Ропа – дуже солона вода. Жителі Олександрівки розповідають: раніше вона була густою, як мармелад через велику концентрацію солі. За переказами, це джерело утворилося ще у 13–14 столітті. Раніше воно приносило значний дохід селу, адже ропа із нього широко використовувалось у господарстві. Через великий транспортний потік село швидко розширило свою інфраструктуру, особливо розвинулися такі ремесла як бондарство та солеваріння.
Старовинним способом випаровування солі поділилась з нами пані Матрона. За словами жінки, завдяки солі люди двічі рятувалися від голоду,бо через неврожай їм доводилося долати чималі відстані, щоб сіль, яку в той час дуже цінували, обміняти на продукти харчування у низинних районах краю. Найскрутнішими для жителів Олександрівки виявились 30-ті та післявоєнні роки.
Щодо сучасного стану криниці, то сільський голова каже: проблему неодноразово намагалися вирішити, та безрезультатно.Брак бюджетних коштів та спонсорської підтримки призвів до повного занепаду такого унікального, а головне лікувального джерела. Після початку видобутку солі у с. Солотвино Тячівського району, ціна і попит на сіль різко впала.. Хоч зараз ропу використовують менше, проте іноді без неї у господарстві не обійтись, крім квашення фруктів та овочів її використовують і для інших цілей. Поки питання про фінансування та пошук спонсорів залишається відкритим, природна пам’ятка чекає на своє відродження, щоб ще багато століть служити людям вірою і правдою.
Більше про це – у випуску новин М-студіо від 19 травня.
Спостерігач 2012-05-27 / 13:17:36
густою, як мармелад... Автору відомо, що являє собою мармелад?