Workout в Ужгороді: вуличний спорт для всіх

Пропагувати здоровий спосіб життя можна не тільки в журналах і на лекціях – ужгородці роблять це на власному прикладі. Владислав Рущак – засновник команди з воркауту «Street workout Uzhgorod», яка вже два роки показує молоді, що спорт може бути доступним для всіх.

Воркаут (іншими словами – вуличний фітнес) – це масовий рух, основою якого є фізкультура на вуличних спортивних майданчиках. Саме через це воркаут називають «спортом для всіх», адже для нього не треба особливого інвентарю – достатньо турніків, які є на багатьох подвір’ях.

Наймолодшому ужгородському воркаутеру – одинадцять

Владислав Рущак розповідає, як почалися його тренування: «Я дізнався про це від друзів – вони запросили мене на майданчик разом потренуватися. На той час я ще був слабенький і повторити елементи, які робили хлопці, не міг. Але думок про те, що в мене це не вийде, не було взагалі! Почав тренуватися – і потроху все почало виходити. За деякий час поїхав на збори, де познайомився з воркаутерами області». У 2012 році Влад зібрав кількох молодих людей, котрих поєднувало одне спортивне зацікавлення. Так з’явилася команда «Street workout Uzhgorod». Тоді у її складі було 8 осіб, тепер – уже 33 учасники.

«Люди приходять, пробують, багатьом вдається, подобається – і вони тренуються далі. На жаль, деяким ужгородцям просто не вистачає сили волі не те що для воркауту, а й для будь-якого виду спорту. Хоча є і дуже старанні спортсмени. Вік учасників команди різний. Наймолодшому – всього одинадцять, а найстаршому 28 років», – каже лідер «SWU».

Сила, техніка та… артистичність!

Воркаут вимагає і сили волі, і терпіння: один елемент можна вчити від двох днів до кількох років! «У мене один такий елемент, над яким я працюю вже два роки! І то ще не виконую його досконало…» – зізнається Влад. Основні дисципліни у воркауті – це підтягування та відтискання. Залежно від віку і фізичної підготовки, вправи можуть виконуватися тільки з власною вагою або з додатковою: спортсмени до 13 років тренуються без додаткової ваги; до 16 років – із додатковими 16 кілограмами; ті, яким за 21 рік, мають підтягуватися і відтискатися з 48 кілограмами додаткової ваги. На змаганнях з воркауту, крім основних дисциплін, учасникам доводиться показувати ще багато чого. «Оцінюють фрістайл, утримування елементів певний проміжок часу. Фрістайл, наприклад, – це трихвилинний виступ, упродовж котрого спортсмен показує всі силові й технічні елементи, які вміє робити. Мало того, що все треба виконати правильно, – судді звертають увагу і на артистизм! Є статичні елементи (планш, літак, ластівка), де важливо протриматися якнайдовше», – пояснює Влад.

«Здорові» фестивалі

Ужгородська команда проводить час не лише на турніках. Крім тренувань, хлопці організовують усілякі заходи, долучаються до міських свят, фестів. Подією, яка втілилася в життя завдяки воркаутерам нещодавно, був фестиваль «Здорово» – він відбувся 11–12 жовтня. «Як на мене, цей фестиваль нам вдався. Зробили його з метою залучити ужгородців до здорового способу життя. Були майстер-класи, показові виступи, лекції тощо. До Ужгорода з’їхалися спортсмени з різних куточків Закарпаття і показали все, що вміють. Такі свята треба влаштовувати частіше. Ми звикли до фестивалів боґрачу, леквару, вина, шашлику, пива – та будь-чого! А от про здоров’я не піклуємося…» – зауважує Владислав Рущак.

Плани на Угорщину

Тепер команда «Street workout Uzhgorod» веде перемовини з угорськими спортсменами, аби влаштувати спільний, міжнародний фестиваль.«В Угорщині воркаут не так розвинений, як у нас, але і там є люди, котрі віддаються своїй справі й готові працювати. Кілька років тому про цей напрямок не чули й ужгородці, однак тепер уже багато мешканців міста знає, що таке воркаут, а дехто навіть устиг спробувати», – каже лідер «SWU». Крім закордонних колег, ужгородська команда співпрацює з українськими спортсменами. За словами Владислава Рущака, організовувати всілякі заходи особливо допомагає Вінниця. Тут, на Закарпатті, теж є кілька осередків, де найбільше розвинений воркаут. Це, до прикладу, Велий Бичків, Перечин, Хуст. Спортсмени з цих населених пунктів є постійними учасниками свят, показових виступів та фестивалів, які проводять в Ужгороді. А наші хлопці часто представляють область на всеукраїнських зборах і змаганнях. Цього року були у Вінниці та Одесі. До речі, в Одесі, на Чемпіонаті України, учасник «SWU» Віктор Сидор посів 6 місце!

Воркуат + пол-денс. Що вийшло?

Тренуються воркаутери на звичайних вуличних спортивних майданчиках. Збираються тричі на тиждень, а іноді й частіше. «Як і в будь-якому виді спорту, кожне тренування починаємо з розминки. Після того відпрацьовуємо елементи різних стилів і переходимо до «підкачки». Багато людей думають, що головне – щодня тренуватися, тоді буде результат. Але це неправильно, адже після навантаження організм має добре відпочити», – зазначає Влад.

Кілька місяців тому воркаутери вирішили урізноманітнити свої тренування. Вони почали проводити спільні заняття з ужгородськими пол-денсерками. Цей експеримент сподобався і хлопцям, і дівчатам: «Воркаут і пол-денс мають багато спільного – і там, і там використовуються елементи з акробатики, спортивної гімнастики, тож тренування разом нам усім пішли на користь. Поки що ми зробили паузу, бо не виходить з часом, але, сподіваюся, незабаром ці тренування відновляться».

Помилки новачків

Новачкам у команді воркаутерів завжди раді. Перше, чого їх навчать, – робити базу. Влад акцентує: «Люди приходять – і зразу хочуть робити елементи, яких професіонали навчаються кілька місяців! Така помилка дуже типова для тих, хто щойно починає. Я знаю, бо сам був такий: хотів усе й відразу. Проте коли людина не підготована, то це для неї може бути дуже небезпечним. Коли я почав тренуватися як воркаутер, то теж поліз робити серйозний елемент – подвійне сальто. Врешті-решт це закінчилося двома зламаними руками! Тому всім, хто до нас приходить, ми радимо робити базу: підтягування, відтискання тощо. А ще – відпочивати, добре їсти і регулярно тренуватися. Але без фанатизму».

Найближчим часом ужгородська команда планує організувати показові виступи, майстер-класи та лекції по всьому Закарпатті. Почнуть, звісно, з навчальних закладів Ужгорода. На переконання Влада Рущака, молодь має зрозуміти: вести здоровий спосіб життя – це круто!

10 листопада 2014р.

Теги: спорт


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи