В Ужгороді на фестивалі «Екле» синтезували мистецтво (ФОТО)

14-15 жовтня в Ужгороді відбувся єдиний на Закарпатті контемпорарі-проект синтезу мистецтв «Екле». Проект збирає художників, поетів і музикантів навколо творення нового мистецького продукту. Три активні потоки творчої енергії представлені на одній сцені – небуденне явище в українському культурному просторі.

В Ужгороді на фестивалі «Екле» синтезували мистецтво (ФОТО)

Молоді закарпатські художники, поети й музиканти, об'єднавшись в Асамблею Митців "Ротонда", вже вчетверте ініціювали проведення альтернативного творчого проекту "Екле". Організатори вважають , що такий творчий симбіоз відкриє нові площини для розвитку як мистецтва краю, так і української сучасної культури загалом.

 Фестиваль "Екле" – назва утворена від  терміну "еклектика" – поєднує в собі 3 види мистецтва :

візуальне – живопис , відеоарт, перформенс або хеппенінг,

аудіальне – музику,

вербальне – поезію.

За таким рецептом на сцені проекту "Екле" творився синтетичний артпродукт , який апелював до всіх органів чуття глядача/слухача.

Суть "Екле" в інтеграції і живій взаємодії різних жанрів сучасного мистецтва і спостереження за результатами цього взаємопроникнення. Так, цьогоріч  синтезувати зголосилися аж 10 тріад митців.

Проект "Екле" відбувався протягом двох днів.  В перший екледень були представлені  5  мистецьких проектів :

Валентин Кузан + Стас Туріна+ Elefunk Vibrations і Андрій Гасинець

Мірек Боднар+Данило Ковач+ Томаш Гажлінскі

Петро Мідянка+ відеоарт Ганса+ Elefunk Vibrations і Андрій Гасинець

Галина Крук+ Ольга Коломиєць+Роман Бардун + Олексій Хорошко

Віталь Рижков+ Володимир Топій+ Elefunk Vibrations і Андрій Гасинець.

Найбільш непередбачуваними й цікавими видались художники. Оскільки працювати з живими фарбами,  як це було на попередніх "Екле", адміністрація приміщення заборонила (ще пляма лишиться!) митці пішли іншим шляхом — замість живопису використали перформенс.  Внаслідок цього, ужгородська публіка   вперше познайомилася з  перформенсом у такій кількості і якості.

Першою вражаючою тріадою були Валентин Кузан + Стас Туріна + Elefunk vibrations і Андрій Гасинець. При чому Стас Туріна до останнього не знав, що він буде робити на сцені. І вирішив просто вийти і бубоніти. Наче нічого цікавого, проте під акомпанемент музики і майже одночасно з  віршами Валентина Кузана це виглядало дуже вдало експериментально і екстравагантно водночас. І саме виглядало, а не звучало, бо Станіслав Туріна відповідав за задоволення візуальних запитів публіки.

Запам'ятався виступ вже відомого Ужгороду Віталя Рижкова – поета з Білорусі – разом з перформером Володимиром Топієм. Про перформенс годі говорити – це треба бачити, проте творча співдія  разом з нарізкою квітів(свіжий запах відчули всі) подарували глядачам  відчуття участі в чомусь дуже незвичайному, новому, видовищному й змістовному.  

Першого екледня поряд з молодими поетами/художниками/музикантами виступив представник старшого літературного покоління Петро Мідянка з новою збіркою "Вірші з поду", яку запрезентував  ужгородцям того ж дня на "Екле". Петро Миколайович , як свій серед своїх, під відео Ганса щиро ділився віршами і взагалі  був як завжди безпосереднім і лагідним.

Другий багатий на артцікавинки екледень складався з виступів :

проект Солов'я і друзів "Супермодель"

Іван Непокора + Юра Білей + Антон Діхтярьов

Богдан-Олег  Горобчук + Тібор Товт + Elefunk Vibrations і Андрій Гасинець

Лесь Белей + Павло Ковач (мол.)+ Андрій Гасинець

Vік Коврей + Петро Ряска + Keas .

Відкрив другий і останній день фестивалю проект Солов'я і друзів "Супермодель", що поєднав у собі поезію з елементами театру. Далі йшли не менш цікаві видовища : тріо Іван Непокора + Юрій Білей + Антон Діхтярьов створило у залі таємничу атмосферу. Перформенс Юри Білея вийшов далеко за межі сцени і торкнувся навіть задніх рядів. Це було масштабне дійство з миттям підлоги власним волоссям і наступним самозамотуванням  у вимиту клейонку. Публіка в більшості не розуміла що коїться, адже з перформенсом ще добре не знайома, проте в тому, що всі були вражені й захоплені сумніватись не варто. 

Виступ Богдана-Олега Горобчука разом з Тібором Товтом і гуртом "Elefunk vibrations" і Андрієм Гасинцем не був скасований з причини відсутності поета. Цю проблему вирішили дуже по сучасному: оскільки він не може бути в залі фізично – програма Skype  дозволить нам і бачити і чути поета. Такого певно ще не було на жодному з українських фестивалів. Під реальний перформенс Тібора Товта і музичний акомпанемент на великому екрані всі могли добре бачити і трошки гірше чути віртуального Богдана-Ігоря Горобчука.

Також вихованню естетичних смаків ужгородців сприяв виступ тріади Лесь Белей + Павло Ковач(мол.)+ Андрій Гасинець. Під поезію Леся Павло Ковач джуніор розпочав свій перформенс, учасниками якого охоче ставали чи не половина глядачів.

Завершив другий екледень вже символічно тандем Вік Коврей + Петро Ряска + КЕAS .

Також учасниками "Екле" були Галина Крук, Олексій Хорошко, Роман Бардун та Ольга Коломиєць з проектом "Спів існування". Проект, який поєднує в собі поезію, відеоарт, джазові та вокальні імпровізації, був сприйнятий ужгородцями неоднозначно , адже вимагає насправді багато уваги та камерності, що опісля важко давалося публіці.

Важливим елементом "Екле" є виставка візуального мистецтва, яка демонструвала наслідки співпраці поета і художника. Так, на експозиції були представлені близько 20 картин та  інсталяцій ,імпульсом для створення яких стали вірші поетів-учасників "Екле".

Попри волонтерські основи організаторам фестивалю вдалося перетворити "Екле" на добру культурну традицію. Фестиваль є тим проектом, який зводить митців з різних гілок  мистецтва і провокує їх на сміливий експеримент під назвою "діяти й творити разом". Такий синтез  не може не бути плідним і цікавим як самим творцям так і глядачу.

Бачимо, що "Екле" є подразником, який робить помітними  насправді потужні культурні пласти Ужгорода і  змушує його мешканців бачити, чути і сприймати нове молоде мистецтво.

Такі проекти тільки починають розвиватись в Україні, а завдяки митцям з АМ "Ротонда" Ужгород має шанси перетворитись на плацдарм для таких фестивалів-синтезів, які (якщо бути оптимістом) згодом  відбуватимуться у багатьох містах України.

Тож, до зустрічі в Ужгороді на  ювілейному "Екле 5".

Ірина Шимон.  Фото: М. Мельниченко

Галина Крук читає. проект "Спів існування"

перформенс Володимира Топія

перформенс Юри Білея. другий екледень

виступ Віталя Рижкова з Білорусі. перший екледень

перформенс Тібора Товта. по скайпу Богдан-Олег Горобчук. другий екледень

початок першого екледня: Мірек Боднар+Данило Ковач+Томаш Гажлінскі

перформенс Павла Ковача молодшого. другий екледень

проект Солов'я "Супермодель"

виступ гурту "KEAS". другий екледень

Vік Коврей.завершення другого екледня

28 жовтня 2011р.

Теги: Екле, фестиваль, мистецтво,