ПРОВОКАЦІЯ У СТИЛІ КГБ

Чесно кажучи, за стільки років журналістської праці перестав усьому дивуватися. Але ні, ще трапляються рецидиви :).

ПРОВОКАЦІЯ У СТИЛІ КГБ
8 червня у стінах Віденського університету за сприяння тамтешньої студентки і нашої молодої літераторки Ірисі Ликович відбулася презентація двох моїх останніх книжок "Коньяк з дощем" та "Точки перетину".
 
Не встиг я ще виспатися в Ужгороді після кількох насичених днів у одному з найгарніших міст Європи, як мене приголомшив допис, опублікований на сайті газети "РІО" Еміля Лангерманна.
 
Приголомшив, бо те, що я прочитав не просто не відповідає дійсності, а справжній наклеп у стилі колишнього КГБ.
 
Його можна прочитати тут 
http://rionews.com.ua/mixed/nonpublicated/now/n101645952
 
Не хочу навіть спростовувати жодної букви цього наклепу, бо все це очевидна неправда. Досить взяти до рук "Точку перетину" і прочитати, що і як Гаврош пише про згадані етнічні групи. Зрештою, на вечорі були інші люди, які підтвердять мої слова. Та й частково велася відеозйомка, яка передає тон і атмосферу вечора. До речі, дуже теплого, домашнього, майже родинного. Видно, що тутешні українці занудьгували за рідним словом.
 
Тепер щодо самого Лангерманна, з яким ми там познайомилися. До речі, він неодноразово плескав автору ("не цивілізованому бидлу") під час його виступу  і при мені подякував організаторці за вечір. Зі мною він також розпрощався доброзичливо і усміхаючись, написав мені свої координати, аби ми у Відні зустрілися і приємно побалакали.
 
Сам він представився колишнім мукачівцем, який сорок років тому виїхав до Відня. Я навіть висловив думку, що цікаво би було зробити з ним інтерв’ю. Але, на жаль, перебування у Відні виявилося таким насиченим, що на зустріч із ним часу не виявилося. (Може, він через це образився? :)
 
Та все ж таки думка, для чого був потрібний такий вкрай упереджений  і недостовірний допис не давала мені спокою. Я ще раз перечитав цю "статтю". І ось вона мета пана Лангерманна: "Підвищувати собі реноме за рахунок престижних австрійських вузів жодному українському   примітивному популісту і демагогу у майбутньому більше   не вдасться, бо таких виступів більше не буде. Міністерство вищої освіти ще раз такого не допустить" 
 
Дивує, що пан Лангерманн так розписується за Міністерство вищої освіти Австрії, ніби він є принаймні міністром. Але мета зрозуміла – не допустити у Віденському університеті жодних українських вечорів.
 
Виникає питання: а кому від цього стане краще? І ось тут усе стає зрозуміло: ясна річ, що нашим "заклятим друзям". Нова українська діаспора, яка з’являється у Відні, хоче тулитися до свого, рідного, а не поповнювати діаспору "русского міра". Тож треба обрубати усі нові і перспективні ініціативи на корені. Серед них і прекрасна ідея Ірисі Ликович – вечори українських літераторів і митців у стінах Віденського університету. 
 
Що тут скажеш? Наші "закляті друзі" уперто працюють, аби при найменшій нагоді завдати удару по авторитету України. Неправда Лангерманна буде спростована іншими очевидцями зустрічі. Але осад все-одно залишиться.
 
P.S. Присутні на вечорі рекомендують мені подавати на Лангерманна до суду. Він, ясна річ, добре знає, що українському журналістові не з руки судитися в чужій країні. Та є ще інший суд, якого не уникнути нікому. Там всі отримають за свої заслуги. І Еміл Лангерманн також. 
 


 

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
15 червня 2010р.

Теги: Віденський університет, Ликович, Гаврош

Коментарі

Мукачевец 2010-11-21 / 21:10:00

Коментар видалено через порушення "Правил кроментування". Адмін

magyar ember 2010-11-20 / 18:13:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування", якими прямо заборонено перехід на особистості. Адмін

taras bulba 2010-11-08 / 09:47:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

посторонний 2010-07-27 / 07:08:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

Ничего личного 2010-07-26 / 19:08:00
Да нет,это адекватная реакция на Шандорово сперматозоидно-фаллическое творчество.Ничего личного.

местный 2010-07-24 / 08:37:00
Александр, уже который раз не могу не отметить, что Вы когда-то кому-то сильно насолили. Причем насолили здесь, а не в Австрии или еще где-нить. Какую только хрень о Вас не доводилось читать в закарпатских СМИ... Это просто зависть или заказ?

2010-07-03 / 16:57:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

Мідянка 2010-06-30 / 07:23:00
І не можна в цьому випадку виводити етимологію від угорського "Hojnal" _ зоря , світанок й припасовувати його до гайналя . Покійний К.Й. Галас , який прекрасно знав закарпатську ономастику , сказав би , що там якомусь писареві з носа капнуло .

Мідянка 2010-06-30 / 07:14:00
На шастя , пан Гаврош не знав , що таке КҐБ й інтернетна тріскотня з цього приводу недоречна . Пан Лангерман також не надто обєктивний щодо ВНЗ старопрестольної Вієнни . Донька одного мого знайомого з Києва , значно молодша за Гавроша й Ликович , захистила дисер у Сорбонні . Але не робить з цього піару в Мережі . Я вже не кажу про Чернецького , Пахльовську , Махна та й того ж Андрійка Любку . Щодо гайналів . Ну , певно , пану Лангерману треба поїхати в Ясіня або в Богдан і почути , що гайналями там називають усіх мараморощан поза Гуцульщиною ,а не угорців . Бо коли гайналі танцювали , йшли в тропотянку , то вигукували в танці " гай-гай-гай" . Вони також відзначалися більшою підприємливістю в рамках тих же Білина , Богдана . Мій вірш "Вона була гайналька шпорівна " якраз присвячений уродженці Хуста .А що окрім Жадана й Тимофія Гавриліва є ще й інші зацікавлені люди в австро-українських звязках , то це треба тільки вітати , в т . ч . Гавроша й панянку (парнянку ? ) Ликович .

2010-06-27 / 10:46:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

moloch 2010-06-27 / 10:42:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

rusyn 2010-06-18 / 09:51:00
Дуже много интересующихся насчет "украiнськоi" литературы Подкарпатский Руси пана Гавроша у Видни. И який "щирий" интерес! Я плакаль.

ку-ку 2010-06-16 / 12:37:00
http://www.rionews.com.ua/mixed/events/now/n1016651424

Денис Добра 2010-06-16 / 11:31:00
Випадок у Відні доводить - нас звикли бачити у ролі покірних рабів, що обслуговують інтереси таких як Лангерман. Але ці людці будуть і надалі бризжчати слиною у будь -якому випадку коли громадяни України не будуть німо мовчати - коли їх принижують на кордоні та в посольствах, коли ми будемо демонструвати що маємо теж право говорити і бути почутими, особливо це стосується творчих людей.

А зустрічі такі треба проводити - нашого люду по всіх світах багато, і не їх то вина. І творче слово то єдине чого вони прагнуть найбільше.

Кришеник 2010-06-16 / 10:07:00
Сорок літ мине, але ніщо не змінить сірість радянського провінціала, хоч він у Відні, хоч у Парижі. Умент переведе улесливу покірність на укриту злість, хіба що прикриє нудну емігрантську наготу фігóвим листочком, сповненим звичного словесного мотлоху, де вся така модна й цілком благородна, проте наскрізь фальшива політкоректність. Напевно схоже писалися колись швидкі доноси у фабричний партком, тільки замість звинувачень неправильності орієнтації запрошеного гостя щодо нацменшин йшлося раніш про зраду світової комуністичної ідеї. Та й КГБ тут ні до чого - воно і в минулі часи лишень проймалося тихою радістю від отакої спритності ініціативної посередності. Радіймо прогресу - доісторичну анонімку заступило дратівливе послання, і вже виставляй його хоч в інтернеті, хоч відішли в газету " РІО ".

ember 2010-06-15 / 23:16:00
Денис Добра to ember 15.06.2010 17:51



Для цього ********** шановний адмін будь ласка прошу Вас доведіть - бити буду не по паспорту а по морді

Nu sovsem peresral:))

сорри 2010-06-15 / 22:46:00

Ще кілька таких Лангерманнів і антисемітизм на Закарпатті, на жаль, стане поширеним явищем...



А загалом я б не не зводив цей випадок виключно до приватного побутового "умопомєшатєльства": якщо об'єднати в одно ціле інформацію Адміну про лист пана Лангерманна на адресу "Закарпаття online", де основою була його наче б то "русинська позиція", і спробу пані Ликович у доступний організувати українське життя у Відні, справді стає очевидним, що хтось дуже би не хотів допустити демонстрації істинного обличчя і масштабів "русинства" на Закарпатті і підсилення українства у Віденському університеті.



Те, що за так званим русинством на Закарпатті стоїть здебільшого Росія, секретом не є. Про це в нещодавньому інтерв'ю на цьому сайті розповів навіть мер Мукачева.



У політиці не буває випадковостей. "Випадковими" можуть здаватися тільки ті події, про першовитоки яких ми знаємо мало, або не знаємо нічого...

Олекса 2010-06-15 / 22:09:00
На кожній із таких лекцій-вечорів завжди знайдуться отакі неадекватні персони. У мене у Карловому університеті одного разу також був один "слухач", що весь час дивився у ноутбук. Тема лекції була про міграцію з України в Чехію. А коли прийшло до запитань, то він був перший: "А чи правда, що у вас в Україні антисемітизм - розповсюджене явище? Бо я студент із Ізраїлю". "Ну, - кажу, - не те, щоб не було зовсім, але щоб якось поширено - то ні. Є проблеми суто на побутовому рівні, скажімо продавець-покупець. А так нічого не пригадаю. Хіба скандал навколо МАУП і справу Дем"янюка". Ну й слівцем, що їхній суд його виправдав. Коли він це почув, Боже, як почав кричати! "Та весь світ переконаний, що Дем"янюк - вбивця і бузувір! Та Ви сам - антисеміт! Тепер я переконався". Я вирішив повернути дебати до теми міграції. А він демонстративно вийшов і грюкнув дверми. Потім мені організатори казали, що він так робить мало не на кожній лекції.

Що зробиш, деякі люди інакомислення, інший погляд вважають злочином.

Саша 2010-06-15 / 21:27:00
неприємна історія. але чому вона сталася? можливо на то є й інші причини. І чому лише 12 кв. м., це усе на що спроможні українці у Відні? Жаль. Це усе більше схоже на приниження українців, не важливо, хто б опинився на місці Сашка Гавроша. Що перше, що друге читати не надто приємно, лише через те, що з, відносно, буденної події (маю на увазі що творчі вечори необхідно проводити частіше, і не розширювати географію, це є позитивно для держави) зробили черговий ... прикро

сорри 2010-06-15 / 20:45:00
Платити мали панові Гаврошеві: ЇХНІ нікому невідомі Лангерманни-Ціммермани вирішили пропіаритися на розкрученому імені НАШОГО Гавроша... :)


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 2Що показав перепис у Румунії?
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 42Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
» Всі записи