На Закарпатті вихованцям дитячого будину подарували "Чарівний сад дитинства"

Кожна дитина заслуговує на краще життя. Одним із проектів Ротаракт клубу "Ужгород" є проекти для дітей та покращення їхнього життя. Проект "Чарівний сад дитинства" має на меті надати можливість вихованцям дитячих будинків сімейного типу включитися в важливу місію зі збереження навколишнього середовища.

На Закарпатті вихованцям дитячого будину подарували "Чарівний сад дитинства"

До того ж, ця місія може доповнитись практичною функцією – через вирощування фруктових і декоративних дерев та кущів, діти зможуть забезпечити себе свіжими продуктами. Тому Ротаракт клубом "Ужгород" за підтримки Служби у справах дітей Закарпатської ОДА в особі Світлани Якімеліної та Юридичної компанії "Колегіум" був реалізований проект. А саме створення функціональної зони насаджень з фруктових, декоративних дерев та кущів в дитячих будинках сімейного типу, де вихованці на практиці змогли  реалізувати здобуті знання та підняти свій добробут.

Закарпатська земля завжди славилась бережливим ставленням до природи, з діда-прадіда кожному носію місцевої культури прищеплювалась любов та пошана до карпатських гір, лісів, річок тощо. З іншого боку, сучасні глобалізаційні процеси порушили звичний шлях передачі міжпоколінного досвіду – багато дітей та молоді взагалі не отримує необхідних екологічних знань, рідко коли враховуються місцеві традиції. 

Особливо гостро брак уваги з боку соціуму відчувають діти та молодь, які неефективно включені в систему сім’я-школа-громада. Це в основному діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Таких дітей, з року в рік, стає дедалі більше в нашій країні (це стосується і, зокрема, Закарпаття). Проте, останнім часом, намітилась позитивна тенденція охоплення дітей та молоді родинними формами піклування. Усиновлення, створення дитячих будинків сімейного типу стають все більш поширеною практикою в українському соціумі. На сьогодні, в регіоні спостерігається найкраще співвідношення кількості створених дитячих будинків сімейного типу до загальної кількості населення.

Cьогодні на перший план виходить питання сталого розвитку та ефективної соціалізації кожного вихованця дитячого будинку сімейного типу. Виховання в дитячих будинках сімейного типу дитини, яка позбавлена можливості перебувати у біологічній родині, спрямоване на надання їй можливості в сімейному оточенні засвоїти соціальні правила і норми життя.

В даному проекті ми можемо виділити основну ціль – створити в дитячому будинку сімейного типу функціональну зону насаджень з фруктових дерев та кущів, що виконуватимуть освітню, естетичну та практичну функції;

На жаль, даний проект поширився лише на один дитячий будинок сімейного типу, тоді як в регіоні їх вже створено близько 30. Це дає можливість говорити про перспективу проекту. До того ж, в разі продовження проекту, існує можливість впровадити початкову екологічну освіту для дітей з дитячих будинків сімейного типу.

Фото - Олександри Гитик

10 травня 2010р.

Теги: дитбудинки, Ротаракт, екологічний

Коментарі

*** 2018-03-28 / 15:47:32
До журналіста,П.Білецького! Дуже прошу,підняти питання не будинків сімейного типу,а про те ,що мамочки діточок залишають на догляд професіоналам у яселках,а самі ідуть на роботу!І мамочка при ділі і дитина при мамі!А потім і сад, дома можна садити і треба! Питання праці і зарплати!

Шафарь 2011-06-22 / 17:11:00
Каждую среду думаем
каждую среду

Ротаракт-это типа комсомольцы Ротари
только Оксана говорить про это не любит
а простой обыватель потом вообще ничего непонимает типа слова прикольные РОТАРАКТ РОТАРИ КАДЕНЦИЯ ЛАЙОНЫ и тд

И кстати на фотках есть Ротарийцы

Оксана Пащак 2010-05-16 / 23:59:00

Дякую, Павле, за коментар. Як то кажуть, кожна думка має право на існування. Але дозволю собі уточнити, і дещо порадити. Організовували акцію не Ротарі клуб, а Ротаракт клуб "Ужгород" - клуб, у який входять люди віком від 18 до 30, і аж ніяк не підпадають під словосполучення "нафаршировані дядьки". Організація наших соціальних проектів частіше за все не афішується в пресі, оскільки немає в цьому потреби. Бо найкраща винагорода, коли нам подякують ті, кому ми допомогли.

Щодо твоєї цитати: "Краще б допомогти сиротам із перечинського, батівського та інших інтернатів", - то скажу, що перш ніж давати якусь критику, то треба перш за все, спитати себе: а що я особисто зробив для цих дітей з інтернату? Чим допоміг?!

Павло Білецький 2010-05-14 / 08:36:00
Задум і мета надзвичайно цінні і поважні, але, не в образу, як для блогу й широкого загалу досить сухо. Виходить просто реклама проекту ротарі-клубу, де сидять, восновному, нафаршировані дядьки і раз у рік думають, кого б зробити щасливим аби про це круто було розповісти й написати. Зате фотографії добрі. А щодо будинків сімейного типу, то там дітям і так не погано живеться, повірте. Деякі такі громадські мами й тати на цьому добре заробляють. Краще б допомогти сиротам із перечинського, батівського та інших інтернатів. Там справді діти потребують... Але це, Оксано, лише моя думка, не бери близько до серця...