дошкільний навчальний заклад (дитячий будинок) інтернатного типу. За таку постановку питання проголосували 92 із 99 присутніх в залі депутатів.

Звучали красиві слова. Про те, що дітям потрібні добрі умови, родинні любов, тепло і ласка, котрі, мовляв, можна створити тільки в дитячих будинках сімейного типу, про добрі наміри... Говорили про дітей. Але дітей ніхто не бачив. І не хотів бачити. Бо вони не вписувалися в СХЕМУ. Ба навіть – заважали...

Подивіться ось ці фотографії. Це і є той самий дитбудинок "Берізка", про який мова. Тобто, те саме, чого на сесії позбавили цих дітей.

Ви певні, що самі діти хочуть, щоби їх цього позбавляли? Ви впевнені, що позбавивши цього, їм запропонують щось краще?..

Що найпарадоксальніше у цій ситуації, попри те, що "Берізка" по факту "належала" обласній владі, сама влада до отієї якості, що її можна побачити на цих фото, доклалася мінімально і формально. Дитбудинок – не потьомкінсько-шахтарське село, де "бабло" треба "загрібати" шаленими темпами – поки не відібрали. На сиротах "відкати" неможливі хоча б тому, що держава по відношенню до них зовсім не щедра. А тому пріоритетом для "регіонального" чиновництва нині є будівництво в Тереблі. Принаймні, до кінця грудня, коли невикористані гроші замість приватних кишень мають перенаправитися назад в держбюджет.

Донедавньому багаторічному керівникові "Бе

Ганна Велеган з дітьми

різки" Ганні Велеган "відкати" були ні до чого, а тому вона намагалася зробити добре не собі, а дітям, що волею долі опинилися під її опікою. І для цього і колектив тримала в жорсткій дисципліні, моментально звільняючи за найменшу провину, спрямовану на дітей, і спонсорів знаходила, запровадивши серед можновладців моду на допомогу сиротам і сиротинцеві. Діти тут мали все і по найвищому рівню – від побуту і до відпочинку по морях і закордонах. Проблема тільки в тому, що комусь те, що зробила Ганна Велеган зі своїм колективом, просто муляло очі, бо чітко показувало, як треба працювати і як не треба красти, а хтось довго мріяв накласти свою лапу на те, що творив не він, що належало не йому, але що виглядає так якісно і тому – спокусливо. Через те її позбувалися довго і наполегливо, змусивши, зрештою, в червні таки написати заяву на звільнення за власним бажанням. І тоді "бастіони" "Берізки" впали перед напором безпринципності...

У депутатському вирокові, винесеному в п'ятницю "Берізці", зконцетрувалися, схоже, "регіональні" інтереси багатьох рівнів. Від містечкових до загальнообласних. Про перші, а саме – про давню мрію формального (бо хіба існує політика на районному рівні?) виноградівського бютівця Еміла Токача поставити керувати престижною "Берізкою" власну дружину, достатньо писав виноградівський тижневик "Чорна Гора". А що пан Еміл є кумом впливового виноградівського "регіонала" Юрія Довбака, близького до "губернаторського" першого заступника Івана Бушка, то тепер і зовсім стає зрозумілою та неприкрита "логіка", що підвела "Берізку" під владну сокиру.

Сироти не голосують. Сироти – не електорат. А тому в контексті майбутніх виборів головному (після, звісно, "губернатора" Ледиди) регіоналові Закарпаття Іванові Бушку до них байдуже. Рідна Виноградівщина, відповідно до політичних домовленостей, оприлюднених нещодавно сайтом Закарпаття онлайн , – його основний плацдарм на шляху до досягнення омріяної мети – депутатського крісла в українському парламенті. А "Берізка" – один із засобів. Наряду з ФК "Севлюш", який після "облагодіяння" Іваном Івановичем, тепер справно з'їдає районний бюджет в частині всіх витрат на спорт, і православною церквою Московського патріархату, під штукатурення якої під "доброчинність" Івана Івановича негайно і одностайно "добровільно" нагнулися місцеві підприємці – незалежно від віросповідання чи, навіть, його повної відсутності.

Ідея з тим, як схоснувати безперспективну в електоральному плані "Берізку" на користь вимріяному нардепству, "геніальна" до неможливості. Сиріт з "Берізки" просто поміняють на інших дітей. Тих, у яких є батьки. Які, відповідно, зможуть голосувати.

Саме таку перспективу – перетворення з сиротинця в дитсадок на 220 місць, і закладено в проголосованому в п'ятницю депутатами рішенні. Розрахунок простий: обурення з приводу безпринципності влади буде немасовим і нетривалим, а вдячні батьки, чиї діти купатимуться в дивовижному "сирітському" басейні, харчуватимуться з чудової "сирітської" кухні і гулятимуть в райському дворику колишнього сиротинця, навряд чи мучитимуться докорами сумління і, з великою ймовірністю, трансформують свою вдячність у "плюсики" навпроти прізвища Бушко в бюлетенях на майбутніх виборах.

Іван Бушко особисто  опікувався темою перепрофілювання "Берізки"

Саме тому Іван Іванович особисто (попри те, що гуманітарна сфера в ОДА належить до компетенції Івана Качура) опікувався темою перепрофілювання "Берізки": проводив відповідні наради, на яких гасив невдоволення колективу, особисто приїжджав заклад. І добився того, чого прагнув.

Депутати голосували практично всі і одностайно. Бо в обмін за "Берізку", ужгородський "Спартак" і деякі інші вимріяні пункти порядку денного регіонали, відповідно, розплатилися з колегами з облрадівської партійної більшості голосуванням за інші пункти цього самого порядку денного.

А що сироти? Перед отим цинічним сесійним голосуванням по "Берізці" говорилися гарні слова про про сімейні дитбудинки, де діточки мали б жити по 5-6 чоловік. Для нинішніх понад чотирьох десятків маленьких мешканців "Берізки" (саме до такої кількості примусово скоротили дитяче "населення" закладу напередодні його закриття) таких нових домівок мало би бути збудовано принаймні 8. Хтось чув про їх відкриття? Чи, хоча б, про перспективу їх здачі найближчим часом?..

Цих маленьких сиріт просто списали. Незабаром їх порозпихують по інших дитбудинках – далеких від того еталону якості, яким була їхня "Берізка". Таких в області ще вистачає – недофінансованих, проблемних. Без басейну, душів і сучасних медкабінетів. Але саме тому не цікавих нікому...

Що ж, дітей і справді можна прибрати. Подалі з очей і від (у кого ще зосталося) сумління.

Але питання залишиться. Одне для всіх активних фіґурантів цієї історії.

Хіба можна збудувати свої щастя й добробут на сирітських сльозах?..

06 листопада 2011р.

Теги: дитбудинок, сиротинець, сироти, Бушко

Коментарі

777 2014-10-06 / 17:42:31
Сюди доклала руки і Якімеліна. Мало ще дітей продала

О.Д. 2011-11-08 / 13:30:00
Не думав, що це відбудеться так швидко. Однак ця стаття саме з цього і починалася: "навіть політична кон'юнктура останнім часом захлиснулася і замовкла в шаленому, потужному потоці безпринципної жадібності, що поглинає край і країну. Хапають всі, хто може, і що можуть."

Оскільки тема втратила конструктив, а на таких, як ви, часу я не маю, закриваю коментування. Бажаю вам не вдавитися вкраденим.

Стоматолог 2011-11-08 / 13:22:00
Олег Диба
Прочитайте статтю 6 по цьому посиланню http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2342-15
і вам стане зрозуміло, що Чинадіївський дитбудинок скоро також закриють

О.Д. 2011-11-08 / 13:20:00

Стоматолог, цитата Балоги була на нашому сайті, тому вам не треба утруждати себе її повторним вкладанням у мої вуха...


Я запитую: ці 50-60 дитбудинків уже збудовані? Ні? Тоді про що мова? Запитую повторно: куди діватимуть 500 нових сиріт наступного року? "Берізку" ж ви загарбали...


Басейн вам спокою не давав?.  Думаю, що цей басейн вам ще вернеться. Я не лякаю і, тим більше, не бажаю вам нічого злого. Просто знаю, як повертається зло. В даному випадку те, яке ви ініціювали і втілюєте.


п.с. Тепер щодо вашого Януковича. Замість повчати всіх, що треба робити в плані забезпечення сиріт достойними умовами, у нього є перманентна можливість віддати під їх потреби житловий комплекс у Межигір'ї...

Виноградівець 2011-11-08 / 13:15:00
Коментар анонім, 08.11.2011 13:10 мій.
До стоматолога... якшо тебе не взяли на роботу до малих діток, яким по суті ще не треба стоматолога, то такий ти стоматолог. Нормальні стоматологи відкривають свої кабінети і в чергу до них треба записуватись на тиждень вперед. З цього я роблю висновок який ти "стоматолог".

2011-11-08 / 13:10:00
Стоматолог, 08.11.2011 12:54
Бачу очі дітей не на фотках, а в церкві, куда їх водять, на концертах, де вони виступають, на вулиці, де їх постійно зустрічаю.....
Розум (думало) міряється не якимось мірилом, а результатами роботи. Скажи ЯКІ результати роботи в ПРдунів за майже 2 роки?

Стоматолог 2011-11-08 / 13:10:00
Олег Диба
Ви так швидко відповідаєте, як усі журналісти. Швидко - це не означає правильно, не означає точно. Отже самі Ви чукча-пісатель. Балога казав "Рішення виважене. Але ми будемо виглядати тоді по- людськи, коли на Закарпатті не буде інтернатів, а діти-сироти житимуть у будинках сімейного типу, по створенню яких ми дотепер були в лідерах. Діти повинні мати батьків. Тому потрібно більше уваги приділяти охопленню сиріт сімейними формами виховання. Також вважаю, що нам необхідно підготувати пропозиції: як ми наступного року будемо розвивати мережу дитячих будинків сімейного типу. Якщо підходити до цього системно, то за один рік в області необхідно відкривати 50-60 таких закладів, в кожному з яких перебуватиме не менше 5 дітей. Це і створення нових робочих місць, і якісне виховання дітей. Також у наступному році необхідно прийняти ще одну цільову програму – відкриття соціальних гуртожитків для дітей-сиріт, які завершили навчання у школі. Ми маємо турбуватися про сиріт й тоді, коли вони вже стають повнолітніми. Тим більше, що на Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дітей Президент України Віктор Янукович наголосив на необхідності вирішення проблеми забезпечення дітей-сиріт житлом. І в цьому напрямку ми й повинні рухатися"
А я ні на що не зазіхаю.

Олег Диба 2011-11-08 / 12:57:00

Стоматолог, сирітське щастя - не тільки у басейнах і кондиціонерах, але і в них також. До чого тут оце примітивне порівняння "Берізки" і Чинадіївського дитбудинку? Всім і без того зрозуміло, що вони не тотожні, тобто - чимось відрізняються. Зрештою, я вже чітко написав - виноградівська "Берізка" - найкращий дитбудинок Закарпаття, Чинадіївський - також один з найкращих. Однак, повторю (бо, очевидно, у вашому випадку, як в анекдоті - "чукча не читатель, чукча - писатель"), що, як повідомила керівник служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлана Якімеліна, ЩОРОКУ на Закарпатті з'являється 500 нових сиріт. Це при тому, що інші, які "з'явилися" у всі попередні роки, не щезають, за винятком невеликої кількості усиновлених. Так от, "Берізка" з Чинадієвом" не покривають потреби в забезпеченні якісних умов для цих діточок. Як озвучив на сесії Віктор Балога, для того, аби забезпечити таку кількість дітей добрими умовами, потрібно збудувати 60-70 дитбудинків сімейногго типу. ТРЕБА ЗБУДУВАТИ. Бо вони не збудовані. Тому частина з цих діточок, і так обійдених долею, нині перебувають в ЖАХЛИВИХ умовах інших дитбудинків, про які ми зараз не говоримо. Проблема - комплексна, і справа не тільки в сиротах з "Берізки" (хоча і в них також). При цьому ви ще хочете вкрасти в них те, що є доброго, звузивши "зону добра" співвідносно до своєї жадібності. Яка, взагалі, гарантія, що такі, як ви, не зазіхнуть завтра на Чинадіївський дитбудинок, аргументуючи це тим, що в області ще достатньо дитбудинків загалом?


Ви захланні до неможливості. І сирітство цій вашій захланності, як бачимо, не перепона. Очевидно, і я вас не зможу зупинити. Зрештою, я зробив те, що ма зробити. Вам же просто нагадаю, те що ви, може, забули, або й не знали: Бог палицею не б'є. І вам наврят чи вдасться вибудувати свої щастя і добробут на сирітських сльозах...

Стоматолог 2011-11-08 / 12:54:00
Виноградівець
Не взяли. А Ви міряли у кого скільки того чим треба думати? Чи ви по очах на фотках визначаєте все... А не підскажете, на якому сайті можна побачити фото батьків м. Виноградова для дітей яких не вистачило місць у дитсадках міста?

Виноградівець 2011-11-08 / 12:44:00
Великий стоматолог,
...тебе шо на роботу в Берізку не взяли? І через це ти всі болячки явні і уявні приписуєш Берізці? Подивися на очі тих дітей, які на фотках. І в житті там діти ЩАСЛИВІ. А чи будуть вони щасливі в Чинадієві? Таким питанням, ні ти, ні вся банда ПРегіонів не задумувались.Вам це ні до чого, і власне нічим думати.

Стоматолог 2011-11-08 / 12:27:00
О.Д.
Може у Чинадієві є кондиціонери, яких нема у Виноградівському дитбудинку? Та чи у басейнах і кондиціонерах сирітське щастя?

жупан 2011-11-08 / 10:59:00

Но, Жаливо, і требало ти, ковдуше єден, кывати ґазду сього сайту на своїв інтернетовів стінгазеті? Ци то случайность, ош каждий раз, кой вкусиш Дибу за п'яту, в писок получать твуй несеренчливий, ги і ти, брат Бушко?

О.Д. 2011-11-08 / 10:43:00
У Чинадієві точно нема такого басейну. І це вже достатньо само по собі. Не роззявляйте, будь ласка, на нього свої захланні анонімні писки. Залиште його сиротам.

Стоматолог 2011-11-08 / 10:40:00
О.Д.
А що, у чинадієві немає логопеда, лікаря-педіатра та психолога?

Микола Староста (Жалива) 2011-11-07 / 22:48:00

Пане Старосто, до вибачень за паскудства, які ви вивішували на своєму сайті, вас тут не буде. Адмін

KK 2011-11-07 / 20:55:00
'Це змусить відкривати найбільш прийнятні для дитини інтернатні заклади, а не зберігати наявні інтернати або робочі місця.'

Не смішіть курей (як ви любити казати Жаливо)! А чому ви і ваш брат Бушко, найкращий і найбільший дитсадок у краю закрили? Що, дитсадок 'Берізка' якось не 'прийнятий для дитини' в якомусь розмірі чи стандатність?? Стидайся Жаливо...стидайся!!!

'«Гроші ходять за дитиною».'

А як звісно, такій злодії і аферисти як і ви і ваш брат 'ходять за грішми'!!!

Стидайся Жаливо, стидайся!

Микола Староста (Жалива) 2011-11-07 / 20:43:00

Пане Старосто, уУ вас є свій ресурс, на якому ви публікуєте різні пасквілі. Для чого вам публікуватися тут? Слави захотілося? Адмін

О.Д. 2011-11-07 / 20:01:00
Стоматолог, 07.11.2011 12:29
-----------------------------------------------------------------------
Знов анонімна брехлива кляуза...

Її автора, безумовно, не цікавить те, що у "Берізці" працювали два логопеди, лікар-педіатр, психолог...

KK 2011-11-07 / 18:19:00
Справді питання лунує, якщо кількість без тульних дітей на закарпатті зростає кожного року на 500, то на якого чорта 'мудриці' на подобі Бушка і інші, задумали закрити най більший і гарніший дитбудинок у районі??. Ця стаття уже треьтий день являється по інтернеті, і ще нічого не чути від АНІ ОДНОГО ОБЛАСНОГО ДЕПУТАТА який голосував за цього???...Щось тут дуже, аж дуже круто смердить панове!!!

Стоматолог 2011-11-07 / 12:29:00
У Чинадіївському дитбудинку працює лікар-стоматолог у відповідно обладнаному кабінеті, у Виноградівському ж обладнання ржавіє у підвалі, а посада лікаря стоматолога була багато років вакантною за правління Велеган Ганни Іванівни, і це попри прохання прийняти на роботу стоматолога. Отака турбота про сиріток...

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини