Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках

Іван Фірцак, відомий ще за сценічними іменами "Кротон" та "Іван Сила", був засновником «Українського спортивного клубу» в Білках. Про це повідомляє газета "Нова Свобода" за 12 березня 1939 року.

Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках

Це дуже важливе інформація, адже засвідчує підтримку відомим спортсменом української влади на чолі з Августином Волошином. До речі, за споминами молодшого сина Богдана Фірцака, батько щиро вболівав за Україну і полюбляв читати "Кобзар" Тараса Шевченка.  

«Український спортивний клуб» мав завдання розвивати фізичну культуру в Карпатській Україні та репрезентувати український спорт. Він організовувався за тодішніми спортивними вимогами і передбачав роботу різних секцій, зокрема, футболу («копаний м’яч»), легкої атлетики, волейболу («підбиваної») та інших. Для міжвоєнної Чехословаччини характерним було створення спортивних організацій за національною ознакою, зокрема, існували чеські чи угорські товариства. Відомою була футбольна команда спортивного клубу «Русь». «Український спортивний клуб» (УСК) продовжував цю довоєнну традицію.

Тут подаємо інформацію  "Нової Свободи" в оригіналі. Цікаво, що прізвище Івана Фірцака єдине виділене темнішим шрифтом. Вочевидь, з поваги до авторитету Івана Сили.

«Україна потрібує лише здорову молодь!»

Дня 5 березня 1939. в Білках оснувався Укр. Спортовий Клюб, завданням якого є виховати українську здорову молодь, яка була б здібна працювати в користь свого народу й держави, а в дальнішому перебрати належні місця у розбудові України. До виділу ввійшли різні верстви населення, як інтелігенція, так і селяни, торговці і ремісники. Головою обрано д-ра Івана Очеретька, лікаря, секретарем Остапа Грубого, фах. учителя,  скарбником Олексу Балога, держ. учит.

Клюб подбав про вибір добрих фахівців на провідні місця тренерів, як інж. Вол.Немеш, був. співпрацівник СК Русь Хуст, Мик. Ретій, фах. учитель тілесної вихови, Кротон-Фірцак Іван, чемпіон тяжкої ваги, інж Романченко – інструктор підбиваної та ін. Збори вибрали першим почесним членом і прем’єра д-ра Августина Волошина»

«Нова Свобода», 12 березня 1939 рік

Дякуємо за фото невтомному досліднику Карпатської України Олександрові Пагірі.

Газета Нова Свобода про заснування у Білках Українського спортивного клубу

Чехословацькі документи Івана Фірцака

Іван Фірцак (Кротон) в античному костюмі

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
01 листопада 2023р.

Теги: Фірцак, Кротон, Білки

Коментарі

Більчанин 2023-11-07 / 14:52:07
З"ясували суть проблеми, дякую.
Згоден щодо оцінки "пристосуванство". Воно, кляте, завжди поряд. До речі, історія Білок, та в принципі і Закарпаття в цілому, на лінії Чехословаччина-Угорщина-СРСР, якщо подивитись критично, без зачаровувань, це дуже яскраво підтверджує. Зокрема, перший прокурор області при руських - Андрашко, народився в Білках, вчився в Празі,займався политикою при Горієві, став прокурором області як зайшли москалі і саме при ньому робилися перші і найбільш болючі зха наслідками репресії населення Закарпаття в перші роки окупації, а потім був викинутий із прокуратури за втратою довіри і лише тому не був відправлений до Сибіру, бо на обкомі партії кляв самого себе в тому, що помилявся у своїх поглядах і т.д. Все життя потім сидів біля обкому партії. Пристосуванство - найчистіше.
А в конкретному селі, враховуючи лінію "греко-католики-ректор-парох-Білки", це також дуже яскраво проявляється.
"Мовчать, бо благоденствують" - думаю до пори. Лиш боюся іншого - може виявитися, що саме ці "пристосуванці" нас ще так будуть вчити Україну любити/ якщо їм буде це вигідно/, що і світ нам виявиться немилим.
Будьте здорові !

до Більчанина 2023-11-06 / 15:23:41
Перш за все перепрошую файно, бо той раз не зрозумів вашого послання. Батько нинішнього пароха церкви Успіння Пресвятої Богородиці в Білках о. Михайло Шелемба, як мені відомо, був багато в чому зобов'язаний у своєму житті народному єпископу і улюбленому наставнику Вл. Івану Маргітичу. І якраз єп. Іван Маргітич виводив у світ колись молодого юнака, щойно той закінчив духовну семінарію, проте перед власною хіротонією мав певні проблеми і конфлікт з єп. Іваном Семедієм за свої українські переконання. Може щось сильно змінилося в цій поважній сім'ї, і тепер уже син, о. Віталій Шелемба, несподівано перехрестився в іншу віру, неукраїнську за духом? Хоча, здається, там більше схоже на звичайне пристосуванство. Оскільки дух несприйняття всього українського нині підточує віру багатьох в МГКЄ і цей стан з якохсь пори там зробився звичним. Бо наших молодих семінарістів у відповідному дусі вже скільки літ виховує в Ужгородській греко-католицькій богословській академії ім. блаженного Теодора Ромжі ректор Петро Береш. До речі, теж білецький чоловік за походженням. І це всі в МГКЄ знають. Але мовчать, бо благоденствують.

Більчанин 2023-11-06 / 11:25:08
Ви не зрозуміли мене, нешанованого Вами, хоча за що не знаю. перечитайте мій допис і зрозумієте, що не мав я на увазі Дезидерія Поповича. Тих більчан, про яких Ви згадали, ми, по крайній мірі я, знаємо як українців і по справах, і по духу. А я зазначив, що парох греко-католицького храму в Білках твердо переконаний..., що ні він,ні інші в Білках не є українцями. Не був переконаний, а переконаний, тобто переконаний сьогодні. Ось і вся різниця. А ще мною зазначено, що всі, в тому числі і родичі Кротона, родини, таку ситуацію терплять. Знову зауважте: не терпіли, тобто раніше, а саме терплять, тобто нині. Дякую за згадку окремих імен та прізвищ, бо я коли, коли писав, що "ВСІ" таку ситуацію терплять мав на увазі і родини згаданих Вами шанованих не мадярами і не мадяронами людей.
Українська справа не терпить неточностей,незрозумілостей,тощо із-
за цього і до нас і при нас натерпілося немало тих, що не мусіли терпіти. Ви вдарили не по тому, а може й ні ? Але не помиляється той, хто нічого не робить і завжди мовчить, чи не згодні ?

до Більчанина 2023-11-03 / 16:28:28
Згаданий вами парох Дезидерій Попович був печеним мадяроном, а тому й вважався майже чужим у селі, геть відчужений від простих вірників. Тримав у Білках молочарню, складав для угорських окупантів списки неблагодійних українців, організував за вказівкою прийшлих панів "Левенте". Його в Білках не надто любили. З іншого боку, до моменту угорської окупації обраним білчанами старостою села був Іван Ігнатко, засновник білецької "Просвіти", посол Карпатської України. За ним якраз ішла більшість білчан, інакше б не обрали на цю посаду ще при чехах. А ось у 1941 році білецьким парохом був Степан Пап (Пугач), член крайової екзекутиви ОУН в якості референта пропаганди, згодом в'язень катівні Ковнер. Отця Степана Папа в Білках тоді одразу полюбили. Бо був за своїми переконаннями українець, не чужий. До речі, поміж членів крайової організації ОУН на момент 1942 року було близько тридцяти мешканців Іршавщини, з них чи не половина родом із Білок. Таким же українцями, тими що пройшли через Ковнер, однозначно вважали себе і Павло(Петро) Мадяр, і Василь Потушняк, також і Юрко Білинець, Петро Зейкан, Михайло Кришеник, Петро Береш, Василь Звонар, а з ними й багато інших односельчан. А старший син Кротона Іван Фірцак (мол.) ще й отримав від радянської влади в 1948 за український націоналізм 10 років каторги в заполярному таборі. Так що не придумуйте дурниць, нешановний наш земляче.

Більчанин 2023-11-03 / 12:13:13
Газета вийшла за 2 дні до проведення засідання Сойму Карпатської України і нападу орбан..., перебачте, мадярщини ! Через два дні почнеться криваве дійство мадярів стосовно українців Закарпаття !
Стаття про українські будні Білок, а парох греко-католицького храму в Білках, та в принципі як і його колеги із іншої громади, твердо переконаний, що ні він, ні інші в Білках не є українцями. І всі це терплять, в тому числі і родичі Кротона.
Спасибі за статтю !

Ужгород 2023-11-02 / 17:06:20
Старший син Івана Фірцака -- теж Іван -- за свої українські переконання відсидів сім років у сталінських концтаборах. Це була свідома патріотична родина, за що їм честь і слава.

до "Пак айно" 2023-11-02 / 14:20:44
Це не предмет цієї інформації. А взагалі про це достатньо часто згадується. Зокрема і на цьому сайті:
У Києві перевидали біографічну книгу про закарпатського силача Фірцака-Кротона
https://zakarpattya.net.ua/News/124719-U-Kyievi-perevydaly-biohrafichnu-knyhu-pro-zakarpatskoho-sylacha-Firtsaka-Krotona

Пак айно 2023-11-02 / 14:10:18
Антон Копинець перший написав книжку про Кротона. Шкода, що про се ні слова.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 2Що показав перепис у Румунії?
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 42Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи