Проект «ДНК-портрет нації»: «Гени аріїв носять в собі більше 50% українців»

Українці – хто ми і звідки? На це питання відповів унікальний телевізійний проект власного виробництва каналу «Україна» – «ДНК-портрет нації».

Проект «ДНК-портрет нації»: «Гени аріїв носять в собі більше 50% українців»

Творча група проекту провела масштабне генетичне дослідження з використанням новітніх технологій і з залученням кращих світових експертів. З ініціативи телеканалу "Україна" вчені-генетики взяли зразки ДНК у жителів по всій Україні - від Луганська до Ужгорода, від Ялти до Чернігова. У генетичному дослідженні взяли участь, як звичайні люди з різних куточків України, так і багато відомих українців: Олег Скрипка, Остап Ступка, Руслана Писанка, Василь Вірастюк, Альона Вінницька, Олександр Пономарьов та інші. 

В рамках проекту "ДНК-портрет нації" телеканал "Україна" залучив до співпраці вченого-генетика зі світовим ім’ям - Пітера Форстера з Великобританії. В даний час він веде наукову діяльність в Кембріджський університет і очолює лабораторію в Німеччині, рівень відповідальності якої настільки високий, що навіть місце розташування її засекречено. Основний профіль роботи цієї лабораторії - криміналістичні ДНК-експертизи. Ця лабораторія є супервайзером роботи інших центрів з генетичних досліджень у всій Європі - вчені цієї лабораторії визначають європейські стандарти ДНК-досліджень. Саме в Німеччину і були відправлені зразки ДНК українців для подальшого вивчення. 

За результатами дослідження ДНК-проб українців були виділені наступні пріоритетні напрямки розвитку української нації: 

1. Кельтське походження. У кожному п’ятнадцятому українцю вчені-генетики виявили хромосому, яка ріднить сучасне населення країни з ірландцями, англійцями і шотландцями. А це означає, що кожен шостий тестований був нащадком кельтів. Кельти були дуже могутньої цивілізацією, яка змогла заселити половину континенту. Секрет їх успішності і прогресу простий: за однією з версій наукових експертів, саме кельти першими навчилися обробляти залізо, а також достеменно встановлено, що саме цей народ відкрив бронзу раніше, ніж їхні європейські сусіди. Спадщина кельтської культури прямо вплинула на українців, наприклад, знаменита зачіска "під макітру" була одним з різновидів кельтських національних зачісок. Також довгі вуса, які зараз вважаються типово козацькими - це спадок українцям від кельтів. Лінгвісти вважають, що слово "сало" ми теж успадкували від цього етносу: в кельтській мові цей продукт називався "saill". Вважається, що саме з кельтської мови до нас прийшли такі слова як "кінь", "корова" і "смерека". 

2. Скандинавське походження. У релевантній вибірці проекту "ДНК-портрет нації" кожен шостий українець носить в собі Y-хромосому скандинавських або фінських народів. У даному випадку мова йде, насамперед, про тих, кого за часів Київської Русі називали "варягами". Вікінги прибували на українські землі в якості військової еліти - як дружинники для особистої гвардії князів. Їх було небагато, проте, закони історії свідчать, що навіть невелика жменька чужинців, що потрапила у вищі прошарки держави назавжди залишала слід не тільки в звичаях і культурі, але також і слід в генетичному фонді цілого народу. 

3. Трипільське походження. Як показали результати дослідження, ДНК кожного п’ятого українця містить в собі ту гаплогрупу, яку вчені характеризують, як трипільську. Загальновідомо, що трипільці були неймовірно розвиненим народом для свого часу: наприклад, саме ці люди володіють секретом виготовлення виробів з бронзи, а в якості одягу, на відміну від більшості сучасників, представники трипільського народу носили не шкури, а тканий одяг. Трипільці були хліборобами і першими на українській землі ростили пшеницю і гречку. 

Свій рід від перших хліборобів західної Європи ведуть Олександр Пономарьов та Богдан Бенюк. 

