Зняття кандидатури Вегеша на користь Кеменяша є розумним і продуманим кроком – експерти

У Закарпатті сталася «нетипова» для передвиборчої «гонки» річ: кандидат у депутати Микола Вегеш, який ішов на вибори як самовисуванець за підтримки Єдиного Центру, зняв свою кандидатуру на користь кандидата від Об’єднаної опозиції, представника партії «Батьківщина» Олександра Кеменяша.

Зняття кандидатури Вегеша на користь Кеменяша є розумним і продуманим кроком – експерти

Голова партії «Єдиний Центр» Віктор Балога вже висловив свою позицію з цього приводу, зазначивши, що Олександр Кеменяш гідно представлятиме Закарпаття у Верховній Раді. Закарпаття онлайн вже публікувало думку з цього приводу і самого О.Каменяша. Закарпатські політологи, своєю чергою, називають таке рішення розумним, а ще – продуманим заздалегідь.  

Так, наприклад, політолог, соціолог, директор Центру підвищення кваліфікації державних службовців та громадської організації «Інститут політичних досліджень» Віктор Пащенко прокоментував ситуацію, що склалась, так:  

«Я завжди говорю, що в політиці загалом розуму мало, особливо у передвиборчий період. Але цей вчинок – один із небагатьох, який я можу назвати розумним, він однозначно піде «в плюс», у позитив для демократичних сил. І навіть не так важливо, передбачено це було попередньо, чи ні. На сьогодні в країні існує загроза монополізації влади, це правда. А тому мати якомога міцнішу опозицію у Верховній Раді – це можливість приймати якісь альтернативні рішення, розвивати державу. Зрозуміло, що переможець на виборах може бути тільки один, а тому висунення великої кількості кандидатів від демократичних сил – це фактично зміцнення монополії влади. Вчинок Миколи Вегеша, як на мене, є розумним прикладом, який ніби має символізувати готовність одних  поступитись на користь іншим заради спільного успіху».

На запитання, чи існує вірогідність того, що тепер «Батьківщина» підтримуватиме кандидатів від ЄЦ в тих округах, де позиції Об’єднаної опозиції дещо слабші, Віктор Пащенко відповів: «Як відгукнеться Об’єднана опозиція, прогнозувати важко. Але нинішній крок зроблено вже, і йдеться навіть не тільки про Єдиний Центр, бо ж у багатьох округах, і не тільки на Закарпатті, тривають дискусії, хто кращий, хто «гарніший» – чи «Удар», чи «Свобода», чи інші там партії… А оце є конкретний вчинок, конкретний приклад. Які наслідки будуть? Різні. Десь хтось щось зрозуміє. Хоча від більшості чекати такого ж прояву розуму не доводиться».

Про те, що відмова від «кандидатства» Миколи Вегеша є «нормальною» політтехнологією, говорить доктор історичних наук, політолог, професор УжНУ, письменник і журналіст Сергій Федака.

На його думку, крок цей був продуманий наперед: «Такий задум, як на мене, існував уже з початку, коли Єдиний Центр вирішив підтримати фігуру Кеменяша. А Микола Миколайович ішов як технічний кандидат, який мав, так би мовити, Кеменяшу «підставити плече». Власне, тому він і не висувався від партії, а йшов на вибори як самовисуванець. Олександр Кеменяш по тому округу і так був одним із «найсильніших» кандидатів із досить високим рейтингом, тому зараз має реальний шанс на перемогу. Певна частина голосів, які міг би отримати Вегеш, з якимось розподілом, думаю буде віддана на користь Кеменяша. Натомість, певно, є якась домовленість, що в декотрих округах об’єднана опозиція підтримає представників від Єдиного Центру – Балог, Петьовку. Такий розвиток подій є нормальною звичайною виборчою політтехнологією, наскільки ж заяви про консолідацію демократичних сил щирі – покаже час».

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

06 вересня 2012р.

