Москаль взяв участь в урочистостях під символом угорських військової потуги та імперськості (ФОТО)

У Вилоці за кількадесят метрів від кордону розташовано монумент міфічному птаху "Турул". За угорськими легендами, цей сокіл, якого, втім, чомусь зображають у вигляді орла, вказував кочовим предкам нинішніх угорців шлях до земель, де зможуть осісти, а під час національно-визвольної боротьби на початку 18 століття врятував її сподвижника Ференца Ракоці ІІ, скинувши йому під час бою шаблю.

 Москаль взяв участь в урочистостях під символом угорських військової потуги та імперськості (ФОТО)

Як зазначається в українській Вікіпедії, турул є важливим національним символом угорців, особливо популярним серед прихильників ідеї так званої "Великої Угорщини", що прагнуть повернення угорських кордонів, дійсних до укладання Тріанонського договору.

Свого часу, з проекцією на сучасну Угорщину, про угорських турулів у своїй згодом виданій в Ужгороді українською мовою книжці "Гуляш із турула" написав польський прозаїк і журналіст з угорським корінням Кшиштоф Варґа: "Найбільш ностальгійні тут, без сумніву, турули – міфічні угорські птахи. Якщо навколо уважно роздивитись, то їх можна знайти скрізь: на пам'ятниках, старих будинках, вивісках, на військових емблемах, на ранцях націоналістично вихованої молоді й на пласких грудях дівчини, що продає бутерброди і варить каву в кафе-пекарні "Бранч" на Ретек утцо неподалік Московської площі. Турул – це результат дивовижного схрещення орла з гускою, що став гібридною персоніфікацією угорських мрій і комплексів".

Відповідно, у країнах, що межують з Угорщиною, до таких пам'ятників ставляться з пересторогою, вважаючи турула символом угорських військової потуги та імперськості.

Коли Закарпаття увійшло до складу Чехословаччини, частину турулів вивезли до Угорщини самі угорці, інших було демонтовано владою Чехословаччини. Один з таких орлів, щоправда - вже без меча, нині зберігається як експонат у внутрішньому дворі Ужгородського замку.

Натомість, в період становлення молодої Української держави, скориставшись її слабкістю, за сприяння Угорщини було встановлено нових турулів - у Вилоку, на бастіоні Мукачівського замку, у Тячеві та селі Есень тощо. А в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ навіть експонувалися фото угорських турулів у виконанні угорського економіста Бернадетт Катони.

До традиційних угорських урочистостей під турулом у Вилоку, де раніше неодноразово звучали проблемні політичні заяви про "русинсько-угорську" суть Закарпаття, цьогоріч несподівано долучився і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, ставши першим з українських високопосадовців, що вдалися до такого неоднозначного кроку.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, нещодавно він відзначився в аналогічний спосіб, взявши участь у відкритті аналогічно політичного з своєю суттю угорського пам'ятника біля Берегова.

17 липня 2017р.

Теги: турул, Москаль

Коментарі

надя 2017-08-19 / 23:42:30


і на ***


Мікі 2017-07-18 / 17:05:40
Москаль усюди де урочистості , чи у циганській рубашці, чи в жидовській кипі , чи у вишиванці,чи у проводах в А Т О , чи у проводах вівчарів бо йому усе пофіг . Економіка краю трищить , экологія кричить, культура і освіта пищить, медицина плаче .! Такого безладу не було при інших головах обл.адміністрацій . Господь палицею не б'є.

Вуву 2017-07-17 / 23:32:37
Можна здогадуватись або робити припущеня що хуни маскаля конкретно проплачують ... "Відстібаючи" йому на рахунок в якомусь банку будапешта ... Бо дуже активну участь і показовість бачимо майже на всіх хунських заходах що абсолютно є ненормальним ...при тих кількісно нагально важливих і невирішених проблемах нашого крайу.

Вуву 2017-07-17 / 23:22:30
Лоханулись хуни ... Треба було почекати ще трохи коли прийіде пЭтя та і його запросити . А тоді вже точно стало б відомо ..."звідки аітердує".
Мабуть точно недокумекали.

О.Д, 2017-07-17 / 16:22:07
Те, що він це робить, друже МѢСТНЫЙ, при чому - послідовно, вже очевидно. Особисто для мене цікаво тільки - зі злого умислу, чи по недомислію. Бо правильна кваліфікація таких дій тягне за собою і правильні висновки.

Щоби було зрозуміліше, я не скидаю з рахунку наявність збережених зв'язків Москаля з Медведчуком, що тягнуться з часу призначення його на посаду "губернатора" Закарпаття тодішнім главою адміністрації президента Кучми. І візит Москаля у "Ведмежу діброву" в часі вже теперішнього "губернаторства" працює на цю версію.
Як і те, що він де факто ослабив українську владу на Закарпатті, зробивши ставку на антиукраїнські сили, і так само системно дестабілізує політичну ситуацію в регіоні. При чому, постійно стаючи на бік антиукраїнства.

Надто вже послідовною є така "політика", щоби списувати все на недомисліє.

МѢСТНЫЙ 2017-07-17 / 16:13:31
А не, осталось еще губернатору венгерские венки возложить к Монументу "обретения родины" на Верецком перевале – и всё, mission completed. Спокойно может идти пить палинку – отработал.
Неужели некому ему объяснить, что со стороны это выглядит и подло, и глупо и смешно и печально?

МѢСТНЫЙ 2017-07-17 / 15:56:43
У губернатора пошли повторы. Вряд ли он хочет, чтобы "мадьяросрач" рос и ширился. Но объективно делает для этого по максимуму. Что ни выход - то новый повод.

Наталка Майстренко 2017-07-17 / 14:42:10
Скажіть краще, а вірніше, перечисліть, що він зробив за період 2015-2017 правильного. Просто менше місця займе. Важко назвати цього діяча головою місцевої адміністрації, оскільки своєю діяльністю не тільки не виконує обов'язки, встановлені Законом України "Про місцеві державні адміністрації", а й просто заперечує статус голови державної адміністрації

Володя 2017-07-17 / 14:23:06
А что неправильно сделал Москаль? Заранее спасибо. С уважением.

депо 2017-07-17 / 14:20:09
Кому Маскаль служит не тяжко догадатися !

István 2017-07-17 / 13:51:17
Только об одном забыл написать аффтор данного сочинения: в чест (на память) чего проводится именно там ежегодно данное мероприятие...

mesnuk 2017-07-17 / 11:42:58


Латиніка та обговорення осіб коментаторів замість коментування по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2017-07-17 / 09:35:38
Таке враження що цей лисий х.. Просто "відривається" ...і наче в такий спосіб робить помсту нашим краягам за те що його ненавидять ... тому він свойіми діями реально провокує на загострення міжетнічних відносин . І це чим раз набирає все більших обертів.
Ну так люди обурюються ... Дописують ... Але далі цього сррава ... Покищо нейде.

11111 2017-07-17 / 08:49:12
Скинувши під час бою шаблю, пропустили слово

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 14
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини