Про футбол і Ужгородську міську раду

Написати на тему спорту, можливо, потрібно було раніше – тоді, коли в місцевих ЗМІ пройшли повідомлення про те, що міська влада готується віддати міський стадіон «Авангард» в оренду футбольному клубу. Потім писалося, що, нібито, така оренда не відбулась через те, що депутати вважали 50 років занадто довгим терміном, а потім ніби і взагалі питання на сесії не розглядали.

Звичайно, найвірогідніше, до цього питання іще повернуться, тому і хочу висловити деякі особисті міркування.

Можливо, зараз, коли майже стовідсоткова імовірність того, що жодна із команд-учасниць «Євро 2012» не базуватиметься не лише в Ужгороді, ба навіть у Львові, інвестиційна привабливість стадіону знижується.

Термін 50 років для оренди стадіону є ні довгим, ні коротким. Він, у такому формулюванні, є абсурдним. Власне абсурдною є сама дискусія навколо термінів можливої оренди без обговорення інших речей. Спробую пояснити, яких саме.

  1. Міський стадіон є багатофункціональним об’єктом спортивної інфраструктури, що включає в себе, окрім власне футбольного поля із трибунами, також додаткові тренувальні футбольні поля, бігові доріжки та інші елементи для занять легкою атлетикою, волейбольні майданчики та інше. Завданням цього всього є забезпечення можливостей жителям Ужгорода для занять спортом, як чисто оздоровчим, так і з власне спортивною, змагальною метою. Тому і питання передачі чи не передачі в оренду варто розглядати саме з точки зору функціонування стадіону як комплексного спортивного об’єкту.
  2. Для будь якого функціонування потрібне все ж фінансування. Із цієї точки зору для міста вигідно перекласти на когось фінансове навантаження.
  3. І знову ж таки, щоб там не робилось із фінансами, первинним має бути виконання стадіоном своїх функцій як комплексного інфраструктурного спортивного об’єкту саме для УЖГОРОДЦІВ. Звідси:
  4. Ведучи переговори про оренду такого об’єкту варто в договірній формі затвердити, які виду спорту будуть культивуватись на стадіоні після передачі в оренду               ( наприклад, та ж легка атлетика ) і які саме покращення для розвитку цих видів спорту має виконати орендар. Оскільки мова йде конкретно про Нестора Шуфрича, то знаю, що він здатен підтягнути ту ж таки стрільбу із лука, можливо і додати певні види спорту, які раніше не культивувались. Наприклад, збудувати площадку для скейтерів. Якщо ж ніякі покращення не плануються, то взагалі ні про яку оренду мови бути не може, оскільки, повторююсь, основним є виконання стадіоном функцій як МІСЬКОГО спортивного об’єкту. Якщо такі покращення плануються, то вони мають певну вартість. Оцінивши цю вартість і необхідні витрати ( а також потенційні доходи – продажа квитків на футбол, фестиваль байкерів, чи іще щось ) можна побачити, за який період потенційний інвестор може ці гроші повернути. І обов’язково, інвестор має гроші не лише повернути, а й заробити.
  5. Лише реально оцінивши можливі кошториси функціонування стадіону і за умови покращення умов для заняття спортом для ужгородців можна об’єктивно говорити про терміни оренди. На п’ять років ніхто вкладати кошти не буде, тому терміни більші. І тут, по суті, не має значення– 40 років, чи 50. Важливо, щоб як громада міста, так і інвестор були у виграші.
22 грудня 2011р.

Теги: стадіон, оренда, Шуфрич

Коментарі

Ігор Баран 2012-01-01 / 01:51:50
От і відбулась у пятницю сесія міськрали, і стадіон в оренду передали, і на сесії про інвестзобовязання говорили, а от у якому вигляді рішення прийнято, мені не зрозуміло

Ігор Баран 2011-12-26 / 21:02:14
Євгене, я трішки таки знайомий із станом стадіону, і дивуюсь, як ви не помітили, що і 2000го року там багато чого збудовано. До речі, те, що ви згадуєте як збудоване, стосується лише футбольного поля і дійсно робилось за бюджетні кошти. А стадіон, повторюю, не лише футбольний.
А відносно того, що планують там зробити, і які кошти вкласти - будь-ласка, оприлюдніть.
Я лише за те, щоб жителі міста були обізнані із такими планами, ну і щоб плани були зафіксовані у вигляді договорів між міською громадою і інвестором

журік 2011-12-26 / 17:28:11
Треба бути точним: не 28 млн., а 21, і не в 2000-у, а в 2004-му - http://paralleli.if.ua/news/6052.html

123 2011-12-26 / 16:52:12
Есдеки з Погорєловим тоді украли 28 міліонів гривень, кошти списувалися в т.ч. і на стадіон.
Це державні кошти, а не шуфрича
___
це слова, а слова треба підтверджувати фактами. Особисто Євген підтвердив тим, що стадіон дійсно тоді зробили, бокові трибуни, косметичний ремонт, нове табло, стільчики.

Євгену 2011-12-26 / 16:34:53
"Згадайте 2000 р. Шуфрич за власні кошти реставрував стадіон, після цього Область та місто нічого не зробили для стадіону... "
Есдеки з Погорєловим тоді украли 28 міліонів гривень, кошти списувалися в т.ч. і на стадіон.
Це державні кошти, а не шуфрича

Євген 2011-12-26 / 13:34:43
Я думаю, як би автор ознайомився з сучасною спродую "Авангарду" де стіни розсипаються, сама споруда протікає і т.д. не кажучи вже про територію стадіону та "забор" який зустрічає гостей міста і що планують там зробити, то рішення б одразу було нак ористь орендатора. І повірте на слово в стадіон хочуть вкласти великі гроші. Згадайте 2000 р. Шуфрич за власні кошти реставрував стадіон, після цього Область та місто нічого не зробили для стадіону...

Антон 2011-12-25 / 13:27:08
Пане Ігоре, цілком поділяю Ваш погляд на це питання. Але Вас навряд чи зрозуміє депутатський комплекс. Більшість депутатів зі спортом не дружать, а хто дружить, можуть собі дозволити елітні спортклуби, басейни та траси. Тому доля спорту в місті взагалі, й "Авангарду" зокрема, їх мало бентежить.

килавий 2011-12-24 / 15:48:08
А нафік мені тот стадіон. Я там останній раз був майжень товди, коли ще Рата там Кайзером торговав

роткериД 2011-12-23 / 20:45:29
Игорь ты прав стадион в Ужгороде многофункционален! Авангард властям в тягость денег за год дали 260 тыс.вот и вся петрушка ! Дело в том что ген.директора Говерлы Шица кроме денег ничего не интересует он с (богати)и ему наш ужгород по барабану пока Нестера может дурить он дурит создаёт видимость ярого борца за футбол!Вун на зароботках!

бомк 2011-12-22 / 21:55:58
Не вопрос - які прапори. Має в місті бути хоть один громадський стадіон!

Ігор Баран 2011-12-22 / 20:09:50
Не питання кому, питання за що. Мені, ужгородцю, ненцікаво, які прапори будуть над стадіоном, але важливо, чи зможуть ужгородці там займатись спортом. Наприклад на тому ж "Спартаку" басейн зовсім не у регіонала, а плаванням там і не пахне

бомк 2011-12-22 / 19:39:06
Перше віддали регіоналам Спартак. а тепер ще й регіоналу шуфричу хочуть віддати Авангард. То буде кінець спорту в Ужгороді!!!!!!