Теги: Кеменяш, кандидат, Вегеш, опозиція, політолог

Коментарі

авторитет 2012-10-16 / 17:24:04
Рекомендую прочитати викладену статтю Закарпаття онлайн 14 травня 2009 року про діяльність О.М. Кеменяша "Закарпатець Олександр Кеменяш вибиває державні кошти собі на бізнес за рахунок шкіл і лікарень краю

ЛЮДИ РОБІТ ВИСНОВКИ З ПРОЧИТАНОГО

Корінний Свалявець 2012-09-12 / 20:08:38
та Лані хоть дашо для людей роблять що видно матеріально а не ілюзії і казочки Камишівські як він всьо помінять лим голосуйте а тошо 8 років депутатства но нич никапельки для люду то задумайтеся

фатьов 2012-09-09 / 16:58:45
а Мишка Ланьо шо му кажуть БЛЮК-футболиста то ко??НЕ БАНДИТ??а його барат Ванька ОСЕЛ ко не бандит??

воловець 2012-09-07 / 21:37:59
ви праві ні завода ні фабрики зовсім нічого!

ааа 2012-09-07 / 21:35:07
ура вибори-будуть обітцянки!!!!!!!!!!а у воловці як не було роботи так і не є!!!!!!!

Свалява. 2012-09-07 / 17:25:26
Корінний Свалявець....ти про шо говориш????У нас у державі 95% політиків з кримінальним минулим....а ти всьо валиш на "Камиша"....ти походу з банди "Регіонів"...У Сваляві практично всі люди які добилися успіху і влади з криміналітету....але лиш один з них вийшов з цього і вже давно,і це Кеменяш.О.М.Лиш він один має таке поняття як честь і справедливість...І будь ласка якшо вже говориш про кримінальність ,то говори вже про всіх...як тобі наш мер???Чого про нього нічого не пишеш???

виборець 2012-09-07 / 12:05:26
Крок правильний. Вегеш кампанії по суті не вів, відповідно не мав й шансів на обрання. Загалом, це дружба проти кандидата від ПР Ланьо, який обрався до облради від ЄЦу, але напередодні виборів перебіг до ПР.

Корінний Свалявець 2012-09-07 / 12:04:20
На думку мешканців Свалявшщини кандидатура в народні депутати Камиша мають обговорювати не політичні експерти. а солідні експерти з правоохоронних органів України та зарубіжні експерти!!! я думаю щоб за наслідком їх роботи булоб багато чого почетати !!! я маю на увазі що окрівм мінеральної такої прославленої на Україні Камиш займався і горілчаними виробами дуже сумнівної якості і загран поспорти та візи і валютні маніпюляціїї які Свалявці добре і ще довго будуть памятати !!! Між іншим багатьох мешканців цікавить куди поділося таемниче зникнення військового інвентаря із проданої військової частини напевно за 20 мільйонів а не задесять що озвучуе Кеменяш !!! знаємо ми добре його 8 річну політичну діяльність !!!

ддд 2012-09-07 / 09:51:46
буде цікаво!

Олександр 2012-09-07 / 00:03:24
Залучається опозиція підтримкою чи ні, але чують що народ вже зневірений і шансів побороти ПР у них немае. Бо немає порядку і дмомвленості між самими.

Корінний Свалявець 2012-09-06 / 22:52:14
Одна з найглобальніших помилок Балоги Кеменяш на Свалявщині підтримни не мав і не мае він тут так забрехався що люди і бачити го не хочуть і дуже скоро Балога це відчеу пожне ще він те шо насіяв

Верховинець 2012-09-06 / 21:51:00
То що, Балога став опозиціонером7 ВІДКОЛИ цей пройдисвіт, який працює в уряді голови партії регіонів став опозиціонером?
Невже виборець проковтне це!

ВОЛОВЕЦЬ 2012-09-06 / 17:45:36
якщо ребляна вернуть то пів района радих буде..........

ПІВ 2012-09-06 / 17:32:45
ОЙ ХЛОПЦІ ЯКЩО БАЛОГА ВИГРАЄ ВИБОРИ І ЙОМУ ЗНОВ ВІДДАДУТЬ ОБЛАСТЬ - ОЙ ШАПКИ У ДЕКОГО НА ГОЛОВІ КРУТИТИСЬ БУДУТЬ!

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини