Промоутер русинства. В Івано-Франківську гостював професор Магочій

В Івано-Франківську відбулась презентація нової книжки канадського професора та громадського діяча Павла-Роберта Магочія (Пола Магочі) «Україна: історія її земель та народів», що побачила цього року світ в Ужгороді у видавництві Валерія Падяка, в котрій взяли участь модератор цього заходу проректор Івано-Франківського національного університету ім. В. Стефаника Ганна Карась, яка познайомилась із П.-Р. Магочієм у Пряшеві (східна Словаччина) та запросила його відвідати Прикарпаття, а також вчені-історики цього ВНЗ і журналісти.

Промоутер русинства. В Івано-Франківську гостював професор Магочій

Постать 67-річного професора історії та політології Торонтського університету (Канада), що народився в сім’ї угорця та карпатської русинки у м. Енрлвуді (штат Нью-Джерсі, США), автора альтернативної до «історії України» Ореста Субтельного наукової праці з однойменною назвою, «ілюстрованої історії України» та матеріалів з історії Галичини, біографії митрополита Андрея Шептицького тощо.

Постать П.-Р. Магочія сприймається у світі далеко не однозначно. В Україні цього вченого вважають духовним лідером та інтелектуальним промоутером сепаратистськи налаштованих так званих карпаторосів (закарпатських українців), які ідентифікують себе окремим, четвертим після росіян, українців та білорусів східнослов’янським народом, таким собі «народом нізвідки». Претензійно наукове обррунтування цього четвертого східнослов’янського народу знаходимо саме у вельми контраверсійній монографії П.-Р. Магочія «Народ нізвідки», яка, як вважають деякі українські інтелектуали, «нічого спільного з наукою не має, а є  звичайнісінькою маячнею з політичним підтекстом, призначеною для простолюду із закарпатських долин та полонин».

— Нинішній світ переживає складні трансформаційні перетворення, — сказала, відкриваючи це доволі представницьке зібрання Ганна Карась. — Дійовою особою цього трансформаційного перетворення світу є наш гість, творець так званої альтернативної історії Павло-Роберт Магочій, автор доступного кожному академічного шедевру «Україна: історія її земель та народів».

Своєю чергою видавець української версії цієї книжки Валерій Падяк зазначив, що XX століття було часом війн. XXI століття повинно стати добою діалогу культур. Принаймні так вважає професор П.-Р. Магочій, що був очевидцем радянського вторгнення в Чехословаччину 1968 року та чи не єдиним серед сучасних науковців, хто принципово не користується інтернетом, а залишається, за його власними словами, маргіналом, який вивчає різні речі ззовні. В. Падяк також сказав, що у  презентованій книжці її автор заторкнув маловідомі або майже невідомі українцям аспекти їх минулого. Зокрема, свідомість людини українського пограниччя, застосувавши мультикультурний підхід до вивчення української історії, інтегруючи її тим самим у західну наукову парадигму.

— Досліджуючи історичні факти, що лягли в основу презентованої праці, — сказав 
П.-Р. Магочій, — я виходив із того, що українці не є єдиним корінним народом України. Поряд з ними корінними народами є також поляки, євреї, карпатороси тощо. Можливо, саме тому я принципово відмовився від вживання у своїй  науковій розвідці термінів «національні меншини» та «титульна нація», бо переконаний, що XXI століття не є століттям національних держав. До речі, цю думку я вперше оприлюднив у своїй статті «Кінець національних держав» ще наприкінці 80-х років минулого століття...

У контексті сказаного професором виникає запитання: чому він надає стільки уваги національному  питанню, якщо він такий «космополіт»? Під час презентації своєї нової книжки для українських читачів п. Магочій словом не обмовився про те, що є не тільки почесним головою «Общества подкарпатских русинов», зареєстрованого 20 лютого 1990 року за прямою вказівкою Закарпатського обкому КПУ, а й  ідеологом політичного неорусинства, покликаного послабити та дезінтегрувати український народ у період розпаду СРСР. До речі, перші спроби реалізувати цей політичний антиукраїнський проект припадають на середину 50-х років минулого століття. Розсекречені документи з архівів тодішніх спецслужб Чехословаччини однозначно засвідчують спроби керівників радянських академічних установ, зокрема інституту етнографії ім. М. Міклухо-Маклая Академії наук СРСР у нових постсталінських реаліях дезінтегрувати український етнічний простір. Щоправда, за нез’ясованих обставин реалізацію цього кремлівського проекту зі створення «четвертої східнослов’янської нації» було чомусь зупинено. Однак на початку 90-х усе ті ж кремлівські геостратеги відшукують в архівах цей неорусинський проект, що таїв у собі величезний потенціал дезінтеграції української нації, яка в той час піднімалася з колін. Для підсилення інтелектуального та організаційного потенціалу цього проекту з Москви до Ужгорода відрядили декількох  високопоставлених функціонерів ЦК КПРС — майбутнього нардепа із фракції комуністів в українському парламенті івана Миговича та головного редактора авторитетного московського журналу «Советское словяноведение» професора івана Попа, які й дотепер відіграють ключові ролі в неорусинському русі на Закарпатті й активно співпрацюють із професором П.-Р. Магочієм.

Варто зазначити, що під час презентації своєї книжки «Україна: історія її земель та народів» в Івано-Франківську професор П.-Р. Магочій був не вельми багатослівним. Парируючи доволі делікатні закиди місцевих науковців Володимира Кафарського, Володимира Великочія та івана Моналатія про не зовсім наукове його обррунтування існування карпаторусинського народу, гість із Торонто лише сказав: «Чому маленька спільнота люксембуржців на заході Європи має право на свою національну самоідентифікацію, а карпаторусинам, які компактно проживають у самісінькому центрі цього континенту, ви у такому праві відмовляєте?..». Отож тезу про «постнаціональний світ» професор застосовує вибірково.

Не велася, на жаль, на цьому зібранні мова про так зване політичне русинство на теренах Срібної землі, тобто Закарпаття, до якого гість  — президент Світового конгресу русинів має, як стверджують компетентні джерела, якнайбезпосереднішу причетність. Зокрема, про його ставлення до діяльності свого давнього приятеля — священика УПЦ Московського патріархату з Ужгорода отця Дмитрія Сидора, який закликав українську владу повернути Закарпаттю статус автономної республіки та публічно заявляв про нібито насильницьку українізацію карпаторусинів, яких після приєднання цієї області до СРСР документально  ідентифікували як українців.

Тож ми бодай навздогін запитаймо у шановного канадського гостя: хто ж насправді цей професор Магочій — блискучий стиліст і талановитий автор контраверсійних історичних студій, альтернативних традиційній українській історіографії, котрий вважає, що будь-яка людська спільнота має право на власну національну самоідентифікацію, чи інструмент у хитромудрих багатоходових комбінаціях кремлівських геополітичних стратегів?

Роман Гладиш, "Галичина"

28 вересня 2012р.

Теги: Магочі, русин

Коментарі

Щорс 2012-10-05 / 14:28:05
Русинське питання може вирішитись тільки і виключно в загальноєвропейському контексті внаслідок процесів чергового перерозподілу територій між сильними світу сього, а таких, як відомо, тільки у минулому столітті було щонайменше два, які безпосередньо мали відношення до Підкарпатської Русі. Ніхто не дасть гарантію, що подібне не виключено у столітті нинішньому. Головне питання полягає в тому, щоб на час, коли відбуватимуться ці процеси на закарпатті знайшлись дійсно сильні особистості, як інтелектуально так і політично, і що не менш важливо, - фінансово,які могли б бути провідниками таких процесів. І упаси Боже бачити таких в особі нинішніх прокремлівських блазнів на чолі з Сидором.

ЛЮБИТИЛЬ ПАСУЛЇ ПУДБИВАНОЇ 2012-10-02 / 18:21:12
Падяк написав сисю статтю - вер у воду камінь,
и пішли круги...
Нікого з русинів Магочі вже не інтересує,
ані Жидюк Падяк..
Всіх болить проблема русинська - звідси так багато коментів.
Усьо !

Ужгород 2012-10-01 / 18:06:35
Магочій вчергове набрехав у своїй книзі.Бо пише протилежне тому, що писав у "Народі нізвідки". Дуже вже хоче, аби його визнали в Україні вченим. Шкода, що знаходяться люди ( в даному разі проректор-галичанка), які за долари заглянуть американському брехачеві не тільки до рота. Таких "учених" як Магочі в Україні, як собак нерізаних -- сотні і тисячі.

МѢСТНЫЙ 2012-10-01 / 12:47:21
а если по теме: на самом деле г-н Магочи уже по меньшей мере три раза менял свое отношение по "русинскому вопросу" (в смысле народ - не народ).
он озвучивает свою концепцию в зависимости от того, с кем, как и когда общается, для кого предназначена книга, кто её грандодатель и т.п.
т.е. даже с ним всё очень непросто.
в своё время встречался с ним лично - однозначно умный, талантливый человек. но... недостаток желаемых средств к существованию и непомерное тщеславие толкают его временами на стезю политического этно-мифотворчества...

МѢСТНЫЙ 2012-10-01 / 12:41:05
2Олег ("...других - посадити на те місце, на яке вони заслуговують...")

на кол? сколько раз уже предлагал!

ля Олег Диба 2012-09-29 / 20:36:03 2012-09-30 / 12:29:53 2012-09-30 / 14:29:25

Повторюю ще раз: назвіться своїм іменем, тоді і побесідуємо. Олег Диба

Для Олег Диба 2012-09-29 / 20:36:03 2012-09-30 / 12:29:53

Хочете спілкуватися на цю тему – робіть це відкрито, під власним і прізвищем. З анонімами не спілкуюся і, тим більше, не дискутую. А Закарпаття онлайн, як уже не разговорилося, це не місце для агітації за політичне русинство. Коментар видалено. Олег Диба

Колидж стюдент з Пітсбургу 2012-09-30 / 06:09:15
Паул Роберт Магочі є могучый уж ай лем зато, што з ёго книги "A history of Ukraine" (1998, Toronto, Canada) ся учать на колиджах США історію України булше,як з книги Ореста Субтельного "Ukraine: A History" (1988, Toronto, Canada).

Слов'янин 2012-09-29 / 23:39:53
Магочій "могучій авать вонючій" - на це питання колись відповідав неоднозначний Іван Петровцій... Це не моя цитата, а Петровція...

Михайло Фединишинець 2012-09-29 / 22:29:35
Хлопці, ще рано завершувати дискусію, бо в мені ся родив глубокый вопрос: Маґочій могучий чи ні?

Корятович 2012-09-29 / 22:08:17
'А Вам, Олеже, хіба не цікаво, що скаже батюшка?...'

Мабуть так цікаво п. Олегу як і подібна дискусія з Жаливою чи з Гецьком.....:-) :-)

Слов"янин 2012-09-29 / 21:47:49
Для О.Д. 2012-09-29 / 21:35:37
Мною сказано цілком достатньо. Кожен залишився при своїй думці. Проте, цікаво було би дізнатися, коли Ганна Карась запросить до себе Дмитра Сидора? А Вам, Олеже, хіба не цікаво, що скаже батюшка?... Всього найкращого, до наступної дискусії.

О.Д. 2012-09-29 / 21:35:37

Слов'янине, які у вас підстави вважати, що ви запропонували "конструктивний варіант вирішення русинського питання", крім того, що ви самі так вважаєте? )) Як на мене, Корятович також запропонував лаконічний, але дієвий сценарій...))

І з чого ви взяли, що я забув про "вплив Сіоністських штатів Америки, одним з представників якого є Магочі"? Я ж не монографію тут пишу, тому маю право залишити щось поза текстом коментаря з розрахунком на подальшу дискусію... ))

Слов"янин 2012-09-29 / 21:33:16
Хто така Ганна Карась? Чому вона запросила і у зв’язку з чим до свого закладу таку неоднозначну людину, як Магочі? Ганні Карась залишилося запросити в свій заклад Дмитра Сидора і наша дискусія буде не менш плідною. Чи я не правий, пане Олеже? Сподіваюся, Ви мене не забаните...

Корятович 2012-09-29 / 21:06:36
найбільш конструктивний варіант вирішення русинського питання

Та якраз! (а то я думав що моя пропозиція би служило краще не цьому місці!) :-)

Слов"янин 2012-09-29 / 21:00:19
Я запронував, повторююсь, найбільш конструктивний варіант вирішення русинського питання. Якщо піти на зустріч версії Олега Диби, можна дійти до чергового сплеску недовіри серед наших людей. До речі, чомусь, пане Олеже, перераховуючи представників негативного впливу на ситуацію в закарпатському регіоні, Ви якось дивно забули вплив Сіоністськмих штатів Америки, одним з представників якого є Магочі. З його візиту в Україну, власне і розпочалася наша дискусія. Не заводіть бисіду в сторону.

Олег Диба 2012-09-29 / 20:36:03
Слов'янину

"Русинське" питання, як на мене, може бути вирішене Україною, за бажання, дуже легко – виведенням його з політичної площини (в яку його штучно загнали Росія і зацікавлені суміжні держави) в площину якісного і щирого закарпатського локал-патріотизму, чим воно, у нас на Закарпатті, і є по суті. Тоді, автоматично, втрачається поділ по лінії український/русинський народ (бо народ один), українська/русинська мова (бо є літературна мова всіх русинів України – українська, а є діалекти окремих територій, котрі, не виключено, можуть мати навіть писемний варіант і, відповідно, літературу), втрачаються підстави для сепаратизму та інших -ізмів, якими, заради дестабілізації, хочуть наситити це питання недруги України.

От і все. А для цього всього лиш треба відділити зерно від полови, тобто - просто патріотів своєї землі, бесіди, співанки і культури загалом від аґентів впливу чужих держав. Перших – підтримати, других - посадити на те місце, на яке вони заслуговують в силу своєї деструктивної і антидержавної діяльності. От і все...

Корятович 2012-09-29 / 20:13:06
На справді русинське питання могло бути вирішене по всякому...але думаю, що найбільш економічно підходящим спосібом просто:

'повним загноровенням цих людей...і Іхню вмираючу філософію' :-)

Слов"янин 2012-09-29 / 20:01:10
Не залежно від того, хто і як оцінює (з масою точок зору і коментарів)русинське питання, воно може бути вирішене саме таким чином, як мною запропоновано. Хіба є більш раціональні альтнрнативи? Це питання відповідної державної програми, якої, на жаль сьгодні не існує. Завтра все може бкти інакше.

Корятович 2012-09-29 / 18:45:57
'Саме тому русинська проблема має бути вирішена швидко і раціонально(читайте попередній коментар)'

За останніх пять років ніяка раціональна людина не оцінила би русинського руху як потяжним, а навпаки, вмираюча філософія. Правильний підхід до цеї проблеми включає повним загноровенням цих людей, а не дає їм ще якусь підтримку, як Слов'янин пропонує! (Навіщо годувати потішаючого вогню свіжими дровами?)....





НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини