Одна партія породжує 10. І скільки виборець це терпітиме?..

Один із українських політиків після того, як у США Гіларі Клінтон програла внутрішню партійну боротьбу Баракові Обамі, зробив дуже хороший висновок: якби у США діяла українська політична традиція, то колишня перша леді мала б на другий же день оголосити про створення своєї партії і таки йти на президентські вибори. Йти до кінця. Незалежно від результатів.

Одна партія породжує 10. І скільки виборець це терпітиме?..

На щастя для американців, у них такої традиції нема. Та й не могло бути в принципі – виборці не зрозуміють.

В Україні все з точністю до навпаки – виборець терпить вибрики і брехню своїх політиків. Тому маємо те, що маємо – на попередніх виборах голосували за одні гасла і програми, а сьогодні, без нашої згоди, в життя втілюються зовсім інші.

Найприкметнішою у цьому питанні у парламенті є фракція "НУ-НС". Там що не депутат – то лідер якоїсь партії. Тієї, яка нібито представлена у парламенті. Хоча за неї ніхто і не голосував. Така унікальна ситуація можлива лише у нашій країні.

Накінець сталося – 31 жовтня вибиратимемо нових депутатів місцевих рад. І звістка про прийняття законопроекту №6601 має радувати. Це стане невеличким ляпасом для тих, хто відчув себе великим політичним лідером за день до виборів. Це ляпас всяким фронтам, платформам, громадянським позиціям, сильним країнам та іншим подібним політичним проектам. Точніше – політиканським. І говорити про удар по демократії тут нічого. Скоріше – це справедливий удар по тих, хто передчасно відчув себе гетьманом. І це добре. Тому що у нормальній країні партія не може створюватися перед виборами. У нормальній країні не може балотуватися блок партій у парламент, а за кілька років кожен із першої п"ятірки цього блоку оголошувати про створення своїх нових політичних проектів. При цьому, звісно, не складати свого депутатського мандату, отриманого від попередньої політичної сили.

Чи знайдеться найближчим часом у Верховній Раді хоч один політик, який скаже: "Я не згоден з політикою своєї партії, тому виходжу з неї. А заразом, оскільки я пройшов від цієї партії до парламенту, складаю свій мандат"? Чи знайдеться – питання нині риторичне. Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, В"ячеслав Кириленко... Йшли у першій п"ятірці блоку "НУ-НС". Отже, мали б понести найбільшу відповідальність перед виборцями блоку за те, що сьогодні це не фракція, а суцільне болото. Натомість заявили про нові політичні проекти... Класична українська політична традиція.

А тепер згадаймо місцеві вибори 2006 року. Більшість із кандидатів думали не що запропонувати виборцю, а що зробити, аби потрапити у прохідну частину прохідної партії. Наслідки цього пожинаємо до сьогодні – зв"язок між виборцем і депутатом втрачено. Варто пригадати партії "Пора", СПУ, "Наша Україна", "Відродження"... Усі вони мають своїх представників у місцевих радах Закарпаття. На загальноукраїнському рівні ці політичні сили або вимерли, або не далекі від цього. А що ж їх депутати?.. Забули про гасла і, головне, програми, з якими йшли на вибори, і нині живуть своїм життям. Багато з них навіть змінили партійні прописки. Воно й не дивно – є з кого брати приклад зверху...

Новий закон про вибори забороняє балотуватися кандидатам від партій, які зареєстровані менше, ніж за 365 днів до виборів. Нормальне рішення. Хоча варто було б цей термін зробити ще більшим. Наприклад, 5 років. Так було б цікавіше. Так було б більше відповідальності. Це б, зрештою, посприяло, аби в країні активізувалося партійне життя. В принципі, а не лише перед виборами. Місцевими чи парламентськими. Це б навчило політиків, що коли вони йдуть до влади, то треба бути вірним своїй партії. Якщо щось у ній не подобається – намагатися змінити партійну лінію зсередини. Але аж ніяк не грюкати щоразу дверима, і створювати нову політичну силу. Треба сподіватися, що колись так і буде. А нині ж – 31 жовтня, український виборець матиме змогу дати оцінку нинішньому політиканству на місцевому рівні. Сподіватимемося, що вона буде об"єктивною.

18 липня 2010р.

Теги:

Коментарі

Я.Г. 2010-07-31 / 17:39:00
Дякую, Сашко, за уточнення. Щодо Вакарчука - повністю згоден.

І дякую за посилання на ресурс - безперечно, такий моніторинг конче необхідний.

Олександр Солонтай 2010-07-28 / 14:02:00
Ярославе, маленьке уточнення щодо першого речення Твого завершального абзацу: "Новий закон про вибори забороняє балотуватися кандидатам від партій, які зареєстровані менше, ніж за 365 днів до виборів...". Справа у тому, що ця норма була раніше, а на цих виборах заборонили балотуватися кандидатам від партійних організацій на місцях, які зареєстровані менше ніж за рік, при тому навіть у мери можна висуватися тільки від партій. АЛЕ Я З ТОБОЮ ЗГОДЕН, ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ МАЄ БУТИ БІЛЬШЕ ! ЗНАЧНО БІЛЬШЕ ! Власне через це я і написав, щоб підтримати Твій запис і розповісти одну історію, чому піднята Тобою проблема дуже важлива! Так от:
ми гуртом молодіжних організацій (ГК "МВАРТА") моніторимо і контролюємо реалізую виборчих програм у Верховній Раді України. І ціла купа нардепів вважає, що якщо вони змінили партію, то програму їм вже виконувати не треба ! Особливо це стосується тих нардепів, які почали вже розкручувати свої окремі проекти як "самостійні політичні сили". Питається, хто же тоді програму має виконувати !? Тому ми їм "спуску не даємо", незалежно від партійності (www.mvarta.org.ua). Принцип такий: по чиєму списку пройшов депутат, ту програму має виконувати і за неї відповідати, інакше складай мандат, як це зробив Славко Вакарчук !!! Ще раз дякую за підняту проблему, на 100% згодний що особливо вона актуальна у контексті 31 жовтня !

Я.Г. 2010-07-20 / 14:41:00
Anna - "Відродження", наскільки не зраджує пам'ять, є у Воловці. Але, зрештою, не в цьому суть. Згадані мною і вже Вами партії я навів як приклад, бо перші впали в око.

Ви праві - проблема зв'язку виборець-депутат стосується і інших партій. Зокрема і ПР і БЮТ.

На кого треба їх міняти?.. В контексті цього і радує хоча б змішана система голосування. Голосувати треба за того депутата, який особисто переконає вас, що йде у міськраду не для дерибану землі і комунального майна. Якщо таких нема - пункту "Не підтримую жодного кандидата" ще ніхто не відмінив.

Anna 2010-07-20 / 13:07:00
Відродження? Це в яких вони місцевих радах? І чому ви пишете про "Пора", СПУ, "Наша Україна", "Відродження"..., проте забуваєте про розколи внутрі БЮТу в місцевих радах, або ж виключення всіх!!! до одного депутатів БЮТу з партійних лав за дерибани, чи може депутати з ПР кращі і не втратили звязку з виборцями. Мені здається всіх треба міняти, лише на кого???


Ярослав Гулан
Публікації:
/ 1«Хтозна-онлайн». На Закарпатті збільшується кількість анонімних сайтів
Право журналіста на інформацію. Захищати чи ігнорувати?
/ 10«Комунальна» журналістика Закарпаття:
/ 4Закарпатські джинсовики – банки, магазини, політики
Інтернет-ЗМІ Закарпаття: ситуація покращується
/ 9Редакція закарпатської газети – редактора та верстальника достатньо?
Журналіст знає, корупціонер боїться
/ 6На друковане слово грошей вистачає не усім
Газетна листівка під двері. Це краще, ніж джинса
«Реклама» обласної влади на Закарпатті обійдеться у 48 тисяч на місяць
На Закарпатті слово під загрозою контролю. Але вихід є
/ 2Державні і комунальні ЗМІ – у вільне плавання. Або ж в історію
/ 1Сайту Ужгородської міської ради «допомагає» приватний веб-ресурс. Чи це етично?
/ 2Мерський фінал в Ужгороді
/ 4Набережна Незалежності у приватній власності?
/ 10За скільки продали землю у центрі Ужгорода?
/ 5Ужгородські регіонали уже поклали око на дитячу вузькоколійку?
/ 12Чи скаже мер Ужгорода, де я живу?
/ 1Хто лукавить про автономне опалення – ужгородська влада чи регіонал?
/ 5Що приховує від людей сільський голова Поляни?
/ 9Украсти від ужгородців останню аптеку? Дозволено
/ 3Навіщо «Падіюн» подарували області?
/ 23Маршрутки й далі вирішують, як їм їздити
/ 16 Сміттєві афери в Ужгороді
/ 11Ужгород – приклад тепла?
» Всі записи