4. Арійське походження. Їх хромосому в різних пропорціях носять майже всі європейці, росіяни, представники індійський та іранських народів. Концентрація гаплогруппи, яку вчені ідентифікують, як успадковану від аріїв, виявлені більш ніж у половини досліджуваних українців. У часи, коли арії жили на території України, середньорічна температура впала на кілька градусів. Похолодання диктувало правила життя по всій Європі: воно серйозно відбилося на розмірах людської популяції, яка проживала на цих територіях в той час. В результаті вижили тільки люди, які володіли геном "молочної толерантності" - тобто, здатністю пити і переварювати молоко. Більшість дорослих людей не можуть вживати молоко в їжу, наприклад, такими є африканці чи азіати. Але саме молоко не дало людям померти від голоду під час похолодання і давало можливість цивілізації аріїв продовжити своє існування. Саме від аріїв Запорізькі козаки успадкували манеру носити український оселедець. Одна з наукових гіпотез навіть свідчить, що арії, які володіли колесом, винайшли його саме на території України. 

Носіями гена, який визначається, як арійський (R1a), виявилися майже всі зірки-чоловіки, які взяли участь у проекті: Остап Ступка, Андрій Хливнюк, Олег Скрипка, Василь Вірастюк, Олександр Шовковський і Олег Михайлюта.

Однак як з’ясували вчені-генетики, є ще один древній етнос, представників якого на території сучасної України більше, ніж нащадків аріїв. Справа в тому, що всі наведені вище результати дослідження стосуються тільки чоловіків, а головна фігура цієї історії, насправді, жінка. Представники прекрасної половини українського народу, як мінімум, в три рази старше, ніж чоловіки. Предки сучасних українок прийшли на ці землі за 20 000 років до появи трипільців. З точки зору генетики, українки - успадкували гени окремого, ще більш древнього народу. Тільки українські жінки є корінним населенням території України. Така особливість ДНК українських жінок пояснюється тим, що жінки не брали участь у війнах цивілізацій - вони просто вибирали переможців. Серце жінки завжди обирало більш сильного і "перспективного" чоловіка - від цих чоловіків народжувалися діти, що передавали батьківські гени у спадок. 

Пітер Форстер, вчений-генетик, експерт проекту "ДНК-портрет нації": "Насправді, поняття "нація" - це те, що вигадали чоловіки. Жінка і так знає: "Це моя дитина". Просто тому що вона його виносила і народила. А чоловік ніколи не може бути впевнений на 100%. Він може опиратися тільки на зовнішню схожість дитини і себе". 

Крім таких глобальних висновків про українців, телевізійний експеримент підніс й інші сюрпризи. Результати ДНК-тестів для Руслани Писанки та Альони Вінницької виявилися несподіваними ще й з іншого боку: з’ясувалося, що вони - генетичні сестри. Їх ДНК в досить схожі, а це означає, що вони колись мали спільну праматір. Зірки були дуже здивовані і, спочатку, навіть не повірили, поки їм не показали їх генетичні карти, які чітко вказували на їх ДНК-спорідненість. 

Як виявилося, і Олена, і Руслана, належать до одного з найбільш поширених і найбільш древніх етносів. Однак гени якого найдавнішого народу носять в собі представниці прекрасної статі - до цих пір загадка. Можливо, колись генетики зможуть розкрити і цю таємницю... 

Альона Вінницька, співачка, учасниця проекту "ДНК-портрет нації": "Під час зйомок проекту учасників чекали сюрпризи. Особисто мене здивувала генетична спорідненість, яка відкрилась, з людиною, яка мені завжди була дуже симпатичною - Русланою Писанкою. Звичайно, це дуже цікаве дослідження. По-перше, це чудова ідея - дізнатися, звідки ж пішли українці і хто ж ми такі. А по-друге, "ДНК-портрет нації" - документальне кіно, і суто український проект. На жаль, в Україні поки що мало знімають фільмів такої ж високої якості". 

Повну версію проекту "ДНК-портрет нації" ви можете подивитися на сторінці проекту на сайті каналу "Україна".

12 листопада 2012р.

Теги: ДНК, генетичний, кельти, трипільський, арійці

Коментарі

олег 2024-03-27 / 16:42:30
Показуха в стилі 95 кварталу.

тітка Орися 2023-06-18 / 23:20:45
Етногенез -- складний процес! Щодо праматері на рівні міфів і легенд у козаків були давні вірування і традиції... Старі люди говорили про Матір Захисницю Козацьку як загальну матір, яка досі дбає про своїх дітей... Хто зна, може вірування не на порожньому місці виникли?

Дмитро Дубневич 2022-07-29 / 12:05:53
Будьласка. Не вірте в цю ехінею. Вона абсолютно антинаучна. Некомпетентні люди взяли статистику чоловічих і жіночих гаплогруп, а потім спробували самі трактувати їх значення. Жінки генетично стаарші чоловіків не тому що вони "не приймали участі у війнах націй", а тому що мітохондріалььне ДНК мутує значно рідше ніж Y-хромосома. І немає ніяких "кельтських", а тим більше "арійських" Y-хромосом. R1a - Y-хромосома яка прийшла до нас від східноєвропейських мисливців і збирачів, що пізніше через Ямну і Шнуркову культуру рознеслася на ряду з "кельтською" R1b поширилася по Європі і азії розділяючись на різні індоєвропейські народи, серед яких були арії, але вони немають до українців ніякого відношення, і тим більше вони не були ні світлоокими і ні світловолосими. Просто порівняно з місцевим населенням в Індії і на Бл Сході, куди вони приходили, вони були альбіносами. Вчіть історію, не будете введені в оману такими шарлатаними як автори цієї статті

гоша 2014-04-06 / 21:42:11
Вінницька- етнічна єврейка, так що хай не прикидується, що результати для неї були несподіваними, і невідомо, до якого етносу вона з Писанкою належить, бла-бла-бла. Яке лицемірство

bohdana 2012-12-17 / 16:14:22
Anhlijtzi ne keljty....
Keljty: irlandzi, shotlandzi i walijzi...

896 2012-11-20 / 17:45:44


Флуд. Коментар видалено. Адмін


896 2012-11-20 / 16:38:24


Флуд. Коментар видалений. Адмін


896 2012-11-20 / 16:30:27
Недавно появилася ще одна теорія про те, що українці - це нащадки антів, а в свою чергу анти - нащадки атлантів.
І обгрунтовується це на основі вивчення карти глибин Середземного моря в районі острова Карпатос, де, на думку авторів теорії, і знаходилася легендарна Атлантида.
І де тоді генетика?

Андрій 2012-11-20 / 16:15:12
В цьому фільмі є неточність по ДНК вікінгів. Це ДНК не вікінгів 8-12 ст а ост.готів, які прибули на нашу територію з Південної Скандінавії в 3 століті і жили в нашій місцевості до 5 століття і разом с нашими пращурами, сарматами залишили черняхівську культуру.

896 2012-11-20 / 16:15:04
"Оце і говорить про єдність народу" - приведена цитата говорить про відсутність розуміння не просто тексту статті та проблеми в цілому, а про відсутність системної освіти.
Народ і нація - різні поняття. Перш ніж писати коменти - полистайте хоча б елементарний підручник.
Між тим, коли сюди прийшли кельти, коли угро-фіни, коли іраномовні племена (представники різних підрас та зовсім різних антропологічних типів) і коли появилися "українці" - часові проміжки в тисячі років. За такий час не тільки формуються окремі етнічні групи, етноси, нації із своєю державністю, але й розпадаються цілі імперії, зникають великі нації.
На території теперішньої України проживають представники трьох автохтонних типів людності - остійці (круглоголові), динарці (довгоголові) і після ІІ світової війни в результаті анексії СРСР західних територій - карпато-альпійці (теж довгоголові). Східні та південні території заселені сумішшю людності, в якій практично неможливо щось виділити чи класифікувати (крім кримських татар), бо це безсистемне заселення відбувалося з волі Російської імперії та СРСР. Таким чином просто неможливо говорити про єдину націю в науковому розумінні, але можна говорити про потенційне утворення політичної нації.
Правда, за 20 років для цьго нічого не зроблено, навпаки, робиться все, щоб розєднати навіть те, що ледь тримається купи... :-(

сорри 2012-11-19 / 11:38:45
Не походження різне,а впливи інших народів, що абсолютно закономірно.Зі сходу впливади тюрки і фінгно-угри,з заходу- кельти і т.д. А народ один - за мовою, ментальністю і т.д. А те, що різній аґентурі чужих держав хотілося б протилежного - справи не міняє. Валите-валите, ділите-ділите, а ніяк розвалити і розділити не можете. Оце і говорить про єдність народу.

896 2012-11-19 / 11:06:03
Заголовок "ДНК-портрет нації", а по статті виходить, що нації-то і немає, бо походження частин населення України - зовсім різне. А ключовим у визначенні не тільки нації, а навіть в етнічної групи, етносу є СПІЛЬНІСТЬ ПОХОДЖЕННЯ!!!

Сорока 2012-11-13 / 12:49:13
Ага."Славних прадідів великих правнуки погані"

1212 2012-11-12 / 14:58:54
З днк фсе нормально з менталитетом проблема!


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи