Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії" (ФОТО)

«Сьогодні, перш ніж говорити про майбутнє України та про реалізацію якоїсь моделі її розвитку, необхідно подбати про збереження державності, зважаючи на існуючу зовнішню агресію. Зараз питання економічних реформ – не найголовніше, основне питання – відновлення режиму національного функціонування. Ми мусимо бути єдині, мусимо один одного підтримувати і вірити в свою силу. У нинішніх умовах кожен з нас має стати великим українцем, бо країна потребує великих українців. Маємо відчувати власну силу і відповідальність за долю своєї країни», – заявив сьогодні під час прес-конференції у прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України, голова Народного Руху України Василь Куйбіда.

Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії" (ФОТО)

Сьогодні в Ужгороді, у прес-центрі Закарпаття, відбулась зустріч із кандидатом у Президенти України, людиною, яка фактично об’єднала Народний Рух України, Василем Куйбідою. Хоч спершу у планах гостя прес-центру було презентувати власну передвиборчу програму, на тональність спілкування та атмосферу зустрічі значно вплинула напружена ситуація в країні – ситуація неоголошеної, але жорсткої війни-протистояння. Відповідно, й говорили здебільшого про першочергові кроки, необхідні для України часів сьогодення; про гостру потребу збереження державності, про самоідентифікацію українців та віру в себе.

Як зауважив Василь Куйбіда, за останні 15 років Народний Рух України не делегував кандидатів на вибори Президента, «ми свідомо нехтували партійними інтересами, вважаючи, що державні інтереси першочергові». А відтак зазначив, що для нього є честю брати участь у нинішніх виборах саме кандидатом від Народного Руху України – «політичної сили, яка згуртувала український народ і привела його до відновлення державної незалежності у 1991 році». 

«Приймаючи концепцію державотворення ще у 1992 році, Народний Рух визначив для себе основні гасла: державність, демократія, реформи. Як політична сила, яка привела Україну до Незалежності, ми, кожен «рухівець» персонально, несемо відповідальність за те, чи залишиться країна зараз незалежною, чи сусідня держава використає політичну, економічну й соціальну кризу для провокування кризи державної», – зазначив Василь Куйбіда. 

Визначальне завдання для новітньої України, за словами голови Народного Руху – це докладання всіх зусиль для збереження державності. І лише після того, як буде відновлено і налагоджено режим національного функціонування, можна буде говорити про обрання моделі розвитку країни та обов’язкове проведення всіх реформ, які на часі. І для гуртування нині як ніколи важливо повірити у власну силу із усвідомленням відповідальності кожного з українців за долю країни. 

«Сьогодні перш, ніж говорити про майбутнє України, про реалізацію якоїсь моделі її розвитку, необхідно подбати про збереження державності. В умовах зовнішньої агресії проводити реформи дуже важко, якщо не сказати – безглуздо. В стані війни необхідна централізація усіх ресурсів – і владних, і економічних. Мусимо нині бути єдині, мусимо один одного підтримувати і відстоювати, як це робили на початку 90-х, коли були сильні і вірили у свою силу. З нами за ці роки сталося найгірше – ми перестали вірити у свою силу, шукаючи месію, якогось героя, котрий має вирішити наші проблеми. Ні, вирішувати їх маємо самі, консолідувавшись, стати кожен великим українцем, бо країна потребує великих українців. Відчуваючи власну силу і відповідальність за долю своєї держави», – сказав Василь Куйбіда.

За його словами, покладатись виключно на владу, яка «здається, так і не визначилась, чи вона національна, чи це тимчасові люди, які волею випадку чи завдяки Майдану опинились на вищих шаблях» – хибно. А, вимагаючи від чільників держави швидких та ефективних дій, обов’язково треба усвідомлювати, що відповідальність за збереження та розвиток країни лежить на кожному з її мешканців.  

«Народний рух України запропонував діяти у цьому напрямку ще в лютому, у часи подій в Криму, що його віддали без жодного пострілу та спротиву. Відповідальність – це участь в охороні кордону, формування при иорганах міліції загонів з охорони громадського порядку, спільна робота з військоматами, формування територіальних самооборонних загонів... Як приклад ефективності громадських формувань можу привести Миколаїв, де самооборона, мобілізована Народним Рухом, не дала розгорнутись діяльності сепаратистів…  І, коли перекидають війська з заходу країни на схід, обов’язок забезпечення оборони наших міст, наших осель лягає на нас», – зауважив Василь Куйбіда.

Лунали під час спілкування й тези, що їх можна узагальнити відомою ідіомою: хочеш миру – готуйся до війни. На переконання голови Народного Руху України, будь-які розмови про другу державну російську, про федералізацію країни – ніщо інше, як робота на знищення державності, адже жоден патріот такими тезами не те, що не говорить, але навіть і не мислить. Так само спроби переконання щодо відсутності війни в країні можуть трактуватись як готовність до рабства. 

«Нині говорити про те, що війни нема – це кривити душею. Адже, якщо українців убивають тільки за синьо-жовтий прапор, за спілкування українською, якщо складаються списки на знищення українців, які хочуть жити в унітарній державі, то що це, якщо не війна? І що тоді мир? А тому сьогоднішні розмови на кшталт «немає ніякої війни» означають, що ми готові стати рабами Російської імперії. А тому, маємо відкинути такі розмови і, попросивши священиків молитися за мир в країні, готуватись до збройного опору. І це буде запорукою того, що війна, можливо, не переросте у великий збройний конфлікт», – припустив Василь Куйбіда.

А вже після того, як Україною буде відстояна державність, за словами політика, потрібно буде спільно погоджувати модель розвитку країни і впроваджувати першочергові реформи. У тому числі – переймати досвід розвинених країн старої демократії із відпрацьованим механізмом функціонування партій, із боротьбою, найперше, з політичною корупцією, зі зміною якісного складу Верховної Ради, із конституційними реформами. 

«Щоб сконструювати політичну систему, яка працюватиме на благо народу, а не на благо олігархів, нам потрібно починати з партій. Не треба вигадувати велосипед: є модель країн старої демократії, в яких партії фінансуються з державного бюджету, і, відповідно, держава контролює їхні видатки. Змінити ситуацію можна з прийняттям нового закону про партії, і в такому разі перед нами, по великому рахунку, стоятиме завдання перезавантаження держави: зі зміною Конституції, змінами до закону про громадянство, прийняттям закону про люстрацію, формуванням нового парламенту та національного уряду, які діятимуть в інтересах народу», – розповів Василь Куйбіда.

І для того, аби зазначені плани втілити, за його словами, потрібні швидкі комплексні зміни «в різних площинах і напрямках». І не тимчасова влада, а сильний державний лідер, ось чому надзвичайно важливо, щоб вибори 25 травня відбулись успішно, з обранням легітимного Президента. Якщо ж участь керувати країною випаде саме йому, заважив Василь Куйбіда, то вже восени варто чекати і виборів парламентських, після чого можна буде визначатись і з новим прем’єром. 

«Якщо цього не зробити, ми ризикуємо повторити події 2005 року, коли тривало протистояння між президентом та прем’єром, яке нічого хорошого нам не дало. Та й ми всі пам’ятаємо, що Небесна сотня – не тільки на совісті Януковича, але й на совісті Верховної Ради, яка не відправила свого часу у відставку Захарченка і тодішній уряд, яка проголосувала за закони 16 січня і збурила суспільство. Якщо у парламенті є люди, які хоч трохи мають совість, вони мають розуміти, що не представляють сьогодні ні національні інтереси України, ні відображають думку суспільства. А тому вони мають піти геть, аби дати новому керівництву держави формувати і новий уряд», – зауважив Василь Куйбіда. 

 

 
Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
06 травня 2014р.

Теги: Куйбіда, модель, стара демократія

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
/ 3У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про «родзинки» цьогорічних «Березневих котів»
» Всі записи