В Ужгороді розповіли про безпрецедентне політичне об’єднання в ім’я розвитку України

«Минулої неділі відбулась безпрецедентна історична подія: вперше подолано народну упевненість в тому, що на 3 українці приходиться 2 гетьмани. Історія творення і розвитку українських партій нараховує понад 110 років, вся вона – всуціль історія розколів. І зараз вперше йдеться нарешті про об’єднання двох політичних партій – на паритетних засадах, через спільну мету й ідеологію», – так прокоментував факт злиття політичних партій УНП та Народний Рух України голова Закарпатської крайової організації НРУ 1994-2006 років, нині очільник закарпатської організації всеукраїнської «Просвіти» та Рухівського братства Закарпаття Володимир Піпаш сьогодні під час прес-конференції у прес-центрі «Закарпаття».

В Ужгороді розповіли про безпрецедентне політичне об’єднання в ім’я розвитку України

Об’єднання двох політпартій – і справді для України важлива й знаменна подія, бо ж до цього часу українцям доводилось говорити все більше про розколи у структурі тих чи інших партій через непорозуміння, амбіції та різне бачення розвитку у різних лідерів. Та й у разі злиття УНП і Народного Руху також можна говорити не стільки про утворення нової самостійної партійної одиниці, скільки про відродження колись вже існуючої політичної сили. «Нині відбулась знаменна подія в історії національних змагань України – об’єднання вже колись розколотого утворення, тож нині ми маємо де-юре одну об’єднану партію: Народний Рух України-Українська Народна Партія. Яку вона носитиме назву – стане відомо трохи пізніше, очевидно, скорочено називатиметься просто РУХ, це технологічно, гарно, легко сприймається і, зрештою, це – історія. Сподіваємось, що таке об’єднання не тільки додасть у політичному плані, але ще й посилить наш поступ», – прокоментував злиття двох партій голова Закарпатської обласної організації УНП, член Політичної Ради РУХу Іван Габор.

Ідея об’єднання згадуваних партій – не нова: за словами Івана Габора, впродовж років після розколу вже було кілька спроб відновлення утворення, однак, жодна з них не була доведена до кінця. Зараз же, коли пройшло не так багато часу після останніх парламентських виборів, «стало зрозуміло, що ніша, яку б мали займати праві партії, так і залишилась незайнятою». «Насправді «Свобода», яка близька нам по духу, ідейно, хоч і націоналістична, не є, на наше переконання, правою. Говорити про блок «Батьківщина» не доводиться: дай Бог, щоб він з блоку «переродився» в єдину партію, але наразі там присутні представники і ліберальних, і лівих сил. Що стосується «УДАРу», то ця сила поки ідеологічно не визначилась, але, скоріш, більш близька до ліберальної ідеології. Україна ж наразі потребує саме правої сили», – заявив Іван Габор.

Об’єднання двох партій в одне цілісне політичне утворення – не тільки відповідальне й значуще рішення, але і досить складний технологічно процес, який передбачає юридичну ліквідацію однієї з політ сил, а саме – УНП. За прогнозами гостей прес-центру Закарпаття, часу на цей процес потрібно буде з місяць: «впродовж місяця має пройти злиття на обласному, районному рівнях, відтак, проведемо з’їзд, де буде затверджено програму модернізації, ймовірно, перспектив новоутвореної партії». А тоді, можливо, суспільство стане свідками входження в об’єднання й інших партій, адже наразі, за словами Івана Габора, ще 6 політсил розглядають ймовірність злиття і проводять переговори з цього приводу.  

Рішення про об’єднання, зазначив голова Закарпатської обласної організації УНП, з’їздом було підтримане одноголосно, без жодних провокацій з боку якоїсь частини партії. Окрім погодження злиття, було також поголосовано ще одне важливе рішення, яке Іван Габор назвав «торжеством справедливості»: йдеться про відновлення рішенням з’їзду Володимира Піпаша членом РУХу після його виключення з партії у 2005-му році. 

Як зазначив з цього приводу Володимир Піпаш, «сталося це вперше, до цього випадків відновлення виключеного члена не було. І, як озвучувалось на з’їзді, відповідне рішення було прийняте на прохання багатьох крайових організацій Руху України». За його словами, і зараз, і на найближче майбутнє утворення матиме багато роботи – налагоджується співпраця з Рухівським активом, із осередком УНП. При цьому В.Піпаш висловив сподівання, що до осені вся головна робота вже буде завершена, організація відновиться, займе свою нішу і матиме перспективу. 

«Мету маємо одну спільну – це розбудова національної, підкреслюю – української –держави… Мусимо визнати, що незадоволених поза межами новоутвореної партії чимало. Але ми визначені зі своїм напрямком – національно-демократичним: ця ніша нараховує близько 30% виборців, частково вже зайнята, частково виборці голосують не за ідеологією, а на якихось інших підставах», – розповів Володимир Піпаш. 

Серед іншого, гості прес-центру «Закарпаття» запевнили: новоутворена партія готова співпрацювати з національно налаштованими політсилами заради спільної мети – подолання авторитарного режиму, що нині все більш посилюється. Якщо доведеться, готові також і на майбутніх виборах 2015 року підтримувати єдиного кандидата у Президенти, визначеного опозицією, аби «переломити» ситуацію, що наразі має місце в країні. І додали, що опозиції нема чого «нервувати»: так, за словами представників новоутвореної партії, «є парламентська опозиція, а є позапарламентська, і без останньої перша не достукається до людей, тож ці явища не заперечують одне одного, а тільки додають».  

 
Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
23 травня 2013р.

Теги: злиття, УНП, РУХ, Ужгород

Коментарі

Румпель 2013-05-24 / 10:14:17
Чергове мертвонароджене. А шо ще чекати від перекрашених комсомольців-піпащів (так у підзаголовку - "..Володимир Піпащ сьогодні під час ...")

Дід Микола 2013-05-24 / 08:53:52
2 маргінальні партії пробують лишитися на плаву, ну-ну)

Михайло 2013-05-24 / 00:05:05
«Насправді «Свобода», яка близька нам по духу, ідейно, хоч і націоналістична, не є, на наше переконання, правою.."

Отак от ?????????????????????????????????????

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи