У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури (ФОТО, ВІДЕО)

У селі Кострино на Великоберезнянщині безпідставно та на власний розсуд "розпорядники" унікальної костринської церкви Покрови Пр. Богородиці здійснили по факту вандальні втручання у цілісний вигляд сакральної споруди в комплексі з охоронною зоною. Так, статус пам’ятки національного значення, який має згадана церква, не став на заваді самовільних добудов та забудов охоронної території без будь-яких дозвільних документів.

У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури (ФОТО, ВІДЕО)

Адекватно реагувати на кричуще неподобство необхідно вже зараз – аби завтра не нарікати на втрату унікальної сакральної споруди з кількавіковою історією, що цілком заслужено вважається однією з візитівок не тільки Великоберезнянщини, але й Закарпаття загалом. І йдеться аж ніяк не про міжконфесіний конфлікт чи конфронтацію, головне нині - збрегти унікальну понад 350-річну пам'ятку сакрального мистецтва у її первісному неповторному вигляді.

Як діяти і що робити, чому і досі маємо випадки варварського ставлення до культурних історичних надбань та хто має тримати ситуацію на контролі – про все це спілкувались під час нинішньої прес-конференції в Ужгороді, у прес-центрі "Закарпаття". 

Насамперед, мистецтвознавець, автор фундаментального видання про дерев’яні церкви Закарпаття Михайло Сирохман зазначив: за останні 20 років чимало шедеврів деревяного церковного будівництва зазнали непоправних пошкоджень і втрат. "Про дерев’яні церкви Закарпаття роками говорять, фотографують їх, художники малюють, всі захоплюються, однак, нічого не робиться заради охорони та збереження цих унікальних сакральних споруд. Прикро, але якість збереження і кількість збережених церков невпинно з кожним роком зменшується», – зазначив Миайло Сирохман. Як приклад, згадав, що буквально впродовж тільки одного десятиліття згублено та нівельовано пам’яткову, естетичну, історичну цінність церков у Гусному, в Сухому, у Вишці. І от нині проблема виникла довкола понад 350-річної церкви у Кострині, церкви, яка є таким собі «іміджевим брендом, що множить славу Закарпаття".

"Цей милий рідкісний пагорб, цей шикарний природний театр довкола – з котрого боку не подивишся, це з такою любов’ю, з таким смаком зроблено, що треба бути глухим, тупим, незрячим до культури та естетики, щоб насмілитись хоч щось робити, хоч по якомусь сучку вдарити сокирою. Втім, це таки сталося – ще минулого року тут почали будувати коридор, який тепер уже й добудували. Критий, який просто вбив з вулиці пейзаж, видову цінність об’єкту. Далі до церкви прибудували – наче вже зараз і розібрали – прибудову до вівтарного зрубу. Вище церкви звели дзвіницю, неузгоджено і без документів. Всі ці споруди будувалися без елементарного архітектурного підходу", – розповів Михайло Сирохман.

При цьому, відзначив: абсолютно неважливо, яка конфесія припустилась таких прикрих помилок, і мова аж ніяк не про міжконфесійний конфлікт чи конфронтацію. Йдеться виключно про надзвичайну цінність споруди і те, як у мирний спосіб вирішити питання таким чином, аби «костринський пагорб із цією чарівною церквою – одним із шедеврів світового рівня – зберегти». 

Про те, що порушення у відношенні деревяної церкви у Кострині тягнуться ще з початку Незалежності України, розповів головний спеціаліст з питань охорони культурної спадщини Закарпатської ОДА Томаш Сопко. За його словами, першим неправомірним кроком стала передача будівлі церкви, яка вже на початку 90-х мала статус пам’ятки національного значення, у власність православної громади. Адже громада в цьому разі може виступати виключно користувачем, але ніяк не власником. Відтак, нагадав фахівець про те, що будь-які втручання, що здійснюються на охоронній зоні, мають бути погоджені Міністерством культури. 

"Звісно, що ніяк дозвільних документів під час здійснення інспекційної поїдки на об’єкт нам показано не було. Тож ми одразу звернулись у прокуратуру Великоберезнянського району і одночасно в управління внутрішніх справ, де просили притягти до відповідальності винних, які допустили ці порушення. Нині отримали відповідь з прокуратури, однак, вона, на жаль, неконкретна", – зауважив Томаш Сопко. І додав, що в разі відсутності належної реакції та оцінки паплюження пам’ятки національного значення область звертатиметься по допомогу у Генеральну прокуратуру України. І, як варіант, ініціюватиме перегляд та відміну рішення сесії обласної ради про передачу споруди у власність.

Про те, що питання стоїть гостро не тільки по сакральних пам’ятках Великоберезнянщини, а стосується Закарпаття в цілому, говорив мистецтвознавець Михайло Приймич. І найбільшою проблемою в цьому контексті назвав недбальство та людську байдужість. "Один із філософів, коли йшлося про проблеми у нацистській Германії, говорив: достатньо байдужості оточуючись, щоби довкола творилося зло. Бо ж байдужість - найбільш убивча річ", – згадав Михайло Приймич.

Наслідком подальшої такої байдужості по відношенню до культурних надбань історії світового рівня може стати найстрашніше – руйнація культурного середовища та втрата власного автентичного обличчя регіону. "Надважливо мати власне обличчя, адже, якщо Закарпаття втратить власне обличчя, яким є пам’яткові культури, інтелектуальному туристу нічого буде тут робити. Кожна автентична річ, яка була створена на цій землі, потребує надзвичайно ретельного вивчення та збереження. У разі, коли руйнується культурне середовище, в іншому середовищі виростатиме зовсім інше покоління. Коли руйнується середовище пам’яткове, руйнується сприйняття загалом, розуміння свого місця на цій землі. І якщо ми маємо якусь відповідальність за наш край, за надбання наших предків, мусимо це доводити на справі. Коли ж не збережемо, гріш нам ціна", – резюмував Михайло Приймич.

 
Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
17 листопада 2014р.

Теги: реакція, нищення, Генпрокуратура

Коментарі

читач 2014-11-28 / 21:37:25
Вибачайте, та не в кожній хаті є два компютери, а двоє і більше читачів є.

Адмін 2014-11-22 / 20:13:42
"Читач", ви визначіться, будь-ласка, чи ви "читач", чи "лікар". І пишіть під одним ніком, а не створюйте видимість дискусії. Бо буду видаляти коментарі, або й зовсім забаню.

лікар 2014-11-22 / 19:44:09
А де на цій конференції представники тої Церкви! Чи не за багато вже було від представників Держави так званої турботи про Церкву за радянські часи!

читач 2014-11-22 / 19:30:20
Коли буваєш біля декотрих памяток гід каже було так, добудовували те, так і сяк, і ось таке воно зараз, бо там живуть реальні люди, яким видніше що і як використовувати за призначенням, за той кошт який мають - без всякої підтримки держави яка до речі ще 2 десятки років тому готова була через тих же "сирохманів" знищити багато того, що комусь заважало! Громада як могла зберегла свій храм!!! А тепер приходять зацікавлені у грантах особи які пестрять заказними заявами про "неподобство"! Там живуть і моляться монахи! До речі дійсно віруючі та прості люди, оживляють стіни, одухотворюють своїми молитвами світ! Так ні, навіщо нам монахи, зробимо ще одну "точку" мертвих музейних стін, що різні "зіваки" приходили та роздивлялись! Подібно як приходять до трупу покійника та згадують який же він був хороший, замість того щоб прийти та подивитись на живих подвижників, які за ради Бога залишили цей світ! Церква присвячена Богу, а не туристам-зівакам, які заходять часом в такі будівлі без жодного благоговіння, в шапках та обнімаючись зі своіми тимчасовими пасіямиі. В Церкві має бути Богослужіння! Так що зі всією повагою до всіх тих, хто трудиться на ниві збереження памяток - бережіть їх не за рахунок живої монашої общини!

василь мулеса голова ВУТЛ 2014-11-18 / 21:51:57
Таке неподобство повинна розслідувати Генеральна прокуратура України. Винуватці мають понести покарання згідно Закону. Всеукраїнське товариство "Лемківщина" закликає всіх патріотів України долучитися до збереження й захисту національних святинь.ВУТЛ проводить лемківські фестивалі в селі Кострино. Що ми покажемо Світу завтра, задумайтеся, панове-можновладці!
ВУТЛ засуджує такі дії"добродіїв" й вимагає вирішити конфлікт згідно Закону України

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
/ 3У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про «родзинки» цьогорічних «Березневих котів»
» Всі записи