Влада Ужгорода вважає, що місто розташоване на "на угорських етнічних землях" (ФОТО)

У кількох місцях Ужгорода наразі встановлюються капітальні туристично-рекламні борди. Один із них – біля обласного краєзнавчого музею. На борді – картосхема центральної частини міста та «інформація» про Ужгородський замок. Тож, читаємо:

Влада Ужгорода вважає, що місто розташоване на "на угорських етнічних землях" (ФОТО)

«Ужгородський замок – справжня бойова твердиня, яка бачила чимало битв та облог. Збудований на межі 10-11 століть на угорських етнічних землях, перше бойове хрещення він прийняв 1086 року».

Прочитавше це – не віриш своїм очам. Це або писав цілковитий бовдур, або явний провокатор. Адже Ужгород розташований на споконвічній українській етнічній території. Ніколи, ні у кого це не викликало жодних сумнівів. А тим паче – десяте століття. Угорські кочові племена, які, відповідно до міфу, чи не міфу Аноніма, у 896 р. захопили Ужгородське городище князя Лаборця (котрого повісили) пішли далі на південний захід у степи Панонії, де могли і надалі займатися собі кочовим скотарством. На Закарпаття вони проникають не раніше ХІІ ст.

Гадаю, що метою даної «інформації» є явна провокація, причому із політичною складовою...

І подальша «інформація» здебільшого теж є «маячнею сивої кобили». Зокрема, що «перше бойове хрещення він (замок) прийняв у 1086 р.» (???). «1312 р. замок перейшов у власність італійського роду Другетів» (Насправді в 1318 р.). «Після реставрації італійцями замок не було взято штурмом жодного разу» (Неправда!). «Востаннє бої точилися тут в 1703-1704 рр.» (Насправді австрійці захопили його в 1711 р.). «У 1775 р переданий Мукачівській греко-католицькій єпархії» (Насправді передання відбулося 2 травня 1776 р). Але це вже «квіточки», які замість достовірної інформації для туристів лише «вішають ім на вуха локшину». А «ягідкою» таки є провокація.

Тож хотілося б знати, хто є її автором, а також – у наскільки короткий час (і за чий рахунок) – «квіточки» та «ягідки» будуть авторами «зірвані та знешкоджені». Те, що це треба негайно зробити – сумнівів нема! Щодо авторів: на борді подані певні дані про них: «туристична довідка: tourist info»  А далі, увага: ungvar.  (Що за «Унгвар»?) А ще далі: офіційний сайт Ужгородської міської ради: rada-uzhgorod.gov.ua

Все, приїхали...

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
20 липня 2017р.

Теги: Ужгород, угорці, Унгвар

Коментарі

GASHEK 2019-06-17 / 19:10:43
Останні генетичні дослідження показують,що в сучасній Угорщині давно немає ніяких "мадярів".Сучасні "мадяри" то змадяризоване штучно після 1848р. в основному словянське населення.З тих справжніх угрів,що прийшли з уралу і сліду незалишилося.Смішно дивитися на тих дядьків,які по різному поводу корчать із себе потомків угрів.Вся історія Угорщини штучно сфабрикована після подій 1848р.Таким чином ,як і історія Росії.

jurius 2019-03-09 / 19:54:06
Висловлювання про угорські етнічні землі це звичайно смішно, але й будь які теорії споконвічності це міфи, які немають нічого спільного з історичною реальністю.. Журналістам, які пишуть статті пов'язані з історичним минулим, раджу використовувати термін "пограниччя" і відноситися до прикордонних поліетнічних територій як пограниччя кількох етносів.

Лацо 2018-03-05 / 20:35:27
Мадяри і москалі - один генетичний код. Звикли брехати і казати- "мінден віссо". Їхній королівський канцелярист написав історію мадяр на 200років до того, як сам появився на світ.Мадяри прийшли сюди по Дунаю, а не через наші гірські перевали і ніколи не брали приступом Мукачево і Ужгород.Ще по сьогодні археологи не знайшли могили загиблих в тих боях мадярських вояків.

русин 2017-08-13 / 12:07:04
історична мадярська батьківщина знаходиться десь у расєйській башкірії звідтам і прибігли дикуни до Європи а тепирь удумують собі історію про мадярське коріннє населення)))

Мигаль 2017-07-26 / 20:42:48
Дуже розумному Тібікови, котрый бов у 49 странах! Слушай чудік! Нийак ни розуміву, Нахрена боло тым бурйатам пертисйа из Панонийи аж до Уралы, а потому назад. Выходит, што тото были какісь дигинираты. Так ми царь!

Адмін 2017-07-24 / 23:49:06


пішта, є факти і аргументи, а не домисли, - наводьте. Опублікуємо.


пішта 2017-07-24 / 19:27:32
адміну шкода що саме ви це так вважаєте а що буде як все виявиться штучно інспірованою акцією саме з боку тих які вам особисто найбільше шкодять подумайте

пішта 2017-07-24 / 16:25:48


Анонімний тролінг з переходом на особистості. Коментар видалено. Автору попередження. Адмін


Вуву 2017-07-24 / 10:02:44
Так ми знаємо ... Те що в тебе ... Воно посмертно нелікується ...

Tibor 2017-07-24 / 09:55:23
Авт.-у

Не збираюсь використовувати Ваші методи і відповідати образами на образу. Це не мій шлях. Просто у в дужках, або в лапках хочу відмітити, що для Вас любий угорець, котрий не згоден асимілюватися в українця, буде запеклим ворогом. Ви сприймаєте тільки зукраїнізованого угорця, що є повною нісенітницею. Угорці мають право на своє я, свою мову, культуру, рідну землю, тим паче що вони тут живуть більше 1000 років і ми не є діаспорою. Тому подобається це Вам, або ні, я і більшість угорців залишаємося при своїх думках, своєю мовою і культурою у співпраці з українцями, росіянами іншими націями, але без гвалту, що ми маємо асимілюватися і володіти українською мовою, так як українці. Ні, ще раз ні.

Вуву. ........доцея 2017-07-23 / 22:41:27
Тут малось на увазі ... Що колись в дебрецині (доброчині) дійсно жили лемки(русини). Що там була йіх колонія (поселення).... приблизно так як украйінська громада в Празі ... Чи скажімо в Ризі..... Малось наувазі це ... (А не про домінуючу більшість нашого етносу на тій територійі)

Це я 2017-07-23 / 19:23:58
Я одного разу чув українську бесіду від Ніредьгази до самого Будимпешта. Їхав в одному вагоні з чоловіками, що мали з собою боссташку, а інший чікошташку.
Працювали у столиці на будові. Від того і назва: Будимпешт.

Вуву 2017-07-23 / 18:51:58
Згадалась лемківська стародавня пісня ..."як ішов я з дебрецена-(доброчина).
Що в казує на те що там були(жили) лемки(русини).
І якшо йіхні гонведи ...т.б.т. Змадяризовані русини(лемки) ...ходили молитись в грекокатолицький храм ... То цілком можливо ... Що так воно і було. Бо і тепер русинські анклави є в сербійі ... Хорватійі ... боснійі.

Вуву 2017-07-23 / 05:20:12
Але ж я зазначив ... Що версія досить спірна і контроверсійна .
Те що зробив ти ... Це те що колись робили студенти ... Коли писали реферати ... А фактично то був 100% плагіат ... Може краще знайти свою думку і обгрунтувати - проаналізувати.

Це я 2017-07-23 / 01:06:28
"Очевидно, що він не був слов'янином, бо в той час тільки починається заселення з території Галичини першими українськими поселенцями, яких називають руськими, рутенами... Тоді вони ще не відігравали ролі в управлінні містом, бо були переважно селянами. Поселенці прибували в наш край із-за Карпат, з тодішньої Польщі, на кілька десятиліть мали пільгу зі сплати податків, жили тут, і вони ж засновували села. До речі, на відміну від Ужгорода, дати заснування деяких закарпатських сіл ми знаємо до дня. І тому коли сьогодні дуже часто кажуть, що тут закарпатці з часів царя Гороха живуть, то це відповідає істині настільки ж, як і те, що Ужгороду 1118 років.

- Тому коли хтось із краян називає приїжджих "зайдами", це щонайменше смішно?

- Всі ми тут "зайди"! Просто є "зайди" май давні, а є май нові (усміхається, - авт.). Треба знати правду, а коли на ці теми починають розмірковувати не історики, а політики... Слід вивчати факти. Мало хто знає, що деякі закарпатські села засновані козаками, опришками - наприклад, такі є на Тячівщині. І ці відомості збереглися й у легендах... Але коли є тенденція: оце нам не подобається - ми замовчимо, а оце нам підходить - про таке говорімо... Не можна писати історію вибірково!"

http://zakarpattya.net.ua/Zmi/88025-Iosyp-Kobal-

ГРУНЬ 2017-07-22 / 22:56:30
Нагадую. Коли прийшли мадяри в 39 році то половина їх солдат стала ходити в греко-католицьку церкву, се дуже подивувало людей. Коли тих катунів запитали, а чого ви ходите в нашу церкву, а они кажут: є багато українських сіл в мадярщині, але давно змадяризовані та ми ще трошки розуміємо по вашому-нашому і ще держимоси віри. Так хто на чийих землях жиє? Цікаво, скільки діючих греко-католицьких парафій є в Угорщині?

Вуву 2017-07-22 / 17:09:38
Хто хоче ртримати більш розлогу інформацію про Ужгород ... Його історію ... Раджу подивитись підшивку газет "ужгород" за 2011 рік. ... І знайти інтервю з йожефом кобалем.
Або зайти на ресурс ... Uzhgorod in теж за 2011... "Скільки Ужгороду насправді років " дуже контраверссійний матеріал.

О.Д. 2017-07-22 / 01:33:42


Google в поміч)




Вуву ... табору 2017-07-21 / 23:08:43
Угро - фінни. Це вже вказує що племя (табір ... рокаш) угри прийшли з півночі
Звідки взялись мадьяри (magyr або modjar) ... а також племя хунів(хуни) ...(hunn)?
а придунайська низовина це не є ваша поародіна ... Бо ваша нація створена з різних пяти (5)племен .і мова якого племені стала домінуючою ...і дала (створила) цю гортанно гаргаючу мову ви самі незнаєте .чи вона винкла і сформувалась на основі всіх племінних мов змішавшись в єдине ціле .
Ви цього теж незнаєте
А Паннонія як географічна назва ... Сама вказує на те що ви йійі захопили - загарбали ... Знищивши цілий етнос і його культуру ...Так що ця територія неможе бути вашою землею як прародіна(прабатіківщина).
І по всій вірогідності ... паннонійці були словянським етносом ... Бо навколо серби хорвати чехи словаки словенці украйінці ...
Такщо ваша крайіна сформувалися впереміжку з різних диких варварських племен ... захопивши паннонію і потіснивши інших словян ...
закріпилась і стала тим ... чим є.
Можливо ви хотіли ... ВИЙТИ З ЦЬГО словянського КОТЛА (оточення) ... Але словянсьеі народи вам такого шансу недали .

ужгородець 2017-07-21 / 22:36:04
мда.. завуальований сепаратизм чистої води! СБУ ауу!


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
» Всі записи