У четвер в Ужгороді Великоберезнянська школа-інтернат проведе мітинг перед Закарпатською облрадою

Йдеться про мирний захід за участі колективу школи, її випусників та представників громадськості, покликаний привернути увагу депутатів Закарпатської обласної ради до проєкту рішення №823ПР/01-16, який внесений на прохання освітян з метою збереження закладу шляхом його реорганізації, а не ліквідації.

У четвер в Ужгороді Великоберезнянська школа-інтернат проведе мітинг перед Закарпатською облрадою

У четвер, 20 травня, о 10:00, на площі Народній перед будівлею Закарпатської обласної ради відбудеться мітинг освітян та небайдужої громадськості на підтримку проєкту рішення №823ПР/01-16, внесеного депутатом Іваном Дураном.

Про це Закарпаття онлайн повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор, який, водночас, за дорученням представляє школу-інтернат.

Йдеться про проєкт рішення "Про припинення процедури ліквідації Великоберезнянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І – ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради", який має відмінити процедуру ліквідації, розпочату облрадою 25 лютого, та доручити Департаменту освіти ОДА підготувати реорганізацію закладу в спортивний ліцей.

"Ми прагнемо зберегти навчальний заклад, який існує на Березнянщині вже більше п'ятдесяти п'яти років, виховав не одне покоління гідних і чесних людей, дав можливість повірити у свої сили не одній дитині. Думаємо, що випускники нашої школи це підтвердять. Сподіваємось на вашу допомогу і підтримку. З повагою колектив школи." – повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці колектив школи.

Понад 100 працівників, які працюють нині в унікальній та єдиній в області школі для дітей з особливими освітніми потребами, закликають обласну владу зберегти заклад і, водночас, розуміючи зміни в освітньому законадавстві, просять змінити тип закладу (трансформувати) під сучасні потреби, а не закривати повністю.

"За попередньою інформацією, на підтримку колективу школи висловилися більшість політичних фракцій облради, окрім "Європейської Солідарності", "Команди Андрія Балоги" та "За Майбутнє", які поки остаточно "не визначилися" – зазначає Віталій Грегор.

Зокрема керівниця фракції "Європейська Солідарність" в Закарпатській облраді Ірина Мацепура в себе на сторінці у Фейсбук зазначила, що існують проблеми з фінансуванням, тому  ліквідацію школи, яку вони підтримали на попередній сесії 25 лютого, розцінюють як "економію" коштів. Це в свою чергу викликало шквал обурення в коментарях серед працівників школи та селищних депутатів. 

"Шановна пані Ірино, ліквідувавши (знищивши) школу-інтернат у Великому Березному, Ви не вирішуєте проблему. Ліквідація є найпростішим варіантом і не потребує жодних зусиль, це і є популізм. Проєкт рішення №823ПР/01-16 передбачає не збереження школи-інтернату ще на рік, а створення шляхом реорганізації на її базі нового навчального закладу - спортивного ліцею. Це робота департаменту освіти і Ваша як депутата. Ви ж не пропонуєте інших варіантів крім бездумної ліквідації заради економії (дуже спірна економія), і зовсім не думаєте про наслідки такого рішення. В питанні ліквідації-реорганізації не може бути однакового підходу, так як всі 6 шкіл відрізняються, і кожна тер.громада має різні фінансові можливості. Не потрібно бути фінансистом, щоб розуміти - бюджет Великоберезнянської сел.ради не має можливості зберегти великий майновий комплекс, який створювався та роками розвивався за державні кошти. Ліквідація приведе до занепаду, руйнації і розкрадання майна, тут без варіантів. Тобто Ви пропонуєте це все знищити і не пропонуєте нічого взамін. Про долю працівників ліквідованої школи Ви також не подумали. Саме тому ми (депутати Великоберезнянської селищної ради) і звернулися до обл.ради. Знайдіть розумне, державницьке рішення, для цього... Ліцей - це заклад зовсім іншого типу, до якого все, що писали, не має жодного стосунку. Ліквідація - це не економія, а перекладання фінансового тягара на бюджет селища", – зазначив депутат Великоберезнянської селищної ради та голова бюджетної комісії Валерій Поправка в коментарях до позиції І.Мацепури.

Як повідомляло Закарпаття онлайн, 25 лютого 2021 року на другій  сесії VІІІ скликання Закарпатської обласної ради було прийнято рішенння №161 про ліквідацію юридичної особи «Великоберезнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради». Тогоріч, при попередній владі, даний проєкт, після протестів колективу та громадськості, неодноразово знімався з розгляду.

22 березня 2021 року на сесії Великоберезнянської селищної ради було прийнято рішення №116 «Про зверення Великоберезнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області щодо внесення змін у рішення №161 від 25.02.2021 року Закарпатської обласної ради», мотивуючи, зокрема, відсутністю коштів в місцевому бюджеті на утримання даного закладу. Таким чином селищні депутати звернулись до керівництва обласної ради та облдержадміністрації щодо збереження навчального закладу на балансі області, забезпечивши внесення змін у відповідне рішення облради, замінивши ліквідацію закладу на реорганізацію в спортивний ліцей.

13 квітня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон України №1385-IX «Про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню  освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої  мережі та захисту прав учасників освітнього процесу», який був підписаний Президентом України 29 квітня. Даним Законом трансформацію санаторних шкіл продовжено на один рік – до липня 2022 року, а сама реорганізація або закриття санаторної чи спеціальної школи допускається лише після погодження з Міністерством освіти і науки України.

Варіант трансформації (реорганізації) школи-інтернат у Великому Березному в обласний спортивний ліцей підтримала й заступниця міністра освіти і науки України Віра Рогова, яка перебувала з робочим візитом на Закарпатті 26 лютого.

На початку квітня колектив Великоберезнянської школи-інтернату (понад 70 працівників) звернувся щодо збереження даного закладу до керівника закарпатських "Слуг народу" Миколи Тищенка. Однак відповіді досі не отримано.

Йдеться про обласну санаторну школу-інтернат у Великому Березному, яка наразі є унікальна і єдина на Закарпатті для дітей із бронхолегеневими та серцево-судинними захворюваннями, побудована ще в 60-х роках та розрахована на майже 300 учнів, де працює 105 педагогічних, медичних та технічних працівників. На території загальною площею 5,5 га знаходиться адміністративні, навчальні та спальні корпуси, медичний пункт, сад, котельня, душові (окремо для хлопців і дівчат), прачечна, кабінет перукарні, комп'ютерні класи, чудова сучасна кухня та їдальня, кімната аромотерапії, бібліотека, кабінет  швеї, майстерня по ремонту взуття, спортивний зал, приміщення та площадка з тренажерами, два футбольні поля (велике і мале).

19 травня 2021р.

Теги: інтернат, ліквідація, мітинг, сесія

Коментарі

дідо 2021-05-20 / 12:50:10
а що від порошенковських злодіїв чекати можна було? Риба крав в Ужгороді, селюк дениско ман в оюласті, а лохам про патріотизм розказували і вишиваночки на себе вішали

Ні закриттю 2021-05-20 / 09:41:36
Не можна допустити закриття в депресивному регіоні, оскільки і дітки і працівники отримують можливість вижити... І це не оті видатки, які треба скорочувати....
Дітям там комфортно, оце відчувається.

Лісовик 2021-05-20 / 06:03:00
Галиииба-би їх убила отих власть та грошеімущих! Уже не гадаут уд хворих діточок якісьтам квалочки щастя поудбирати та собі забрати,ненажери кляті! А ба-ко на втот інтернат уже око наклав,ко би нам,закарпатцям,надав поіменний список отих недолюдов? Отих сволочув треба перед адміністраційов за ноги завісити,оби здихали,падлюки,довго та болісно,а інтернат,шановні краяне постараймося усі вмісті од отих гнид "удбити"!

злий 2021-05-19 / 22:32:23
Петров вже наклав око на майно школи?

До копчи 2021-05-19 / 21:59:05
Ти пишешь .уйню ! Ти подивись неа цих дiтей,куди вони пiйдуть? Права була радянська Влада,коли створювала цiзаклади .А тобi бажаю щоб твоiдiти нiколи не бачили такого вiдношення дорослих до себе.думай ,що пишешь!

О.Д. 2021-05-19 / 21:46:24
Закривати заклади освіти - це дно. І мені зовсім не важливо, чим "аргументуватиме" своє опущення кожна з фракцій, які не підтримають збереження закладу

Вадім 2021-05-19 / 21:45:09
Надбавки од дітей заберали роками, діти сироти мали по 10000$ на картках опікунство оформляли а потім всі гроші собі, діти виходили з даної школи без нічого! Позор !!!!! Ще і так боряться за кормушку свою

Юра Копча 2021-05-19 / 19:56:08
Там бульше ся боять вчетелі за роботу , абсолютно нич не роблять, даремно зарплату получають. Прошу звернути на це увагу

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини