Закарпаття: Звідки лунає недружня риторика?

Біля "Турул-модара" нерідко звучать гострі заяви Цієї неділі довелося побувати на україно-угорському кордоні на святкуванні річниці Революції куруців. Проте замість пафосу та розмов про добросусідство в мікрофони звучали гострі заяви. Після деяких з них роботи в СБУ мало б побільшати.

Закарпаття: Звідки лунає недружня риторика?

У Вилоці за кількадесят метрів від кордону знаходиться монумент міфічному птаху "Турул". Це один з національних символів угорців. За легендами, Турул вказував їхнім кочовим предкам шлях до земель, де зможуть осісти, а під час національно-визвольної боротьби на початку 18 століття врятував її сподвижника Ференца Ракоці, скинувши йому шаблю для бою.

Щороку біля монумента цьому птаху проводяться святкування річниці національно-визвольного повстання куруців. У 1703 році серед повстанців, які намагалися змінити лад в тодішній Австро-Угорській імперії, були і загони з теперішньої Виноградівщини. Хоча досі не відомо, скільки закарпатців воювало за куруців.

Цьогоріч на традиційне святкування у Вилок планувався приїзд президента сусідньої держави Палла Шмітта. Проте глава Угорщини раптово відмінив свій візит на Закарпаття. Селищний голова Вилока Йосип Кілб пояснив, що такі зміни зумовила смерть Отто фон Габсбурга і церемонія його поховання, на якій захотів бути президент.

Натомість делегацію у Вилоці очолила високопосадовець з держсекретаріату Угорщини Жужанна Рейпаш. Також від угорської сторони були присутніми консули Йожеф Бачкої, Іштван Товт та інші. Гостей приймали голова Виноградівської райради Олег Любімов, керівник апарату Виноградівської РДА Єлизавета Арвай, мер Виноградова Степан Бочкай, селищний голова Вилока Йосип Кілб.

Історичного колориту додала колона селян, переодягнених у куруців. Серед промов про великий подвиг куруців  та сучасне добросусідство виділився спіч голови Товариства підкарпатських русинів Ладислава Лецовича. Один з найбільш радикальних закарпатських русинів заявив:

– Говорять, що тут, під Турул-модаром, воювали і українці. Не було такого! Були русини і мадяри... Ми просимо мадярський уряд і до нинішнього дня, бо заявили світові, що ми є держава Подкарпатська Русь, ми два братські народи з мадярами. Це є наша земля - неділима, нічия більше, тільки наша, русино-мадярська, – сказав Ладислав Лецович.

Така пряма мова могла б зацікавити правоохоронців, яких було зібрано з усього району.

– Те, що ми мали, ми завдячуємо угорцям. То наші друзі. А те, що робить сьогодні українська СБУ, більше схоже на сталінський режим. Це, так звана, українська демократія, – доповнив голова Товариства підкарпатських русинів.

Не менш полум'яним був спіч іншого учасника заходу.

– Угорці на Закарпатті – раби, і їхньою свободою управляють дві мафіозні українські партії, які між собою конкурують, - заявив виступаючий.

Відтак відбулося покладання квітів до пам'ятника Турулу. Свято завершилося.

Останнім часом взагалі побільшало інформаційних приводів щодо "угорського питання". Згадаймо видачу паспортів, гімн у райраді, приїзд міністра оборони Угорщини і неприїзд її президента. А ось свіжа інформація про можливий "відхід від справ" Іштвана Гайдоша... Чи не забагато для спокійного і толерантного Закарпаття. І звідки взявся виступ русина Лецовича на угорському святі?

Політичні зміни у владі в сусідній державі відлунюються переділом прав між угорськими партіями на Закарпатті. А те, що торкаючись угорського питання, постало й русинське, змушує повернутись до думки про якусь близькість цих проблем. А, може, й спільного їх натхненника?

На національних питаннях на Закарпатті не грає вже лише лінивий. Комусь достатньо культурницького визнання – видавати книжки, співанки.  Інші йдуть далі. Важливо тільки, щоб прості люди сприймали це відповідно, зберігали толерантність і чітко бачили відмінність між політиканством та ідейністю.

Василь Кіш, Голос Карпат

18 липня 2011р.

Теги: турул, куруц, Ракоці, русин

Коментарі

не гуно 2011-09-10 / 23:24:00
Русины - ГОВНО
Рыбак рыбака видит из далека.Как-то так))))

АНЦЯ 2011-07-23 / 16:55:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

2011-07-21 / 12:05:00
сорри, 19.07.2011 20:34
анонім, 19.07.2011 20:07
...не то что сборища шантрапы с истерическими воплями. (с)

А що за "сборіща"? Ви маєте на увазі черговий "світовий конгрес" русинів, де людей було вкількакрат менше, ніж тут, а обличччя - суціль не спотворені інтелектом?.. :))

Русины - ГОВНО, высморкаться не на что, ..... но русинов признают мадьяры.
Свершиться мечта идиота.
Смогут чистить не только мадьярские сортиры, но и прочих ДОСТОЙНЫХ господ.
Да и Вам тоже повезет.
На прасторах Великой страны займетесь любимым делом "Барьбой за Волю Украины", ну а если повезет и прислужитесь Масковскому Царю - будете служить во Львове, на западной границе Великой Страны. три раза в день целуя в жопу уродливого Масковского Орла.

И Все будут довольны.

2305 2011-07-20 / 17:40:00
Лецович уже раз сидів у тюрмі. За СРСР, коли русинами не пахло. Хоче ще раз?

2 Istvan, 19.07.2011 18:21 2011-07-19 / 22:37:00

"Следующий раз пан Лецович точно не будет приглашен на праздник Турула"

В следующий раз, ты Istvan, Лецовичу запретишь такое говорить? Да?
Или он должен будет у тебя спрашивать, что говорить? Или как? Не думаю, что на подобных празднованиях твоё слово имеет какой-то вес.

Ember Zoltán 2011-07-19 / 21:40:00
Не менш полум'яним був спіч іншого учасника заходу.

– Угорці на Закарпатті – раби, і їхньою свободою управляють дві мафіозні українські партії, які між собою конкурують, - заявив виступаючий.


"Неизвестный" выступающий был Микола Ковач, председатель КМКС. По информации МТИ (Телеграфное Агенство Внегрии) он сказал дословно следухущее:

„nagy politikai hatalomra szert tett, egyébként egymás ellen küzdő két kárpátaljai ukrán-ruszin maffiózó oligarcha összefogott, hogy a korábbi választókerületek átrajzolásával a kárpátaljai magyarságot elüsse saját parlamenti képviselője megválasztásának a lehetőségétől”.

Кого интересует, пусть переведет, или найдет переводчика!

А вообщем то, говорят в Украине демокаратия и свобода слова. Неужели все это неправда, уважаемые "патриоты"?

сорри 2011-07-19 / 20:34:00
анонім, 19.07.2011 20:07
...не то что сборища шантрапы с истерическими воплями. (с)

А що за "сборіща"? Ви маєте на увазі черговий "світовий конгрес" русинів, де людей було вкількакрат менше, ніж тут, а обличччя - суціль не спотворені інтелектом?.. :))

2011-07-19 / 20:29:00
"Де ти в себе дома, ти хто такий? Мадярон!
Ти договоришся!"

Это Вы погорячились.
Типа "украинцы" появились в тамошних краях только после 1945 года от Рождества Христова, вместе с дружной советской семьей.

Шабаша 38-39 г. там не было. По Венскому арбитражу эта территория отошла в мадьярам.
Что касается небольшого клочка территории ЧСР куда незаконно вторглись поляки, так они там не долго "гарцевали".
Зачистка была проведена быстро и эффективно.
Чинивших вооруженное сопротивление уголовников ликвидировали, а сдавшихся властям депортировали на родину в Польшу.

Так что, братка, смирись дома они дома.

2011-07-19 / 20:07:00
500 не 500, а люди видно все культурные, интеллигентные, да и театральная массовка приличная.
Чувствуется рука мастера, не то что сборища шантрапы с истерическими воплями.

2011-07-19 / 19:38:00
Там було 500 чоловік. Це хіба багато?

Петро 2011-07-19 / 19:12:00
Magyar Ember, 19.07.2011 12:10
Ти в себе дома? Ти в Україні, а якшо шось не любиться їдь в свою мадярщину тоді будеш дома!

2011-07-19 / 19:08:00
Ракурсы на фотках подобраны "оптимально", но все таки видно народу собралось немало.
Вот бы Куцину такое, а ОН ВЕДЬ ХОЗЯИН?

Нік 2011-07-19 / 18:22:00
Де ти в себе дома, ти хто такий? Мадярон!
Ти договоришся!

Istvan 2011-07-19 / 18:21:00
1. Представитель русинства четко был проинформирован о недопустимости распространения русунских сепаратических стремлений. Следующий раз пан Лецович точно не будет приглашен на праздник Турула.

2. "– Угорці на Закарпатті – раби, і їхньою свободою управляють дві мафіозні українські партії, які між собою конкурують, - заявив виступаючий."
Цитирование неизвестного лица является открытой фальсификацией.

Magyar Ember 2011-07-19 / 12:10:00

"Це є наша земля - неділима, нічия більше, тільки наша, русино-мадярська, – сказав Ладислав Лецович" (ц)

А що тут дивного, коли воно є дійсно так!!! Браво Лоці Лецович !!! Ти славний, Подкарпатський русин! Таких як Лецович треба шанувати.

"Важливо тільки, щоб прості люди сприймали це відповідно, зберігали толерантність і чітко бачили відмінність між політиканством та ідейністю" (ц)

А хіба все нові публікації, майже через день, про галицьких фашистів на З.О. свідчать про якусь толерантність? Хіба нам потрібна їхня фашистька ідейність?

Я на тому святі був присутній. Все пройшло дуже гарно, так, як було заплановано. А для тих кому не подобається, нагадаю, що ми у себе дома, як господарі своєї землі, маємо право, разом з русинами, робити те, що нам до вподоби.

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини